Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
dag Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Kvašená řepa je to pravé do boršče. Žádná jiná se jí chutí nevyrovná.
Vedle toho je děsně zdravá. Výčet jejího kladného působení by byl na stránku. Někdy si myslím, že po ní rostou i vlasy a mizejí bradavice.
Červenou ředkev oloupám a nastrouhám na hrubém struhadle. Osolím a důkladně promíchám a rukama prohnětu. Napěchuji do nádoby a zatížím - vhodný je talířek, na který dám vydrhnutý kámen nebo sklenici s vodou. Nechám 3-5 dní kvasit při pokojové teplotě. Jakmile je řepa zakvašená a je v ní poměrně hodně šťávy, přednám do menších skleniček. Dobře uzavřu a uchovám v ledničce. Podobně jde kvasit i jiná zelenina nebo její směsi. Základní recept - na kilo zeleniny 16 g soli je stejný.
Recept je z kategorií: Léčivé recepty Zeleninová jídla Zeleninové přílohy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Vitamínová bomba - kvašená červená řepa
Já dávám k plátkům červené řepy ještě bílou ředkev. Taky to není špatné. Kombinace bílá ředkev s mrkví je jemnější, ale i ta stojí za ochutnání.
Hodně kvašení pomůže skrojek kváskového chleba.
1 příspěvek 14.8.12 22:20
Příliš mnoho soli. Já dávám na 1 kg 10 g soli. Úplně toto množství stačí. Řepa, nebo zelenina, potom není tolik kyselá.
No Aleno, ono tam nebylo moc tekutiny, ja mela platky. A ty byly cele pokryte. Plisen to nebyla, ale souvisle pokryty ten vrchni platek. Udelam znova, ja si repu kupuju , tak asi brzo. Do toho meho pseudoborsce je fantasticka !
Příspěvek upraven 04.11.11 v 21:16
588 příspěvků 4.11.11 20:49
Wydro, ten biely povlak možno nevadí, aj pri kvašákoch v chladničke ho mám, mala si najprv vyskúšať. Zaujíma ma to preto,lebo aj ja som si chcela urobiť, ale nepodarilo sa, tak budúci rok.
Zkousela jsem, jak dlouho vydrzi a zakutala jsem malu sklenicku dozadu do lednice… nevydrzela, repa se pokryla bilym povlakem. Vic jsem nezkoumala a vyhodila. Zkusim priste par sklenicek zavarit, protoze je to dobry !
Dag, nepochlubím se obrázkem ani znalostí chutě
, naložila jsem dvě bulvičky, třetí den
jsem chtěla kontrolovat, už nebylo co. Poctivě vyzobáno. A to jsem se
těšila že přistrouhám k hotové krátce povařený celer, dochutím a budu
mít dobrý salát. Příště…
Wydro, potěšila jsi mně.Děkuji
Sice nevím co je to za polívku, zda pseudoboršč, nebo pseudozelňačka, ale vařím ji hodně ráda a ještě raději ji jím a nejen já. Hodně zelí, kus celeru a mrkev (pak vyndám), řepa a rajský krém a cibule adžika a chilli a paprika a hovězí bujon a kousky masa hovězího a klobása nebo párek a bobkáč a nové koření a sůl a ..... ode dneška ještě do hotové tahle vynikající řepa ! Krásně polívku nejen obarví, ale dochutí a ještě chutná jinak než řepa nakládaná a řepa v polívce vařená.
Dag, skvělý recept a dobrá rada !
Nastrouhala jsem řepu na to kvašení na plátky, jsou hezké, i se dobře servírují. Pokrájet (nastříhat) jdou vždycky.
Příspěvek upraven 08.09.11 v 16:19
Dneska jsem dokvasila. Repa je dobra, zitra bude pseudoborsc, tak jsem zvedava, jaka bude v polivce !
dag, mam rada cervenou repu na mnoho zpusobu a recept na ‚Svekoľnyj kvas‘ jsem si dovezla z Ruska. Dokonce jsem recept vyzkousela…bylo to vyborne. Takto lze kvasit zeli, zeleninovy salat atd. Nakonec take kvasaky se pripravuji kvasenim…
Dag, omluva za záměnu géčka za káčko.
Dobře, dodržím radu, po pěti dnech do lednice.
Jsem zvědavá na chuť, stejně jako esmeradla mám řepu v oblibě a tuto neznám.
Pochlubím se až bude
Děkuji, Jana
Jolanko, já jsem kdysi vařila boršč podle Pomiana, nedbale přeloženého ze slovenštiny, takže jsem nějakou dobu vařila z kapusty /kelu/ místo ze zelí /kapusty/, ale jinak recept byl výborný bez brambor a jíšky.Prostě takový sváteční-nedělní boršč. A podle toho receptu jsem se naučila dávat do něj sterilovanou řepu ve sladkokyselém nálevu. Když se totiž dá řepa vařit hned s ostatní zeleninou, vyvaří se z ní barva a v polévce je potom něco takového šedivého, ale když se dá řepa sterilovaná těsně před koncem varu, zůstane opravdu nádherně červená a je měkká, protože již před sterilací uvařená a jemně na vinulá.
5068 příspěvků 29.8.11 13:04
Dag, cervena repa je uz na nakupnim seznamu..okrem toho ze mam nehoraznu chut na borsc..:)
A Esmeraldo, nejlepší je, když si uděláš sama. Jako salát je výborná se strouhaným křenem a sladkokyselým nálevem. Steriluje se jen deset minut.
Bez toho křenu je také dobrá do boršče. Přidává se až do uvařeného,jen se nechá trochu přejít var, takže zůstane krásně červená a polévku krásně okyselí.
Ale co se zdraví týče, tak kvašená je lepší.Já jsem si dělala na začátku receptu legraci, že vyléčí i bradavice, ale kdybys četla, jak podporuje imunitu a regeneruje jaterní tkáň, hned bys jí uháněla naložit.
4813 příspěvků 29.8.11 10:45
Kvašenou červenou řepu jsem asi nikdy neochutnala, ale naloženou přímo miluji.
Vůbec si už bez ní nedovedu představit třeba hamburger.
Milá…možná milý, podle čísla nepoznám jsi li žena či muž.
Uznávám že zakvašená není moc srozumitelné, tak to řeknu jinak, řepa je hotová, když je příjemně nakyslá.
Já nechávám řepu kvasit pět dní. Přendám do skleniček a dám do ledničky, abych v chladu už kvašení zarazila.
Dak, moc hezký recept, jen nevím jak poznám, že už je řepa zakvašená, nemám s tímto způsobem zkušenosti.