Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Nejdřív jsem nakoupila co mi přišlo pod ruku, pak nad tím stála a
nevěděla …
Pokud se mohu přimluvit, použijte rýži Basmati co nejvyšší kvality.
Drobnozrnnou čočku můžete vařit v parním hrnci, ale počítejte
s delším časem přípravy - jinak se nestyďte a použijte koupenou
plechovku čočky vařené v páře.
Koupená směs koření Subji masala z indické prodejny obsahuje neznámý
poměr koriandru, chilli, sušeného manga, kurkumy, římského kmínu, pepře,
hřebíčku, muškátového oříšku, zázvoru, černého kardamomu a soli.
Směs se dá koupit, ale můžete si namíchat vlastní - dle chuti.
Koupíte-li pórek bez závad, dobře, je-li uprostřed vyběhlý květový
stvol, jásejte - je skvělý!
Nemáte-li rajčata San Marzano, nebo podobná rajčata s menším množstvím
šťávy, rajčata rozčtvrťte a nejprve z nich semínka i se šťávou
odstraňte.
Propláchnutou rýži vsypeme do vroucího vývaru (nesolíme), vaříme ji
asi 10 min a poté ji necháme pod polštářem dojít. Květák rozebereme na růžičky a vložíme jen na
tři, až čtyři minuty do vroucí, osolené vody s několika kapkami citronu,
poté jej vyjmeme na talíř a do vody nasypeme hrst hrachových lusků,
zbavených stopky a tuhého vlákna.
Hrášek necháme přejít varem, zcedíme jej a ihned ponoříme do misky se
studenou vodou.
Na pánvi rozpálíme polovinu másla, na kterém postupně velmi zprudka
osmahneme hlívu, nakrájenou na přibližně stejně velké kusy, poté
rozpůlené cibulky (bez zelené natě) a na kolečka nakrájený pórek
- osmažené vyjmeme a necháme okapat na ubrousku.
Pánev vytřeme, rozpustíme druhou polovinu másla, přidáme koření a
necháme jej asi minutu rozvonět.
Do koření vložíme růžičky květáku a po chvíli na plátky nakrájený
česnek.
K osmaženému květáku přidáme na okamžik na čtvrtky pokrájená rajčata
(neměla by moc změknout). Čočku vyklopíme do cedníku a propláchneme
vroucí vodou a poté ji jemně smícháme s rýží, je-li třeba, jemně
dosolíme.
Přidáme vše ostatní a šetrně promícháme.
Zdobíme pokrájenou zelenou cibulovou natí.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
čaj z kandovaných ibiškových květů
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Tak to je opravdu lákavý recept!
Moc se mi to líbí. Předpokládám, že veškerá zelenina upravená jen do ještě lehce křupava, aspoň tak recept chápu. Nepřijde mi tam toho „moc“, rýže s čočkou je příloha, květák + hráškové lusky + hlíva. Pórek a cibulky na dochucení.

Dnes mne uspokojily nové brambory ve slupce s kouskem másla a nadrobeným balkánem, ale jdu juknout na net kde bych si objednala koření.
1143 příspěvků 14.06.16 16:08
@tlustá bába dnes jsem viděla takový stvol pórkový, ale byl měkký, tak jsem nenašla odvahu
Čočku s rýží občas dělám jako přílohu, samotná luštěnina pánův nejede


Uvařila jsi takovou variaci na Indii, určitě dobrou, ale asi bych taky něco vynechala, ale pak už by to nebylo, jak píše Miloš, ono
Hlavně, že nám chutná, protože, co se sní s chutí, po tom se netloustne
2904 příspěvků 14.06.16 08:14
Milujem recepty tohoto typu, indické koreniny. Plus fantáziu autorky, vrátane toho čaju. Na druhej strane chápem, že niekomu viac chutia „mňamky“.
Františko, děkuju. Asi je to pro někoho krkolomná kombinace, ale věř mi, že bych to sem nedávala, kdyby to byl nějaký maglajz. A koření se dá koupit ve zdravé výživě… a možná bude ta směs vyváženější, než jsem měla já na váhu.

Dando, obvykle to tak bývá a jsem z toho vždycky vzteky bez sebe, ale tentokrát jsem narazila na křehkou a šťavnatou lodyhu se zárodkem květu, tak jsem ji použila.
Parlesi - ono to tak nějak vyplynulo… koření jsem koupila u Inda, ibišek jsem koupila u Inda… víno k tomu nejde, pivo k tomu nejde, páč to není žádný eisbein…
A kdyby ten ibišek chtěl někdo vyzkoušet, tak vězte, že je pekelně zdravý a když je teplo, tak i lahodný a osvěživý.
třeba tady: http://www.prirodnidoplnky.eu/…andovany-1kg
V receptu je všechno, co mam rada. Az sezenu koreni, tak vyzkousim
@parles Na to je jednoduchá odpověď „BO“. Někdo má rád holky, jinej zase takovejdle čaj. A dyš je toho moc, tak toho dej míň, ale už to nikdá nebude ono.
1143 příspěvků 13.06.16 16:21
Mě překvapil ten vyběhlý pórek
Vždycky jsem měla za to, že ten prostředek
je jak dříví, bez chuti a ejhle, ono asi ne?
Nejdřív jsem nakoupila co mi přišlo pod ruku, pak nad tím stála a nevěděla…
Tak takový dojem na mně dělá i výsledek. Nic ve zlém, ale na mne je tam toho všeho trochu moc. A ještě větší záhadou pro mne je doporučená příloha: čaj z kandovaných ibiškových květů. Proč?