Recept Vídeňský tažený závin s třešněmi

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Připravit a vytáhnout těsto podle receptu na Tažený závin s jablky s tím rozdílem, že těsto nedělíme na dvě části. Těsto se má pořádně propracovat a nejlépe se toho docílí, když se s ním bouchne 100 x o vál, nebo pracovní desku! V míse smíchat všechny ingredience pro nádivku. Předehřát troubu na 190°C. Vyložit velký plech pečícím papírem. Potřít tence vytažené těsto máslem, posypat ho strouhankou. Nakonec těsta rozložit nádivku a pomocí nůžek odstříhnout úplný, silnější okraj těsta. Stejně tak odstříhnout okraj těsta nahoře. Pomocí ubrusu na kterém těsto leží, smotat závin. Pořádně stisknout oba konce závinu a odstřihnout zbytky těsta. Pomocí ubrusu přenést závin na připravený plech. Je-li závin moc dlouhý, tak jej jemně ohnout do tvaru podkovy. Potřít celý povrch závinu trochu našlehaným vejcem s mlékem a posypat ho hrubým cukrem, chcete-li (tento cukr nevlhne a dostane se koupit v Ikea obchodech). Péct po 30min. do sytě zlatohněda. Závin se může podávat horký se zmrzlinou a může se kdykoliv ohřát v troubě. Studený je však také dobrý.

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 18.04.03 vloženo
  • 10373x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto podle receptu ¨Tažený závin s jablky¨z Labužníka
  • 6 lžic másla, rozpuštěného
  • 4 lžíce bílé strouhanky, na másle opražené
  • 1 vejce + 1 lžíce mléka nebo smatany na potření
  • hrubý cukr na posypání, chcete-li
  • Nádivka:
  • 3 pevné velké hrušky, oloupané, jadřince zbavené a na kostky nakrájené
  • 400g třešní bez stopek a pecek
  • 80g krystalového cukru
  • 1 1/2 lžíce mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky pomletých hřebíčků
  • kůra a šťáva z malého, vosku zbaveného pomeranče

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vídeňský tažený závin s třešněmi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Alis
2617 příspěvků 26.06.12 21:00

Chystám se na třešnové orgie a hledám zároveň levné varianty. Tažené těsto mám na záviny nejradši (na jakékoli záviny). Nejsem žádný velký odborník, ale těsto nestříhám, jen je potřeba ho dobře do krajů vyválet nebo vytáhnout (po pár desítkách závinů je to hračka :-) )
Horší piplačka je pro mě vypeckovat třešně :-)
Moc se mi líbí kombinace s hruškami, ale jako na potvoru dozrávají jindy než třešně. :-) Taky doporučuju kombinovat s višněmi nebo přidat trochu citrónové šťávy do třešní, nejsou pak tolik mdlé. Pomeranč je taky dobrý nápad.
A poznámka na závěr: těsto dělím na dvě až tři části u všech tažených závinů, máme rádi tenké těsto. Bez křupavého cukru navrch.
Asi už to nemá s Vídní nic společného, co?

Poznámka na okraj: já hamižná baba bych nevyhodila odstřižené těsto. Babička ze stejného těsta dělala skvělé nudle do polévky nebo takové smažené pufíky do vývaru (nejlepší byly místo chipsů večer) :-)

babi
6360 příspěvků 13.08.10 02:31
Re: Vídeňský tažený závin s třešněmi.

bocianko, ja jej zahazuji. Kdyz se neodstrihne a je-li ke konci nevytazene, tak je tvrde. Pokud znam, je to bezna praxe. Nekteri mozna nechavaji, nevim. Ne ze bych vyhazovala neco s drahymi ingrediencemi :)

bocianka
528 příspěvků 12.08.10 20:59
Re: Vídeňský tažený závin s třešněmi.

A co s tím odstřiženýn těstem? Je vůbec nutné ho odstřhovat?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Cuketové placky Cuketové placky
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz