Recept Vnitřnosti ze zvěřiny - lovecké právo Pra

birkana Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Srdce, plíce, jazyk, játra a slezina z divočáka či jiné zvěřiny, ale s úspěchem se dá takto připravit i pajšl vepřový. Podobné recepty: "Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny":https://www.labuznik.cz/recept/lovcovo-pravo-neboli-jagerrecht-podle-me-tety-malviny/. ",Jágrecht', myslivecké právo":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=27819.

Postup

Vnitřnosti pečlivě očistíme a dáme vařit do okyselené a osolené vody s divokým kořením a cibulí. Máme-li vnitřnosti např. z jelena, dáme úměrně více octa, cibule a koření na jejich uvaření. Než se vnitřnosti uvaří, připravíme omáčku. Slaninu nakrájíme na kostičky, na sádle částečně vyškvaříme. Na ní osmažíme drobně krájenou kořenovou zeleninu s cibulí a kořením - s tymiánem to pak chutná jako svíčková :-). Zaprášíme hladkou moukou, zasmažíme, zalijeme vývarem (třeba z kostky) a mlékem, prošleháme a provaříme. Přidáme lžičku vinného octa a několik koleček oloupaného citrónu, osolíme, osladíme a nakonec přidáme smetanu a ještě povaříme. Nakonec můžeme přecedit - komu vadí zelenina a koření v omáčce. Podle chuti lze přidat trochu plnotučné hořčice. Uvařené vnitřnosti úhledně nakrájíme, jazyk se pokusíme sloupnout a nakrájíme na plátky. Při podávání přeléváme připravenou omáčkou. K přípravě můžeme použít kysanou smetanu, pak vynecháme citrón a vinného octa dáme méně. Omáčka připravená z uvedeného množství surovin vystačí na cca 7 porcí. Množství surovin je přibližné, protože vařím "od oka".

Recept je z kategorií: Chuťovky Chuťovky Divočák Historické recepty Jelen, srnec, daněk Pokrmy z vnitřností Zvěřina

Nahlásit recept

  • 20.06.12 vloženo
  • 25141x zobrazeno

Ingredience

  • vnitřnosti ze zvěřiny
  • 50 g ocet
  • 150 g cibule
  • divoké koření
  • sůl

Na omáčku:

  • 30 g slanina
  • 100 g sádlo
  • 200 g kořenová zelenina + cibule
  • nové koření, celý pepř, bobk. list, tymián
  • 50 - 70 g hladká mouka
  • 600 g vývar
  • 600 g mléko
  • vinný nebo obyčejný ocet
  • 1/2 ks citrón
  • sůl
  • cukr
  • 200 g smetana nebo šlehačka

Doporučená příloha

  • houskový knedlík, rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vnitřnosti ze zvěřiny - lovecké právo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vnitřnosti ze zvěřiny - lovecké právo

Zuzka1973
2374 příspěvků 21.6.12 13:50

Páni… tohle jsem jedla naposledy když ještě žil děda - myslivec duší i srdcem ( ale i žaludkem ;) )…
Z těch vepřových vnitřností jsme tomu říkávali „Kořínek“, ten dělávám po zabijačce dodnes.
Díky za připomenutí :kytka:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz