Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Zuzka1973 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Opět jsem trošku exprimentovala a výsledek byl překvapující…
Třeba to někoho zaujme.
Pekáč vymažeme sádlem a dno poklademe silnou vrstvou cibule pokrájenou na kolečka. Maso nakrájíme na slabší plátky, naklepávat netřeba... Plátky osolíme dle chuti) a z obou stran posypeme čerstvě umletou směsí koření. Poklademe na cibulový podklad. *Koření:* Ač kořenící směsi kupuji málokdy, tato mne zaujala... Prodává se přímo v takovém malém skleněném mlýnku a dle etikety je to čistě jen a jen koření bez konzervantů. Skládá se ze tří druhů pepře, koriandru, papriky pimento a zeleného koření. (Pepř: bílý, černý, růžový...). Osvědčila se mi u všech druhů masa, snad jen kromě skopového. Složení nepíši pro reklamu, ale spíš kvůli tomu, kdyby někdo směs neměl, tak jako vodítko k přípravě vlastní směsi. Zalijeme opatrně vínem tak, abychom "nespláchli" z masa kořenící směs. Rozmístíme rovnoměrně bobkové listí. Přes pekáč dáme alobal a po utěsnění v něm uděláme několik otvorů kvůli páře. Vložíme do předehřáté trouby (já dala na 220°C) a pečeme, dokud maso úplně nezměkne a víno nebude téměř odpařené. Nemíchat, neotáčet, nesundavat alobal - to jen ke konci kvůli kontrole. V mé toubě jsem to měla při zmíněné teplotě hodinu a dvacet minut (tj. 80 minut) Ale je jasné, že každá trouba peče jinak, proto si každý teplotu a dobu pečení musí uzpůsobit svému spotřebiči... Pokud se vám půl litru vína zdá hodně, věřte, že nakonec budete radi, když vám zbude aspoň kapka sosu ;) Vypaří se zdatně - proto poslední cca čtvrthodinu buďte raději "ve střehu" :) Cibule chytne krásně nakyslou chuť a maso překvapivě jen jemně kořeněnou...
Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Maso Pečené a zapečené vepřové plátky Vepřové maso
brambory, rýže, chléb…
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Vepřový bůček na cibuli a červeném víně
@Ačraj

Jj, portugal určitě taky
Tak přeji oslavenci hodně zdravíčka a dejte si tam u vás za mne také decinku
Jinak souhlas - kdo rád více opečené, není problém

Myslím, že to v sobě má ukryto vícero druhů dohotovení - každý podle svých chuťových pohárků
Určitě by šla i krkovička…
Jistě to bylo dobré, ale já bych musela mít ten bůček do červena pečený,
ke konci odkrytý a nebo více libový,
ohledně cholesterolu. Jakmile kápnu na libový, určitě také vyzkoužím.



Právě popíjíme Svatomartinské - Modrý portugal, mám syna Martina, tak slavíme.
To by také mohlo být, že?
@gmp Tentokrát jsem použila darovaný Cechovní pohár…


S tou cibulí souhlasím
Toto byl prvvní pokus… na příště bych ráda zkusila tu cibuli nechat déle, masu to určitě neuškodí, jen budu asi potřebovat i trochu vývaru, to víno zmizelo i navzdory alobalu rychle a téměř docela
Jinak měkká byla, což o to… ale je to nějaká bytelná odrůda, protože maso se už rozpadalo, měla jsem co dělat, aby se před focením netrhalo, ale cibule pořád držela
Jaké víno bylo použito, to je dost podstatné, suché nebo sladké? Asi bych tu cibuli nechal ještě víc dusit, aby se úplně rozpadla a udělala takový ten skvělý sos.