Recept Vitamínová bomba - kvašená červená řepa Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vitamínová bomba - kvašená červená řepa

Úvod

Kvašená řepa je to pravé do boršče. Žádná jiná se jí chutí nevyrovná.

Vedle toho je děsně zdravá. Výčet jejího kladného působení by byl na stránku. Někdy si myslím, že po ní rostou i vlasy a mizejí bradavice.

Postup

Červenou ředkev oloupám a nastrouhám na hrubém struhadle. Osolím a důkladně promíchám a rukama prohnětu. Napěchuji do nádoby a zatížím - vhodný je talířek, na který dám vydrhnutý kámen nebo sklenici s vodou.

Nechám 3-5 dní kvasit při pokojové teplotě. Jakmile je řepa zakvašená a je v ní poměrně hodně šťávy, přednám do menších skleniček. Dobře uzavřu a uchovám v ledničce.

Podobně jde kvasit i jiná zelenina nebo její směsi. Základní recept - na kilo zeleniny 16 g soli je stejný.

Recept je z kategorií: Léčivé recepty Zeleninová jídla Zeleninové přílohy


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.08.11 vloženo
  • 27037x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg červené řepy
  • 16 g soli.../1 lžička/
  • skleněná, dřevěná nebo keramická nádoba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 08.09.11 16:04

Diskuse k receptu Vitamínová bomba - kvašená červená řepa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
simanova
19 příspěvků 09.12.12 21:03

Já dávám k plátkům červené řepy ještě bílou ředkev. Taky to není špatné. Kombinace bílá ředkev s mrkví je jemnější, ale i ta stojí za ochutnání.

 
anka22
95 příspěvků 14.08.12 23:12

Hodně kvašení pomůže skrojek kváskového chleba.

 
zlatamika
1 příspěvek 14.08.12 22:20

Příliš mnoho soli. Já dávám na 1 kg 10 g soli. Úplně toto množství stačí. Řepa, nebo zelenina, potom není tolik kyselá.

 
wydra  04.11.11 21:15

No Aleno, ono tam nebylo moc tekutiny, ja mela platky. A ty byly cele pokryte. Plisen to nebyla, ale souvisle pokryty ten vrchni platek. Udelam znova, ja si repu kupuju , tak asi brzo. Do toho meho pseudoborsce je fantasticka !

Příspěvek upraven 04.11.11 v 21:16

 
alena45
588 příspěvků 04.11.11 20:49

Wydro, ten biely povlak možno nevadí, aj pri kvašákoch v chladničke ho mám, mala si najprv vyskúšať. Zaujíma ma to preto,lebo aj ja som si chcela urobiť, ale nepodarilo sa, tak budúci rok.

 
wydra  04.11.11 19:24

Zkousela jsem, jak dlouho vydrzi a zakutala jsem malu sklenicku dozadu do lednice… nevydrzela, repa se pokryla bilym povlakem. Vic jsem nezkoumala a vyhodila. Zkusim priste par sklenicek zavarit, protoze je to dobry ! :potlesk:

 
2905
753 příspěvků 21.09.11 04:11

Dag, nepochlubím se obrázkem ani znalostí chutě :-( , naložila jsem dvě bulvičky, třetí den jsem chtěla kontrolovat, už nebylo co. Poctivě vyzobáno. A to jsem se těšila že přistrouhám k hotové krátce povařený celer, dochutím a budu mít dobrý salát. Příště…

 
dag
539 příspěvků 08.09.11 22:37

Wydro, potěšila jsi mně.Děkuji

 
wydra  08.09.11 16:11

Sice nevím co je to za polívku, zda pseudoboršč, nebo pseudozelňačka, ale vařím ji hodně ráda a ještě raději ji jím a nejen já. Hodně zelí, kus celeru a mrkev (pak vyndám), řepa a rajský krém a cibule adžika a chilli a paprika a hovězí bujon a kousky masa hovězího a klobása nebo párek a bobkáč a nové koření a sůl a ..... ode dneška ještě do hotové tahle vynikající řepa ! Krásně polívku nejen obarví, ale dochutí a ještě chutná jinak než řepa nakládaná a řepa v polívce vařená.
Dag, skvělý recept a dobrá rada !

Nastrouhala jsem řepu na to kvašení na plátky, jsou hezké, i se dobře servírují. Pokrájet (nastříhat) jdou vždycky.

Příspěvek upraven 08.09.11 v 16:19

 
wydra  07.09.11 22:56

Dneska jsem dokvasila. Repa je dobra, zitra bude pseudoborsc, tak jsem zvedava, jaka bude v polivce !

 
babi
6360 příspěvků 31.08.11 22:44

dag, mam rada cervenou repu na mnoho zpusobu a recept na ‚Svekoľnyj kvas‘ jsem si dovezla z Ruska. Dokonce jsem recept vyzkousela…bylo to vyborne. Takto lze kvasit zeli, zeleninovy salat atd. Nakonec take kvasaky se pripravuji kvasenim…

 
2905
753 příspěvků 30.08.11 04:13

Dag, omluva za záměnu géčka za káčko.
Dobře, dodržím radu, po pěti dnech do lednice.
Jsem zvědavá na chuť, stejně jako esmeradla mám řepu v oblibě a tuto neznám.
Pochlubím se až bude :)
Děkuji, Jana

 
dag
539 příspěvků 29.08.11 13:37

Jolanko, já jsem kdysi vařila boršč podle Pomiana, nedbale přeloženého ze slovenštiny, takže jsem nějakou dobu vařila z kapusty /kelu/ místo ze zelí /kapusty/, ale jinak recept byl výborný bez brambor a jíšky.Prostě takový sváteční-nedělní boršč. A podle toho receptu jsem se naučila dávat do něj sterilovanou řepu ve sladkokyselém nálevu. Když se totiž dá řepa vařit hned s ostatní zeleninou, vyvaří se z ní barva a v polévce je potom něco takového šedivého, ale když se dá řepa sterilovaná těsně před koncem varu, zůstane opravdu nádherně červená a je měkká, protože již před sterilací uvařená a jemně na vinulá.

 
jolana
5064 příspěvků 29.08.11 13:04

Dag, cervena repa je uz na nakupnim seznamu..okrem toho ze mam nehoraznu chut na borsc..:)

 
dag
539 příspěvků 29.08.11 13:02

A Esmeraldo, nejlepší je, když si uděláš sama. Jako salát je výborná se strouhaným křenem a sladkokyselým nálevem. Steriluje se jen deset minut.
Bez toho křenu je také dobrá do boršče. Přidává se až do uvařeného,jen se nechá trochu přejít var, takže zůstane krásně červená a polévku krásně okyselí.
Ale co se zdraví týče, tak kvašená je lepší.Já jsem si dělala na začátku receptu legraci, že vyléčí i bradavice, ale kdybys četla, jak podporuje imunitu a regeneruje jaterní tkáň, hned bys jí uháněla naložit.

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.08.11 10:45

Kvašenou červenou řepu jsem asi nikdy neochutnala, ale naloženou přímo miluji.
Vůbec si už bez ní nedovedu představit třeba hamburger.

 
dag
539 příspěvků 29.08.11 08:22

Milá…možná milý, podle čísla nepoznám jsi li žena či muž.
Uznávám že zakvašená není moc srozumitelné, tak to řeknu jinak, řepa je hotová, když je příjemně nakyslá.
Já nechávám řepu kvasit pět dní. Přendám do skleniček a dám do ledničky, abych v chladu už kvašení zarazila.

 
2905
753 příspěvků 28.08.11 23:00

Dak, moc hezký recept, jen nevím jak poznám, že už je řepa zakvašená, nemám s tímto způsobem zkušenosti.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz