Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Recept z roku 1982: Z pudinkových prášků a mléka uvaříme pudink. Po vychladnutí zašleháme cukr a tvarohy. Pokud se hmota zdá příliš tuhá, zašleháme po částech vlažné mléko. Větší mísu vytřeme máslem a vysypeme moučkovým cukrem. První vrstvu tvoří piškoty, hmota, piškoty, končíme hmotou. Dáme do druhého dne proležet. V létě se dá povrch zdobit rozmačkaným ovocem, kdo je na dietě musí mu to stačit, ostatní si zákusek zdobí šlehačkou. Vylepšený žloutenkový dort: Smícháme mléko a vanilkový pudink a uvaříme. Ještě do teplého zamícháme cukr, kdo má rád sladší, přidá si o nějakou tu lžíci navíc. Během chladnutí, promícháváme, aby se neutvořil škraloup. Do větší mísy vložíme tvaroh, může být obyčejný, Mascarpone, kysané smetany, Stracciatellu, vychladlý pudink a ručním šlehačem vyšleháme, přidáme kávu, opět prošleháme, protože toto dělám převážně pro děti nedávám rum, jedna štamprlička neuškodí. Rebarborový kompot: V kastrolu rozpustíme cukr na karamel, vložíme nakrájenou rebarboru, ztlumíme oheň a příliš nemícháme, aby zůstaly kousky rebarbory. Špachtličkou občas obrátíme a po mírném odpaření tekutiny, odstavíme z plotny. Necháme mírně vychladnout. Velký vyšší plech vymažu máslem, vysypu moučkovým cukrem. První vrstvu tvoří cukrářské piškoty, další vrstvu dáme rebarborový kompot, pokud je příliš tekutiny, tak nabírám lžicí s otvory. Rebarboru rozprostřít po celém povrchu piškotů, další vrstvu tvoří pudinková hmota, piškoty, pudinková hmota, tak je to do spotřebování všech ingrediencí, poslední vrstvu musí tvořit hmota. Urovnáme a vložíme do spodní části chladničky. Druhý den posypat krouhanou čokoládou, kdo chce, dá si šlehačku. Krájíme na úhledné kostky. Tak, snad jsem to napsala srozumitelně, není problém klidně se ptejte. Jen bych chtěla říci, že uvedené ingredience si můžete měnit podle vlastních chutí a co zrovna bude doma.
Recept je z kategorií: Nepečené moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
9.9.07 00:00
Vylepšený žloutenkový dort doznal od roku 1982 velkých změn, je stále v naší rodině oblíben.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkoviOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Vylepšený žloutkový dort
Jolka, také ještě mám v chladničce a nějakou tu jahůdku jsem donesla, tak večer malý kousek přelitý jahodovo-banánovým přelivem … ty mě ale umíš nalákat. S těmi sušenkami to také není špatný nápad jen vím, že jsem kdysi vyráběla jakousi pochutinu do tvořítka s alobalem, bylo to spojované čokoládovým krémem a dalo mně docela práci ty máslové sušenky sehnat. Měj se pěkně a díky za vyzkoušení.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Od skoreho rana este za rosy vyrobene . Dala trosku tvarohu a kyslu smotanu. Mala som malilinke marhule sladke ako med ( taka odroda -trosku vacsie ako ceresne), tak aj tie som dala. Piskoty nemam cukrarske/detske ale take maslove susienky tak som dala tie a basta. A uz som aj polovicu dortu zmlsala
taka dobrota…vdaka bedlo za pochutku..zdravim
a krasny tyzden..:)))
a když budou potíže … moje teta po které mám jméno se jmenovala Jana, no a říkalo se jí Anči. Přejmenovat se dá všechno, záleží na tom, který výraz či pojmenování zdomácní. Pěkný den.
234 příspěvků 25.1.09 03:43
Já myslím, že u nás se tahle dobrůtka taky u:,–(í ;o)))…a natrvalo - i s tím pěkným názvem…
Rachel není zač. Mně černý humor nevadí. Hlavně, že se dá s tímto receptem kouzlit a chutná nám stále.
234 příspěvků 25.1.09 03:43
Ach tak, díky za vysvětlení. Je v tom názvu, pravda., kapička černého humoru, ale pojmenovala to dcera tedy pěkně. ;o) …Určitě to doma brzy udělám …a věř tomu, že až se mě manžel bude ptát, co to zase dělám za pokusy, tak mu ihned prozradí, že je to vylepšený žloutenkový dort
))
ten základní recept jsem dovezla z ústecké nemocnice, kde jsem se žloutenkou typu A pobývala 9 neděl, no a chutnal nejen mě, ale celé rodině … tak proto. A hlavně ten recept zvládala i dcera v dospívajícím věku.
234 příspěvků 25.1.09 03:43
Hmmm, tak ten název mě taky zarazil … málem jsem Ti položila stejnou otázku jako oldsoft…ale zároveň mě trochu pobavil a nejdůležitější je, co se pod ním skrývá… sbíhají se mi sliny, jdu si to uložit… a určitě vyzkouším…;o)
Prosím, Tě a jak došla dcera k tomu podivuhodnému názvu?
Soňo, když se s tím nechci moc patlat, uvařím pudink z 1 litru mléka a 3 pudinků - 1 má 37 g, nechám vychladit a ještě do vlažného přidám 500 g tvarohu, 2 kysané smetany, nastrouhanou čokoládu a pokud výsledek je moc tuhý, přidám třeba jakýkoliv jogurt … tady u nás jsou některé druhy řídké. No a pak to střídám piškoty, hmota a některé vrstvy podle ingrediencí co mám doma ještě poleju jogurtem. Ty piškoty to krásně vsáknou a je to opravdu moc velká dobrůtka. Uložím přes noc do chladničky a druhý den to můžeš zdobit i rozdrceným či celým ovocem, šlehačkou … jak kdo rád. Tohle nemůže nikdo pokazit. I když ano, moje sousedka použila piškoty vyšlehané jen z vajíček, bez mouky, a to byla darda. Se to rozpilo a byla matlačka.
Jani, tak jsem si to hned nasla, jak vidis. Bezvadne, ze se nemusi zapinat trouba v tomhle horku. Ja to tomu memu otesankovi budu muset udelat. Dekuji Sona
Ufff, to se mi ulevilo…
tento název mu dala moje dcera a již mu zůstal. Klidně papej, je to moc velká dobrota.
Tak já se tedy zeptám na název. Snamená to snad, že když dort sním, dostanu žloutenku? A kterého typu? Asi si to nedám:-)