Recept Voňavý květák s čočkou a rýží

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Voňavý květák s čočkou a rýží

Úvod

Nejdřív jsem nakoupila co mi přišlo pod ruku, pak nad tím stála a nevěděla …
Pokud se mohu přimluvit, použijte rýži Basmati co nejvyšší kvality. Drobnozrnnou čočku můžete vařit v parním hrnci, ale počítejte s delším časem přípravy - jinak se nestyďte a použijte koupenou plechovku čočky vařené v páře.
Koupená směs koření Subji masala z indické prodejny obsahuje neznámý poměr koriandru, chilli, sušeného manga, kurkumy, římského kmínu, pepře, hřebíčku, muškátového oříšku, zázvoru, černého kardamomu a soli. Směs se dá koupit, ale můžete si namíchat vlastní - dle chuti.
Koupíte-li pórek bez závad, dobře, je-li uprostřed vyběhlý květový stvol, jásejte - je skvělý!
Nemáte-li rajčata San Marzano, nebo podobná rajčata s menším množstvím šťávy, rajčata rozčtvrťte a nejprve z nich semínka i se šťávou odstraňte.

Postup

Propláchnutou rýži vsypeme do vroucího vývaru (nesolíme), vaříme ji asi 10 min a poté ji necháme pod polštářem dojít.
Květák rozebereme na růžičky a vložíme jen na tři, až čtyři minuty do vroucí, osolené vody s několika kapkami citronu, poté jej vyjmeme na talíř a do vody nasypeme hrst hrachových lusků, zbavených stopky a tuhého vlákna.
Hrášek necháme přejít varem, zcedíme jej a ihned ponoříme do misky se studenou vodou.
Na pánvi rozpálíme polovinu másla, na kterém postupně velmi zprudka osmahneme hlívu, nakrájenou na přibližně stejně velké kusy, poté rozpůlené cibulky (bez zelené natě) a na kolečka nakrájený pórek - osmažené vyjmeme a necháme okapat na ubrousku.
Pánev vytřeme, rozpustíme druhou polovinu másla, přidáme koření a necháme jej asi minutu rozvonět.
Do koření vložíme růžičky květáku a po chvíli na plátky nakrájený česnek.
K osmaženému květáku přidáme na okamžik na čtvrtky pokrájená rajčata (neměla by moc změknout). Čočku vyklopíme do cedníku a propláchneme vroucí vodou a poté ji jemně smícháme s rýží, je-li třeba, jemně dosolíme.
Přidáme vše ostatní a šetrně promícháme.
Zdobíme pokrájenou zelenou cibulovou natí.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 13.06.16 vloženo
  • 3352x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 1/2 hlávky květáku
  • velký trs hlívy ústřičné
  • 5 mladých cibulek se zelenou natí
  • 1/2 pórku, nejlépe vyběhlého
  • 1 plechovka drobnozrnné čočky na páře
  • 1/2 šálku rýže Basmati
  • 1 a 1/2 šálku drůbežího vývaru, příp. vody
  • 3 - 4 rajčata San Marzano
  • 2 stroužky nového česneku
  • velká hrst mladých hrachových lusků
  • 2 - 3 čaj. lžičky koření Sabji masala
  • 1 - 2 čaj. lžičky černuchy
  • 1/2 čaj. lžičky karí (nemusí být)
  • 1/4 čaj. lžičky sušeného manga (nemusí být)
  • 3 - 4 pol. lžíce přepuštěného másla
  • sůl
  • pár kapek citronu

Doporučená příloha

  • čaj z kandovaných ibiškových květů

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Licka 06.02.18 15:59

Naprosto vynikající recept! Doporučuji. :)

Diskuse k receptu Voňavý květák s čočkou a rýží

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
UKOCOURADOMA
2 příspěvky 28.06.18 13:23

Tak to je opravdu lákavý recept!

 
Eja
3831 příspěvků 14.06.16 18:09

Moc se mi to líbí. Předpokládám, že veškerá zelenina upravená jen do ještě lehce křupava, aspoň tak recept chápu. Nepřijde mi tam toho „moc“, rýže s čočkou je příloha, květák + hráškové lusky + hlíva. Pórek a cibulky na dochucení.
Dnes mne uspokojily nové brambory ve slupce s kouskem másla a nadrobeným balkánem, ale jdu juknout na net kde bych si objednala koření.
:mavam:

 
daduuja
1140 příspěvků 14.06.16 16:08

@tlustá bába dnes jsem viděla takový stvol pórkový, ale byl měkký, tak jsem nenašla odvahu :-)

Čočku s rýží občas dělám jako přílohu, samotná luštěnina pánův nejede :-)
Uvařila jsi takovou variaci na Indii, určitě dobrou, ale asi bych taky něco vynechala, ale pak už by to nebylo, jak píše Miloš, ono :-)
Hlavně, že nám chutná, protože, co se sní s chutí, po tom se netloustne :hug:

 
anickav
2904 příspěvků 14.06.16 08:14
Mne sa recept páči

Milujem recepty tohoto typu, indické koreniny. Plus fantáziu autorky, vrátane toho čaju. Na druhej strane chápem, že niekomu viac chutia „mňamky“. :lol:

 
tlustá bába
1211 příspěvků 13.06.16 21:01

Františko, děkuju. Asi je to pro někoho krkolomná kombinace, ale věř mi, že bych to sem nedávala, kdyby to byl nějaký maglajz. A koření se dá koupit ve zdravé výživě… a možná bude ta směs vyváženější, než jsem měla já na váhu. :lol:
Dando, obvykle to tak bývá a jsem z toho vždycky vzteky bez sebe, ale tentokrát jsem narazila na křehkou a šťavnatou lodyhu se zárodkem květu, tak jsem ji použila.
Parlesi - ono to tak nějak vyplynulo… koření jsem koupila u Inda, ibišek jsem koupila u Inda… víno k tomu nejde, pivo k tomu nejde, páč to není žádný eisbein…
A kdyby ten ibišek chtěl někdo vyzkoušet, tak vězte, že je pekelně zdravý a když je teplo, tak i lahodný a osvěživý.
třeba tady: http://www.prirodnidoplnky.eu/…andovany-1kg
:mavam:

 
Frantiska
927 příspěvků 13.06.16 20:16

V receptu je všechno, co mam rada. Az sezenu koreni, tak vyzkousim :)

 
gmp
1603 příspěvků 13.06.16 19:27
-

@parles Na to je jednoduchá odpověď „BO“. Někdo má rád holky, jinej zase takovejdle čaj. A dyš je toho moc, tak toho dej míň, ale už to nikdá nebude ono. :nevim:

 
daduuja
1140 příspěvků 13.06.16 16:21

Mě překvapil ten vyběhlý pórek :-) Vždycky jsem měla za to, že ten prostředek je jak dříví, bez chuti a ejhle, ono asi ne?

 
parles
302 příspěvků 13.06.16 15:56

Nejdřív jsem nakoupila co mi přišlo pod ruku, pak nad tím stála a nevěděla…
Tak takový dojem na mně dělá i výsledek. Nic ve zlém, ale na mne je tam toho všeho trochu moc. A ještě větší záhadou pro mne je doporučená příloha: čaj z kandovaných ibiškových květů. Proč?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz