Recept Vepřový perkelt

aneb Vepřový perkelt se smetanou

(Hodnoceno 10x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřový perkelt

Postup

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dozlatova. Vmícháme papriku, necháme jen zpěnit a hned vmícháme maso (plec krájíme na větší kostky, kýtu na menší plátky, které rozťukneme a osolíme). Necháme opéct po všech stra­nách, přisypeme hladkou mou­ku (zahustí nam omáčku), ne­cháme osmahnout a vše po­stupně za stálého míchání pod­léváme vývarem (horkou vodou s masoxem). Papiňák uzavře­me a necháme maso udusit do­měkka (zhruba 30-40 minut). Po otevření hrnce vmícháme do vařící se omáčky rajčatový pro­tlak (kečup), prolisovaný čes­nek, případně dosolíme, nako­nec zjemníme omáčku smeta­nou a krátce prohřejeme. Pokud dusíme pod pokličkou, děláme obdobně, Pouze když je maso měkké, vyjmeme ho, šťávu vydusíme na tuk a teprve nyní zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem (i z masoxu), rozmícháme a při­vedeme k varu. Poté přidáme protlak, česnek a za občasného zamíchání řádně provaříme. Přidáme smetanu, vložíme ma­so a vše ještě krátce podusíme.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 128166x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g libového vepřového ma­sa (kýta, plec)
  • 1 střední cibu­le
  • 30 g (2 lžíce) tuku nebo sádla
  • 1,5-2 lžičky sladké mle­té papriky
  • sůl
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3-4 lžíce rajčatového protlaku (nahradíme keču­pem)
  • 2-4 stroužky česneku
  • 1 dl běžné nebo zakysané smetany (volíme podle toho, jakou chuť chceme docílit).

Doporučená příloha

  • houskový knedlík, rýže, těstoviny, krupičkové no­ky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

1Hannes 25.03.18 12:44

Bez múky a bez kmínu. Fantastic.

Odkaz na uvaření

Ladič 15.02.16 13:01

Výborn jen sem přidal kmín malinko a pepř a bylo to super ale je lepsi z normalni smetanou než ze zakys. :-)

Odkaz na uvaření

Jarynek27 06.12.13 17:56

mňam :-) zrovna dělám podruhé…

Odkaz na uvaření

Zuzzule 03.10.13 13:04

Varila jsem ho poprve a povedl se. Moc nam chutnal a hned se zaradil mezi oblibena jidla …

Odkaz na uvaření

Arome sokolik 02.10.13 18:53

Výborný recept. Zařazuju k oblíbeným a děkuji!

Odkaz na uvaření

hradoch 16.08.13 05:31

dokonalost chuti jsem docílil použitím kombince zakysané a sladké smetany :-)

Odkaz na uvaření

Martin Dvořáček 13.07.13 14:22

Vynikající!
Chuťově něco mezi Gulášem a Kuřetem na paprice - supr :-)

Odkaz na uvaření

Michaela.Pinkerová 09.05.13 11:20

Tak tenhle recept je vážně výborný, doma se ještě oblizují :)

Odkaz na uvaření

sovisek 22.03.13 13:17

nahradila jsem česnek granulovaným, zahustila jsem rýžovou moukou, podávala jsme ho s jasmínovu rýží - prostě prima bezlepkový oběd :)

Odkaz na uvaření

mmaaccc 14.09.12 14:02

výýýborné, děkuji za tip :P

Odkaz na uvaření

Lestad 20.07.12 12:23

Opravdu skvělý recept, mohu jen doporučit. Měl jsem k tomu kolínka a bylo to fakt super.

Odkaz na uvaření

nebrnak 03.09.11 11:27

Skvělé. perkelt jsem napsledy jedl na vojně … a pak tenhle, co jsem si uvařil. A i když to doma nikod neznal, okamžitě byl zařazen do jídelníčku jako favorit. Doporučuji všem, kdo mají rádi polosladké a polokyselé omáčky.

Odkaz na uvaření

Smidy 20.01.11 11:49

Pro mě tedy omáčka vynikající!Doporučuji!

Odkaz na uvaření

Jari 10.01.11 14:23

.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Vepřový perkelt

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3861 příspěvků 16.09.16 19:34

@georgehradec
Ortodoxní vyznavači originál receptur mne zatratí, ale já do perkeltu přidávám červené papriky, resp. kapie. Menší část hned do základu, větší část tak 20 minut před dokončením díla.
S těmi žampiony by to šlo docela dobře dohromady.
:mavam:

georgehradec
380 příspěvků 16.09.16 12:19

Cus labužníci, já dělám perkelt podle Dity P., přidávám hrubě nakrájené žampiony a machruju se základem, až tak že, výsledek dodělávám v troubě při 180° C dvě hoďky a podávám s těstovinami. :mavam: Jinak vše dobré a hlavně ať nám plotna nevychladne! :dance:

sovisek
1 příspěvek 22.03.13 13:14

Výborný, byla jsme překvapená, že chutná i dětem :)

nebrnak
1 příspěvek 03.09.11 11:27

Skvělé. perkelt jsem napsledy jedl na vojně … a pak tenhle, co jsem si uvařil. A i když to doma nikod neznal, okamžitě byl zařazen do jídelníčku jako favorit. Doporučuji všem, kdo mají rádi polosladké a polokyselé omáčky.

Smidy
1 příspěvek 20.01.11 11:49

Pro mě tedy omáčka vynikající!Doporučuji!

jalp
4 příspěvky 25.07.10 17:30
Re: Vepřový perkelt se smetanou

Jednoduché a výborné! :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz