Recept Vyletněná šarlota

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vyletněná šarlota

Postup

Troubu předehřeju na 180°C. Na dno dortové formy použiju pečící papír. Smíchám si polohrubou mouku se sodou. Oddělím bílky od žloutků. Vyšlehám bílky se špetkou soli do tuha. Postupně do hmoty přidám za stejných obrátek mixéru cukr a žloutky. Nakonec lehce vmíchám mouku se sodou. Vyleju do formy a dám péct zhruba na 15 min. Upečený korpus nechám vychladnout.
Na náplň smíchám kysanou smetanu s cukrem - každý jak má rád sladké, já upřednostňuji spíš chuť ovoce, proto sladím cca 3 lžíce. Dám nabobtnat želatinu dle návodu. Vyšlehám šlehačku do tuha. Rozpustím želatinu, a když zchladne tak ji přidám k základu oslazené zakysané smetany. Pro lepší manipulaci z formy natřu okraje formy olejem. Lehce přimíchám našlehanou šlehačku k zakysané smetaně a můžu vylít na korpus. Dám do ledničky. Když želatina ztuhne zdobím na povrchu dort ovocem.

Pro zvýšení vizuálního efektu přidávám do korpusové hmoty 1 lžičku kakaa ;) a pro zvýšení chuti ovoce přidám trochu rozmačkaného ovoce už do zakysané smetany.

Je to velmi rychlý moučník, který jsem si postupně upravila a hlavně se vždy povedl ;)

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.07.13 vloženo
  • 5412x zobrazeno

Ingredience

  • Na korpus:
  • 3 vejce
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • Na náplň:
  • 400 ml zakysané smetany (15%)
  • 250 ml šlehačky
  • třtinový cukr (podle chuti)
  • 10 g želatiny (používám Dr. Oetker)
  • Ozdoba:
  • jahody, borůvky, maliny (co kdo rád)

Doporučená příloha

  • dobrá káva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

blesky 03.07.13 10:25

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Vyletněná šarlota

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
hippolyta
394 příspěvků 06.07.13 18:59

Tak to jsem se, jak říká náš ex-prezident, „upřímně usmála“, milý gmp :- ).

 
gmp
1603 příspěvků 06.07.13 10:03
+

Meho boje s entitou, jejiz ego zkoumam, :lol: :*  :lol:

 
hippolyta
394 příspěvků 05.07.13 09:51

A jeste pro blesky, aby to nezapadlo - mne se ten recept libi, i provedeni mas perfektni! Toho meho boje s entitou, jejiz ego zkoumam, si nevsimej, prosim.

 
hippolyta
394 příspěvků 05.07.13 09:19

Casino, prosim, prectete si znovu muj puvodni komentar - komentar k receptu, jehoz zaklad tvori piskotovy korpus a na nemz bych nezmenila ani slovo. Snad se rozsviti i vam a uznate, ze za pitomce tu nejsem ja. Priste bych podle vas mela napsat „…bylo by nutne piskotovy zaklad, ktery autorka receptu pouzila jen jako zaklad, zvlhceny…, nakrajet na pruhy…“. Tak to ode mne nechtejte, porad si myslim, ze nejsme v pomocne skole. A co takhle zareagovat u vaseho jahodoveho carpaccia? Tam cekate na co?

 
casino
4473 příspěvků 05.07.13 00:00
Tipoval jsem, že se vám rozsvítí...

… a proto jsem nereagoval
Ale spletl jsem se
Nepředpokládal jsem, že to bude tak brzy :mrgreen:

 
hippolyta
394 příspěvků 04.07.13 08:21

Rano moudrejsi vecera - zrejme ve snu doslo k osviceni. Pochopitelne, ze je to piskot, ale psala jsem ze TENTO piskotovy zaklad by autorka musela nakrajet na pruhy atd. Pratele, chce to cist pozorne, nejsme snad v pomocny skole?

 
hippolyta
394 příspěvků 03.07.13 23:59

Muzete vysvetlit?

 
gmp
1603 příspěvků 03.07.13 23:50
+

Dí vko, když já mohu být vystaršeným pánem, proč by nemohl být vyletněný koláč? Jen přemejšlim co by u mne zvýšilo ten vizuální efekt. Kakao asi ne! je to krásně poetické. A to sem ten recesspis ani nečet.

 
blesky
7 příspěvků 03.07.13 21:03

Je evidentní, že sympatie k určitým uživatelům se tímto jen potvrdily ;)…no nic to nemění na faktických připomínkách ostatatních uživatelů. Náhodou si uvědomuju, že je to dřina napsat sem a obhajit si recept či názor. Ale je fakt, že bychom k sobě mohli být alepoň nekdě tolerantnější :mavam:

@hippolyta ..co záleží na názvu, když pak stojí obsah za prdlačku :roll:
@di ..letní zní lépe? ;)…původně totiž měla být vytuněná :lol:

 
casino
4473 příspěvků 03.07.13 20:50
Také si myslím, že je to piškot

Těch deset let na LABUŽNÍKOVI je znát :potlesk: :)
Nenapsala jste zemi původu…
Použila název v nefrancouzštině…
Řekl bych že se vyznáte… :)
A to, že se @hippolyta ukecla jí promiňte. Je zde teprve krátce :)

 
tlustá bába
1209 příspěvků 03.07.13 19:51

Bodejť, jakých deset let, koukej něco vysypat!
Musela jsem se podívat, jestli si to pamatuju dobře, ale pamatuju. Rohlíčky byly obzvlášť vypečené! :potlesk: :mavam:

 
Eja
3820 příspěvků 03.07.13 18:15

Blesky, klídek, hezký receptík :mavam: nečekej dalších 10 let :mrgreen:
Dámy, objevila jsem naprosto ujetý recept - spodek cukr, vejce, mák, z toho korpus, pak nepečený vršek s třešněmi, příští víkend do toho jdu :mavam:

 
hippolyta
394 příspěvků 03.07.13 17:34

Abys me spatne nepochopila - ten recept je pekny, je to takovy letni lehky dortik.

 
blesky
7 příspěvků 03.07.13 16:09

Dámy, sypu si popel na hlavu. A upřímně musím říci, že něco takového jsem čekala. Odvahu přidat sem jen jediný recept mi trvalo přes 10 let, protože čtu poctivě komenty k receptům. Takže vím, že vstupuji do jámy lvové. Nejsem žádný umělec na názvy, a pěkně dlouho mi trvalo než jsem něco vymyslela, dlouho listovala názvy moučníků tady na webu. Mě je totiž vlastně úplně jedno jak se to bude jmenovat. Takže si ráda nechám poradit jak to pojmenovat ;)

PS: do teď jsem si myslela, že to piškotový základ má.

 
di
2451 příspěvků 03.07.13 14:34

No, když mně vadí to slovo jako takové, nemám ráda podivné novotvary, a mé srdce jazykového puristy (dělajícího spoustu chyb) se holt vzpěčuje („šarloty“ jsem si taky všimla, ale natolik kovaná cukrářka/pekařka nejsem, abych mohla kvalifikovaně oponovat).

Příspěvek upraven 03.07.13 v 14:35

 
hippolyta
394 příspěvků 03.07.13 13:46

Mne by zas zajimalo, proc sarlota? Tohle je hezky kolac, ale charlotte to neni. Aby to byla „sarlota“, bylo by nutne piskotovy zaklad, zvlhceny nejakym dobrym likerem nebo ovocnou stavou, nakrajet na pruhy, vylozit jimi vyssi zakulacenou formu, napln promichat s ovocem, navrstvit na piskot, znovu prekryt piskotem a nechat odpocivat. Nebylo by to uz tak jednoduche, ale byla by to „sarlota“. Nazev je odvozen od pokryvky hlavy, damskeho kloboucku, kteremu by se mel podobat. Tohle je pekny letni dort.

di, rekla bych, ze vyletnena proto, ze tam neni treba podzimni ovoce?

 
di
2451 příspěvků 03.07.13 12:59

No, nevím, školy nemám, jsem jenom prostý sekáček trávy, ale co prosím znamená slovo „vyletněná“?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz