Recept Vepřový řízek Ljuba

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřový řízek Ljuba

Postup

Maso lehce naklepeme. Celou paličku česneku oloupeme a prolisujeme do jogurtu. Směsí potřeme plátky masa, dáme do misky, zalijeme zbylým jogurtem a necháme v chladu den marinovat. Pak maso pečlivě očistíme, osolíme, a obalíme v trojobalu - do rozšlehaného vajíčka přidáme 2 lžíce jogurtu z marinády (lépe přes sítko, aby tam nebyly kousky česneku, ty při smažení dělají neplechu). Smažíme ve větším množství oleje.

Nevím, jestli to je pravý recept na Ljubu, ale aspoň to tuto - jak jsem zjistila čistě plzeňskou - specialitu hodně připomíná.

Do diskuse jsem vložila originál recept, který mi po letech zaslala 123Veronika - tímto děkuji!

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 07.01.07 vloženo
  • 13269x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 plátky vepřové krkovičky, případně kotlety
  • půllitrové balení bílého jogurtu
  • 1 palička česneku /chce to česneku opravdu hodně/
  • sůl
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení

Doporučená příloha

  • vařené brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 11.11.18 17:57

Uvařeno podle komentáře pod receptem z hovězí svíčkové. Výborné.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřový řízek Ljuba

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
HelcaK
960 příspěvků 01.05.17 09:14

Děkuji opožděně @123 Veronika, do diskuze, kde jsem pátrala před lety po orignálním receptu na Ljubu mi kdysi vložila originál recept. sice bez dovolení, ale cituji:Helča K. - nejspíš už máte jiné starosti, ale kdyby náhodou jste sem nakoukla, třeba udělám radost :D

Protože vím, jak jsem sama po léta pátrala po tom správném receptu, nebudu sobec a prozradím vám ten správný.

Dá se použít kuřecí, vepřové i hovězí maso. To hovězí je původně základem receptu. Vepřové nebo hovězí naklepejte, kuřecí není třeba. Maso osolte, potřete rozmačkaným česnekem (podle chuti a množství masa)můžete i opepřit, zakapejte olejem a nechte v zavřené krabici do druhého dne uležet v lednici.

Před smažením si připravíme asi čtyři bílky, do nich cca 4-6 stroužků česneku (opět podle chuti), sůl a rozšleháme vidličkou. Do jiné misky si dáme strouhanku, ve které řízky obalujeme, než je dáme do bílků. Obalíme v bílku a rovnou do oleje. Nejdou dělat dopředu a lepší jsou z friťáku. Do bílků se může rozšlehat i cca 1 lžíce hladké mouky, jen na spojení. ALe pozor, nepřehnat, pak by nevyběhly. Já ji nedávám. Nelekněte se, když se po vložení do horkého oleje bílek „rozběhne“, poslušně se zase vrátí tam, kam patří - na řízek.

Příspěvek upraven 01.05.17 v 09:18

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřový řízek Ljuba

to jsem ráda, že šmakovalo, určitě se ani kuřecím nic nezkazí, ale v plzeňské hospodě na kuřecí Ljubu nenarazíš :-)

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřový řízek Ljuba-Helčo,

Ljubu jsem dělala dnes k večeři a přestože plzeňské hospody neznáme, pochutnali jsme si moc. Použila jsem krkovici, ale myslím, že je možné připravit i z kuřecího. Příště se chystám na kýtu. Opravdu dobré (a to smažené řízky nemusím), díky za recept. Bona

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřový řízek Ljuba - Kvetko

Jak pravi Buraci - pod tímhle názvem se v několika plzeňských, a to JEN plzeňských hospodách nabízí výborný, v česneku a možná i v česnekovém těstíčku smažený vepřový nebo kančí řízek. Kde se vzal název, to zřejmě ví pouze původní autor receptu, počítám že to bude jeden Pankuchař, který byl zaměstnán v těch zařízeních, kde Ljubu vaří :-)

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřový řízek Ljuba

No, prave Ljuba dela plzenske hospody krasnejsimi:-) Helco, taky nevim, co do toho davaji (mozna misto mouky solamyl?), ale zkusim se zeptat kamarada, co varil uz v hodne hospodach, jestli nevi. Kazdopadne je to dobre i takhle.

Kvetka
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřový řízek Ljuba

Co je to Ljuba? To je něco úžasného v Plzni?

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřový řízek Ljuba

Dík, ale jako taky Plzeňák si říkám, že to pořád neni úplně ono, co tam sakra můžou dávat? Kdyby tě něco napadlo, poraď.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřový řízek Ljuba

Dnes jsem prerusila vecery se salatem a uvarila tohle pochutnani. A jako Plzenak rikam, je to skoro jako Ljuba:-) Helco, diky za recept a preji pekny vecer.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Kuře na medu Kuře na medu
Tatranské kuře Tatranské kuře
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz