Recept Vepřové ve vlastní šťávě

aneb Vepřové maso ve vlastní šťávě

(Hodnoceno 2x) marmelada Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Vepřové ve vlastní šťávě

Postup

Maso nakrájíme na kousky asi 6x6 cm. Promícháme všechny druhy masa, ale lze i z jednotlivých druhů. Napěchujeme do sklenic, asi 2 cm pod okraj. Osolíme, na O,7 l sklenici asi 1 lžičku soli, přidáme 1 lžíci vody. Pokud máme, dáme navrch kůžičku, ale nemusí být. Zavíčkujeme vrazíme do brutaru nebo zavařovacího hrnce a dáme vařit na 1,5 hodiny. Nevyndaváme, necháme vychladnout do druhého dne a pak znovu zavařujeme 1 hodinu. Necháme vychladnout a uložíme do spíže. Používáme jen tak na chleba s cibulí, rizoto, na pečení, pomazánky, ale možná by to šlo i na Pupkovy Špagety pro 7 hladových apod.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 26.06.05 vloženo
  • 79775x zobrazeno

Ingredience

  • vepřové maso - plec, krkovice, bůček
  • sůl
  • kůžičky
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 24.11.20 12:52

Do zavařovací sklenice sedmičky se vejde asi 600 g masa. Z toho mi vychází, že na 1 kg masa je asi 9 g soli. Přidal jsem též půlku nakrájené cibule, lžičku kmínu a dvě lžičky čerstvého tymiánu. Napěchoval jsem do malých 180ml skleniček od přesnídávek, aby to bylo tak na jednu večeři s chlebem. Do každé skleničky jedna kávová lžička vody… … Velmi dobré, příště možno přidat více bylinek. Maso bych asi krájel na drobnější kousky. Vody bylo docela dost, možná by se ani nemusela přidávat. Ale záleží na stáří masa. Cibuli bych zkusil dát celou.

Odkaz na uvaření

Jari 11.8.12 15:33

Maso jsem vložila do tlakového hrnce, přidala sůl a kmín, podlila trochou horké vody a hrnec uzavřela. Dusila jsem do doby, kdy maso začíná vonět po pečeni. Obsah hrnce přendám do zavařovacích sklenic a steriluji.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřové ve vlastní šťávě

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřové maso ve vlastní šťávě

Don.sniper
22 příspěvků 14.2.15 23:57

Mám dotaz. Dáváte jenom pragandu nebo taky obyčejnou sůl a v jakém poměru. Na šunku dávám 17g obyčejné soli a 5g pragandy. Forma na 1.2kg masa. Vařím 2hod na 80

Don.sniper
22 příspěvků 14.2.15 23:42
Vepřové maso ve vlastní štˇávě

Tak Brutar je takový uzavřený kotel, který se dříve požíval na ohřev vody v koupelnách. Topí se dřevem. Maso zavařuji taky.Maso dám do sklenic zavíčkuji a dám do velkého hrnce. Zajeju vodou/sklenice musí být uplně pod vodou/a dám vařit na 1.5 hod.Voda musí vřít celou dobu 1,5hod. Za48 hod opakuji druhou sterilizaci.
Ještě k masu. Používám maso co je v receptu osolím, přidám drcený kmín a hodně česneku. Zamíchám a nechám 24 hod uležetPo naplnění sklenic přidám 2 pol. lžíce vývaru z vepřových kůží na sosík. Solím 2dkg na 1kg masa.3dkg česneku na 1kg masa a špetku drceného kminu. Jinak přeji Dobrou chut

Berna
2 příspěvky 10.2.15 10:53

To bych si teda dala…má ale strach ze sterilování masa- jak dlouho, jaká teplota, abch neotrávila celou rodinu..Moc prosím, jak se zavařuje v tom kotli?? Jak se hlídá teplota, moc by mě to zajímalo- na zahradě se to může hodit. Je to stejná nádoba, ve které se vaří maso na zabíjačku, nebo motám hrušky s jabkama? Děkuji všem za rady.

frantisek75
9 příspěvků 9.2.15 10:25
Poklad

Dělám pravidelně. Nemá chybu. Je nutné to dvojí vaření.!!! Ochucuji opatrně pepř, kmín ale symbolicky. Chuť masa je výborná bez koření. Vydrží opravdu dlouho. Ale nesmíte chodit do špajzu.. Já dávám solící směs na uzení a šunku pragandu dodrží krásnou barvu a kůži z bůčku pomelu a navrch do sklenice rozdělím.

hony5
1 příspěvek 20.10.12 15:59
brutar

Co je brutar, vím, ale jak v něm zavařovat? To bych chtěl vědět.

Sobis
13 příspěvků 20.10.09 17:10
Re: Vepřové maso ve vlastní šťávě

Také jsme to dělali na zabíjačce, z odřezků. Ale zavařovali jsme do plechovek. A pak namazat na čerství chleba s kmínem a cibulí - bašta.

vojteska9
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Vepřové maso ve vlastní šťávě

Zpracovávám tak zbytky masa po domácí zabiječce a navrch dám ještě po špetce drceného kmínu. Zvlášť zavařuji tlusté-to je výborné jako pomazánka na chleba a zvlášť libové, a to používám na rychlovaření /práce na zahrádce apod./s přidáním různých ingrediencí-např.porek, houby atd, nebo i s jakoukoliv omáčkou.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové maso ve vlastní šťávě

Brutar je velký smaltovaný kotel, pod kterým je topeniště, v podstatě kamna se smaltovaným hrncem v jednom, používá se při zabijačkách, já je dál používám na zavařování, šetří energii a když máš domeček a zahrádku, tak je kde ho použít, na dvě polínka zavaříš 5O sklenic okurek…
K tomu masu, ano, dává se syrové do sklenic a vaří se dvakrát a to minimálně po tu dobu, jak je v receptu uvedeno.

Zuzu
121 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové maso ve vlastní šťávě

Taky nevim, co to je brutar. A to maso se dava do sklenic syrove?

Labužník gabika
117 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové maso ve vlastní šťávě

prepáčte, co je to „brutaru“???

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřové maso ve vlastní šťávě

Skvost! Jak kdybys mně chtěla na noc taky provokovat… Já bych tam ještě přišpetkoval trochu kmínu, on tam potom tak rošťácky křupe, zalízá mezi zuby – ale báječně mně vždycky provoní hubu :o)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Květáková polévka Květáková polévka
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz