Recept Vinné klobásy

honzi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Vinné klobásy

Postup

Vinné klobásy jsou jedním z masných pokrmů, který lze snadno připravit, aniž je k tomu třeba nějakého zvláštního zařízení. Většinou postačí zařízení běžně vybavené venkovské domácnosti. Přípravě masa na vinné a smetanové klobásy musíme však věnovat dostatečnou péči a použijeme pokud možno nejjemnější libové maso z vepřové kýty nebo plecka a tučné vepřové maso z bůčku. Libové i tučné vepřové maso pečlivě zbavíme všech tvrdých blan a tvrdých šlach. Libové vepřové maso dvakrát umeleme na strojku na maso co nejjemněji, tučné vepřové maso umeleme pouze jednou. Do větší nádoby vložíme žemle rozmočené v mléce a co nejlépe je rozetřeme tak, aby nebyly kůrky znatelné. Pak do nádoby přidáme jemně umleté libové vepřové maso a dále mícháme tak dlouho, až se maso spojí se žemlemi a mlékem v celistvou hmotu. Do takto upravené směsi přidáme sůl, koření a přírodní bílé víno a vše dokonale propracujeme. Nakonec přidáme mleté tučné vepřové maso a mícháme již jen tak dlouho, aby tučné maso zůstalo ve hmotě v jemných, sotva znatelných zrnech, aby však nebylo rozmačkáno. Zamíchanou směs plníme do vyčištěných a propláchnutých skopových střívek nebo do tenkých vepřových střev. Odkrajujeme kusy asi o hmotnosti 150 g a zavinujeme je do tvaru hlemýždí ulity nebo do tvaru rohlíků se zahnutými konci dovnitř. Takto. upravené klobásy příčně propíchneme špejlí a tím je upevníme. Klobásy se podávají v různých úpravách, nejčastěji však mírně obalené v hladké mouce, opečené na rozpáleném tuku nebo oleji do červena z obou stran.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 17.12.05 vloženo
  • 18206x zobrazeno

Ingredience

  • Poměr surovin:
  • 45 % libového vepřového masa
  • 35 % tučného vepřového masa z bůčku
  • 7 % žemlí
  • 6 % přírodního bílého vlna
  • 7 % mléka.
  • Koření na 10 kg vinných klobás:
  • 10g mletého pepře
  • 4g muškátového květu
  • 4g citrónové kůry
  • 160 g soli.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vinné klobásy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Reveňový koláč Reveňový koláč
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz