Recept Vídeňský Tafelspitz Pra

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vídeňský Tafelspitz

Postup

Umýt kosti, dát do hrnce se studenou vodou a přivést do varu. Oprat maso a přidat ke kostem. Na pánvi s trochou oleje osmažit cibuli asi po 30min a přidat ji k masu. Přidat kořenovou zeleninu, petrželku, bobkový list, pepře, trochu soli a prikrýt poklicí. Nechat vše pomalu vařit po 2 hodiny. Vyjmout maso, nechat trochu vystydnout a pak přez vlákno nakrájet na tlusté plátky. Před podáváním sehřát ve vývaru. Podávat v hlubokých talířích, trochu polité vývarem a posýpané pažitkou. Jako příloha se podává omáčka PAŽITKOVÁ, nebo KŘĚNOVÁ S JABLKEM z LABUŽNIKA. PS: Vývar přecedit a nechat zchladnout. Sebrat ztuhlý tuk z povrchu a vyhodit. Vývar použit k jinému účelu, anebo zmrazit pro pozdější použití. Morek zmrazit zvlášť pro recepty vyžadující ho, nebo si ho namazat na krajíc tmavého chleba.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 10.06.02 vloženo
  • 33207x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 500g morkových kostí, rozřezaných na asi 8cm - požádejte řezníka (morek je vidět z obou stran)
  • 1 1/2 kg zadního hovězího z kýty
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená na kolečka
  • 1 lžička oleje
  • 1/2 celeru
  • 2 střední mrkev
  • 1 pórek, bílá i světle zelená část
  • 2 srtřední petržele
  • 1/2 kytičky petrželky (celé snítky)
  • 1 bobkový list
  • 10 celých černých peprů
  • sůl
  • malá kytička pažitky, posekaná

Doporučená příloha

  • Nové brambory a krémový špenát, nebo jiná zelenina. Víno Pinot Blanc.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vídeňský Tafelspitz

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
casino
4488 příspěvků 17.06.12 18:51
Už se těším!

No, já si znovu (po kolikáté už :think: recept přečetlo a konečně se mi rozsvítilo :roll:
Doposud jsem si říkalo: No co, tolik řečí kvůli krávě uvařené se zeleninou; tak vařím hovězí políffku Xkrát do roka…
Až ffčil VIDÍM: „Na pánvi s trochou oleje osmažit cibuli asi po 30min…“ Nevím sice, zda ustojím smažit 1 cibuli asi půl hodiny, ale určitě příště budu vařit políffku z hovězí zádě s osmaženou cibulí :potlesk:
Už se těším :mavam:

Junge Franz
1 příspěvek 17.06.12 17:33
Vážená "Dag"

Jako znalkyně masa Vás musím upozornit, že „Tafelspitz“ se vaří z KVĚTOVÉ ŠPIČKY (někde zvané tabulová) což je zadní hovězí. :zed: :zed: :zed: :srdce:

Příspěvek upraven 17.06.12 v 18:54

babi
6360 příspěvků 12.02.12 01:27

…asi bych pouzila sirloin. V ceskem nazvoslovi si sem tam nejsem tak jista, ale je to nejspis spicka kyty. V ruznych zemich se take maso boura jinak…

babi
6360 příspěvků 31.10.10 20:53

Tak jsem si mile pocetla a hodne jsem se poucila. Vsem Vam dekuji za zajem o recept a vic nez jenom ten 8-)

niena
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.10.10 15:50

Tafelspitz bylo opravdu oblibene jidlo cisare Franze Josefa. Je take pravda, ze rychle jedl. Tafelspitz je varena hovezi spicka. Nepridavaji se zadne kosti ani zelenina (pokud nechcete pouzit vyvaru na polevku). Dulezite je maso uvarit do mekka a spravne proti vlaknum nakrajet. Maso se pak nakrajene podava s opecenymi bramborami (Kartoffelröstl) a houkovym krenem (Semmelkren). Nakrajene housky se poliji vyvarem z masa, osoli a zamicha s nastrouhanym krenem.

mrtvola
1394 příspěvků 15.05.09 23:08
Re: Vídeňský Tafelspitz.

Kdyby žil dnes, nechal by si zavést sondu u psacího stolu ;)).

lydia
1227 příspěvků 15.05.09 20:27
Re: Vídeňský Tafelspitz.

Včera večer jsem náhodou viděla kousek programu o Tafelspitz-u. Jedna historička tam říkala, že císař snědl za 20 minut 12 chodů:-))

mrtvola
1394 příspěvků 15.05.09 08:52
Re: Vídeňský Tafelspitz.

No, Milošu, jak víš, je obecně známo, že Jeho Veličenstvo hltalo jako všichni workoholici, takže nejspíš vůbec nevnímalo co polyká a tudíž klidně mohlo i ten moreček se škubánkem. Dbát v jeho případě na vypečení kaiserky by bylo plýtváním.

gmp
1603 příspěvků 14.05.09 21:28
Re: Vídeňský Tafelspitz.

Copak o to chutě bývaj různý, ale škubánky s vejmrdou, to bych si neprosil ani jako K und K, to bych se mohl taky připravit o císařství, to ne. A houstička být musela to mi Zdechlinko nevymluvíš. Stařičký Procházka by jistě nejedl moreček bez kaiserky - pro pokleslý habsburský ret - obvzláště vypečené. O špenátu se nezmiňuji, neb je dokázáno že následkem toho vymřel Habsburský rod.

lydia
1227 příspěvků 14.05.09 18:00
Re: Vídeňský Tafelspitz.

Miloši, s tím oblíbeným císařovým jídlem je prý báj. Legenda říká, že Tafelspitz uvařila legendární paní Anna Sacher - hotel Sacher, ne pro císaře, ale pro císařské důstojníky. U tabule s císařem seděl císař v čele tabule - an der Spitze der Tafel - a dostal samozřejmě jídlo první. Taky první snědl a důstojníci, obyčejně ti, kteří seděli trochu dále už jíst nesměli a zůstali hlady. Tafelspitz vaří každý jinak, záleží na množství masa. někdo říká stačí 1 hodina na kilo masa. S tou cibulí máš pravdu, ale zelenina se přidává později, jak píše babi. I krájení tohoto masa je umění. Tafelspitz se podává s bramborovým šmornem. Po vídeňsku Erdäpfelschmarren, pažitkovou omáčkou a jablečným pyré s křenem, který musí být čerstvě nastrouhaný. Velmi dobrý je taky jako příloha špenát, pokud jsem se dobře dočetla, tvé oblíbené jídlo:-).
Sterz je vaří nejenom z brambor, ale taky z kukuřičné krupice, z pohanky atd. Jak píše mrtvolka, i v Rakousku je mnoho názvů a receptů.

Sylvie
2302 příspěvků 13.05.09 18:28
Re: Vídeňský Tafelspitz.

Já bych ten morek nemrazila…

nudle
137 příspěvků 13.05.09 17:17
Re: Vídeňský Tafelspitz. anickav

kartoffelsterz je pribuzny skubanku. zajimava varianta je ze steiermark, tam je delaji z brambor a zitne mouky. pekny den

anickav
2904 příspěvků 13.05.09 16:41
Re: Vídeňský Tafelspitz.

Ja by som tipovala, že Kartoffelsterz bola zemiaková kaša…

mrtvola
1394 příspěvků 13.05.09 01:48
Re: Vídeňský Tafelspitz.

Miloši omyl - Franz Josef prý miloval Tafelspitz mit Chren und Kartoffelsterz, což jsou pravděpodobně škubánky, i když významů pro Sterz je v zemích šumavských povícero. Takže kaiserky se nekonaly ;)).

gmp
1603 příspěvků 12.05.09 21:03
Re: Vídeňský Tafelspitz.

Tafelspitz, jsem našel v sešitech své tety, panské kuchařky, kde je uvedeno, že se jedná o oblíbené jídlo Františka Josefa. Ten recepis se malinko liší, např. cibule se překrojí na půlku, neloupaná a řezem se opraží na suché pánvi, špikové kosti se dávaly vařit až na úplný konec jen pět max. deset minut.
Zelenina se podávala jako předkrm, poté přišla polévka - vývar s knedlíčky nebo nudle. Pak jako mezihra špikové kosti. Konečně vařené hovězí s nějakou omáčkou a lehkými noky, nebo (obvláště oblíbené) s jablečným křenem, k zakousnutí houstička (pro Habsburka obvzláště vypečená kaiserka). Asi mám už představu o nedělním obědu. Miloš

dag
543 příspěvků 08.04.09 05:00
Re: Vídeňský Tafelspitz.

Tafelspitz je hovězí špička, maso vhodné a vlastně i nejlepší k vaření, takže nechápu, proč používat hovězí zadní.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz