Recept Vinetarta - islandský vánoční dort

Frantiska Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Vinetarta - islandský vánoční dort

Postup

1. Smíchejte přísady a dejte vychladit. (Vychlazené těsto absorbuje méně mouky a jednotlivé vrstvy dortu jsou měkčí.) 2. Rozdělte těsto na 7 až 9 kousků. Vyválejte je na pomoučeném prkénku do tloušťky asi 1/2 až 1/4 cm. 3. Podle dna dortové formy vykrojte jednotlivé vrstvy. 4. Na vymaštěném plechu upečte všechny vrstvy jako velké sušenky. Pečte je asi 5 až 7 minut při teplotě 190°C, dokud kraje nezhnědnou a pak je vychlaďte. 5. Na náplň uvařte doměkka švestky. Rozmačkejte je a důkladně rozmixujte. Přidejte cukr a poduste je, dokud nezesklovatí. Vychlaďte je a pak přidejte podle chuti rum a kardamon. 6. Jednotlivé vrstvy vánočního dortu naskládejte na sebe, mezi vyplňte náplní. 7. Povrch dortu posypte moučkovým cukrem. 8. Nakonec dort zabalte do aluminiové folie, dejte do lednice a nakrájejte na tenké plátky. Podávejte s lahodnou silnou kávou. Poznámka: já dala vanilkový cukr domácí výroby, použila jsem šálek na kávu, ne hrnek. Může se použít papír na pečení, ale řekla jsem si že se budu držet receptu, který pochází minimálně ze začátku 20století. Nezabalila jsem ho, rovnou se jedl a zdobila jsem šlehačkou. ZDROJ Jack Canfield, Mark Victor Hansen, Diana von Welanetz Wentworthová: Slepičí polévka pro duši, kuchařka. Vyprávěnky a recepty, to vše pro potěchu duše i těla, Columbus Praha 1997, s. 24 -25 přesněji jde o recept Naomi Rhodeové (je to napsané v ženském tvaru)

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 26.06.08 vloženo
  • 7507x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 1 šálek másla
  • 1 1/2 šálku cukru
  • 1/2 lžičky vanilky
  • 1/4 šálku mléka
  • 3 vejce ušlehaná
  • 5 šálků mouky
  • NÁPLŇ
  • 75dkg sušených švestek
  • 1 1/2 šálku cukru
  • rum dle chuti (já osobně ho nemám rada)
  • kardamon dle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

babi 17.11.10 21:40

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Vinetarta - islandský vánoční dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vinetarta - islandský vánoční dort

2905
753 příspěvků 25.11.10 04:05

Františko a babi děkuji, vyčerpávající odpověď :palec: Určitě nechám odležet, umím být trpělivá když se jedná o sladké pečení, ujíždím na slaném mlsání:) Co se povidel týká, dostala jsem cca 2kg domácích, v říjnu vařených, krom rumu a cukru nejsou ničím konzervovaná, mají výbornou chuť, nezdá se mi chutnější rozvařovat kupované švestky. Nordičanům nabízet nebudu a strávnící pro které dortík připravím originál neznají. Budou spokojeni a myslím že i mile překvapeni. Prohlédla jsem si obrázky dortů různě ozdobených, jsem pro pocukrování a šlehačku každý dle svého na svou porci. Ukážu až upeču :wink:

babi
6360 příspěvků 21.11.10 16:55

2905, pisi nedokoncene dilko, ancto torta ma na obrazku jenom pet vrstev namisto zadanych sedmi :-) Recept od Frantisky je vyborny a nic mu nechybi. Je to torta, ktera ma snad puvod kdysi ve Vidni, jak jmeno muze napovidat. Jedine, co si myslim ze je zadouci, nechat tortu zalezet, aby placky, ktere jsou druh shortbread peciva mohly trochu zmeknout. Dalsi veci je, ze osobne si nemyslim, ze Nordicke zeme znaji nase ceske povidli. Povidli se vari z cerstvych svestek a tato napln se veri ze susenych i s peckou, coz se nakonec propasiruje, nebo pecky vyjmou a rozmixuje, tak jak Frantiska rika v recepte. Torta se obvykle nezdobi jinak, nez ze se huste pocukruje jako zasnezena a to je vse. Videla jsem tortu pokrytou rozvalenym marcipanem, ale to jiz neni original. Take tortu nekdy kraji na male obdelnicky velikosti 3 X 5 cm namisto dortovych rezu.

Frantiska
927 příspěvků 21.11.10 09:21

hladkou :) to je jedina, kterou mam doma vzdycky

2905
753 příspěvků 21.11.10 01:29

Babi píšeš „nedokončené dílko“, prozradíš čím jsi dokončila? Nápad Františky už jen dozdobit šlehačkou se mi líbí, ale jsem zvědavá jestli máš něco v rukávu:)

Příspěvek upraven 21.11.10 v 02:23

2905
753 příspěvků 21.11.10 01:26

Františko moc hezký recept, jednoduché těsto, žádný prášek do pečiva, povidla jsem dostala domácí, no, s vykrajováním si nějak poradím :think: … Mám dotaz, jakou mouku jsi použila?

babi
6360 příspěvků 20.11.10 00:00

Frantisko, doufam, ze Te nedostanu do nechtene debaty, fotku nedokonceneho dilka muzes smaznout az budes mit svoji 8-)
PS: Kdykoliv vidim tu kocicku, tak se mi zachce jedne, ale ne, nesmim. Moje odesla kdyz ji bylo 17 1/2 let…

Frantiska
927 příspěvků 19.11.10 23:09

Babi moc dekuju za fotku … ja si snad jednou ten fotak i poridim :)

Frantiska
927 příspěvků 30.8.10 18:54
Re: Vinetarta - islandský vánoční dort

zelezi jaka povidla … ty z obchodu kde je tak max. 20% svetek nebudou ty prava … ale opravdu nevidim problem v tom chvilku povarit susene svestky a pak je rozmixovat :)

tento recept je z pocatku 20. stoleti … pochybuju ze je tehdy trapily problemy proc sypat na val mouku :) puvodne si ho privezli predci Naomi Rhodeové z Islandu

casino
4497 příspěvků 30.8.10 18:43
Re: Vinetarta - islandský vánoční dort

alis, vypadá to, že s tím prkénkem jsme, do pr…kýnka, vedle jak ta jedle :)
Zdá se, že stran „absorbce mouky“ má touha po vědění rovněž nebude ukojena :-) Ale přijmout to jako dogma se mi ekluje… Snad ještě Frantiska, možná jako Deus ex machina, vnese do věci jasno…
Teď vážně, (možná převážně nevážně) :)
Jen co se mi vrátí mančaft z dovolených, tak dort vyzkouším…
Od přirození jsem líná osoba; nechce se mi už z jednou sušených švestek vařením, mačkáním a vrtěním v mixeru dělat jakási podivná :-) „povidla“. Hotovím se placky napaplati povidly, když tato (bez přívlastků a možná dokonce bez H2SO3) mohu koupit…
Najde se zde někdo, kdo si myslí, že má úvaha je zcestná a že s povidly vyrobím něco diametrálně odlišného, než je Vinentarta podle tohoto receptu?

jolana
5068 příspěvků 30.8.10 16:56
Re: Vinetarta - islandský vánoční dort

Dren , to ano…aj receptu ;-) priklonenej :D…to vies ze ano, to teda joo.. ved pisem ze to vies…uz od zacatku si nakloneny nad prkynko, hladis si dusicku, kkas po ocku…jaa bych to prkynko vzala a …a dala na bok, vzala vrecko igelitove/foliu, roztrihla a vyvalala to medzi nim, ide to lepsie, rychlejsie aj sa lepsie prenasa na plech a zadne absorbovani nam nehrozi… ;))

casino
4497 příspěvků 30.8.10 07:44
Re: Vinetarta - islandský vánoční dort

jolana, líbí se mi, když někdo dokáže vytěžit z receptu maximum:) Vy jste se dostala až na samou dřeň :-) To Vaše P.S. oceňuji a velmi se mi LÍÍÍBÍÍÍÍ :-)) Snad se Vás nedotkne když řeknu že nemáte hlavu jenom na klobouk :-)))
Pokud jste tím antibetonem myslela že micely lepku se z koagulovaného stavu změní na hydratovaný, tak až tak daleko jsem neuvažoval… Spíše se přikláním k alis… :-) Tedy…, k tomu prkénku :-)) Pomoučenému :-)))
Nejlépe by to snad objasnila Frantiska…

Alis
2617 příspěvků 30.8.10 01:23
Re: Vinetarta - islandský vánoční dort

pochopila jsem to tak, že to těsto neabsorbuje tolik mouky na pomoučeném prkénku - tolik můj dojem :)
Možná, že to Casino pochopil a jsem za blbku… no proč ne? :)

jolana
5068 příspěvků 29.8.10 23:50
Re: Vinetarta - islandský vánoční dort

Casino, smichej , vypracuj rychlo a daj vychladit..bude krehkejsie a nie ako beton..a vis proc?! …to je jasne ze vis!.. inac by si sa neozval..vidim ti az na dno hrnca..;)
Ze si nedas pokoj, dedku jedna hubata…ked tolko jes, kolko rozpravas tak zbohom rodina ..:D:P
PSL: dufam, ze to v klude a v pokoji absorbujes, ak nie - chce to chladek ..:D

casino
4497 příspěvků 29.8.10 21:05
Re: Vinetarta - islandský vánoční dort

Od jisté doby bych si nedovolil vyjádřit se pod receptem od frantiska abych nebyl zován „frantiskabijcem“:) ale protože zde je autorka s velkým „F“, tak si to dovolím…:-)))
Z komentářů lze usuzovat, že pouze babi dort ochutnala, ale možná ani ona jej dosud neukuchtila :-) Já se na dortík chystám (samo, že na Vánoce :-), ale…?
„Smíchejte pří:,–(y a dejte vychladit“. (Vychlazené těsto absorbuje méně mouky a …) …Znamená to tedy, smíchat VŠECHNY ingredience (máslo patrně v tekuté podobě) a dát vychladit? No, ale jak to těsto bude vědět kolik mouky má absorbovat a co si počne s přebytečnou moukou, kterou už absorbovat nechce :-))) …Nebo smíchat vše kromě mouky, dát vychladit a následně vmíchat mouku. Ale otázka zní podobně; množství mouky je dáno předpisem, takže jaképak „…méně mouky“???
Možná v receptu někde chybí slůvko…, nebo slovíčko (že by „absorbce“?) přebývá???
Možná pouze hůře chápu, podobně jako jedna liška podšitá která to zde o sobě neustále opakuje :-)))))

babi
6360 příspěvků 29.8.10 07:11
Re: Vinetarta - islandský vánoční dort

Frantisko, to je opravdu vyborna torta, kterou jsem ochutnala od sve snachy Diany ve Svedsku. Osobne mi ve sladkostech chutna kardamom tak, ze jej jiz po leta pridavam do vanocky. Nemluve o rozvarenych svestkach s temi se nic nepokazi. Podle meho usudku se dort muze jist ne jenom o Vanocich, ale kdykoliv.

Příspěvek upraven 19.11.10 v 23:55

Frantiska
927 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vinetarta - islandský vánoční dort

neprehledla ale hned jsem to opravila :)))

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vinetarta - islandský vánoční dort-zvedava

To jsi urcite prehledla, je tam 5 salku mouky. Ahoj Sona

zvedava
25 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vinetarta - islandský vánoční dort

Nic ve zlém, ale nechybí tam něco? Třeba mouka místo těch pěti šálků mléka? Nebo jsem to špatně pochopila?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz