Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
vrtule01 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Jsem proti tavícím solím a tak jsem si našel recept, jak si udělat taveňák doma.
Nastrouhaný tvrdý sýr dám do hrnce, smíchám se 100 ml mléka a přidám 1 gram karagenanu. Hrnec dáme na mírný plamen. Za stálého míchání zahřívám tak dlouho, až se sýrové hrudky rozpustí a získám ze směsi hustší kaši. Rozehřátou směs ihned nalejte do misky a uložte do ledničky. Dobrou chuť. Řasa karagenan je asi nejtěžší k sehnání, koupil jsem na www.ekokoza.cz/eshop
Recept je z kategorií: Fondue
pečený chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Výroba taveného sýru
82 příspěvků 8.3.12 13:00
Při výrobě tohodle taveňáku pozor. Ve vyhlášce MZ o přídavných látkách č. 304/2004 je uvedeno nejvyšší povolené množství 300mg na litr. To je přepočteno na asi 200ml sýra v receptu 60 mg karagenanu, tedy 16× méně, než uvádí recept. Já bych to zas až tak nepřeháněl, aniž bych zatracoval všechna éčka. Otázka je, zdali toto množství stačí sýr emulgovat.
288 příspěvků 4.3.12 13:43
Aničko,vypadá to na cikánskou pečeni
,zdravím
2904 příspěvků 4.3.12 09:03
150 g akej cikánky? Čo to je? Ď.
Cottage cheese jsem tento týden u nás nedostala, takže se pokusím příští týden, předem tuším, že hedvábná hladkost se konat nebude
Recept jsem vyzkoušela z dvojité dávky sýra a šlehačky.
Pomalu jsem rozpouštěla asi 20 minut na mírném ohni, směs jen lehce probublávala, ale stále zůstávaly kousky, nakonec jsem použila tyčový mixér, ale dohladka se rozmixovat nepodařilo.
Místo karagenanu jsem na závěr přidala půl lžičky jedlé sody a 150g cikánky. (tu ne místo řasy
Konzistence není taveného, hladkého, roztíratelného sýru, vinu dávám eidamu, protože ten je odolný i 150°C
, jako sýrová pomazánka chutná
výborně 
Edit: fotka cikánky.
17 příspěvků 3.3.12 18:05
Danda, nenapisala si, ako to dopadlo, mna by to velmi zaujimalo, vyrabam si doma syr, aj riccotu, ale tento tavenak, to by sa mi hodilo.
ten se usilovně staví, bude napřesrok. Tohle je Natural Merchant a má mnohem lepší umístění, v nákupním centru, a máme to skoro pěšky od baráku.
521 příspěvků 2.3.12 17:34
Whole foods?
podívám se po něm, znám jen jogurty Nancy. V úterý tu otevřeli nový organický obchod, zítra tam jdeme na výlet.
521 příspěvků 2.3.12 17:12
Drobku, to ani nahodou
Ani ty trojuhelnicky nejsou nic moc, prej pred
rozbalenim nemusi byt v lednicce a take jsem videla, ze je meli jen tak na
pulte. Vyzkousej ten cream cheese 
http://www.nancysyogurt.com/…cream-cheese
5068 příspěvků 2.3.12 16:15
…pred tyzdnom v obchode oblubeny feta, znackovy , dlhe roky kupujem . Ale pre istotu uz aj overene veci citam : doveruj ale preveruj ..a oplati sa.. mravencimi pismenkami: vyrobene zo suseneho skimmed milk , vegetable fat..a so vsetkym to je tak.....
fuj, přece bys nejedla Velvetu a processed american cheese, vždyť to krávu nevidělo a dělají to z oleje.
521 příspěvků 1.3.12 20:38
Drobku, ani ne slany, jako spis nakysly. Pred chvili jsem nastudovala na internetu, ze cottage, ani tenhle cheese neni vhodny na rozpousteni, ale ze mame vic tavenaku - Velveta cheese, american cheese… ale na nic z toho nemam chut…
Myslim, ze si vystacim
s Nancy's cream cheese, vyborny samotny a kdyz se dobre zamicha s bylinkami
atd, bude chutnat jeste lip. Tvaroh nekdy delavam, uzmu si na nej z prace velky
filtr na kafe

Příspěvek upraven 01.03.12 v 20:42
ano, kupujeme ho tam, ale není moc slaný? Jinak, tvaroh se dá vyrobit. Buttermilk zahřát asi na 60°C, syrovátka se začne odlučovat. Pak jsem to nalil do cedníku vystlaného papírovou utěrkou, kdo by se pral s plátýnkem, a bylo to dóbré. Možná takhle by to šlo, jen mám strach že po té vší práci to zas bude mít zelené fousy.
521 příspěvků 1.3.12 17:25
No nevim, ja byla v Cesku nekdy pred 12ti lety, take jsem si dovezla polivky a jeste je mam schovany
Kdysi mi chutnaly..... kdyz na cinu, tak tam,
kde se nepouziva msg, no moc po hospodach nechodime. Se syrem mas pravdu, proto
me zaujal ten cottage cheese. Co goat cheese? V Costco je velice levny a
pripomina tvaroh

nepoužívám ho, ale aspoň se nemusím bát. Vždyť ono je to skoro všude na dochucení. Podívej se do receptů kolik lidí si neumí představit život bez vegety. České polévky z pytlíku, mimochodem ty si vozíme z domova my. A dál a dál, to nemá smysl to chtít vyjmenovat.
Třeba Danda s cottage cheesem uspěje. Já spíš vidím problém v tom tvrdém sýru a procentech tuku.
521 příspěvků 1.3.12 16:48
Anitta take msg muze, ale nemusi, je to zbytecne.

Nikdo nema zkusenosti s cottage cheese? Drobku, asi to zbyde na nas
Dej prosím vědět jak dopadl výzkum v oblasti cottage cheese. Před časem jsem zkusil vyrobit podle Mánka smrdutý sýr z tvarohu. Smrděl, to jo, ale nějak jinak a narostly mu zelené fousy
my taky MSG můžem a potíže nemáme. Ale znám osobně dva lidi kteří jsou na něj alergičtí, bušení srdce, zvýšená teplota atak dál. Je mi jich líto, ale vím že jsou.
Bytosti
, z měkkého čerstvého tvarohu
vyrábím tento sýr už léta, dopracovala jsem se k tomu, že na másle
nechám rozpustit tvaroh a trochu ho odpařím, přidám trošku sody, odstavím
a po chvilce el. ručním mixerem vmíchám vejce, tak aby se nesrazilo,
přidám nějaké ochucovadlo - slaninu, šunku, bylinky atp. a nechám
vychladit. Je pravda že ne pokaždé ztuhne tak aby se dal natírat, ale ani to
nevadí, protože je dobrý např. k namáčení kousků čerstvé zelenin,
slaných tyček atd 
Zítra zkusím z tvrdých sýrů bez zahušťovadel i z cottage cheese
Jinak proti glutasolu nemám nic a používám do asijských jídel běžně - pravda je, že 200g pytlík mám už asi 5 let a nezdá se, že by výrazně ubylo
, ale objednávat karagenan se mi nechce hlavně
kvůli poštovnému 
521 příspěvků 1.3.12 00:10
Drobku, sance by byla, ale nejak me ty ruske a polske obchody nelakaji a v tech se i tavene syry nachazeji, ale vim, ze jsou to processovane veci a nejak me presla chut. Takhle si to splacat doma by bylo docela zajimave. Jinak se klidne obejdu a namazu si chleba Labneh, ktery se da koupit a nebo Nancy's cream cheese v kelimku s cervenou nalepkou - tenhle je moooc dobry
119 příspěvků 1.3.12 00:07
Dando, taky jsem nad tím přemýšlela, jestli je to nutné, kdyby se to naředilo míň.. ale nesrazil by se ten sýr zas po vychladnutí..?
Propána, kdybych věděla, co způsobí použití slova „éčko“.. tolik zbytečných off topic příspěvků.. Přitom jsem to tak zdaleka nemyslela. A karagenan nekoupím v sámošce na rohu - jak je zmíněno už v receptu, tak proč se nezamyslet nad běžně dostupnou náhradou..
Příspěvek upraven 01.03.12 v 00:10
http://en.wikipedia.org/wiki/Ajinomoto
pokud vím tak MSG bylo původně Wej-su, výtažek z mořských řas. Pak kdosi kdesi přišel na to, že se to dá vyrobit uměle a vzniklo MSG, v Česku zvané Glutasol.
otázkou co položila Anitta. Totiž, dá se použít cottage cheese? Ani ona ani já nemáme šanci sehnat tvaroh, o Eidamu 30 a 40 % ani nemluvě. Sice by se sehnat dal, ale taveňák by moc a moc převýšil cenu Chechtavé krávy, jediného taveňáku na trhu. Tak moc mi chybí hnusné a lahodné taveňáky z Madety.
ale v Japonsku sa nesoli
Příspěvek upraven 29.02.12 v 22:50
dando, aby to prece zase ztuhlo
A tak mě napadlo - proč tam dávat karagenan, agar, želatinu? Je to vůbec nutné?
Zdenneu, hysterii na tema glutamat najdes v diskuzich a E čka jakbyzamet. Snad už další tady není zapotřebí vyvolavat.
Nikdo tu nenabada nikoho polykat zavodne ani jedno, ani třetí. Osobně nechápu, proč zase tohle všechno kvůli 1gr karagenanu !?
Myslim, ze kdyz se nekdo cpe cukrovim, veprovym, sadlem, uzeninama a dusikatou zeleninou apod, je to mnohem horsi. A jime to vsichni ve vetsi co mensi mire.
Ptas se na navsteve, jestli v jilde neplave kousek glumatatu? Nechodis nikdy do restaurace? Jsem presvedcena, ze se cpes az mas boule za usima. A nejen ty
15 příspěvků 29.2.12 15:54
myslel jsem studii, která by potvrzovala jeho škodlivost
15 příspěvků 29.2.12 15:53
ta kyselina ascorbová je skutečně prevít - skóre škodlivosti 1
je zajímavé, že neexistuje vědecká studie (publikovaná v recenzovaném periodiku) o letitém vítězi všech hitparád škodlivosti E621 L-glutaman sodný (5). Ale kdo by věřil vědcům (atomová bomba, globalizace, internety)
119 příspěvků 29.2.12 15:03
Teda… tady aby člověk fakt radši držel klávesnici..
Nevím, kdo tady řešil „éčka“, já ne,
ale pokud chcete.. Tavené sýry obsahují kromě karagenanu obvykle tři
tavící soli, na zmíněné stránce emulgatory.cz má karagenan „skóre
škodlivosti“ 2, tavící soli 2-3, to jsme si pomohli, agar 0. Dá se
karagenan koupit ve zdravé výživě? A agar? Zatímco o agaru jsem se
dočetla, že je nebo může být zdraví prospěšný, o karagenanu opak. Že
je něco označitelné „E“ tedy neznamená nic, zato když je u toho
„E“ napsáno, že je přírodního původu, tak je to jistě záruka
zdravotní nezávadnosti, hmm
Každý ať si do jídla sype, co uzná za
vhodné, agar ani želatinu jsem nikomu nenutila 
Příspěvek upraven 29.02.12 v 15:11
8 příspěvků 29.2.12 13:10
tak to jsem rád, že se to vysvětlilo:-)
hlavně, prosím, v žádném případě a v žádné podobě neužívejte Vitamin C !
Je to totiž kyselina ascorbová, což je „škodlivé“ E300…
zdenneu uz dlouho jsem se na labu, tak nenasmala
dekuji
E330 - Kyselina citronová
E260 - Kyselina octová
E948 - Kyslík
a pro lesní bytost
bacha E406 - Agar
Tato látka je vyráběna z mořských řas. Působí jako zahušťující a želírující látka, dále jako stabilizátor a emulgátor. Využití agaru je při výrobě pekařských, masných, mléčných a cukrářských výrobků, želé, tavených sýr apod. Látka je považována za látku bezpečnou. Ve vyšším množství se používá jako projimadlo. V ČR je používání agaru povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA je používání látky povoleno
Příspěvek upraven 29.02.12 v 13:05
8 příspěvků 29.2.12 12:59
éčko je, ale z popisu tedy neznamená, že je škodlivý. Je to výtažek z řasy.
15 příspěvků 29.2.12 12:50
takže je životu nebezpečný. Stejně jako např. E948, E260, E330
8 příspěvků 29.2.12 09:36
co máte proti karagenu? Podle mě je to jen výtažek z řasy. Kopíruju odkaz ze seznamu éček:
E407 - Karagenan
Skóre škodlivosti: 2
Látka patří do skupin: Želírující látky, Stabilizátory
Modifikované škroby a zahušťovadla
Může být přičinou alergie
Popis:
Karegenan je vyráběn z mořských řas. Působí jako zahušťující a želírující látky, jako stabilizátor a emulgátor. Karagenan má široké uplatnění a to jak v mléčných výrobcích, tak dále v sladkém pečivu, želé, cukrářských výrobcích, šlehačce ve sprayi, některých jogurtech, práškových nápojích a také v dětské výživě a mnoha dalších. Jedná se o častou užívanou přídatnuo látku. Vlastností karagenanu také využívají kosmetický a farmaceutický průmysl např. pro tělové a čistící krémy, deodoranty apod. Karagenan je považován za látku bezpečnou. U některých citlivých osob může karagenan obsažený v kosmetických přípravcích způsobit kopřivku nebo špatnou snášenlivost výrobku. V ČR je povolen.
521 příspěvků 29.2.12 00:56
A jde to udela z cottage cheese?
Je tu víc domácích sýrů, z měkkého i tvrdého tvarohu, nejraději dělám tento - http://www.labuznik.com/recipe.php?….
Bytůstko, dej do vyhledavače - domácí tavený sýr
Nastrouhaný tvrdý sýr jsme zatím jen udili, ale myslím, že vyzkouším i podle tohoto receptu, místo karagenanu dám sodu
119 příspěvků 29.2.12 00:37
Jolanko, jsi zlatá, podstata je, že se nemusí jednat o tvaroh skutečně domácí. Nejvíc se mi líbí vhodnost tavěňáku bez zbytečné chemie pro děti! Už se těším, až začnu zkoušet.
5068 příspěvků 29.2.12 00:00
Bytustko, ano..sice neviem aky je tvaroh v staniolu, ale mal by to byt tvaroh 100 percentny ked uz vravime ze vsetko je sizene..
PS: zabudla som dodat ze sa vari so sodou bicarbonou..na toto mnozstvo asi tretinu kavovej lyzicky… ..ak najdem link, pridam pre lepsi obraz..
Příspěvek upraven 29.02.12 v 00:27
119 příspěvků 28.2.12 23:42
Jolano, to je ale zajímavé! Dá se použít obyčejně dostupný tvaroh ve staniolu? Předpokládám asi nastrouhat tedy do smetany nebo mléka? v poměru 1:1 jako výše uvedený návod? díky moc za odpověď
Příspěvek upraven 28.02.12 v 23:50
5068 příspěvků 28.2.12 23:10
..taveny syr sa pripravi aj jednoduchsie..staci miesto tvrdych syrov pouzit tvaroh..a bez karagenanu…vari sa na slabom ohni do rozpustenia a este trosku a podla pridanych ingediencii moze byt so sunkou, chilli, kopor, udene, pepr, bylinky…a ked sa pripravi v smotane bude este lepsi-plnotucny…dat do sklenicky a tavenak je po ruke..zdravy, vas a podla chuti..dobru chut
119 příspěvků 28.2.12 22:35
Zaujalo, pohloubala jsem nad seznamy éček a už nemám chuť zkoušet - s karagenanem, ale co tam vrazit třeba agar? Snad by to mohlo fungovat stejně
je i mnohem dostupnější, jen odhadnout
množství…?
Určitě to vyzouším - tedy s jinou želírující látkou, pohroma by z toho být snad neměla. Dík za inspiraci!
2452 příspěvků 28.2.12 21:47
Wolfgu: nahoře je odkaz, jinak je to taky E 407: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?…
584 příspěvků 28.2.12 21:16
Čo si predstavujete pod takým karagénom, súdruh? Jak to vypadá? Až se mi dostane do pazourů, přesně odvážím gram a použiju známou objemovou míru, třeba uzávěr od pet flašky, aby zájemci měli představu, jak velká hromada to je
584 příspěvků 28.2.12 21:12
Asi tě na to nalítnu, chlape hloubavá. Když si představím tavenej ementál, jak bejval, možná i s přídavkem smetany …hmm. Nebo takovej limburskej, měsíc zapomenutej ve sklenici, můžou jít celý Sedlčany do gastrozadele
8 příspěvků 28.2.12 20:55
samo že je přejatý, vždyť to nahoře píšu, sám bych na to nepřišel
Byl jsem ale tak nadšený, že jsem se chtěl
podělit.
8 příspěvků 28.2.12 20:53
K úspěchu vede, výsledek byl výborný, chuť je výtečná. Práce na čtvrt hodiny i s úkldem.
Nicméně mám teď pocit, že taveňák ztuhl více než bylo zamýšleno (je pravda, že jsem se s gramem moc nevážil) Měl jsem ho sníst za tepla
584 příspěvků 28.2.12 20:40
Po zemi chodí bloudi, kteří si čtou, z čeho právě tenhle výrobek, co nedůvěřivě svírají, výrobce patlá. Patříval jsem k nim až do chvíle, kdy mi jistá dáma z Labu shovívavě vysvětlila, že bych si pohádky Božky Němcový snad nemusel opakovat. Voni nám lžou i tady? Tak tedy nečtu a ne-kupuju, ale jedna informace se mi zadřela. Známý výrobce Madeta, bez okolků, zato písmeny menšími než virus ebola na sebe práskl, že jeho mimořádně lahodný taveňáček obsahuje až 16% tvrdého sýra. Než jsem si uvědomil směšnou cifru, v mozku mi prolétlo, že se snad chlubí. Sotva vyrovnaje lehkou mozkovou motolici, vypotácel jsem se z obchodu. Tak tohle ne! Dobrá polovina sraček, zbytek voda a to celé za dvě stovky kilo? Rád si zakřepčím na vašem finančním hrobě, soudruzi.
Proto mě zaujal tento postup. Vypadal by zajímavě, kdyby nebyl opsaný. Rád se budu mýlit, ale zatím se ve mně zahnízdilo poněkud nedůvěřivé chvění. Vážně chci vědět, zda to vede k úspěchu, proto autore sem se zkušenostmi a budu tě velebit.