Recept Vitaminový sójový chléb (pro yvajse)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mouky, Solčanku, sůl a klíčky dobře promícháme v míse na sucho. Droždí rozšleháme ve vodě a s cukrem, rozpuštěným Celaskonem a s moučnou směsí vypracujeme ručním elektrickým hnětačem těsto. V chladnu necháme vykynout, až je objem těsta dvojnásobný. Pak těsto prohněteme a utvoříme z něj dvě veky, které potřeme olejem. Dáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Těsto můžeme dát kynout a péci také do hranaté chlebíčkové formy. Vykynutý chléb pečeme zpočátku krátce zprudka a pak pomalu dopékáme při mírné teplotě. V průběhu pečení můžeme veky několikrát zastříknout v troubě vodou, aby se kůrka nevysušila. *Poznámka:* Elektrickou nebo plynovou troubu nejprve asi 15 minut předehříváme na nejvyšší teplotu. Potom vložíme na dno trouby vhodnou nádobu s horkou vodou a po 2-3 minutách vsadíme vykynuté chlebové těsto na plechu nebo v chlebové formě. Pečeme 10 minut při vysoké teplotě a potom teplotu stáhneme na 150-160° C. Propečení kontrolujeme vpichem špejle a zbarvením kůrky. Asi 5 minut před ukončením pečení teplotu opět zvýšíme na maximum a chléb dopečeme. Keramický hrnec před pečením namočíme, vložíme těsto, necháme vykynout, přikryjeme pokličkou a pečeme nejprve při vysoké teplotě, potom při 150-160° Ca nakonec 5 minut dopékáme bez pokličky. Dobu a teplotu pečení volíme v souladu s návodem výrobce. Po vyjmutí horkého chleba z trouby nebo pece jej položíme na kuchyňské síto nebo na dřevěné vařečky. Chléb lehce pokropíme studenou vodou a necháme přikrytý utěrkou důkladně vychladnout, nejlépe 10-12 hodin. Upečený chléb můžeme chladit i ve vlhké lněné utěrce. Čerpáno z kuchařky Pečeme chléb a housky doma a na chalupě (1998).

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 12.05.04 vloženo
  • 5651x zobrazeno

Ingredience

  • *Předpis na 2 veky:*
  • 400 g pšeničné mouky celozrnné
  • 200 g sójové mouky hladké plnotučné
  • 50 g pšeničných nebo žitných pražených klíčků
  • 1 tableta Celaskonu (*100 mg*)
  • 2 KL "Solčanky":http://www.solcanka.sk/solcan_morska.htm
  • 60 g droždí
  • cca 400 ml vody
  • špetka cukru
  • 1 PL oleje
  • 1 KL soli
  • rostlinné máslo na vymazání formy nebo plechu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vitaminový sójový chléb (pro yvajse)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Hruškový koláč Hruškový koláč
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz