Recept Vepřový bůček na cibuli a červeném víně

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřový bůček na cibuli a červeném víně

Úvod

Opět jsem trošku exprimentovala a výsledek byl překvapující…
Třeba to někoho zaujme.

Postup

Pekáč vymažeme sádlem a dno poklademe silnou vrstvou cibule pokrájenou na kolečka.

Maso nakrájíme na slabší plátky, naklepávat netřeba… Plátky osolíme dle chuti) a z obou stran posypeme čerstvě umletou směsí koření. Poklademe na cibulový podklad.

Koření:
Ač kořenící směsi kupuji málokdy, tato mne zaujala… Prodává se přímo v takovém malém skleněném mlýnku a dle etikety je to čistě jen a jen koření bez konzervantů.
Skládá se ze tří druhů pepře, koriandru, papriky pimento a zeleného koření. (Pepř: bílý, černý, růžový…).
Osvědčila se mi u všech druhů masa, snad jen kromě skopového. Složení nepíši pro reklamu, ale spíš kvůli tomu, kdyby někdo směs neměl, tak jako vodítko k přípravě vlastní směsi.

Zalijeme opatrně vínem tak, abychom „nespláchli“ z masa kořenící směs. Rozmístíme rovnoměrně bobkové listí.

Přes pekáč dáme alobal a po utěsnění v něm uděláme několik otvorů kvůli páře.

Vložíme do předehřáté trouby (já dala na 220°C) a pečeme, dokud maso úplně nezměkne a víno nebude téměř odpařené. Nemíchat, neotáčet, nesundavat alobal - to jen ke konci kvůli kontrole.

V mé toubě jsem to měla při zmíněné teplotě hodinu a dvacet minut (tj. 80 minut)
Ale je jasné, že každá trouba peče jinak, proto si každý teplotu a dobu pečení musí uzpůsobit svému spotřebiči…

Pokud se vám půl litru vína zdá hodně, věřte, že nakonec budete radi, když vám zbude aspoň kapka sosu ;) Vypaří se zdatně - proto poslední cca čtvrthodinu buďte raději „ve střehu“ :)

Cibule chytne krásně nakyslou chuť a maso překvapivě jen jemně kořeněnou…

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Maso Pečené a zapečené vepřové plátky Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.11.12 vloženo
  • 6075x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1,5 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 - 5 cibulí
  • 0,5 kg vepřového bůčku (ne moc mastný)
  • 2 - 3 lžíce sádla
  • sůl
  • koření "Pikantní směs" (podrobnosti v postupu)
  • 0,5 l červeného vína
  • 10 bobkových listů

Doporučená příloha

  • brambory, rýže, chléb…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.11.12 15:56

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřový bůček na cibuli a červeném víně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2135 příspěvků 11.11.12 17:45

@Ačraj
Jj, portugal určitě taky :palec:
Tak přeji oslavenci hodně zdravíčka a dejte si tam u vás za mne také decinku :kytka:

Jinak souhlas - kdo rád více opečené, není problém ;)
Myslím, že to v sobě má ukryto vícero druhů dohotovení - každý podle svých chuťových pohárků :)
Určitě by šla i krkovička…

 
Ačraj
697 příspěvků 11.11.12 17:40

Jistě to bylo dobré, ale já bych musela mít ten bůček do červena pečený, :P ke konci odkrytý a nebo více libový, ohledně cholesterolu. Jakmile kápnu na libový, určitě také vyzkoužím. :mavam:
Právě popíjíme Svatomartinské - Modrý portugal, mám syna Martina, tak slavíme. :lol:
To by také mohlo být, že? :kytka:

 
Zuzka1973
2135 příspěvků 11.11.12 11:13

@gmp Tentokrát jsem použila darovaný Cechovní pohár…
S tou cibulí souhlasím :palec:
Toto byl prvvní pokus… na příště bych ráda zkusila tu cibuli nechat déle, masu to určitě neuškodí, jen budu asi potřebovat i trochu vývaru, to víno zmizelo i navzdory alobalu rychle a téměř docela :think:
Jinak měkká byla, což o to… ale je to nějaká bytelná odrůda, protože maso se už rozpadalo, měla jsem co dělat, aby se před focením netrhalo, ale cibule pořád držela 8o

 
gmp
1603 příspěvků 10.11.12 21:47
-

Jaké víno bylo použito, to je dost podstatné, suché nebo sladké? Asi bych tu cibuli nechal ještě víc dusit, aby se úplně rozpadla a udělala takový ten skvělý sos. :potlesk:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz