Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
anickav Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Živé číky sa dajú do riečice (Durschschlag) alebo inej nádoby, hodíme na ne soli, nato sa chytro zakryjú, lebo by vyskákali, a necháme ich stáť. Keď už postáli v soli, sa vyberú na čisté plátno, rukami ich vytlačíme, poobáľajú sa v múke, omáčajú v roztrepanom vajci a obsypú sa žemľovými omrvinami. V masle ich opražíme nažlto a v pôstny deň sa podávajú osobitne na tanieri s kapustou. Pozn.: čík=druh ryby, lat. Misgurnus Doslovný opis z : Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči autor: Ján Babilon recept je z r.1870 Poukazujem na spôsob prípravy jedál v tých časoch.
Recept je z kategorií: Historické recepty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Vyprážané číky - pre Manka
57 příspěvků 24.2.09 11:54
Anicko, diky za receptik. Ja miluju vsechny „jine“ recepty i kdyz je ne vzdy nezbytne zkousim. Byvse Slovenka docela mne prekvapilo, ze cik je rybka. Tiez poznam akurat opity ako cik. zas jsem chytrejsi!!! Posli dalsi
navrhuji každého, kdo někdy ochutnal či si s pocitem světaznalého gurmeta objednal ústřice, bulvárem vláčet, nabonzovat Greenpeace a … a tak podobně
2904 příspěvků 18.2.09 21:09
Mrtvuš, nič si nezaplevelila…
V r. 1870 sa číky usmrcovali takto. Nepitvali sa, zrejme sú mrňavé. Manek opisuje, ako sa kedysi pripravovali grundle - za živa sa hádzali do oleja.
Každé živé zviera, ktoré slúži človeku za potravu, sa nejako usmrtiť musí. Nebudem rozoberať náležité zaobchádzanie.
Tiež si myslím, že útlocit niektorých ľudí by sa mal prejaviť niekde úplne inde.
Mánku, to samozřejmě nebylo myšleno na tebe, ale obecně.
Teda mně osobně je stokrát milejší někdo, kdo osolí živé číky nebo strčí do hrnce s vroucí vodou humra, než ten, co sáhodlouze kecá o utrpení nevyléčitelně nemocných a o tom, jak bychom jim raději měli poskytnout bezbolestnou smrt.
Jo, Sylvi, to jsou přesně ti, které jsem měla na mysli.
Ona totiž přílišná outlocitnost jde někdy v ruce s neuvěřitelnou krutostí. Znám takové, co se jak lvi bijí o mříže slepičích klecí, ale za vlastní babičkou se do špitálu podívat nepůjdou, protože jim to drásá jejich outlocitná srdce. Hm.
Aničko, promiň, že jsem ti zaplevelila recept.
Aha, tady je recept, prý pro mně.
No, oni se s tím ti naši předkové tak nějak moc ne…patlali. Když se vezme původní předpis na podskalské grundle, což tedy nebyli piskoři, ale mřenky, tak ty se hodily do směsi mouky a soli hezky živé, jak se jim to nelíbilo a začaly poskakovat, tak se samy obalily a - bez vytlačení, ale ještě živé, byly vhozeny do rozpáleného omastku.
Tenhle způsob popravy zdá se mi poněkud nelidským, proto ryby napřed zabiji, vykuchám a teprve potom se s nimi solím a obaluji, i když to někdy trvá strašně dlouho.
Takže tak…
2302 příspěvků 18.2.09 16:00
Mrtvolko, myslíš nějaký druh lidí?
2904 příspěvků 18.2.09 05:41
neznamená, že všetko čo ma zaujme, som ochotná vykonať…
Vyberte si z toho, čo uznáte za vhodné, odchádzam do perín.
Dobrú noc!
Na druhou stranu - špatně čteš. Netřeba je pitvat, rukama je vytlačíš
Gabi, souhlasím s tebou, je mnohem víc tvorů, kteří by si zasloužili „zdochnout pod solou“ spíš než ryby
.
4813 příspěvků 18.2.09 05:29
551 příspěvků 18.2.09 05:06
anickav, ved nizsie pises, ze ta zaujala prave ta predpriprava…tak to mna skor odpudila…prepac, ja by som taky recept ako vzor stareho jedalnicka sem nedala…prave preto, co som napisala…kvoli tej necitlivej predpriprave…
2904 příspěvků 18.2.09 04:02
Gabi, recept je doslova opísaný. Skôr ho uvádzam ako zaujímavosť, ako sa kedysi varilo…nemyslím, že by ho niekto chcel odskúšať. Zrejme je to ryba aj chránená.
551 příspěvků 18.2.09 03:48
anickav, tak na moj vkus je to trochu neludske, nechat sa ryby trapit kym fakticky nezdochnu pod tou solou…a to sa potom ani nepitvaju?…ja viem, recept je zo starej kucharky…ale aj ryba si zasluzi nalezite zaobchadzanie, kym neskonci na pekaci…je to predsa tiez zivy tvor…
98 příspěvků 18.2.09 03:22
Aničko, nevím jak to vypadá, ale sem se dočetla, že u nás se mu říká „piskoř“. Moc pěknej název pro rybu bez valného hospodářského významu, leč ochránci přírody hájenou - prý měla podobné využití v domácí meteorologii jako rosnička.
Decká, vy sa čudujete, čo všetko Maňa zje? Čosi vam poviem, ale iba potajomky. On je aj špenát!!!!! Miloš
5068 příspěvků 18.2.09 01:39
http://www.hlasek.com/…_ag4258.html
http://www.sevcikphoto.com/…s_2.jpg.html
2904 příspěvků 18.2.09 01:06
ja neviem, či to Mánek papá, ja som to našla v knihe a ponúkam mu to s láskou, pretože je milovník rýb…Ak Jolana nekeca, sú to akési divné potvory…
No fuj, Mánku, tohle ty jíš?
5068 příspěvků 18.2.09 00:17
To ti take fuzate, ma to velke oci a hubu a strasne sa to kuka na cloveka…o))..ale vazne(aj ked to pred tym myslim uplne vazne) cika poznam od babky z okolia Dediniek…
U nas sa este hovori " ako ked na cika soli hodis "…hlavne ak sa dakto nastve alebo nasrdi (nepravom), ak dakoho chytis pri dacom a on zacne od zlosti az poskakovat..alebo ak dakoho napalis a on ma taku tu zlostnu poskakovaciu reakciu a pod… a este je zopar starych riekaniek, basniciek, pesniciek…
2904 příspěvků 18.2.09 00:03
ja neviem, čo za rybu je čík! U nás sa hovorí na opilca, že je opitý ako čík! Našla som to v knihe. A Manek miluje ryby! Mňa zaujala tá predpríprava…
Ty naozaj poznáš číky?
5068 příspěvků 18.2.09 00:01
Anicka, ja kukam az som sa zakuckala mamojpravdu…po prve: cika sa strasne bojim, po druhe: som nevedela ze cik sa je…po tretie: co ten Manek vsetko nezje ci zje..o))
