Recept Výborné pardubické perníčky Pra

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Výborné pardubické perníčky

Úvod

Trochu zdĺhavé, ale stoja za to!

Postup

Sirup:
Vodu s cukrom zmiešame a necháme zovrieť, pridáme sódu bikarbónu, ale opatrne, aby to nevykypelo a varíme ešte 5 minút. Necháme odstáť do druhého dňa, alebo 5 hodín.

Cesto:
Všetko zmiesime spolu so sirupom z 1. dňa a odložíme do chladna do druhého dňa alebo na 12. hodín.

Dokončenie:
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme tesne vedľa seba, aby bolo málo zvyškov. Tieto nakoniec zmiesime a upečieme ako jeden plát (pôjde do plnky). Tvary na plech ukladáme viac od seba, aby sa nezlepili. Pečieme pri 180 stupňoch. Nakoniec upečieme zo zvyškov plát.

Plnka:
Po vychladnutí plátu, prípadne na ďalší ho rozdrvíme a drobky zalejeme horúcou vodou alebo čiernym čajom, rozmiešame na kašu, možno použiť aj ručný mixér (odporúčam) a primiešame slivkový lekvár. Všetko spolu pekne premiešame.
Po zlepení tvarov plnkou obalíme perníčky v čokoládovej poleve. Môžeme zdobiť cukríkovými guličkami.

Moje skúsenosti:
Napriek tomu, že som vykrajovala tesne vedľa seba, tej kaše z upečených zvyškov rozmiešanej s horúcim čiernym čajom som mala veľa. Odobrala som z nej len trochu, ostatné isľo do koša. Do tej trochy som zamiešala pomerne veľa lekváru a perníčkoch aj napriek trochu zanikala jeho chuť. Nabudúce budem plniť len slivkovým lekvárom ! Bude to chuťovo výraznejšie. Neviem však, či potom aj tak tak krásne zmäkknú.

A ešte jedna poznámka, pri pečení sa z kypridiel uvoľnuje pomerne výrazná aróma. Musela som občas dokorán otvoriť balkón, chuť však nie je ovplyvnená.

Další recepty na Perníčky

Recept je z kategorií: Moučníky Perníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.05.12 vloženo
  • 15715x zobrazeno

Ingredience

Sirup:

  • 500 g kryštálového cukru
  • 250 ml vody
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny

Cesto:

  • 1100 g hladkej múky
  • 20 g = balíček salajky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1/2 balíčka perníkového korenia (ja dávam od KOTÁNY)
  • 1 ČL škorice
  • 4 mleté klinčeky
  • 1 ČL ml. anízu (aníz ani klinčeky som nedávala)
  • 200 g medu
  • 50 g džemu
  • 2 vajcia

Plnka:

  • upečené zvyšky cesta (opísané v postupe)
  • slivkový lekvár
  • horúca voda alebo čierny čaj
  • rum - netreba
  • +
  • čokoládová poleva (použila som 3-4 ks polevy Oetker, ja používam len Dr. OETKER Deluxe 35% kakaa).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 05.11.15 13:00

Starší fotka z léta, připraveno na jednu charitativní akci. Za chvilku zmizely…

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ala_V 29.03.14 23:52

Nemala som Salajku, ani nič tohoto chem. zloženia, ale dá sa to zvládnuť aj bez nej. Zaujímalo by ma, aký je rozdiel. Zdobila som aj klasicky ako perníčky, ale nestihla som vyfotiť. Drží to dobre. Doporučujem nerobiť plát zo zbytkov, ale do plnky použiť nie úplne rovné kúsky, ja som ich mala celkom dosť, zostalo aj na nadstavovanie makovej plnky do koláčov (ale robila som z dvojitej dávky).

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jarčulinka 20.11.12 21:28

Perníčky jsem napekla a už jsou snědené - moc dobré. Co dobré - výborné!!!

Odkaz na uvaření

gaburiatko 20.05.12 14:55

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Výborné pardubické perníčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gaburiatko
739 příspěvků 26.11.12 10:54
pernicky

Casino, recept mam od maminkinej kolegyne a robila som presne podla neho. Tiez sa mi zdalo, ze je tam riaden mix kypridiel a teda pri peceni som mala pocit, ze som v chem. labaku :) Myslim, ze prasok do peciva nabuduce vynecham :)
Jarculinka, dakujem za odskusanie, som rada, ze chutilo :)
Co sa tyka Salajky, tak mam pocit, ze je to asi skor typicke pre Slovensko, tu sa predava odjakziva, ale nemavaju ju uz vsade. Niekto ju dava aj do zazvornikov. Salajka je vrecusko o hmotnosi 20 g a v zlozeni je hydrogenuhlicitan amonny.

 
Jarčulinka
8 příspěvků 23.10.12 22:31

To tedy koukám co se to tu rozvinulo za diskuzi kolem pr. do peč. :D

 
Anitta
521 příspěvků 23.10.12 20:20

Acraj - kyprici prasek do peciva obsahuje sodu a neco kyseleho, jako cream of tartar, ale staci ocet, prdopec se u nas neprodava, neznam. Take bych doporucila vymenit vzteklost za humor ;)

 
casino
4469 příspěvků 23.10.12 20:17
Ačraj... Oh, girl…!

Viktorka si patrně smlsne :mrgreen: ale mně vaše věta (Casino, ty starý rejpale, ještě, že mě můžeš být ukradený, i s tvými reakcemi.) kterou jste v rozporu s pravidly smázla, vůůůbec nevadila!!! :mrgreen:
Vy račte být tak lehce vypočitatelná. Až se ve vás jednou spletu, tak nepošlu peníze na charitu :P Já přece nepsal, že vy jste volala kamsi… 8) Dokonce jsem ani ve větě: „Třeba volala do Pardubic" nenapsal slůůůvko „TAKY“, hihi 8)
Příště snad méně používati tohoto smajlíka :zed: a raději více přemýšlet, než něco napíšete… :) :mrgreen: :kytka: :hug:

Příspěvek upraven 23.10.12 v 20:19

 
Sylvie
2302 příspěvků 23.10.12 19:52

Casino, Vy jste jak víno. Čím starší, tím lepší. :mavam:

 
Sylvie
2302 příspěvků 23.10.12 19:50
:lol:
 
Ačraj
697 příspěvků 23.10.12 19:49

Mě by zase zajímalo, co si pod tím představuje Anitta, já o kypřícím prášku, neboli"prdopeči " se nezmiňuji, že by se měl přidávat do perníčků…Hloupá debata, :roll: která se točí kolem" PRDOPEČE"..

 
Anitta
521 příspěvků 23.10.12 19:26

Tak by me jen zajimalo, copak si asi Acraj predstavuje pod nazvem "kyprici prasek… :think:

 
casino
4469 příspěvků 23.10.12 18:37
Ačraj, píše:

Casino, ty starý rejpale, ještě, že mě můžeš být ukradený, i s tvými reakcemi. Nepotřebovala jsem volat do Pardubic, ona paní, která je přímo u výroby perníků je moje kámoška a bydlí přímo v mém bydlišti, aby ti bylo jasno. :zed:

 
Ačraj
697 příspěvků 23.10.12 18:16

Nepotřebovala jsem volat do Pardubic, ona paní, která je přímo u výroby perníků je moje kámoška a bydlí přímo v mém bydlišti, aby ti bylo jasno. :zed:

Příspěvek upraven 23.10.12 v 19:44

 
casino
4469 příspěvků 23.10.12 18:00
Amonium, soda, prášek...

…třeba si autorka vzpomene na zdroj :) Třeba volala do Pardubic :mrgreen:
*****
Tomu se říká „diverzifikace (rizika)“. Běžně se praktikuje při tvorbě investičního portfolia,,, někteří to používáme i v CASINU u rulety :palec:
I na Labu jsou hvězdy :P, které prosichr nacpou PDP i do šlehaných hmot, ale dávat ho do perníčků vedle amonia a sody, je zajímavé :think: :nevim: 8o

Příspěvek upraven 23.10.12 v 18:02

 
Ačraj
697 příspěvků 23.10.12 16:10
perníčky

Teď jsem mluvila s paní, která vypomáhá v Pardubicích u výroby perníčků, dávají prý jen amonium a do některých perníků, aby byly vláčnější, tak i sodu, kypřící prášek prý vůbec nedávají. :mavam:

 
Jarčulinka
8 příspěvků 23.10.12 13:44

Děkuji všem za pomoc,
googlovala jsem, ale pro oči nevidím :think:
ale nyní jsem to už uviděla, ale je mi to divné není tech kypřidel v tom receptu nějak mnoho? kypřící prášek, soda a ještě amonium.
Vyzkouším a uvidím jak dopadnou.
:kytka:děkuji a hezký den
 Jarča

Příspěvek upraven 23.10.12 v 13:45

 
Ačraj
697 příspěvků 22.10.12 21:24
salajka

Jelikož se jedná o perníčky, tak si myslím, že salajka se u nás nahradí - "Cukrářské droždí, neboli AMONIUM ", sáček 11.-kc, 0,45 EUR. Já jsem ho kupovala v drogerii, recept na perníčky jsem kdysi získala právě s přidáním Amonia. :mavam:

 
casino
4469 příspěvků 22.10.12 19:19
salajka?

GOOOOGLE Wiky jste nezkoušela? ;)

Příspěvek upraven 22.10.12 v 19:22

 
Jarčulinka
8 příspěvků 22.10.12 14:49
salajka?

Dobrý den,
recept se mi moc líbí, ale marně bádám nad tím, co je myšleno pod pojmem salajka.
Pokud mi někdo pomůže budu moc vděčná.
Děkuji a přeji hezký den
 Jarča

 
gaburiatko
739 příspěvků 21.05.12 07:54
2905

2905 cokolada vyzera moc dobre. Na slovensku Alberta nemame, ale v Lidli sa da kupit za 99 centov tiez vyborna horka cokolada, kt. pouzivam. Na tieto pernicky som pouzila ale polevu Dr. Oetker Deluxe s 35% kakaa, to je asi jedina pooleva, co som ochotna kupit. Inak na kolace pouzivam polevu z horkej cokolady, kt. rozpustim v obycajnom mlieku. Sice nestuhne dokonale, ale ja nemam rada polevy, kt. obsahuju stuzene tuky, to do ust nedam.

 
2905
753 příspěvků 21.05.12 03:32

Děkuji za info :kytka: Máš je vymazlený a vidím hořkou čokoládu. ta u nás vede.
V pátek jsem koupila čokoládu za 16.90 /Albert/, ráda používám na polevu, na strouhání.
Nevím jestli je akce všude, leták nemám a sousedka hlásila, že v nabídce není.
Až 5× ročně se dá koupit za obnonou cenu. :mavam:

 
gaburiatko
739 příspěvků 20.05.12 14:56

tak som vlozila aj fotku na ukazku.

 
gaburiatko
739 příspěvků 20.05.12 11:34
2905

Neskor sa sirup prida do cesta, takze cesto soda pri peceni nakypri a robi pernicky makke.

 
2905
753 příspěvků 20.05.12 02:08

Recept se mi líbí, vyzkouším, možná vyřadím některý předpis
z těch mých. Třeba inovovat :mrgreen:
Prozradíš, jakou funkci má soda v sirupu? :mavam:

Příspěvek upraven 20.05.12 v 02:09

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz