Recept Vykrajované hnětýnky Pro Děti Veg Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tradiční posvícenské pečivo, které se peče v okolí Strakonic. Velmi chutná všem. Ozdobičky si uděláme sami nebo je koupíme na pouti ve Strakonicích nebo v některé cukrárně.

Postup

Máslo, cukr a žloutky utřeme a pak přidáme mouky. Těsto vyválíme na plát tlustý cca 4mm. Z vyválené placky vykrajujeme tvary, které přendáme i s vykrajovátkem na pečící plech vyložený pečícím papírem.

Troubu si předehřejeme na 200°C. Do vyhřáté trouby vložíme plech s vykrojenými tvary a s vykrajovátky. Vykrajovátka by měla mít větší tvar a měla by být letována, aby se při pečení nerozpadla. Těsto pečeme do zlatova.

Po upečení opatrně vyklopíme tvary, které přendáme na tác, kde je necháme plně vychladnout. Mezitím si uděláme polevu. Polevu vytvoříme ušleháním bílků a cukru do husté pěny. Po vychladnutí potřeme povrch vytvořenou polevou a dozdobíme ozdobami, dle své fantazie.

Recept je z kategorií: Cukroví


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.09.11 vloženo
  • 18512x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4 hod

Ingredience

Těsto:

  • 1 kg másla
  • 600 g cukru
  • 8 žloutků
  • 900 g hladké mouky
  • 900 g polohrubé mouky

Poleva:

  • 1 bílek
  • 200 g moučkového cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vykrajované hnětýnky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.10.11 17:49

Rusaličko, určitě jsi nikoho neurazila, naopak, mě jsi potěšila, a to moc, protože recepty na hnětýnky nikdy nebyly ty, které si pamatuju :-), i na mělnicku se říkalo hnětýnky kynutému těstu. Určitě je vyzkouším až koupím ta vykrajovátka, bohužel mám nemocného synka, takže se zatím nedostanu nikam do krámu :-(
Píšete, že se dají i bez vykrajovátek, ale já si říkám, co kdyby …, za týden už bude (snad) pohoda :-) a upeču :-), je jedno jestli posvícení (to jsme měli na Václava), nebo jen tak :-), těším se na ně :

Teď mě napadlo, upeču je na sraz, Labužníci, těšte se :-), přivezu i ty, nedejBože, nepovedené :-), číšníci u Drsňáků zbaští všechno, s chutí a láskou :-)

Příspěvek upraven 07.10.11 v 17:53

 
rusalicka
2 příspěvky 07.10.11 16:50

Hnětýnky se pečou na posvícení. Já je peču na Havla. Po upečení jsou křehké a když úplně vychladnou, tak se spevní. Uvedla jsem tento recept zde, aby si lidé zkusili opravdové hnětýnky a ne ty nesmysli zde uvedené. Ale pokud jsem někoho urazila, tak pardon.

 
anka22
95 příspěvků 05.10.11 12:26

Ne, ne, Wydro, hnětýnky se pečou v troubě, koblihy a Boží milosti se smaží. Ale máš pravdu v tom, že všechno je to církevní cukroví. Hnětynky jsou spíš jako velké vánoční cukroví.
Dando, konzistence i chuť jsou podobné lineckým koláčkům, jen někdy, když se dlouho skladují, jsou tvrdší.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.10.11 08:59

2905, Anka, danda - pokladam zasadni, nejspis priblbly dotaz, nybrz jsem sladkostni analfabet. Hnetynky - neni to neco jako bozi milosti, eventuelne koblihy?
Poucte me, damy :-P

 
casino
4473 příspěvků 05.10.11 08:48

No, a pro ty, co už jim pamět neslouží, jsem našel: „Tolik, co váží vejce i se skořápkou dáme cukru, tuku na pečení a polohrubé mouky.“ Dále prý je možno přidat trošku PDP…, ale my co už zapomínáme, na něj raději zapomeneme, že abychom ho náhodou nedali tolik co vajec (i se skořápkou) :mrgreen:

2905,
pokud jde o fotku ve Vašem odkazu tak ta je OK :palec: ale recept tam uvedený je asi zpatlaný ze dvou receptů 8-o , tož bacha, dyby to chtěl někdo spáchat :wink:

 
2905
753 příspěvků 05.10.11 01:36

Dando, ať máš z čeho vybírat. Předpisů na dobré hnětýnky je hodně, jak píše Anka, i já znám pečené bez vykrajovátek, pokud děláš kulaté, lze bez. Když se pečou třeba na svatbu i jiné tvary, vykrajovátka jsou lepší pro dokonalý tvar. 1 - http://www.rozhlas.cz/…ynky--952422 , 2 - http://www.rozhlas.cz/…onic--952420
A ještě povídání k hnětýnkám, je asi v polovině, po písni J. šlitra http://www.rozhlas.cz/…player-2.php?…
Držím palce ať najdeš chuť z dětství :palec:

 
anka22
95 příspěvků 02.10.11 16:53

My taky jezdíme na Nepomucko a hnětýnky pečeme bez vykrajovátek, protože veliké zoubkované kolečko máme jen jedno. Ale je fakt, že jak je to tučné těsto, někdy mají chuť se trochu roztéct. Těsto děláme asi ještě o něco bohatší - 600g hladké mouky, 400g másla, 200g cukru moučky a 2 žloutky. Polevu neděláme bílkovou, ale čokoládovou. Nesmí být ovšem s tukem ale s cukrem svařeným na nit - 200g cukru zastříkneme vodou, svaříme na nit a v tom rozpustíme 150g čokolády na vaření. S polevou se musí pracovat rychle, jak ztuhne je to v háji. Hnětýnky se zdobí cukrovými kytičkami, věnečky, holoubky a pod. Kolem posvícení se vždycky tyhle ozdoby seženou v každém vesnickém krámě. Cukrová čokoládová poleva má oproti tukové tu výhodu, že cukrové ozdoby zůstanou hezky barevné a nepromastí se.
Kromě posvícení se pečou i na svatbu.

 
goralka
271 příspěvků 02.10.11 01:08

3,5 kg cesta, nebude tej polevy málo?

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.10.11 19:56

Teda rusaličko :-), jestli jsou takové, že se v puse rozplývají, tak to jsou ony.

Naposledy jsem je jedla jako 6letá na posvícení u Nepomuku a od té doby se pídím po receptu, ale nikdo z příbuzných si ho nepamatuje.
Prababička je pekla kulaté, asi 8cm, jen si nepamatuju jestli i s formičkama, navrch cukrová poleva a sypala je barevným cukrovým máčkem.
Napiš jakou mají chuť a konzistenci, prosím.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Turecké Cilbir vejce


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Houbová smaženice Houbová smaženice
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz