Recept Vojenský guláš

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Guláš 548 (Těžkých vojenských dní!) který jsme vařili příchozím brancům a taky při vojenské přísaze.

Postup

Říká se kolik masa, tolik cibule. Ale pozor. Ne na váhu, ale objemem! Když maso nakrájíte na celkem velké kousky asi kolem 25g, pak očkem poměříte hromadu a podobnou (menší) hromadu dáte cibule, 1/3 tohoto objemu cibule nahradíme hromádkou najemno nakrájené PAPRIKY. Nakrájená paprika se smaží v základu, přidána spolu s kmínem až při zčervenání cibule. Postupně se v guláši úplně rozdusí, bude úplně neviditelná, jen skvělá chuť guláše dá vytušit.. Na hodně sádla a špeku se tedy udělá tmavý cibulový základ. (Kousek slaniny nakrájené na malé kostičky, orestované v základu a rozvařené v omáčce dodá guláši něco neuvěřitelného) Přidá se koření paprika sladká (na kilo masa jistě jedna velká polévková lžíce), pálivá (to podle chuti) a trochu protlaku a vše se nechá chviličku orestovat. Pak se rychle přidá maso, na drobno nakrájený česnek, pořádně se to osolí a opepří - a restuje se. Guláš se maličko podlije, přikryje poklicí a dusí se. Když je maso zpola měkké vybere se drátěnou naběračkou, kterou klepeme o stěny kastrolu, abychom maso zbavili kousků cibule (všechnu cibuli stejně neoklepeme) a šťáva se nechá vydusit na tuk. V kastrolu nám zůstal tuk, napolo rozvařená cibule a sražené bílkoviny, protože se maso dušením otevřelo. Tuto šťávu zasypeme hladkou moukou (jedna rovná polévková lžíce na porci) a restujeme. Chce to trpělivost a malý příkon tepla. Kovovou špachtlí stále oddělujeme připékající se hmotu ode dna. Když jsme přesvědčeni, že máme orestováno a to zabere tak deset minut, zalijeme hmotu studenou vodou, nebo vývarem. Zvýšíme příkon tepla, kovovou špachtlí stále hmotu oddělujeme ode dna a metlou šleháme do hladké omáčky. Omáčka nám začíná houstnout, ale ředíme jí s rozumem. - Máme na paměti, že vzápětí do omáčky vrátíme spoustu masa, které je nacucáno tekutinou a omáčku rozředí. Omáčku za stálého odškrabávání dna povaříme asi deset minut na malém plameni. Za hodinku se nám odpaří značná část tekutiny a tak pracujeme s poklicí abychom dosáhli kýžené hustoty. Tu poklici odkryjeme, tu poklici přikryjeme :) Gulášek se nám pomalu provařuje a tuk se začíná objevovat. Staré pravidlo praví - vezmete omáčce tuk, vezmete jí duši. Když si myslíme,že je hustota omáčky dostačující, přidáme trochu pepře, drceného česneku a trochu rozdrcené majoránky. Vše vhodíme do guláše a chvilku povaříme. Příprava guláše se zdá velmi komplikovaná, ale opak je pravdou. Za tři hodiny máte ten pravý guláš, který můžete servírovat králům. S knedlíkem, nebo jen tak s houskou a se sklenicí piva je to nejlepší jídlo které znám.

Nahlásit recept

  • 28.08.19 vloženo
  • 628x zobrazeno

Čas přípravy

  • přes tři hodiny

Ingredience

  • 1000 g hovězí kližka
  • 120 g špek
  • 120 g škvařené vepřové sádlo
  • 600 g oloupané cibule
  • 200 g paprika čerstvá
  • sáček mletá paprika
  • rajčatový protlak
  • lžíce kmínu, černý pepř
  • 2 stroužek česneku / 1kg masa
  • 1200 voda nebo vývar podle potřeby
  • hladká mouka
  • majoránka
  • sůl
  • (Při menších množstvích guláše se dává více cibule a čerstvé papriky)

Doporučená příloha

  • knedlík, chleba, čerstvý rohlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vojenský guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vojenský guláš

Eja
3861 příspěvků 02.09.19 11:51

No…část je doslova…opsaná… :cert:

hubenej dědek
33 příspěvků 01.09.19 17:14

Čtení je to pěkné, ale nápadně připomíná co tady psal kdysi Bunter. Povídání od Buntera

amylon
28 příspěvků 01.09.19 10:04

Krásný čtení o dobrém jídle!

svato
1422 příspěvků 29.08.19 16:19

Presne tak, guláš potrebuje svoj čas, to žiadny tlakový hrniec nenahradí

Eja
3861 příspěvků 28.08.19 19:21

Hezké :potlesk: :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz