Recept Vepřový perkelt

aneb Vepřový perkelt se smetanou

(Hodnoceno 10x) pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Vepřový perkelt

Postup

Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na tuku dozlatova. Vmícháme papriku, necháme jen zpěnit a hned vmícháme maso (plec krájíme na větší kostky, kýtu na menší plátky, které rozťukneme a osolíme). Necháme opéct po všech stra­nách, přisypeme hladkou mou­ku (zahustí nam omáčku), ne­cháme osmahnout a vše po­stupně za stálého míchání pod­léváme vývarem (horkou vodou s masoxem). Papiňák uzavře­me a necháme maso udusit do­měkka (zhruba 30-40 minut). Po otevření hrnce vmícháme do vařící se omáčky rajčatový pro­tlak (kečup), prolisovaný čes­nek, případně dosolíme, nako­nec zjemníme omáčku smeta­nou a krátce prohřejeme. Pokud dusíme pod pokličkou, děláme obdobně, Pouze když je maso měkké, vyjmeme ho, šťávu vydusíme na tuk a teprve nyní zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem (i z masoxu), rozmícháme a při­vedeme k varu. Poté přidáme protlak, česnek a za občasného zamíchání řádně provaříme. Přidáme smetanu, vložíme ma­so a vše ještě krátce podusíme.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 134469x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 400 g libového vepřového ma­sa (kýta, plec)
  • 1 střední cibu­le
  • 30 g (2 lžíce) tuku nebo sádla
  • 1,5-2 lžičky sladké mle­té papriky
  • sůl
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3-4 lžíce rajčatového protlaku (nahradíme keču­pem)
  • 2-4 stroužky česneku
  • 1 dl běžné nebo zakysané smetany (volíme podle toho, jakou chuť chceme docílit).

Doporučená příloha

  • houskový knedlík, rýže, těstoviny, krupičkové no­ky.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

1Hannes 25.3.18 12:44

Bez múky a bez kmínu. Fantastic.

Odkaz na uvaření

Ladič 15.2.16 13:01

Výborn jen sem přidal kmín malinko a pepř a bylo to super ale je lepsi z normalni smetanou než ze zakys. :-)

Odkaz na uvaření

Jarynek27 6.12.13 17:56

mňam :-) zrovna dělám podruhé…

Odkaz na uvaření

Zuzzule 3.10.13 13:04

Varila jsem ho poprve a povedl se. Moc nam chutnal a hned se zaradil mezi oblibena jidla …

Odkaz na uvaření

Arome sokolik 2.10.13 18:53

Výborný recept. Zařazuju k oblíbeným a děkuji!

Odkaz na uvaření

hradoch 16.8.13 05:31

dokonalost chuti jsem docílil použitím kombince zakysané a sladké smetany :-)

Odkaz na uvaření

Martin Dvořáček 13.7.13 14:22

Vynikající!
Chuťově něco mezi Gulášem a Kuřetem na paprice - supr :-)

Odkaz na uvaření

Michaela.Pinkerová 9.5.13 11:20

Tak tenhle recept je vážně výborný, doma se ještě oblizují :)

Odkaz na uvaření

sovisek 22.3.13 13:17

nahradila jsem česnek granulovaným, zahustila jsem rýžovou moukou, podávala jsme ho s jasmínovu rýží - prostě prima bezlepkový oběd :)

Odkaz na uvaření

mmaaccc 14.9.12 14:02

výýýborné, děkuji za tip :P

Odkaz na uvaření

Lestad 20.7.12 12:23

Opravdu skvělý recept, mohu jen doporučit. Měl jsem k tomu kolínka a bylo to fakt super.

Odkaz na uvaření

nebrnak 3.9.11 11:27

Skvělé. perkelt jsem napsledy jedl na vojně … a pak tenhle, co jsem si uvařil. A i když to doma nikod neznal, okamžitě byl zařazen do jídelníčku jako favorit. Doporučuji všem, kdo mají rádi polosladké a polokyselé omáčky.

Odkaz na uvaření

Smidy 20.1.11 11:49

Pro mě tedy omáčka vynikající!Doporučuji!

Odkaz na uvaření

Jari 10.1.11 14:23

.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Vepřový perkelt

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřový perkelt se smetanou

Eja
3871 příspěvků 16.9.16 19:34

@georgehradec
Ortodoxní vyznavači originál receptur mne zatratí, ale já do perkeltu přidávám červené papriky, resp. kapie. Menší část hned do základu, větší část tak 20 minut před dokončením díla.
S těmi žampiony by to šlo docela dobře dohromady.
:mavam:

georgehradec
394 příspěvků 16.9.16 12:19

Cus labužníci, já dělám perkelt podle Dity P., přidávám hrubě nakrájené žampiony a machruju se základem, až tak že, výsledek dodělávám v troubě při 180° C dvě hoďky a podávám s těstovinami. :mavam: Jinak vše dobré a hlavně ať nám plotna nevychladne! :dance:

sovisek
1 příspěvek 22.3.13 13:14

Výborný, byla jsme překvapená, že chutná i dětem :)

nebrnak
1 příspěvek 3.9.11 11:27

Skvělé. perkelt jsem napsledy jedl na vojně … a pak tenhle, co jsem si uvařil. A i když to doma nikod neznal, okamžitě byl zařazen do jídelníčku jako favorit. Doporučuji všem, kdo mají rádi polosladké a polokyselé omáčky.

Smidy
1 příspěvek 20.1.11 11:49

Pro mě tedy omáčka vynikající!Doporučuji!

jalp
4 příspěvky 25.7.10 17:30
Re: Vepřový perkelt se smetanou

Jednoduché a výborné! :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz