Recept Vinná klobása

iva Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Vinná klobása

Postup

Všechno maso nakrájíme na kostky 2 x 2 cm. Hovězí maso oddělíme od vepřového, přidáme sůl a každé maso zvlášť promícháme a necháme 1-2 hodiny proležet. Mezitím žemle namočíme do mléka. Proleželé hovězí protočíme přes desku s otvory 2 mm, přes stejné otvory protočíme vepřové se žemlemi, které jsme dobře vymačkali. Protočené hovězí maso mixujeme s částí bílého vína, přidáme koření rozmíchané ve zbývajícím víně, po 3 - 4 min. mixování přidáme protočené vepřové se žemlemi a mixujeme až se vytvoří dobře pojivá hmota (ani řídká ani hustá). Zamíchanou hmotu plníme do střívek, jejichž konce zaštipujeme, aby z nich hmota neunikala. Tepelně upravujeme v závitcích o hmotnosti 150 - 200 g propíchnuté napříč špejlí či jehlou smažením na sádle či oleji. Zdroj: Řeznická kuchařka, nakl. Svépomoc, 1989

Recept je z kategorií: Štědrý den Uzenářské výrobky Vánoční recepty

Nahlásit recept

  • 01.12.05 vloženo
  • 106085x zobrazeno

Ingredience

  • 0,5 kg hovězí maso zadní čerstvé
  • 1 kg vepřové plecko bez kůže čerstvé
  • 0,5 kg tučný vepřový ořez
  • 4 ks žemle
  • 0,3 l mléka
  • 0,2 l bílého přírodního vína
  • 50 g soli
  • 4 g pepř bílý mletý
  • 1 g nového koření
  • 1 g muškátového květu
  • 0,5 g hřebíčku
  • tenká skopová střívka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vinná klobása

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vinná klobása

Ford53
24 příspěvků 20.12.14 20:42

Hovězí je nositelem chuti, kuřecím ho nenahradíte

leoant
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Vinná klobása

Předně děkuji za recept, protože vinnou klobásu zbožňuju, a bohužel se nikde nedá koupit. To co se prodává je naprosto nepoživatelný hnus…
Dovolím si přidat pár postřehů z výroby:
Použil jsem recepturu přesně jak byla a výsledek byl dobrý, ale struktura příliš hrubá, sekal jsem to „chopperem“ . Pro další dávku jsem malinko upravil složení receptu a výsledek byl přesně jak jsem si představoval, jemná homogenní struktura a výborná chuť i vůně. lehce jsem snížil obsah soli a vyhodil hovězí maso protože to patrně nešlo posekat dostatečně jemně a kazilo výsledný efekt. A protože jsem lenoch, tentokrát jsem vyšel z mletého vepřového /čerstvé, přede mnou umleté/

1,6 kg vepřové mleté 0,4 kg kuřecí prsa
4 ks žemle 0,3 l mléka 0,2 l bílého přírodního vína 0,1 l vody
40 g soli
4 g pepř bílý mletý
1 g nového koření
1 g muškátového květu
2 g sušené rozdrcené citronové kůry 0,5 g hřebíčku
tenká skopová střívka

postup jednoduchý, půlku masa posekat se žemlemi v mléce a vodou, druhou půlku s kořením, solí a vínem, nakonec důkladně promíchat a naplnit do střev. Někdo se ptal kde se vezmou, já je koupil tady: http://www.cortina.cz/produkt.htm

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vinná klobása

zrovna jsem zahlédla před řeznictvím nápis „vinná klobása“. Nojo, ale jak mam vědět, že je dobrá?
Jo a s vínem vaříme skoro denně. Lejeme ho nejen do jídla, ale i do sebe ;-)

mixtionnant
54 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vinná klobása

Zkusili jsme a bylo to skvělé! Jen po poradě s tchánem jsme dali víno červené a ne bílé, jinak jsme recept dodrželi.

mixtionnant
54 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vinná klobása

Tahle vinná klobása, která jde udělat doma, je dobrý počin. V naší rodině je víno moc oblíbené nejen na pití (taky co pít k vinné klobáse jiného, než víno), ale i na vaření (taky první jídlo, které jsem podle Labužníka vařila, byl patison na víně TARGET= “_blank“ a moc nám to všem chutnalo). S touhle vinnou klobásou bych mohla překvapit své venkovské příbuzenstvo, až přijede.
A ještě: ivo, děkuji za rady! Labužník se mi líbí. Už jsem se taky dozvěděla, co je to Crème fraîche TARGET= “_blank“ a jsem zvědavá na další zajímavosti. Na vložení nějakého svého receptu si snad už taky troufnu.

HelenaJ
12 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vinná klobása

Díky za recept, určitě vyzkouším, letos po aférách s masem a masnými výrobky a vůbec s trvanlivostí takovýchto výrobků jsem se ještě neodvážila vinnou klobásu koupit v krámě

Pink
109 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vinná klobása

Marmeladko díky :o)

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vinná klobása
Pink
109 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vinná klobása

Půjdu do toho. Kde se ale kupují ta střívka? Jsou nějaké druhy?

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vinná klobása

Recept jsem podle této kuchařky několikrát vyzkoušel a je dobrý.Nedocílíme ale takové konzistence jako u kupovaných klobás jelikož řezníci maso kutrují ve velkém, což my doma nikdy nedokážeme.Když si klobásy uděláme sami aspoň víme co jíme.Vinná klobása je výrobek rychle podléhající zkáze a za dnešní situace ve velkoprodejnách bych si ani nelajsnul klobásy kupovat.Kdo ví z čeho to kutrují a co tam lijí.Mohlo by se stát, že by se štědrovečerní večeře zvrtla na čekání ve frontách na pohotovosti.Zde v Norsku vinné klobásy neexistují a když je dělám, přidávám tam strouhanou citronovou kůru.Klobása dostane jinou dimenzi.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Cuketové placky Cuketové placky
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz