Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Frantiska Do oblíbených Chci uvařit Tisk
1. Smíchejte přísady a dejte vychladit. (Vychlazené těsto absorbuje méně mouky a jednotlivé vrstvy dortu jsou měkčí.) 2. Rozdělte těsto na 7 až 9 kousků. Vyválejte je na pomoučeném prkénku do tloušťky asi 1/2 až 1/4 cm. 3. Podle dna dortové formy vykrojte jednotlivé vrstvy. 4. Na vymaštěném plechu upečte všechny vrstvy jako velké sušenky. Pečte je asi 5 až 7 minut při teplotě 190°C, dokud kraje nezhnědnou a pak je vychlaďte. 5. Na náplň uvařte doměkka švestky. Rozmačkejte je a důkladně rozmixujte. Přidejte cukr a poduste je, dokud nezesklovatí. Vychlaďte je a pak přidejte podle chuti rum a kardamon. 6. Jednotlivé vrstvy vánočního dortu naskládejte na sebe, mezi vyplňte náplní. 7. Povrch dortu posypte moučkovým cukrem. 8. Nakonec dort zabalte do aluminiové folie, dejte do lednice a nakrájejte na tenké plátky. Podávejte s lahodnou silnou kávou. Poznámka: já dala vanilkový cukr domácí výroby, použila jsem šálek na kávu, ne hrnek. Může se použít papír na pečení, ale řekla jsem si že se budu držet receptu, který pochází minimálně ze začátku 20století. Nezabalila jsem ho, rovnou se jedl a zdobila jsem šlehačkou. ZDROJ Jack Canfield, Mark Victor Hansen, Diana von Welanetz Wentworthová: Slepičí polévka pro duši, kuchařka. Vyprávěnky a recepty, to vše pro potěchu duše i těla, Columbus Praha 1997, s. 24 -25 přesněji jde o recept Naomi Rhodeové (je to napsané v ženském tvaru)
Recept je z kategorií: Dorty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Vinetarta - islandský vánoční dort
Františko a babi děkuji, vyčerpávající odpověď
Určitě nechám odležet, umím být trpělivá
když se jedná o sladké pečení, ujíždím na slaném mlsání:) Co se
povidel týká, dostala jsem cca 2kg domácích, v říjnu vařených, krom
rumu a cukru nejsou ničím konzervovaná, mají výbornou chuť, nezdá se mi
chutnější rozvařovat kupované švestky. Nordičanům nabízet nebudu a
strávnící pro které dortík připravím originál neznají. Budou spokojeni
a myslím že i mile překvapeni. Prohlédla jsem si obrázky dortů různě
ozdobených, jsem pro pocukrování a šlehačku každý dle svého na svou
porci. Ukážu až upeču 
2905, pisi nedokoncene dilko, ancto torta ma na obrazku jenom pet vrstev namisto zadanych sedmi
Recept od Frantisky je vyborny a nic mu nechybi.
Je to torta, ktera ma snad puvod kdysi ve Vidni, jak jmeno muze napovidat.
Jedine, co si myslim ze je zadouci, nechat tortu zalezet, aby placky, ktere jsou
druh shortbread peciva mohly trochu zmeknout. Dalsi veci je, ze osobne si
nemyslim, ze Nordicke zeme znaji nase ceske povidli. Povidli se vari
z cerstvych svestek a tato napln se veri ze susenych i s peckou, coz se
nakonec propasiruje, nebo pecky vyjmou a rozmixuje, tak jak Frantiska rika
v recepte. Torta se obvykle nezdobi jinak, nez ze se huste pocukruje jako
zasnezena a to je vse. Videla jsem tortu pokrytou rozvalenym marcipanem, ale to
jiz neni original. Take tortu nekdy kraji na male obdelnicky velikosti 3 X
5 cm namisto dortovych rezu.
hladkou
to je jedina, kterou mam doma
vzdycky
Babi píšeš „nedokončené dílko“, prozradíš čím jsi dokončila? Nápad Františky už jen dozdobit šlehačkou se mi líbí, ale jsem zvědavá jestli máš něco v rukávu:)
Příspěvek upraven 21.11.10 v 02:23
Františko moc hezký recept, jednoduché těsto, žádný prášek do pečiva, povidla jsem dostala domácí, no, s vykrajováním si nějak poradím
… Mám dotaz, jakou mouku jsi použila?
Frantisko, doufam, ze Te nedostanu do nechtene debaty, fotku nedokonceneho dilka muzes smaznout az budes mit svoji
PS: Kdykoliv vidim tu kocicku, tak se mi zachce jedne, ale ne, nesmim. Moje odesla kdyz ji bylo 17 1/2 let…
Babi moc dekuju za fotku … ja si snad jednou ten fotak i poridim
zelezi jaka povidla … ty z obchodu kde je tak max. 20% svetek nebudou ty prava … ale opravdu nevidim problem v tom chvilku povarit susene svestky a pak je rozmixovat
tento recept je z pocatku 20. stoleti … pochybuju ze je tehdy trapily problemy proc sypat na val mouku
puvodne si ho privezli predci Naomi Rhodeové
z Islandu
alis, vypadá to, že s tím prkénkem jsme, do pr…kýnka, vedle jak ta jedle
Ale přijmout to jako dogma se mi
ekluje… Snad ještě Frantiska, možná jako Deus ex machina, vnese do věci
jasno…
„povidla“. Hotovím se placky napaplati
povidly, když tato (bez přívlastků a možná dokonce bez H2SO3) mohu
koupit…
Zdá se, že stran „absorbce mouky“ má touha po vědění rovněž nebude ukojena
Teď vážně, (možná převážně nevážně)
Jen co se mi vrátí mančaft z dovolených, tak dort vyzkouším…
Od přirození jsem líná osoba; nechce se mi už z jednou sušených švestek vařením, mačkáním a vrtěním v mixeru dělat jakási podivná
Najde se zde někdo, kdo si myslí, že má úvaha je zcestná a že s povidly vyrobím něco diametrálně odlišného, než je Vinentarta podle tohoto receptu?
5068 příspěvků 30.8.10 16:56
Dren , to ano…aj receptu
priklonenej
…to vies ze ano, to teda joo.. ved pisem ze to
vies…uz od zacatku si nakloneny nad prkynko, hladis si dusicku, kkas po
ocku…jaa bych to prkynko vzala a …a dala na bok, vzala vrecko
igelitove/foliu, roztrihla a vyvalala to medzi nim, ide to lepsie, rychlejsie aj
sa lepsie prenasa na plech a zadne absorbovani nam nehrozi… 
jolana, líbí se mi, když někdo dokáže vytěžit z receptu maximum:) Vy jste se dostala až na samou dřeň
To Vaše P.S. oceňuji a velmi se mi
LÍÍÍBÍÍÍÍ
Snad se Vás nedotkne když řeknu že nemáte
hlavu jenom na klobouk 
Tedy…, k tomu prkénku
Pomoučenému 
Pokud jste tím antibetonem myslela že micely lepku se z koagulovaného stavu změní na hydratovaný, tak až tak daleko jsem neuvažoval… Spíše se přikláním k alis…
Nejlépe by to snad objasnila Frantiska…
pochopila jsem to tak, že to těsto neabsorbuje tolik mouky na pomoučeném prkénku - tolik můj dojem

Možná, že to Casino pochopil a jsem za blbku… no proč ne?
5068 příspěvků 29.8.10 23:50
Casino, smichej , vypracuj rychlo a daj vychladit..bude krehkejsie a nie ako beton..a vis proc?! …to je jasne ze vis!.. inac by si sa neozval..vidim ti az na dno hrnca..;)
Ze si nedas pokoj, dedku jedna hubata…ked tolko jes, kolko rozpravas tak zbohom rodina ..:D:P
PSL: dufam, ze to v klude a v pokoji absorbujes, ak nie - chce to chladek ..:D
Od jisté doby bych si nedovolil vyjádřit se pod receptem od frantiska abych nebyl zován „frantiskabijcem“:) ale protože zde je autorka s velkým „F“, tak si to dovolím…:-)))
Já se na dortík chystám (samo, že na Vánoce
, ale…?
…Nebo smíchat vše kromě mouky, dát
vychladit a následně vmíchat mouku. Ale otázka zní podobně; množství
mouky je dáno předpisem, takže jaképak „…méně mouky“???
Z komentářů lze usuzovat, že pouze babi dort ochutnala, ale možná ani ona jej dosud neukuchtila
„Smíchejte pří:,–(y a dejte vychladit“. (Vychlazené těsto absorbuje méně mouky a …) …Znamená to tedy, smíchat VŠECHNY ingredience (máslo patrně v tekuté podobě) a dát vychladit? No, ale jak to těsto bude vědět kolik mouky má absorbovat a co si počne s přebytečnou moukou, kterou už absorbovat nechce
Možná v receptu někde chybí slůvko…, nebo slovíčko (že by „absorbce“?) přebývá???
Možná pouze hůře chápu, podobně jako jedna liška podšitá která to zde o sobě neustále opakuje
Frantisko, to je opravdu vyborna torta, kterou jsem ochutnala od sve snachy Diany ve Svedsku. Osobne mi ve sladkostech chutna kardamom tak, ze jej jiz po leta pridavam do vanocky. Nemluve o rozvarenych svestkach s temi se nic nepokazi. Podle meho usudku se dort muze jist ne jenom o Vanocich, ale kdykoliv.
Příspěvek upraven 19.11.10 v 23:55
neprehledla ale hned jsem to opravila
To jsi urcite prehledla, je tam 5 salku mouky. Ahoj Sona
25 příspěvků 25.1.09 03:43
Nic ve zlém, ale nechybí tam něco? Třeba mouka místo těch pěti šálků mléka? Nebo jsem to špatně pochopila?