Recept Výroba taveného sýru Veg

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Výroba taveného sýru

Úvod

Jsem proti tavícím solím a tak jsem si našel recept, jak si udělat taveňák doma.

Postup

Nastrouhaný tvrdý sýr dám do hrnce, smíchám se 100 ml mléka a
přidám 1 gram karagenanu. Hrnec dáme na mírný plamen.

Za stálého míchání zahřívám tak dlouho, až se sýrové hrudky rozpustí a získám ze směsi hustší kaši. Rozehřátou směs ihned nalejte do misky a uložte do ledničky.

Dobrou chuť.

Řasa karagenan je asi nejtěžší k sehnání, koupil jsem na www.ekokoza.cz/eshop

Recept je z kategorií: Fondue


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.02.12 vloženo
  • 14843x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 100 g směsi eidamu 45%, eidamu 30%
  • 100 ml mléka
  • 1 gram karagenanu (mořská řasa)

Doporučená příloha

  • pečený chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

danda 03.03.12 22:42

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Výroba taveného sýru

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
goro
82 příspěvků 08.03.12 13:00
pozor na karagenan

Při výrobě tohodle taveňáku pozor. Ve vyhlášce MZ o přídavných látkách č. 304/2004 je uvedeno nejvyšší povolené množství 300mg na litr. To je přepočteno na asi 200ml sýra v receptu 60 mg karagenanu, tedy 16× méně, než uvádí recept. Já bych to zas až tak nepřeháněl, aniž bych zatracoval všechna éčka. Otázka je, zdali toto množství stačí sýr emulgovat.

 
ester
288 příspěvků 04.03.12 13:43

Aničko,vypadá to na cikánskou pečeni :-),zdravím

 
anickav
2904 příspěvků 04.03.12 09:03
Ahoj Danka,

150 g akej cikánky? Čo to je? Ď.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.03.12 22:41

Cottage cheese jsem tento týden u nás nedostala, takže se pokusím příští týden, předem tuším, že hedvábná hladkost se konat nebude :-)

Recept jsem vyzkoušela z dvojité dávky sýra a šlehačky.
Pomalu jsem rozpouštěla asi 20 minut na mírném ohni, směs jen lehce probublávala, ale stále zůstávaly kousky, nakonec jsem použila tyčový mixér, ale dohladka se rozmixovat nepodařilo.

Místo karagenanu jsem na závěr přidala půl lžičky jedlé sody a 150g cikánky. (tu ne místo řasy :-))

Konzistence není taveného, hladkého, roztíratelného sýru, vinu dávám eidamu, protože ten je odolný i 150°C :-), jako sýrová pomazánka chutná výborně :-)

Edit: fotka cikánky.

 
tetrisss
17 příspěvků 03.03.12 18:05

Danda, nenapisala si, ako to dopadlo, mna by to velmi zaujimalo, vyrabam si doma syr, aj riccotu, ale tento tavenak, to by sa mi hodilo.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.03.12 17:36
Ne,

ten se usilovně staví, bude napřesrok. Tohle je Natural Merchant a má mnohem lepší umístění, v nákupním centru, a máme to skoro pěšky od baráku.

 
Anitta
521 příspěvků 02.03.12 17:34

Whole foods? :D

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.03.12 17:31
Ajnitto,

podívám se po něm, znám jen jogurty Nancy. V úterý tu otevřeli nový organický obchod, zítra tam jdeme na výlet. :potlesk:

 
Anitta
521 příspěvků 02.03.12 17:12

Drobku, to ani nahodou :twisted: Ani ty trojuhelnicky nejsou nic moc, prej pred rozbalenim nemusi byt v lednicce a take jsem videla, ze je meli jen tak na pulte. Vyzkousej ten cream cheese :D
 http://www.nancysyogurt.com/…cream-cheese

 
jolana
5065 příspěvků 02.03.12 16:15

…pred tyzdnom v obchode oblubeny feta, znackovy , dlhe roky kupujem . Ale pre istotu uz aj overene veci citam : doveruj ale preveruj ..a oplati sa.. mravencimi pismenkami: vyrobene zo suseneho skimmed milk , vegetable fat..a so vsetkym to je tak.....

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.03.12 15:27
Anitto,

fuj, přece bys nejedla Velvetu a processed american cheese, vždyť to krávu nevidělo a dělají to z oleje. :poblion:

 
Anitta
521 příspěvků 01.03.12 20:38

Drobku, ani ne slany, jako spis nakysly. Pred chvili jsem nastudovala na internetu, ze cottage, ani tenhle cheese neni vhodny na rozpousteni, ale ze mame vic tavenaku - Velveta cheese, american cheese… ale na nic z toho nemam chut… :cert: Myslim, ze si vystacim s Nancy's cream cheese, vyborny samotny a kdyz se dobre zamicha s bylinkami atd, bude chutnat jeste lip. Tvaroh nekdy delavam, uzmu si na nej z prace velky filtr na kafe :D :kytka:

Příspěvek upraven 01.03.12 v 20:42

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.03.12 19:38
Anitto,

ano, kupujeme ho tam, ale není moc slaný? Jinak, tvaroh se dá vyrobit. Buttermilk zahřát asi na 60°C, syrovátka se začne odlučovat. Pak jsem to nalil do cedníku vystlaného papírovou utěrkou, kdo by se pral s plátýnkem, a bylo to dóbré. Možná takhle by to šlo, jen mám strach že po té vší práci to zas bude mít zelené fousy. :cert:

 
Anitta
521 příspěvků 01.03.12 17:25

No nevim, ja byla v Cesku nekdy pred 12ti lety, take jsem si dovezla polivky a jeste je mam schovany :mrgreen: Kdysi mi chutnaly..... kdyz na cinu, tak tam, kde se nepouziva msg, no moc po hospodach nechodime. Se syrem mas pravdu, proto me zaujal ten cottage cheese. Co goat cheese? V Costco je velice levny a pripomina tvaroh :think: :D

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.03.12 17:05
Anitto,

nepoužívám ho, ale aspoň se nemusím bát. Vždyť ono je to skoro všude na dochucení. Podívej se do receptů kolik lidí si neumí představit život bez vegety. České polévky z pytlíku, mimochodem ty si vozíme z domova my. A dál a dál, to nemá smysl to chtít vyjmenovat.
Třeba Danda s cottage cheesem uspěje. Já spíš vidím problém v tom tvrdém sýru a procentech tuku.

 
Anitta
521 příspěvků 01.03.12 16:48

Anitta take msg muze, ale nemusi, je to zbytecne.
Nikdo nema zkusenosti s cottage cheese? Drobku, asi to zbyde na nas :mrgreen: :D

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.03.12 16:16
Dando, dodatek.

Dej prosím vědět jak dopadl výzkum v oblasti cottage cheese. Před časem jsem zkusil vyrobit podle Mánka smrdutý sýr z tvarohu. Smrděl, to jo, ale nějak jinak a narostly mu zelené fousy :roll:

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.03.12 16:13
Dando,

my taky MSG můžem a potíže nemáme. Ale znám osobně dva lidi kteří jsou na něj alergičtí, bušení srdce, zvýšená teplota atak dál. Je mi jich líto, ale vím že jsou.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.03.12 00:32

Bytosti :-), z měkkého čerstvého tvarohu vyrábím tento sýr už léta, dopracovala jsem se k tomu, že na másle nechám rozpustit tvaroh a trochu ho odpařím, přidám trošku sody, odstavím a po chvilce el. ručním mixerem vmíchám vejce, tak aby se nesrazilo, přidám nějaké ochucovadlo - slaninu, šunku, bylinky atp. a nechám vychladit. Je pravda že ne pokaždé ztuhne tak aby se dal natírat, ale ani to nevadí, protože je dobrý např. k namáčení kousků čerstvé zelenin, slaných tyček atd :-)

Zítra zkusím z tvrdých sýrů bez zahušťovadel i z cottage cheese :-)

Jinak proti glutasolu nemám nic a používám do asijských jídel běžně - pravda je, že 200g pytlík mám už asi 5 let a nezdá se, že by výrazně ubylo :-), ale objednávat karagenan se mi nechce hlavně kvůli poštovnému :-)

 
Anitta
521 příspěvků 01.03.12 00:10

Drobku, sance by byla, ale nejak me ty ruske a polske obchody nelakaji a v tech se i tavene syry nachazeji, ale vim, ze jsou to processovane veci a nejak me presla chut. Takhle si to splacat doma by bylo docela zajimave. Jinak se klidne obejdu a namazu si chleba Labneh, ktery se da koupit a nebo Nancy's cream cheese v kelimku s cervenou nalepkou - tenhle je moooc dobry :kytka:

 
lesni_bytost
119 příspěvků 01.03.12 00:07

Dando, taky jsem nad tím přemýšlela, jestli je to nutné, kdyby se to naředilo míň.. ale nesrazil by se ten sýr zas po vychladnutí..? :think:

Propána, kdybych věděla, co způsobí použití slova „éčko“.. tolik zbytečných off topic příspěvků.. Přitom jsem to tak zdaleka nemyslela. A karagenan nekoupím v sámošce na rohu - jak je zmíněno už v receptu, tak proč se nezamyslet nad běžně dostupnou náhradou..

Příspěvek upraven 01.03.12 v 00:10

 
Bento
794 příspěvků 29.02.12 22:56

:palec: Drobku mas pravdu boli to tyto Japonci v 1909 z Aji no Moto v preklade ( podstata chuti )
 http://en.wikipedia.org/wiki/Ajinomoto

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.02.12 22:20
Bento,

pokud vím tak MSG bylo původně Wej-su, výtažek z mořských řas. Pak kdosi kdesi přišel na to, že se to dá vyrobit uměle a vzniklo MSG, v Česku zvané Glutasol.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.02.12 22:17
Tak já se zeptám znova

otázkou co položila Anitta. Totiž, dá se použít cottage cheese? Ani ona ani já nemáme šanci sehnat tvaroh, o Eidamu 30 a 40 % ani nemluvě. Sice by se sehnat dal, ale taveňák by moc a moc převýšil cenu Chechtavé krávy, jediného taveňáku na trhu. Tak moc mi chybí hnusné a lahodné taveňáky z Madety.

 
Bento
794 příspěvků 29.02.12 21:52

:potlesk: wydro mas uplnu pravdu, len taka mala poznamka keby MSG (glutamat) bolo naozaj take super skodlive tak by uz pol azie bolo davno mrtve, aj v krajine ktora sa pysi super zdravou stravou Japonsko je MSG -Ajinomoto alebo slangovo Cinska sol bezne postavene na stole v restauracii namiesto soli… :*
ale v Japonsku sa nesoli :jazyk: takze neviem co je skodlivejsie ci ta obycajna sol ktora sa tak stedro pouziva v europe vo vsetkom alebo MSG (Zivotnost - Japonsko 83 rokov , Cechy 77 rokov )

Příspěvek upraven 29.02.12 v 22:50

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.02.12 17:11

dando, aby to prece zase ztuhlo :-)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.02.12 17:07

A tak mě napadlo - proč tam dávat karagenan, agar, želatinu? Je to vůbec nutné?

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.02.12 16:36

Zdenneu, hysterii na tema glutamat najdes v diskuzich a E čka jakbyzamet. Snad už další tady není zapotřebí vyvolavat.
Nikdo tu nenabada nikoho polykat zavodne ani jedno, ani třetí. Osobně nechápu, proč zase tohle všechno kvůli 1gr karagenanu !?
Myslim, ze kdyz se nekdo cpe cukrovim, veprovym, sadlem, uzeninama a dusikatou zeleninou apod, je to mnohem horsi. A jime to vsichni ve vetsi co mensi mire.
Ptas se na navsteve, jestli v jilde neplave kousek glumatatu? Nechodis nikdy do restaurace? Jsem presvedcena, ze se cpes az mas boule za usima. A nejen ty :P

 
zdenneu
15 příspěvků 29.02.12 15:54
glutaman

myslel jsem studii, která by potvrzovala jeho škodlivost

 
zdenneu
15 příspěvků 29.02.12 15:53
lidé bděte!

ta kyselina ascorbová je skutečně prevít - skóre škodlivosti 1

je zajímavé, že neexistuje vědecká studie (publikovaná v recenzovaném periodiku) o letitém vítězi všech hitparád škodlivosti E621 L-glutaman sodný (5). Ale kdo by věřil vědcům (atomová bomba, globalizace, internety)

 
lesni_bytost
119 příspěvků 29.02.12 15:03

Teda… tady aby člověk fakt radši držel klávesnici.. :roll: Nevím, kdo tady řešil „éčka“, já ne, ale pokud chcete.. Tavené sýry obsahují kromě karagenanu obvykle tři tavící soli, na zmíněné stránce emulgatory.cz má karagenan „skóre škodlivosti“ 2, tavící soli 2-3, to jsme si pomohli, agar 0. Dá se karagenan koupit ve zdravé výživě? A agar? Zatímco o agaru jsem se dočetla, že je nebo může být zdraví prospěšný, o karagenanu opak. Že je něco označitelné „E“ tedy neznamená nic, zato když je u toho „E“ napsáno, že je přírodního původu, tak je to jistě záruka zdravotní nezávadnosti, hmm :think: Každý ať si do jídla sype, co uzná za vhodné, agar ani želatinu jsem nikomu nenutila :think:

Příspěvek upraven 29.02.12 v 15:11

 
vrtule01
8 příspěvků 29.02.12 13:10

tak to jsem rád, že se to vysvětlilo:-)

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.02.12 13:07
zdenneu

hlavně, prosím, v žádném případě a v žádné podobě neužívejte Vitamin C !
Je to totiž kyselina ascorbová, což je „škodlivé“ E300…

 
Frantiska
927 příspěvků 29.02.12 13:03

zdenneu uz dlouho jsem se na labu, tak nenasmala :) dekuji

E330 - Kyselina citronová
E260 - Kyselina octová
E948 - Kyslík

a pro lesní bytost :) bacha E406 - Agar
Tato látka je vyráběna z mořských řas. Působí jako zahušťující a želírující látka, dále jako stabilizátor a emulgátor. Využití agaru je při výrobě pekařských, masných, mléčných a cukrářských výrobků, želé, tavených sýr apod. Látka je považována za látku bezpečnou. Ve vyšším množství se používá jako projimadlo. V ČR je používání agaru povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA je používání látky povoleno

Příspěvek upraven 29.02.12 v 13:05

 
vrtule01
8 příspěvků 29.02.12 12:59

éčko je, ale z popisu tedy neznamená, že je škodlivý. Je to výtažek z řasy.

 
zdenneu
15 příspěvků 29.02.12 12:50
karagen je "Éčko"

takže je životu nebezpečný. Stejně jako např. E948, E260, E330

 
vrtule01
8 příspěvků 29.02.12 09:36

co máte proti karagenu? Podle mě je to jen výtažek z řasy. Kopíruju odkaz ze seznamu éček:

E407 - Karagenan
Skóre škodlivosti: 2
Látka patří do skupin: Želírující látky, Stabilizátory
Modifikované škroby a zahušťovadla
Může být přičinou alergie

Popis:

Karegenan je vyráběn z mořských řas. Působí jako zahušťující a želírující látky, jako stabilizátor a emulgátor. Karagenan má široké uplatnění a to jak v mléčných výrobcích, tak dále v sladkém pečivu, želé, cukrářských výrobcích, šlehačce ve sprayi, některých jogurtech, práškových nápojích a také v dětské výživě a mnoha dalších. Jedná se o častou užívanou přídatnuo látku. Vlastností karagenanu také využívají kosmetický a farmaceutický průmysl např. pro tělové a čistící krémy, deodoranty apod. Karagenan je považován za látku bezpečnou. U některých citlivých osob může karagenan obsažený v kosmetických přípravcích způsobit kopřivku nebo špatnou snášenlivost výrobku. V ČR je povolen.

 
Anitta
521 příspěvků 29.02.12 00:56

A jde to udela z cottage cheese? :think:

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.02.12 00:47

Je tu víc domácích sýrů, z měkkého i tvrdého tvarohu, nejraději dělám tento - http://www.labuznik.com/recipe.php?….
Bytůstko, dej do vyhledavače - domácí tavený sýr :-)

Nastrouhaný tvrdý sýr jsme zatím jen udili, ale myslím, že vyzkouším i podle tohoto receptu, místo karagenanu dám sodu :-)

 
lesni_bytost
119 příspěvků 29.02.12 00:37

Jolanko, jsi zlatá, podstata je, že se nemusí jednat o tvaroh skutečně domácí. Nejvíc se mi líbí vhodnost tavěňáku bez zbytečné chemie pro děti! Už se těším, až začnu zkoušet.

 
jolana
5065 příspěvků 29.02.12 00:00

Bytustko, ano..sice neviem aky je tvaroh v staniolu, ale mal by to byt tvaroh 100 percentny ked uz vravime ze vsetko je sizene.. :mavam:
PS: zabudla som dodat ze sa vari so sodou bicarbonou..na toto mnozstvo asi tretinu kavovej lyzicky… ..ak najdem link, pridam pre lepsi obraz..

Příspěvek upraven 29.02.12 v 00:27

 
lesni_bytost
119 příspěvků 28.02.12 23:42

Jolano, to je ale zajímavé! Dá se použít obyčejně dostupný tvaroh ve staniolu? Předpokládám asi nastrouhat tedy do smetany nebo mléka? v poměru 1:1 jako výše uvedený návod? díky moc za odpověď

Příspěvek upraven 28.02.12 v 23:50

 
jolana
5065 příspěvků 28.02.12 23:10

..taveny syr sa pripravi aj jednoduchsie..staci miesto tvrdych syrov pouzit tvaroh..a bez karagenanu…vari sa na slabom ohni do rozpustenia a este trosku a podla pridanych ingediencii moze byt so sunkou, chilli, kopor, udene, pepr, bylinky…a ked sa pripravi v smotane bude este lepsi-plnotucny…dat do sklenicky a tavenak je po ruke..zdravy, vas a podla chuti..dobru chut :)

 
lesni_bytost
119 příspěvků 28.02.12 22:35

Zaujalo, pohloubala jsem nad seznamy éček a už nemám chuť zkoušet - s karagenanem, ale co tam vrazit třeba agar? Snad by to mohlo fungovat stejně :think: je i mnohem dostupnější, jen odhadnout množství…?
Určitě to vyzouším - tedy s jinou želírující látkou, pohroma by z toho být snad neměla. Dík za inspiraci!

 
di
2451 příspěvků 28.02.12 21:47

Wolfgu: nahoře je odkaz, jinak je to taky E 407: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?…

 
Wolfg
583 příspěvků 28.02.12 21:16

Čo si predstavujete pod takým karagénom, súdruh? Jak to vypadá? Až se mi dostane do pazourů, přesně odvážím gram a použiju známou objemovou míru, třeba uzávěr od pet flašky, aby zájemci měli představu, jak velká hromada to je

 
Wolfg
583 příspěvků 28.02.12 21:12

Asi tě na to nalítnu, chlape hloubavá. Když si představím tavenej ementál, jak bejval, možná i s přídavkem smetany …hmm. Nebo takovej limburskej, měsíc zapomenutej ve sklenici, můžou jít celý Sedlčany do gastrozadele

 
vrtule01
8 příspěvků 28.02.12 20:55

samo že je přejatý, vždyť to nahoře píšu, sám bych na to nepřišel :think: Byl jsem ale tak nadšený, že jsem se chtěl podělit.

 
vrtule01
8 příspěvků 28.02.12 20:53

K úspěchu vede, výsledek byl výborný, chuť je výtečná. Práce na čtvrt hodiny i s úkldem.
Nicméně mám teď pocit, že taveňák ztuhl více než bylo zamýšleno (je pravda, že jsem se s gramem moc nevážil) Měl jsem ho sníst za tepla :mrgreen:

 
Wolfg
583 příspěvků 28.02.12 20:40

Po zemi chodí bloudi, kteří si čtou, z čeho právě tenhle výrobek, co nedůvěřivě svírají, výrobce patlá. Patříval jsem k nim až do chvíle, kdy mi jistá dáma z Labu shovívavě vysvětlila, že bych si pohádky Božky Němcový snad nemusel opakovat. Voni nám lžou i tady? Tak tedy nečtu a ne-kupuju, ale jedna informace se mi zadřela. Známý výrobce Madeta, bez okolků, zato písmeny menšími než virus ebola na sebe práskl, že jeho mimořádně lahodný taveňáček obsahuje až 16% tvrdého sýra. Než jsem si uvědomil směšnou cifru, v mozku mi prolétlo, že se snad chlubí. Sotva vyrovnaje lehkou mozkovou motolici, vypotácel jsem se z obchodu. Tak tohle ne! Dobrá polovina sraček, zbytek voda a to celé za dvě stovky kilo? Rád si zakřepčím na vašem finančním hrobě, soudruzi.

Proto mě zaujal tento postup. Vypadal by zajímavě, kdyby nebyl opsaný. Rád se budu mýlit, ale zatím se ve mně zahnízdilo poněkud nedůvěřivé chvění. Vážně chci vědět, zda to vede k úspěchu, proto autore sem se zkušenostmi a budu tě velebit.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz