Recept Vylepšený žloutkový dort

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vylepšený žloutkový dort

Postup

Recept z roku 1982: Z pudinkových prášků a mléka uvaříme pudink. Po vychladnutí zašleháme cukr a tvarohy. Pokud se hmota zdá příliš tuhá, zašleháme po částech vlažné mléko. Větší mísu vytřeme máslem a vysypeme moučkovým cukrem. První vrstvu tvoří piškoty, hmota, piškoty, končíme hmotou. Dáme do druhého dne proležet. V létě se dá povrch zdobit rozmačkaným ovocem, kdo je na dietě musí mu to stačit, ostatní si zákusek zdobí šlehačkou. Vylepšený žloutenkový dort: Smícháme mléko a vanilkový pudink a uvaříme. Ještě do teplého zamícháme cukr, kdo má rád sladší, přidá si o nějakou tu lžíci navíc. Během chladnutí, promícháváme, aby se neutvořil škraloup. Do větší mísy vložíme tvaroh, může být obyčejný, Mascarpone, kysané smetany, Stracciatellu, vychladlý pudink a ručním šlehačem vyšleháme, přidáme kávu, opět prošleháme, protože toto dělám převážně pro děti nedávám rum, jedna štamprlička neuškodí. Rebarborový kompot: V kastrolu rozpustíme cukr na karamel, vložíme nakrájenou rebarboru, ztlumíme oheň a příliš nemícháme, aby zůstaly kousky rebarbory. Špachtličkou občas obrátíme a po mírném odpaření tekutiny, odstavíme z plotny. Necháme mírně vychladnout. Velký vyšší plech vymažu máslem, vysypu moučkovým cukrem. První vrstvu tvoří cukrářské piškoty, další vrstvu dáme rebarborový kompot, pokud je příliš tekutiny, tak nabírám lžicí s otvory. Rebarboru rozprostřít po celém povrchu piškotů, další vrstvu tvoří pudinková hmota, piškoty, pudinková hmota, tak je to do spotřebování všech ingrediencí, poslední vrstvu musí tvořit hmota. Urovnáme a vložíme do spodní části chladničky. Druhý den posypat krouhanou čokoládou, kdo chce, dá si šlehačku. Krájíme na úhledné kostky. Tak, snad jsem to napsala srozumitelně, není problém klidně se ptejte. Jen bych chtěla říci, že uvedené ingredience si můžete měnit podle vlastních chutí a co zrovna bude doma.

Recept je z kategorií: Nepečené moučníky

Nahlásit recept

  • 04.05.07 vloženo
  • 12666x zobrazeno

Ingredience

  • Původní recept z roku 1982:
  • 1 l netučného mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 2 netučné tvarohy
  • 3-4 sáčky kulatých piškotů
  • podle potřeby se dá ředit mlékem
  • máslo a moučkový cukr na potření a vysypání mísy.
  • Vylepšený žloutenkový dort:
  • 400 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku (37g)
  • 1 tvaroh 250 g
  • 4 PL cukru písek
  • 1 sáček vanilkového cukru 20 g
  • 1 Mascarpone 250g
  • 1 Stracciatella 250 g - jemný tvarohový dezert s jogurtem
  • 2 kysané smetany á 200 g ks
  • 5 PL studené silné černé kávy
  • strouhaná čokoláda na posyp
  • 500-600 g cukrářských piškotů - ne pěnové
  • máslo a moučkový cukr na potření a vysypání plechu.
  • Rebarborový kompot:
  • 1000 g oloupané a nakrájené na kousky čerstvé reberbory (reveň)
  • 5-7 PL cukr krystal

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bedla 09.09.07 00:00

Vylepšený žloutenkový dort doznal od roku 1982 velkých změn, je stále v naší rodině oblíben.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Vylepšený žloutkový dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vylepšený žloutenkový dort

Jolka, také ještě mám v chladničce a nějakou tu jahůdku jsem donesla, tak večer malý kousek přelitý jahodovo-banánovým přelivem … ty mě ale umíš nalákat. S těmi sušenkami to také není špatný nápad jen vím, že jsem kdysi vyráběla jakousi pochutinu do tvořítka s alobalem, bylo to spojované čokoládovým krémem a dalo mně docela práci ty máslové sušenky sehnat. Měj se pěkně a díky za vyzkoušení.

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšený žloutenkový dort

Od skoreho rana este za rosy vyrobene . Dala trosku tvarohu a kyslu smotanu. Mala som malilinke marhule sladke ako med ( taka odroda -trosku vacsie ako ceresne), tak aj tie som dala. Piskoty nemam cukrarske/detske ale take maslove susienky tak som dala tie a basta. A uz som aj polovicu dortu zmlsala ;-))))) taka dobrota…vdaka bedlo za pochutku..zdravim a krasny tyzden..:)))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vylepšený žloutenkový dort - Rachel

a když budou potíže … moje teta po které mám jméno se jmenovala Jana, no a říkalo se jí Anči. Přejmenovat se dá všechno, záleží na tom, který výraz či pojmenování zdomácní. Pěkný den.

Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšený žloutenkový dort

Já myslím, že u nás se tahle dobrůtka taky u:,–(í ;o)))…a natrvalo - i s tím pěkným názvem…

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vylepšený žloutenkový dort

Rachel není zač. Mně černý humor nevadí. Hlavně, že se dá s tímto receptem kouzlit a chutná nám stále.

Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšený žloutenkový dort - bedlo

Ach tak, díky za vysvětlení. Je v tom názvu, pravda., kapička černého humoru, ale pojmenovala to dcera tedy pěkně. ;o) …Určitě to doma brzy udělám …a věř tomu, že až se mě manžel bude ptát, co to zase dělám za pokusy, tak mu ihned prozradí, že je to vylepšený žloutenkový dort :o))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vylepšený žloutenkový dort - Rachel ...

ten základní recept jsem dovezla z ústecké nemocnice, kde jsem se žloutenkou typu A pobývala 9 neděl, no a chutnal nejen mě, ale celé rodině … tak proto. A hlavně ten recept zvládala i dcera v dospívajícím věku.

Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšený žloutenkový dort - bedlo

Hmmm, tak ten název mě taky zarazil … málem jsem Ti položila stejnou otázku jako oldsoft…ale zároveň mě trochu pobavil a nejdůležitější je, co se pod ním skrývá… sbíhají se mi sliny, jdu si to uložit… a určitě vyzkouším…;o)
Prosím, Tě a jak došla dcera k tomu podivuhodnému názvu?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vylepšený žloutenkový dort

Soňo, když se s tím nechci moc patlat, uvařím pudink z 1 litru mléka a 3 pudinků - 1 má 37 g, nechám vychladit a ještě do vlažného přidám 500 g tvarohu, 2 kysané smetany, nastrouhanou čokoládu a pokud výsledek je moc tuhý, přidám třeba jakýkoliv jogurt … tady u nás jsou některé druhy řídké. No a pak to střídám piškoty, hmota a některé vrstvy podle ingrediencí co mám doma ještě poleju jogurtem. Ty piškoty to krásně vsáknou a je to opravdu moc velká dobrůtka. Uložím přes noc do chladničky a druhý den to můžeš zdobit i rozdrceným či celým ovocem, šlehačkou … jak kdo rád. Tohle nemůže nikdo pokazit. I když ano, moje sousedka použila piškoty vyšlehané jen z vajíček, bez mouky, a to byla darda. Se to rozpilo a byla matlačka.

noskovice
1322 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšený žloutenkový dort

Jani, tak jsem si to hned nasla, jak vidis. Bezvadne, ze se nemusi zapinat trouba v tomhle horku. Ja to tomu memu otesankovi budu muset udelat. Dekuji Sona

oldsoft
682 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšený žloutenkový dort

Ufff, to se mi ulevilo…

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vylepšený žloutenkový dort - oldsoft,

tento název mu dala moje dcera a již mu zůstal. Klidně papej, je to moc velká dobrota.

oldsoft
682 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vylepšený žloutenkový dort

Tak já se tedy zeptám na název. Snamená to snad, že když dort sním, dostanu žloutenku? A kterého typu? Asi si to nedám:-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečený bůček s blumami

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Reveňový koláč Reveňový koláč
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz