Recept Vepřový sulc

aneb Sulc sváteční

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Blíží se Silvestr - třeba se někomu hodí!

Postup

Maso nejprve marinuji, posléze vařím.
Marináda:
3 litry vody
150 g soli
4 bobkové listy
6 hřebíčků
1 PL celých pepřů
2 špetky tymiánu
To vše svařím, nechám vychladnout a uložím do toho na 3 dny půlku vepřové hlavy a koleno. Maso musí být úplně potopené! Uložit v chladnu. Kdo se nebojí, může přidat 1 PL rychlosoli.

Pak maso opláchnu a dám vařit spolu se zeleninou, vepřovými nožičkami, 1 bobkovým listem a solí, až je maso měkké. Vody by nemělo být moc. Potom maso oberu ( ouško, rypáček a nožičky hned slupnu s hořčicí a chlebem ), nakrájím i s kůžičkami na kostky a dám do nějaké pěkné formy. Do vývaru zavařím víno, vyhodím zeleninu a koření a naleji ho na maso. Do druhého dne nechám v chladnu ztuhnout a seškrábnu z povrchu tuk. Po vyklopení ozdobím plátky citronu. Pěkné je dále přizdobit nakrájenými barevnými paprikami, pórkem, kyselými okurkami atd.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 18.12.09 vloženo
  • 28619x zobrazeno

Čas přípravy

  • velmi dlouhá

Ingredience

  • 1/2 vepřové hlavy
  • 1 vepřové kolínko
  • 2 vepřové nožičky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • celý pepř
  • bobek
  • hřebíček
  • tymián
  • sůl
  • 2 dl bílé víno suché
  • citron

Doporučená příloha

  • jak kdo - nejlepší je to samotné s pivkem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřový sulc

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
gmp
1603 příspěvků 22.01.11 18:23

Pardon - překlep, nepozornost - má velká vina :cry:

casino
4485 příspěvků 22.01.11 11:56

…a neměl kolega na mysli Toon Kortooms „Ať už doktor kouká mazat“ :-)
Ale ti, kterým dna začíná kroutit palci u nohou, by se snad mohli jeho pozdravem inspirovat :mrgreen:

gmp
1603 příspěvků 22.01.11 10:32

Pan Zoon Kortooms, vložil své postavě doktora Angelina do úst tento pozdrav: „Buďte zdráv a nejezte sulc“ :-D

phansen
18 příspěvků 21.01.11 15:59

Třeba ho máčí proto, že v němci to dělají také!! Viz:www.kitchenproject.com/…/EisBein.htm :-P

dag
540 příspěvků 21.12.09 21:34
Re: Sulc sváteční- Parlesi

Děkuji.
Teď jsem se vrátila s nožičkami, kolenem a balíčkem kůží. Koleno je pěkné, zadní.Naložím ho podle Tvého receptu a podle Gabi zavařím, abych ho měla na Silvestra.
Přeji Ti požehnané svátky a veselého Silvestra.

parles
302 příspěvků 20.12.09 20:35
Re: Sulc sváteční - dag

ještě jsem dlužen odpověď na Tvoji sympatickou snahu, zjistit proč. Sice už bylo skoro vše napsáno, ale já to shrnu po svém. Maso vytažené z láku už není úplně syrové, je prostoupené vůní koření, šťávami z cibule a zeleniny a je prosolené. Je křehčí a většinu vůní si zachová i po uvaření. Ta rychlosůl ten proces urychluje, ale je tam opravdu jen kvůli barvě. Pokud jde o Berlínské koleno, tak tam je nálev jiný a rychlosůl dost důležitá. Tímto způsobem uvařené koleno se velmi liší od normálního ovaru, neboť maso je pěkně růžové a kůžička bílá. A chuť je také jiná. Vím o čem píši, obě jídla jsem mnohokrát vařil a jsou okruhem mých přátel při různých příležitostech vyžadována. A rychlosolí jsem se zatím neotrávil, ostatně v uzeninách je jí mnohem víc!
Zdravím a přeji pěkné svátky!

parles
302 příspěvků 20.12.09 20:04
Re: Sulc sváteční

Tak to zírám,co se tady rozpoutalo kvůli lžíci rychlosoli ve třech litrech láku, který se stejně nakonec vyleje. A tenhle recept jsem sem pověsil právě proto, že je jiný. Není sulc jako sulc, tenhle je voňavý a je moc dobrý samotný s kouskem papriky, nebo rajčete. Co si budeme povídat, když se sulc zasype cibulí, opepří a zaleje octem, tak je skoro jedno co je v něm, protože se to stejně nepozná. Tím ale nechci urážet zastánce jiných receptů!

martinsog
103 příspěvků 20.12.09 15:38
Re: Sulc sváteční

Vážený „řezník“, ja som náturista a vy ak vyrábate tak kvalitne ako píšte, no „spánombohom“.....

jan.alois
37 příspěvků 20.12.09 13:51
Re: Sulc sváteční

martinsog . Ja jsem pane řezník a knihu , kterou jsem doporučil těm co o tom nemají páru a řemeslo kurví nepotřebuji , já to na rozdíl od jiných umím. Učil jsem se u mistrů starého řemesla joko byl pan Strašík nebo pan Plachý to vám ale nic neříká že . Tak sis myslím že o tom psát mohu.

martinsog
103 příspěvků 20.12.09 05:33
Re: Sulc sváteční

Našiel som na nete knihu "História mučenia"" FUJ! Ale niekomu by sa asi hodila..

Hyenek
74 příspěvků 20.12.09 05:07
Re: Sulc sváteční

Já bych to tak nehrotil. Jak už jsem napsal níže, tady se o pravou zabíjačku nejedná a do klasické tlačenky se rychlosůl nedává. Ale když půjdete do libovolného supermarketu a koupí te si různé sulcy, huspeniny, šunkové „tlačenky“ - tak z nich dusík jenom vyskakuje. A jak to některým lidem jede, panečku! Druhá věc je, že mohou být mezi námi lidé, kteří zabíjačkové speciality milují, ale kvůli zdravotním potížím nemohou jíst klasiku. Tak si musí vystačit s různými náhražkami. Ale proto je snad nebudu hned mlátit rozporkou po letech a lámat jim ruce.

martinsog
103 příspěvků 20.12.09 05:07
Re: Sulc sváteční

Gabi, ahoj píšem o tlačenke,nie o huspenine. A „jan.alois“, neviem či jeho otec žije, ale má pravdu mal by mu .............­.............­............

jan.alois
37 příspěvků 20.12.09 04:40
Re: Sulc sváteční

Jo čtu tady vaše příspěvky a ten stou rychlosolí ať to řekne řezníkovy a on mu přerazí záda. Mně kdyby to řekl o zabijačce tak ho vemu rozporkou po letech . Do tačenky a do sulcu se maso nenakládá. Všechno se má dělat jak se patří . Kup si knížku domácí zabijačka a uvidíš , náš táta by mi ruce zlomil .

gabi
551 příspěvků 20.12.09 04:30
Re: Sulc sváteční

martinsog, ja nie som striktny odporca rychlosoli…len si myslim, ze do huspeniny je zbytocna…ja robim huspeninu hlavne kvoli tomu vyvaru a ci je maso ruzove alebo nie, to mi je jedno…aj tak mam v huspenine najradsej paprcky :)
Hyenek, co sa marinovania masa tyka, uplne s Tebou suhlasim

Hyenek
74 příspěvků 20.12.09 04:00
Re: Sulc sváteční

Casino, to máš sice pravdu, ale v tomto případě se asi nejedná o zabíjačku. Stejně jako se při výrobě klasické tlačenky se nepoužívá rychlosůl. A při zabíjačce se vypije moře slivovice a všichni mají červené nosy a nikdo neví, zda ze zimy nebo z chlastu. Tak bych asi nebyl tak přísný.
Mně se ten recept líbí.

martinsog
103 příspěvků 20.12.09 03:48
Re: Sulc sváteční - Casino

Som presvedčený, že autor knihy v ktorej práve listujem o tom vedel viac ako my dvaja dohromady. A keď už, ty robíš tlačenku len pri zabíjačke??? To si ich moc neužiješ, alebo „vraždíte“ svinku 20× ročne?

casino
4485 příspěvků 20.12.09 03:38
Re: Sulc sváteční

No, pokud se nakládalo (solilo) maso do tlačenky, by mě zajímalo, kolik dní pak trvala zabíjačka :o()))

martinsog
103 příspěvků 20.12.09 03:11
Re: Sulc sváteční

No sem - tam som niečo nasolil. Momentálne sa „smradí“ asi 30 kg všeliakých dobrôt v udiarni. Gabi, čítal som veľa starých receptov, kde solili mäso aj do tlačenky. Celý fór je v tom, že ostane ružové. Ako píše Hyenek, je to umenie a tiež som sa kedysi dááávno hanbil za výsledný efekt. ;-))))

Hyenek
74 příspěvků 19.12.09 22:35
Re: Sulc sváteční

Jestli do toho můžu vstoupit, marinování masa je kumšt. Záleží na druhu a velikosti masa, teplotě nakládání a koncentraci láku. Špatně zvolenou marinádou maso zkazíte,nebo bude suché ,nebo příšerně slané. Správně zvolenou marinádou bude maso vonící, šťavnaté a křehké, že i z kližky stane svíčková. Jinak se nakládá koleno uzené, jinak syrové, jinak libové, jinak prorosté.

dag
540 příspěvků 19.12.09 21:46
Re: Sulc sváteční

Parlesi, dívala jsem se na tvé recepty a zjistila jsem, že máčíš ve vodě i berlínské koleno. Proč?

gabi
551 příspěvků 19.12.09 16:48
Re: Sulc sváteční

varim huspeninu mnoho rokov podla receptu jednej starej masiarskej rodiny-pouzivam kolienka, nožičky, kože, malo korenovej zeleniny, 2-3 ruzickove kely , strucik cesnaku, cibulu, por, nove korenie, cierne korenie, sol, na zaver trochu octu…varim pomaly 5-6 hodin…vzdy varim naraz vacsie mnozstvo…cast uvarenej huspeniny plnim do sirokych nizkych poharov, sterilizujem 30 minut, necham vychladnut, potom to drzim v chladnicke…myslim si, ze je zbytocne maso na huspeninu marinovat a pridavat rychlosol

dag
540 příspěvků 19.12.09 05:08
Re: Sulc sváteční

No sbíhají se mně sliny. A zítra má u nás řezník zavřeno.
Ale stejně bych chtěla vědět co udělá to namočení do marinády.Kdybys to Parlesi četl, napiš. Já jsem se s namáčením setkala již v Kuchařce J. Loukotkové. Tam to tedy nebylo do marinády, ale jen do vody a také bez vysvětlení.
Zdravím

jan.alois
37 příspěvků 19.12.09 02:23
Re: Sulc sváteční

To je opravdu dobrota , dělám sulc z nožek a vepřových ocásků u nás se dají koupit. A jak je psáno zeleninu vyhodit a kužičky nechat . Jsou nejen chutné ale i zdravé. Jsem zastáncem kuchyně dej tam co tam patří . Sádlo nenahrazuj olejem a máslo herou.

Hyenek
74 příspěvků 19.12.09 01:45
Re: Sulc sváteční

Koleno i nožičky už bublají v hrnci. 1/2 vepřové hlavy jsem nepoužil, protože mně připomíná jednoho našeho nejmenovaného politika vcelku. Místo tymiánu a hřebíčku přidávám utřený česnek a majoránku, možná i to víno nahradím octem. Ale pevně věřím, že se dílo podaří a jedno oko nezůstane suché.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kachní prsa s badyánem

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Mrkvový salát Mrkvový salát
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz