Recept Vepřový králíček

JALOVCOVA Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Králíka stáhneme, vykucháme, očistíme, omyjeme (i zevnitř), vysušíme. Mezitím osmahneme na sádle nadrobno pokrájenou jednu cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou krkovičku s přídavkem mletého kmínu a pepře, osolíme, podlijeme přiměřenou částí červeného vína a dusíme. V polovině dušení přidáme na kostičky nakrájený uzený bůček a dva podrcené stroužky česneku. Podušené maso vyjmeme, šťávu uchováme Pokud to umíme, králíka vykostíme, ale není to nutné (já to neumím, teta ano!). Tři stroužky česneku rozetřeme se solí a tymiánem a králíka směsí zevnitř potřeme. Necháme odležet. Zatím vychladne podušené maso, které pomeleme s rohlíky, přidáme majoránku a muškátový květ, vydušenou šťávu z masa, tři žloutky, asi 100 ml vína a dobře promícháme. Ze tří bílků ušleháme sníh a spolu s nasekanou petrželovou natí a solí přidáme do směsi a ještě promísíme. Pokud je nádivková směs příliš řídká, přidáme trochu strouhanky, pokud je nádivková směs příliš hustá, ještě rozředíme trochou vína. Králíka naplníme nádivkovou směsí a sešijeme nebo zajehlujeme. Naplněného králíka posolíme a pokmínujeme, dáme na pekáč a obložíme jej plátky špeku. Podlijeme vodou, vložíme jednu oloupanou celou cibuli, přiklopíme druhým pekáčem a dáme péci do mírně vyhřáté trouby. Zvýšíme teplotu a pomalu pečeme, během pečení několikrát králíka obrátíme a přeléváme výpekem a podléváme. Podle potřeby můžeme přidat i vodu (pokud možno horkou).

Recept je z kategorií: Králík

Nahlásit recept

  • 25.05.08 vloženo
  • 6046x zobrazeno

Čas přípravy

  • 120 minut

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1 mladý králík
  • 200 g vepřového masa (krkovička)
  • 100 g uzeného bůčku
  • 2-3 rohlíky
  • 2 cibule
  • sádlo
  • mletý pepř
  • mletý kmín
  • petrželová nať
  • 3 vejce
  • špek
  • 5 velkých stroužků česneku
  • majoránka
  • muškátový květ
  • červené víno (asi 400 ml)
  • strouhanka (podle potřeby)
  • sůl

Doporučená příloha

  • bramborové knedlíky, špenát, pivo (děti mátová limonáda)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřový králíček

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřový králíček

Padre
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček - Mánku...

… přesně tak, u nás ve starém dobrém Moravskoslezském kraji se bránice normálně dá koupit ( pod názvem bránice ). Krásný den všem!

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček - bali

Ja se zeptam kluku, co do toho davaji.

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček

Soni, myslíš, že bys to koření mohla víc specifikovat nebo z toho udělat recept?
S ohledem na to, že celá naše rodina, včetně přiženěných a přivdaných a všech vnoučat, kromě té, co se ještě kojí, je prudce BBQžravá, můžu použití „závoje“ vřele doporučit na použití u všech méně tučných mas při grilování. Zvlášť kuřecí roláda do ní zabalená a udělaná nad ohněm, v němž jsme nechali zuhelnatět odřezky z vinné révy, je naprosto nedostižná.
Myslím, že k tomu, abyste ji sehnali by to chtělo řezníka, který má i porážku. Ten náš „Herr Mecker“ si taky sám poráží a bourá a proto maso separuje tak, že člověk občas ani neví, co mu to vlastně nabízí. Je to nejenom řezník, ale i prvotřídní kuchař, když mu řejnete, co chcete vařit, vybere vám na to to pravé maso a ještě vylepší recept.

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček Noskovice

to bych docela vyzkoušela ;-)

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček Mánku

možná u vás, ale tady ne. Zkusím se ještě pozeptat, zas na mne budou koukat jako z jara ;-)

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček - bali

Tak takhle, jako jsou ty karbanatky, tady delaji veprova jatra. napul umleta, napul nakrajena na kostky, okorenena. Udelaji z toho kulicku, na to daji bobkovy list, zabali do pobrisnice a hura s tim na rost. To nema chybu!

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček

ale ona se normálně pobřišnice (tedy po našemu bránice, protože pod tím názvem ji prodávají, že jo, Padre?) dá koupit u řezníka, proč máte dojem, že ne? :o

JALOVCOVA
37 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček - gemmo, děkuji - a Bali taky

Gemmo, ukázala jsem tvé objasnění (diafragma = bránice) manželovi – on to totiž vzal za bernou minci a byl důležitý, jak tomu rozumí. to jsem se nasmála. Ale musím uznat, že on se mračil jen chvilku a pak se taky smál – a správně dodal, že aspoň to věděl dobře, že to z prasete na balení mas je skutečně pobřišnice. A prý ji za pokání sežene a já za škodolibost vyzkouším na nějakém pokrmu (ten obrázek karbanátků od Bali mě zaujal).

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček

samozřejmě, že české prase ji má, a je opravdu škoda, že se s ní v obchodě nesetkáme. Tak by mi zajímalo co se s ní tedy na jatkách děje. Vyhazuje? Spotřebuje do žrádla pro naše miláčky? (tím nemyslím manžele) A přitom je to opravdu praktická a chutná „pomůcka“.

JALOVCOVA
37 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček - noskovice, bali

No jo, i já bych řekla, že česká prasata tu síťku nebo závoj (to je hezké pojmenování!) mají, v tom s váma oběma souhlasím - ale zdá se mi, že to nevědí čeští řezníci (aspoň ti mně dostupní rozhodně)!

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček - vsem!!!

Tak jsem se dneska pidila v praci a dopidila od veterinare, ze ta sit (zavoj atd.) z prasete je PERITONEO nebo-li POBRISNICE. Pry to drzi pohromade streva (intestino). I ceske prase ji musi mit. Zalezi jenom na reznikovi, jak to prase „boura“.

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček

U nás se prodává v německém řeznictví a řezník jí říká taky moc krásně - „Schleier“, teda závoj. Kupuju ji na spoustu věcí, které špatně drží pohromadě nebo se při pečení vysušují.
A ta nešťastná diaphragma, kterou jsem tu nevhod napsala je právě bránice a ne pobřišnice.

Padre
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček

U nás u „masařa“ se to prodává jako bránice, ale manželka tomu říká panenská blána. Hezké pojmenování… :o)

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček

francouzsky CREPINE ;-)
Ve fr. kuchyni velmi používaná surovina. Balí se do ní např. paštiky, ruládky, karbanátky, pečeně, …
Na kuk, rozložená je ZDE a jako „karbanátek“ TADY . Škoda, že česká prasata ji nemají ;-)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček

po samostudiu obou výrazů se opravuji, je to opravdu pobřišnice… Prostě u nás řezník i tchýňka vždy používali výraz „bránice“, no tak jsem to tak bral a nepátral už nijak blíž. :-D

JALOVCOVA
37 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček - noskovice, gemma a další

Moc zdravím a přispěji do diskuse. Já to sice nepoužívám, ale manžel mě poučil, že ta vepřová síťka, která se užívá jako obal pro různá masa, je skutečně pobřišnice (tedy „diaphragma“, jak píše gemma). Je na ní i sádlo a tak prý masu skutečně dá „takový šmrnc“, jak píše noskovice! Tak to budu muset zkusit - jen kde tu vepřovou síťku sehnat?

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček - manku,

jseš si jistý, že je to bránice? Není to náhodou pobřišnice? Nevím to jistě, ale bránice je přece dýchací sval, teda jestli myslíš diaphragmu.

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček - manek

Je , ja se diky vam vsem naucim znovu cesky. Diky za branici - Sona

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček - noskovice,

bránice je to, bránice! :-D

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřový králíček

Ja delam dost casto plneneho kralika. Vykostit ho, je pro mne jednoduche, ale stahovat bych ho nikdy nemohla. Ale kdyz kralika naplnim a stocim, zabalim ho do takove site z prasete a zavazu spagatem. Ta sit (uz zase nevim, jak se jmenuje) tomu da takovy smrnc.....! Dekuji za novy napad a ahoj Sona

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Rizoto s batáty

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz