Recept Vzkříšené staré rohlíky Pro Děti Veg Pra

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vzkříšené staré rohlíky

Úvod

Zítra je neděle a komu se k snídani omrzelo rozpečené pečivo a má smůlu, že mu zavřeli blízkou prodejnu, ať zkusí vzkřísit obstarožní rohlíky nebo i housky utopením v těstíčku a pomučením v horkém oleji. Lze požívat v kteroukoliv hodinu, ale vždy teplé.

Starý rodinný a opět úsporný recept. Vypadá to všelijak, ale je to dobré. Vhodné i pro děti, neboť alkohol se vypaří.

Postup

V misce rozšlehat mléko, rum, cukr, vejce, přidat velkou špetku (asi 1/3 rovné čajové lžičky) anýzu, který je nutné předtím trochu promnout v dlaních. Pak postupně přisypávat hladkou mouku, až vznikne hladké, ještě tekoucí těstíčko (tak husté, aby se na pečivu udrželo).

Rohlíky nebo housky rozkrojit podélně a ještě jednou napříč nebo jak se komu zlíbí.

Kousky namáčet v těstíčku a smažit ve vyšší vrstvě horkého oleje.

Pokud je pečivo už hodně tuhé, těstíčko musí být řidší, aby se trochu vsáklo a pečivo oživlo, nevadí, pokud v těstíčku chvilku leží.

Osmažené kousky nechat odkapat na ubrousku, pak poprášit moučkovým cukrem a podávat teplé. Chladnutím opět trochu tuhnou.

Recept je z kategorií: Pečivo Přílohy Rohlíky


Reklama

Nahlásit recept

  • 02.02.13 vloženo
  • 19538x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Ingredience

  • 3 - 4 dl mléka (podle množství pečiva)
  • 2 - 3 polévkové lžíce cukru
  • 1 - 2 velká vejce
  • 2 - 3 lžíce rumu
  • 1 velká špetka anýzu (nutné!)
  • hladká mouka
  • olej na smažení
  • starší pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.05.13 10:18

Bábrlinko, díky za skvělý tip, je to bašta! Ze zbytku těstíčka ještě zbylo na dvě pěkné palačinky - o ty jsme se nakonec málem poprali :)
Rumem jsme nešetřili a anýz jsem trochu požďouchala v pidihmoždýři. Vážně by se neměl vynechat, ale nepřehnat to…
Už jsme necukrovali, jen muž si to mazal lehce rybízovým džemem. Já k tomu popíjela moji milovanou meltu, chlapisko čaj s rumem :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 05.05.13 09:01

Užitečná věc, v neděli ráno. Sice žádná velká estetika … a dnes se mi trochu utrhla ruka s rumem, ale nevadí, nevadí, my jsme velký!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Vzkříšené staré rohlíky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 14.05.13 13:46

@tlustá bába Díky, díky, díky… :kytka: Zkusím uurčitě, jen co zase schválně zbudou rolíky… :D

 
tlustá bába
1202 příspěvků 14.05.13 13:39

Když už jsi v tom experimentování, zkus do těsta přistrouhat perník. Kamarádí jak s anýzem, tak s povidlím! :mavam:

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 14.05.13 09:30

Dnes další varianta: rohlíky máznuty švestkovými povidly, před obalením splácnuty a pak ze všech stran oosmaženy… SUPER :palec: :palec: :palec:

 
birkana
1663 příspěvků 09.05.13 07:32

To máš tedy co dělat 8o Máš můj obdiv :kytka:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 08.05.13 21:51

To ovšem vypadá na závod v hrncích a pekáčích! To musíš vyhrát, to je jasný! :lol:

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 08.05.13 21:40

@tlustá bába Čajíček samosebou s rumíčkem :palec:
A víš, že to opravdu vysosalo při pečení míň sádla? Já zítra strávím v kuchyni asi celý den… jedem v pátek a v sobotu na závody, takže zaděláno na dva bochníky chleba, naložen základ na citonový limo (na celou pětilitrovou flašku), upíct buchty + bábovku, nasmažit řízky a karboše, nějakou pomazánku… no, drž mi zítraa palce :D A v sobotu od cca 9 hod. do odpoledne taky… (v devět bysme měli startovat a pak… snad aspoň dojedem) :D

 
tlustá bába
1202 příspěvků 08.05.13 21:09

Babička dávala kyselé mléko do lívanců, že méně sají tuk. Takže jsi udělala jen dobře. Čajíček byl s rumíčkem, doufám! :lol:
U nás zase bramborové křenové placky od gmp, ale nějak blbě jsem to vyfotila, se mi zdá, tak mu to tam nechci podstrkovat. Ještě nevím. Abych mu nepošramotila reputaci. Ale velká spokojenost nastala a u oběda taky, dokonce říkal, že mám gmp pozdravovat. To už je teda unikum. Že se mě rosí čelo, to není nic, slavnej je u nás Milošek! :jazyk: :jazyk: :jazyk: :lol:

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 08.05.13 20:56

Dnes malá inovace - místo mléka jsem dala mléko kysané… taky super :palec:
Ještě že jdou starší rohlíky za pakatel koupit u nás v soukromé v pekárně :D
Akorát dnes jsme si dali do nosu k večeři, k čajíčku :palec:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 07.05.13 17:12

@birkana @Zuzka1973
Mám lepší hlášku: „Já v podstatě ani nemusím jíst.“ Dvě housky nebo něco dopoledne, teplý oběd, svačina, kolem osmé večeře a v noci ho pravidelně slyším chlemtat pol. lžící marmeládu, nebo sežere všechny čokolády, co neutajím. :lol:

 
birkana
1663 příspěvků 07.05.13 13:30

Hmmm… já zas slyším: „masa moc nepotřebuju, ale omáčky ať je kýbl“ :roll: Tak jsem se naučila dělat 3 - 4 porce masa a k tomu 2 l omáčky či šťávy. Servírovat do velehlubokých talířů a k vidličce a noži automaticky založit lžíci ;) Svíčková, koprová, rajská, okurková, houbová a křenová - to můžu točit dokola k naprosté domácí spokojenosti :lol:

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 07.05.13 13:21

@birkana Taky pořád poslouchám: „Že se tě s tim chce dělat… mi stačí chleba z máslem… no, ale dyž už si to vařila, tak mi eště dej ten zbytek, ať nic nezbude…“ :mrgreen:

 
birkana
1663 příspěvků 07.05.13 13:15

Jó, bábo, v celým širým vokolí je jen ta naše popelnice. A v ní prdlajs, protože všecko, všecičko spotřebuju do mrtě :oops: Já žiju v takový pr..li, kde přes týden není živáčka a na víkend přijede několik „lufťáků“. A oni popelnice nevedou :,( maximálně vyhazují igelitku s odpadem do kontejnerů po cestě :cert:

A to, že jsem magor, co se týče vaření (ba i jinak), slýchávám denně. Hlavně, že si pak „dědek“ nacpe pupek a spokojeně dříme, že :?: :! :?:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 07.05.13 12:54

I tak možno. Kvůli jídlu jsem i já schopná obětí!
Včera, resp. dneska jsem začala klohnit celerový salát někdy kolem jedné hodiny v noci, jelikož mi to leželo v hlavě a měla bych nekvalitní spánek.
V půl třetí se probral manžel a nevybíravě káral, že jsem magor a hlučím. Kecá, probrala ho vůně grilované šunky.
Kvůli té šunce, neboť jsem experimentovala s průměrem rolek, jsem si ugrilovala dvě nejoblíbenější vařečky dočerna dočerna. Jsem kachna.
Vy se držte plechových trubiček.
Zkus obejít popelnice, určitě se tam nějaký rohlík najde! Fůůůj, jsem hnusná! :lol: :lol: :lol: Ten je dobrej - :jazyk:!!

 
birkana
1663 příspěvků 07.05.13 12:43

@tlustá bába @Zuzka1973 díky za tipy. Já snad kvůli tomu upeču rohlíky a nechám je ztvrdnout :jazyk:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 07.05.13 12:43

Udělej si vaječňáček, tím se pak budeme mazat! :lol:
Nebo udělej rumové pralinky. To určitě není nic složitého. Jednou jsem dělala višně v koňaku (a samosebou v čokoládovém kožíšku). Leč dlouhá příprava - ty višně jsem topila dost dlouho, už nevím, 2 měsíce? Ne - od sklizně do předvánoc, tak dýl! Óóóóvšem!!! „Ňami, ňami!“ - citace z Gosford park. :lol: :mavam:

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 07.05.13 12:36

@birkana Když ubereš cukr a následně hotový pokrm nebudeš už dál cukřit (jak by řekl synoveček), tak to zase tak sladké nebude, on ten rohlík to dost sebere…
Jinak - slanou variantu děláváme: do těstíčka místo cukru česnek, sýr a petrželku…

Příspěvek upraven 07.05.13 v 12:37

 
tlustá bába
1202 příspěvků 07.05.13 12:33

Přidej strouhaný sýr! Taky náramné!
Možná i nějaká drobná bylinka by se šikla. Asi bych nedávala všelijaké ty kořenící směsi, ale chuti jsou různé, tak ať si dá každý do zobáčku, co mu lahodí. :mavam:… sladká je modrá,..už je to tak! Já můžu! :mavam:

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 07.05.13 12:32

@tlustá bába Jak pravila dcera - „je v tom rum, to musí bejt jedlý i když sou v tom rohliky…“ :D
Při konzumaci pak (mezi mlaskáním a funěním) dodala - „Čoveče, to by bylo jedlý snad i bez toho rumu…“
A pak že se nezpracuje ta flaška rumu, co jsem dostala coby součást honoráře za opravu židlí… ;)
U nás je „problém“, že nám pořád někdo dává nějaký alkohol, ač se u nás moc nepije. Ale díky tomu se člověk naučil umět zpracovat do jídla snad veškeré možné lihoviny :D
Takže díky za každý recept, který mi umožní rozšířit repertoár :kytka:

 
birkana
1663 příspěvků 07.05.13 12:27

Zuzko, dávám ti palec i když nejsme na sladké. A tobě, @tlustá bába, dík za nápad. Zbyde-li pečivo, pokusím se o slanou variantu. :kytka: :mavam:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 07.05.13 12:24

Geniální, já vím! :lol: :lol: :lol:

 
Zuzka1973
2067 příspěvků 07.05.13 10:23

Vida… ze tří starých rohlíků (každý jsem fikla na čtyři části) jsme se nacpali tři… :D

 
tlustá bába
1202 příspěvků 05.05.13 18:37

Anýz celý, jenom trochu promnutý v dlaních. Ono to není anýzové, jenom to trochu a mile po anýzu voní. :mavam:

 
anickav
2904 příspěvků 05.05.13 18:24
U nás dostať

Len anÍz a aj to len celý. Predpokladám, že dávaš mletý? Mne by to chutilo, mám rada aj anízové vianočné pečivo z detstva - tzv. večerníky. Večer sa zamiešalo (vajce, cukor, múka), robili placičky na plech, posypalo anízom a ráno pieklo. Povrch ostal cez noc taký hladký, akoby poleva, niečo ako kedysi na piškótach, ktoré kedysi mali klasický piškótový tvar…

 
tlustá bába
1202 příspěvků 05.05.13 09:46

I v tom skořicovém cukru, při nejhorším, jsou dobré.
Anýz je hodně zajímavý. Takoví rybáři zajisté vědí, že kapři jdou po anýzovém těstě jako diví. Ale chápu, že anýz může být pro někoho nepřekousnutelná překážka.
Klidně inovuj. Někdo by si dal třeba raději s chilli. Klidně, ale bez cukru, prosím, a bez rumu! :lol:
Jen vznikne něco jiného, třeba rohlíky v sýrovém těstíčku. Taky jsou dobré. Tak proč ne?
Co dobrého si člověk v neděli ráno přichystá, může být jediné dobré, co ho za celý týden potká. Člověk se má rozmazlovat. Nikdo jiný to za něj neudělá. :lol: :mavam:
Badyán a hřebíček bude perníkovatý, Tobě se chce drtit?

Příspěvek upraven 05.05.13 v 09:48

 
Eja
3788 příspěvků 05.05.13 09:31

„Anýz - nutné“ :cert: NEMÁM! Připomnělo mi to dětství, babička velmi podobně oživovala bílé pečivo. Obalovala ve skořicovém cukru. S kakaíčkem velká mńamka. Napadlo mne smíchat badyán a hřebíček, ale nebudu to pokoušet, seženu anýz. :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Reveňový koláč Reveňový koláč
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz