Recept Vídeňský Rindsgulasch - podle mě ten nejpepší guláš

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vídeňský Rindsgulasch - podle mě ten nejpepší guláš

Úvod

Pocházím z Brna a tak po babičce vařím guláš vídeňský.

° Kupuji asi 5cm silné řezy z kližky (průřez nohou, řezníci na to používají cilkulárky), takže uprostřed mám kost s morkem a dokola maso a kližky. Snažím si vybrat kusy s menší kostí a hodně masa okolo. Maso z kližek vyloupnu pomocí malého ostrého nožíku a nakrájím ho na větší kusy (tak aby při jídle se musely alespoň jednou rozříznout). Mezi tím kližky nechám všechny přichycené ke kosti. Komu kližky nevadí, tak je přidám k masu. Kosti přidám take.

Postup

Oloupat a na tenké plátky nakrájet cibuli. Osmažit ji a pomalinku nechat zkaramelizovat na pánvi na 2 lžicich tuku dozlatova. Dát stranou. Ve velkém kastrolu rozehřát 2 lžíce tuku a postupně na prudko osmažit maso (kousky se nemají dotýkat, osmaží se na všech stranách a nesmí se dusit, ale bez šťávy smažit! Důležité!). Osmažené dávky masa přidávat k cibuli. Je-li nutné, tak přidat více tuku. Když je osmažená poslední dávka masa, přidat papriky, kmín, zasmažit, zamíchat a přilít trochu vývaru (opravdu málo, protože maso pustí svoji šťávu). Odškrábat všechny usazeniny na dně kasrolu a vrátit všechno maso i s cibulí dovnitř. Přidat nastrouhaný chleba, kosti s kližkami, kůži ze slaniny a nachat dusit přikryté po 90-120minut. Pánev ve které se smažila cibule, dát na oheň, nalít do ní trochu vývaru a odškrábat všechny připečené kousky na spodku pánve. Použít při dalším zalití guláše (vždý horký záliv). Guláš zalíváme málo, jenom tak, aby se nám nepřipálil. Sem ho zkontrolujeme a zamícháme. Ke konci dušení guláš osolit, opepřit, přidat trochu rajčatové pasty na zahuštění a trochu octa (šplíchnutí). Udušené maso má být velice měkké, ale nesmí se rozpadat. Kůži a kosti s kližkami vyjmeme. Morek z kosti vyklepneme, posekáme a přidáme do guláše. Kůži a kosti vyhodíme. (Kdo má rád kližky, asi si je tajně sní, nebo se mohou nakrájet také do guláše). Guláš je nejlepší několik dní uleželý! TIP: Cibule musí být kvalitní a ne moc sladká, protože by ovlivnila chuť guláše.

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 19.10.02 vloženo
  • 56510x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1kg čistého hovězího masa z kližky (s kližkou a kostí asi 1.4kg) °
  • 3/4kg cibule
  • 4 lžíce sádla, loje, nebo olivového oleje
  • 1- 3 lžíce mleté, sladké papriky, nebo uzené
  • 2 lžičky mleté pálivé papriky, nebo podle chuti (nemusí být)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 250ml hovězího vývaru (nejlépe domácího)
  • nasrouhaný krajíc tvrdého žitného chleba nebo podle potřeby
  • 1 velký kus kůže ze slaniny (uschovávám v mražáku)
  • sůl a pepř podle chuti
  • trochu vinného octa
  • trochu rajčatové pasty

Doporučená příloha

  • Pečivo a žitný chleb.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 17.6.19 13:45

S tím nejlepším gulášem na světě bych byl opatrný, ale chutné to je. Na mě je tam hodně papriky. Jinak je to prostě normální guláš.

Odkaz na uvaření

tuso 27.10.13 17:33

Jo. Další výborný guláš do sbírky. A poprvé jsem zkusil jako přílohu šťouchané brambory (i s celerem) a bylo to skvělé.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 18.10.13 20:03

.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

rnk 9.10.13 22:26

Výborný silný guláš.

Diskuse k receptu Vídeňský Rindsgulasch - podle mě ten nejpepší guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vídeňský Rindsgulasch - podle mě ten nejpepší guláš

rnk
31 příspěvků 22.10.13 22:18

Já na ně ke konci pečení pokladu plátky slaniny a nechám upéct dokřupava.

di
2451 příspěvků 22.10.13 19:22

Tlustá bábo, Vy teda umíte udělat chutě. Okamžitě po přečtení Vašeho příspěvku jsem začala žhavit troubu, čistit a krájet brambory. Už se pečou.;-)

tlustá bába
1212 příspěvků 22.10.13 18:22

Mám za sebou i brkoláč. A děsnou chuť na brambory pečené, na plátky krájené, sádlem opěkněné a po upečení do mísy s utřeným česnekem vražené.

Eja
3862 příspěvků 22.10.13 17:37

Dík za inspiraci - lepenici jsem dělala nedávno, nastavovaná kaše přijde na řadu asi hned zítra. Letní období těstovin vystřídalo období rýže, a teď brambory, brambory a zase brambory - pečené, šťouchané, kaše, se zelím, s mrkví…dušenou, brknedle…mňam

birkana
1687 příspěvků 22.10.13 10:51

Překládám pro ty, kdo nejsou z Moravy: žlutá sodovka = žlutá limča 8o.
Naší sodovce se na Moravě říká sifón (tedy aspoň v Ostravě ano :mavam: ).

casino
4494 příspěvků 22.10.13 10:37
Bez česneka? Nevěřím!

Vlastně věřím ;) :P
Něco podobného vařívala máti (kvůli otci, ten měl jakési problémy s čímsi… Říkala tomu guláš, ale já už teď vím, že to bylo cosi jako perkelt.
Občas, když se doma nevařilo, jsem vyfasoval desetkaček… a to byl pro mě svátek! V hospodě přes ulici jsem si dal kompletní oběd: Polífka jaká byla, protože jiná nebyla, žlutou sodovku a buď GULÁŠ (a to bylo maso! i když masa tam byla jenom jedna kostka), nebo takové válečky ze strouhanky, co tomu říkali čevapčiči, s červenou řepou…
Nikdy se nevrááátííí, pohááádka… :,(

birkana
1687 příspěvků 22.10.13 10:17

Je zajímavé nahlédnout do kuchařky M. D. Rettigové, do receptu „Taknazvaný kulaschfleisch“. Cituji: „dej… trochu tureckého pepře (Paprica) nebo jen jiného pepře k tomu…“ - konec citátu.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 22.10.13 08:23
Je zajímavé

Že pod pojmem „Vídeňský guláš“ je celkem široká paleta receptů. Moje babička pocházela z Vídně, později se s rodiči přestěhovali do Prahy. Byli celkem movití a tak měli i kuchařku a ta kuchařka učila babičku a její sestru vařit. Podle její verze je vídeňský guláš bez papriky, kořeněný kuličkovým pepřem, bobkovým listem a novým kořením. Postup celkem stejný, zahušťovalo se drobky chleba či nastrouhanou chlebovou kůrkou. Ale nevím, zda tenkrát měli ve Vídni tmavý chleba.
Podléval se vodou či pivem.

tlustá bába
1212 příspěvků 20.10.13 20:45

To mě, kupodivu, neprovokuje. Spíš se divím, že zalévají jíšku horkou vodou, nenadělají se cucky? To musejí hrozně rychle migat metličkou, asi. Raději dávám trochu chladného a pak případně horký vývar. A možná jsem jen jelito.
Ale jak jsem četla ten jejich recept, dostala jsem děsnou chuť na nastavenou kaši. Takže děkuji za inspiraci.

casino
4494 příspěvků 20.10.13 20:27

… a co lze očekávat od indvidua, které si bramborovou kaši s gustem utopí v políffce :mrgreen:

di
2451 příspěvků 20.10.13 19:25

Ejo, bramboráky děláme spíš malé, právě ty „lívancové“, hodně placaté a křupavé, ale úplně bez ničeho, my to tak radši. A už mě napadlo, co udělám o příštím víkendu, synek si přiveze kamarádky, dvě Portugalky a jednu Finku, to se asi holky budou hodně divit.

Eja
3862 příspěvků 20.10.13 15:50

Až budeš dělat bramboráky, zkus udělat malé, velikosti lívanců, kousek kvalitního sýra s bílou plísní, přehnout, nechat minutku a podávat. Lžička dobrého kysaného zelí + plátek opražené slaniny, přehnout, podávat.

Já jsem bramborový úchyl ( kromě těch hranolků), a chlebový - ke guláši vč. segedínu hodně nasákavý chleba :mrgreen:

di
2451 příspěvků 20.10.13 14:27

To jsou věci, to jsou věci.
K níže zmíněným roštěnkám mám nejradši rýži a ke guláši i segedínu hodně nasákavý knedlík. Bramboráčky (nebo spíš bramboráky) radši jen tak, bez ničeho (onehdy jsem je dělala pro děti a jejich kamarády snad ze tří-čtyř kil brambor a nezbyl ani kousek, jedli mi to rovnou z pánve), hranolky vůbec, ty doma neděláme, ani kupované, ani domácí - jediné hranolky, které mi kdy chutnaly, jsem jedla před pár lety v Belgii, ty byly! Šťouchané brambory mám ráda, ale jako přílohu k níže uvedeným jídlům určitě ne. Bramborové knedle mám taky ráda, ale taky ne jako přílohu k níže uvedeným jídlům.
No, holt, co člověk a rodina, to jiné chutě.

birkana
1687 příspěvků 20.10.13 14:01

Jóóó :potlesk:, bramboráčky ke guláši jsou delikatesa :palec:

P. S. Hranolky nekupuji, mám z vlastního „chovu“ ;)

Eja
3862 příspěvků 20.10.13 13:53

Dodatek - nic proti hranolkům obecně, ale já je nerada vůbec, k ničemu, i kdyby byly sebelepší.

Eja
3862 příspěvků 20.10.13 13:50

Bršťouch vždycky! V případě více masa málo sosu před hranolkami dávám přednost málo kořeněným bramboráčkům. Ev. ( jak brknedlíky vždycky domácí) brknedle v prášku doplněné strouhaným syrovým bramborem, velikost lívanečková. :mavam:

birkana
1687 příspěvků 20.10.13 13:33

A šťouchaný brambory by šly??? :mavam: :kytka:

Hranolky ke guláši peču v troubě, ne ty máčené ve stoletém fritovacím tuku ;). Servíruji je v případě, že v guláši zbylo více masa a málo šťávy (knedlík by byl suchý, což by mi nebylo odpuštěno :evil: ) a nechce se mi šťávu nastavovat.

Eja
3862 příspěvků 20.10.13 13:04

:mavam: Brkaše s máčkou roštěnkovou, gulášovou aj.,snoubí se dokonale, zcela souhlasím s Casino. S hranolky se mi naopak nesnoubí vůbec :mavam:

birkana
1687 příspěvků 20.10.13 10:06

Ke guláši jím různé přílohy, ale vždy jsou konzistence tužší (knedl, chleba, rohlík, hranolky)! Představila jsem si, jak se brkaše (nebo jiná) labužnicky snoubí se šťávou… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: - ale jak píše @tlustá bába, proti gustu :lol:

tlustá bába
1212 příspěvků 20.10.13 09:55

Rohlík je v pořádku, děda tudíž také. Bramborová kaše s gulášem je pro Prušáky… a pro Casina.
Jak říká klasik, proti gustu…
Takže je to také v pořádku. :lol:

rnk
31 příspěvků 20.10.13 09:37

Můj děda si do guláše vždycky lámal rohlík. Jen namočit a sníst. Nevypadá to nic moc, ale chutná to skvěle.

tlustá bába
1212 příspěvků 20.10.13 01:38

Tak jo, Casino. :lol: :lol: :lol: Tak to je zvrhlost! :lol: :lol: :lol:
Nechaj si chutnat!

casino
4494 příspěvků 20.10.13 00:55
Ale baby, vždyť se pořáde neomlouvejte...

…babi se taky neomlouvá :) :D :mrgreen:
A kdybych se mělo omlouvat já pokaždé než něco napýýýšu, tak bych stihlo uvařit akorát vodu, v lepším případě slanou :oops:
S tím kuskusem to bylo z čisté vypočítavosti! MAKRONKY si gdesi cosi přečetly a baští toho příšerná kvanta skoro posuchu! Já zase tuze rádo gulášovou omáčku na druhý den, třeba i bez masa, s bramborou kaší. Omáčky bylo jen tak tak (byla zahoustlá pouze cibulí). Takže MAKRONKY se saturovaly kuskusem… a já budu mít zítra máčku s pyrééé… :potlesk: :)

tlustá bába
1212 příspěvků 19.10.13 12:18

Krásná barva, Casino! Ale jsem pravověrný knedlíkář nebo chlebař. Neumím si ten kuskus představit. I když spíše „technicky“. Hodně lidí jí ke guláši těstoviny, včetně mě, občas. Tak jaképak, copak, že? Ale přesto mi nějak nesedí. Omlouvám se, zní to jako kritika, ale spíš jen tak dumám.

casino
4494 příspěvků 18.10.13 20:02
Jj, přesně tak jsem to myslelo!

… a pořád si myslím, že toto je, až na drobnosti, nejlepčččí recept na hovězí guláš :palec:
Tetokrát připraven z líčka… a jako příloha kuskus ;)
No, až na tu přílohu to bylo opět nejlepčččí :mrgreen:

babi
6360 příspěvků 19.10.10 21:30

Mila Alis, klizku jsem bezne kupovala v Globusu v Opave. Kdykoliv jsem tam jela na nakup, tak ji meli. Kdyz se stalo ze jsem nakupovala jenom v Jeseniku, tak jsem koupila klizku bez kosti a k tomu jsem koupila morkove hovezi kosti, anebo sla za ‚svym‘ panem reznikem, kteremu jsem predem zatelefonovala. Kosti totiz dodaji gulasi dalsi dimenzi. Je dobre si udelat znamost s reznikem, mam take reznika zde v Kanade :-)
Podle meho, cibule musi zkaramelizovat a tim doda chut stave, avsak jak vime, co kucharu, to receptu na gulas, nebo cokoliv jineho. U nas se vsak Rindsgulasch vzdycky varil takto :lol:

Příspěvek upraven 19.10.10 v 21:33

Alis
2617 příspěvků 19.10.10 20:49

Malá poznámka na úvod: nevím jak ve Vídni, ale v Čechách koupit kližku s kostí je věc skoro nemožná.

Můj postup a komentář:
1/ Když vařím guláš pro ty, co neradi kližku, vařím dva druhy masa, kližné kousky si vybírají milovníci, ostatní dostávají ty svoje
2/ Cibuli smažím jen do bleda, ale hlavně do měkka, nekaramelizuji
3/ Přidám maso a BEZ SOLI osmažím. Nechám zatáhnout. Nechám vydusit na tuk. Pak osolím a maso znovu pustí vodu. Šťávu sliji, přidám koření, papriku, osmahnu a podlévám vydušenou šťávou.
5/ Pokud mám, kůži ze slaniny dávám také, krásně guláš provoní, když mám náhodou kůži ze Schwarzwaldu, je to výhra a jackpot :-)
4/ Pokud vůbec zahušťuji, pak chlebem, ale až podle potřeby nakonec, ne na začátku dušení.
5/ Většinou to zahušťování nebývá nutné, pak někdy přidám špetičku cukru a trochu octa. Pokud zahušťuji chlebem, nedělám ani jedno, ani druhé, chléb se postará o obojí.
6/ Česnek dávám vždy, majoránku jen občas :-)

Na okraj - někde jsem se doslechla, že nejlepší svíčková je z kližky… ještě jsem nevyzkoušela, ale určitě jednou zkusím :-)

di
2451 příspěvků 19.10.10 20:01

Babi nic ve zlém, ale asi neumíte číst, nebo reagujete jen na nick - casino Vás od prvního do posledního písmene za ten recept chválí a v jedné chvíli si jen trochu zapokusničil, nic víc. Neberte se proboha tak vážně, je to směšné.

babi
6360 příspěvků 19.10.10 19:53

casino, opet stejna pisnicka, vse se postavi na hlavu. Kdybych cetla jenom vas komentar, tak bych si myslela, ze gulas byl uvaren na oleji (i kdyz ten je uveden jako posledni moznost a to pro lidi s vysokym cholesterolem.)
Kdyz je maso poradne orestovane do hneda, tak se zatahne a chut zustane uvnitr masa. Pripravuji tak mimo jine nejenom gulas, ale stew a jina masa z jedno hrnce. Podle meho to pracuje a nemyslim si, ze by tak na tom trvali ve francouzske kuchyni, kdyby to nepracovalo! No a klizky? Nekteri lide neji gulas prave kvuli nim, nebo male deti atd. Zajiste v me rodine se nikdy nezahazovaly, takze si svuj vyrok ‚Ve jménu hovězího guláše neznám větší zhovadilosti:mrgreen::mrgreen::mrgreen:‘ nechejte od cesty!

babi
6360 příspěvků 19.10.10 19:11

kamilio a dando, diky!

babi
6360 příspěvků 19.10.10 19:07

Zlati, znas duvod proc Ti odepisuji az ted, avsak kamilio mel pro Tebe cenne rady! Ja bych jenom dodala, ze poradny hrnec, nebo panev je zaklad techto receptu a ja pouzivam smaltovanou litinu (cast iron), ktere se pomalu ale stejnomerne zahrivaji a drzi teplotu at nizkou, nebo vysokou. Na cibuli se zasadne nesmi pospichat (nekdy smazim az hodinu) a musi se usmazit do svetlehneda, ale nepripalit. S tim sadlem to je tak jak Ti radil kamilio, jednoduse pridat, protoze zalezi na kvalite sadla, nekdy je v nem prilis tekutiny ktera se rychle odpari. Nakonec jsi ve sve kuchyni a nikdo Te nehlida. Hlavne ze konecny vysledek byl dobry, Vy jste si pochutnali a to me tesi :palec:

casino
4494 příspěvků 19.10.10 00:53

Tak toto je guláš podle mých představ! Téměř… Také ho tak dělám. Téměř… Až na ten olivový olej! To už je lidová tvořivost… A já přidávám i česnek a majoránu…, ale to už asi není z Vídňa, ale z Moravy :-)
kamilio, díky za tu sůl do cibule :-) (24.09.09 06:11) neznám, vyzkouším…, má to logiku.
Ten ocet také zkusím…
Dopustím se kacířské provokace: uznávám zatáhnutí masa restováním u větších kusů masa, např. u bifteků či Roastbeefu… Ale, zkoušel někdo guláš bez restování masa??? Já ano!!! Dva guláše vedle sebe; jeden na klasický způsob, jak je všude psáno s restovaným masem pouze na tuku. A druhý, s od samého začátku dušeným masem… V obou případech maso posléze pustí šťávu! Výsledek? Nikdo z hostí nedokázal určit, který guláš byl připraven tak či onak!!! Oba chutnaly stejně!!! A i když z hovězího, všichni nakonec chrochtali :-)
A fčil mňa možete kamenovať… :mrgreen:
A vyhazovat kližky??? Ve jménu hovězího guláše neznám větší zhovadilosti :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Příspěvek upraven 19.10.10 v 01:00

kamilio
551 příspěvků 25.9.09 19:08
Re: Vídeňský Rindsgulasch (PRA). - zlatuš

Cibule je sladká, protože karamelizuje. Cibuli udělej více do hněda, ale nepřipálit, pak postupně ztrácí sladkost. A další babiččín trik je, že se při dovařování do guláše dá troška octu. Pozor, nutno po troškách a ochutnávat.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.9.09 00:43
Re: Vídeňský Rindsgulasch (PRA). - zlato :-)

kupuj všetatskou :-)

zlata
1200 příspěvků 24.9.09 16:08
Re: Vídeňský Rindsgulasch (PRA) - kamilio

Měla jsem i menší pánev a větší vrstvu cibule, tak to šlo dost ztuha. S tou solí zkusím, jen ještě k cibuli. Ta byla pěkná tvrdá, ale ráda bych nějakou, co je v konečné fázi míň sladká. Kupuju to, co je k mání. Neporadíš? Hezký den :-)

kamilio
551 příspěvků 24.9.09 06:11
Re: Vídeňský Rindsgulasch (PRA). - zlatuš

Sádlo je jeden z nejlevnějších tuků. Klidně tam dej 4 lžíce, cibuli osol, protože se rychleji z ní vyplaví voda a bude-li tam ke konci toho sádla moc, tak ho prostě odlej a použij do jiného slaného pokrmu.

zlata
1200 příspěvků 22.9.09 20:30
Re: Vídeňský Rindsgulasch (PRA) .. Babi ..,

třeba si to někdy přečteš. Tak jsem vyzkoušela tvůj další recept. Porce jsem ještě ozdobila kopečkem tatarské omáčky. Byla to lahoda.
Jen s tou cibulí byla trochu potíž. Moc se jí osmahnout nechtělo. Přeci jenom to bylo velké množství a na dvou lžících tuku to nešlo. Musela jsem ještě trochu přidat.
Děkuju za recept, určitě někdy zopakuju.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Zdravím Řecko...

Milý Constantin Adamidis! Guláš je ten nejlepší, co jsem kdy uvařila a jedla. Děkuji za ohodnocení! Jsem však jedna osoba a mám tak nanejvýš energii posílat recepty do Labužníka, což dělám moc ráda. Máš-li zájem o zajímavé recepty na speciality ze světa, tak se často nakoukni do těchto stránek, kde jich najdeš habaděj. Máš-li zájem o nějaký recept, který zde nenacházíš, tak nám dej vědět a jestli něco alespoň podobného známe, tak Ti ho s radostí napíšem. Zajisté máme velký zájem o nové recepty, včetne řeckých! Budeme Ti vděčni, když se s námi podělíš! S mnoha pozdravy,

Constantin Adamidis
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Videnský Rindgulasch

Na prvni pohled to vypada velice zajimave a byl bych velice rad, kdyby jste mi sem tam posilaly nejake zajimave recepty.
Jsem labuznik zijici v Recku a potrpim si na ruzne specialitky z jakehokoliv statu. Mohu vam poslat nektere recke recepty, pokud by vas to zajimalo.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Cibulačka Cibulačka
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz