Recept Vitaminový sójový chléb (pro yvajse)

penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Mouky, Solčanku, sůl a klíčky dobře promícháme v míse na sucho. Droždí rozšleháme ve vodě a s cukrem, rozpuštěným Celaskonem a s moučnou směsí vypracujeme ručním elektrickým hnětačem těsto. V chladnu necháme vykynout, až je objem těsta dvojnásobný. Pak těsto prohněteme a utvoříme z něj dvě veky, které potřeme olejem. Dáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Těsto můžeme dát kynout a péci také do hranaté chlebíčkové formy. Vykynutý chléb pečeme zpočátku krátce zprudka a pak pomalu dopékáme při mírné teplotě. V průběhu pečení můžeme veky několikrát zastříknout v troubě vodou, aby se kůrka nevysušila. *Poznámka:* Elektrickou nebo plynovou troubu nejprve asi 15 minut předehříváme na nejvyšší teplotu. Potom vložíme na dno trouby vhodnou nádobu s horkou vodou a po 2-3 minutách vsadíme vykynuté chlebové těsto na plechu nebo v chlebové formě. Pečeme 10 minut při vysoké teplotě a potom teplotu stáhneme na 150-160° C. Propečení kontrolujeme vpichem špejle a zbarvením kůrky. Asi 5 minut před ukončením pečení teplotu opět zvýšíme na maximum a chléb dopečeme. Keramický hrnec před pečením namočíme, vložíme těsto, necháme vykynout, přikryjeme pokličkou a pečeme nejprve při vysoké teplotě, potom při 150-160° Ca nakonec 5 minut dopékáme bez pokličky. Dobu a teplotu pečení volíme v souladu s návodem výrobce. Po vyjmutí horkého chleba z trouby nebo pece jej položíme na kuchyňské síto nebo na dřevěné vařečky. Chléb lehce pokropíme studenou vodou a necháme přikrytý utěrkou důkladně vychladnout, nejlépe 10-12 hodin. Upečený chléb můžeme chladit i ve vlhké lněné utěrce. Čerpáno z kuchařky Pečeme chléb a housky doma a na chalupě (1998).

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 12.05.04 vloženo
  • 6589x zobrazeno

Ingredience

  • *Předpis na 2 veky:*
  • 400 g pšeničné mouky celozrnné
  • 200 g sójové mouky hladké plnotučné
  • 50 g pšeničných nebo žitných pražených klíčků
  • 1 tableta Celaskonu (*100 mg*)
  • 2 KL "Solčanky":http://www.solcanka.sk/solcan_morska.htm
  • 60 g droždí
  • cca 400 ml vody
  • špetka cukru
  • 1 PL oleje
  • 1 KL soli
  • rostlinné máslo na vymazání formy nebo plechu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vitaminový sójový chléb (pro yvajse)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Chléb s celerem Chléb s celerem
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz