Recept Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Australská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Postup

Ve woku nebo ve větší pánvi osmažte za stálého přehazování maso po několika dávkách.
Dejte stranou.
Ve stejné nádobě osmažte krátce cibulky a česnek.
Přidejte bok choy a maso a smažte za stálého přehazování cca 2 minuty.
Přidejte omáčku a prohřejte.

Poznámka:
Tento recept je z jedné z mých nejoblíbenějších kuchařek Take 5. Všechny recepty používají pouze pět ingrediencí.

Recept je z kategorií: Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.06.08 vloženo
  • 9014x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 750 gr vepřové panenky nakrájené na tenké plátky
  • 6 jarních cibulek nakrájených na šikmo
  • 1 rozmačkaný stroužek česneku
  • 3 (450 gr) bok choy nakrájené na větší kusy
  • 80 ml teriyaki omáčky

Doporučená příloha

  • Rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
martin_etzl
280 příspěvků 13.04.10 07:34
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Díky, ty obrázky jsou prima, i když jediné, co jsem tady viděl bylo pekingské zelí (wombok) a bílou ředkev (white radish). Ty mají zato v každém supermarketu a já mám třeba zrovna tu ředkev moc rád, jenom mě nikdy nenapadlo připravit ji na teplo.

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.04.10 07:17
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí - Martine,

jsi hodný. :)
Ještě jsem si vzpoměla že třeba brokolice je také vhodná na asijské vaření.
A vůbec cokoliv co se podobá něčemu na obrázku…

 
martin_etzl
280 příspěvků 13.04.10 06:53
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Kdyby nebyla Austrálie na druhém konci světa, já bych třeba i naběhl s mužnou pomocí. Ne, kvli receptům, ale abys přežila :)

 
martin_etzl
280 příspěvků 13.04.10 06:52
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Esme, Svevo, Soňo, díky za všechny informace. Já s tím obrázkem i oběhl místní Vietnamce - zelináře, moc jich tedy není, ale všichni se usmívali, vrtěli hlavou a říkali: „Nema, nema.“ Ale s tím mangoldem to bylo opravdu moc dobré. Holky už se zajímaly, jestli by se to nedalo udělat s nějakou rybkou nebo třeba s krevetama.

 
gabi
551 příspěvků 12.04.10 22:57
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

ahoj, noskovice, vyskusala si uz tie dalmatinske zemiacky s mangoldom? :)
sveva, na tom obrazku je fakt stopkovy mangold

 
noskovice
1323 příspěvků 12.04.10 22:36
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí-svevo,

u nás se tomu říká bietola. Ta bílá část se zde smaží.
Já mám ale radši „rape“ nebo „cicoria“. Mají výraznější nahořklou chuť. :)
Ahoj, Soňa.

 
sveva
751 příspěvků 12.04.10 18:04
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Vždy uvítám, když se vytáhne dobrý starý recept pro nás, kteří tady nejsme od počátku.
A protože tu zeleninu neznám, začala jsem hledat informace, dávám je k dispozici těm, kdo mají zájem.
PAK-CHOI (Brassica chinensis). V Itálii tomu říkají cavolo sedano (celerové zelí), Němci zase Senfkohl, Angl. Spoon cabbage. Do této rodiny patří třeba zelí, brokolice, řepka.
V Itálii ji také neznají a snad ji prodávají jen někteří čínští zelináři. Chuť je trochu nahořklá? To mám ráda. Krátce se o tom zmiňuje i Babi v jednom receptu.
Když jsem viděla fotku připomněla mi jinou zeleninu, kterou opravdu v receptech používají jako náhražku – (Beta vulgaris cycla, do téže rodiny patří různé řepy). Myslím, že je k dostání i v Česku - mandold řapíkatý.

 
esmeralda
4813 příspěvků 12.04.10 08:28
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí - Martine

Mám radost žes to zkusil a ještě větší že chutnalo.
Všimla jsem si v pořadech z Anglie, že Bok choy tam říkají Pak choy.
Kdoví pod jakým názvem se to prodává jinde.
Ale starosti si s tím nedělej. Ten mangold je zrovna tak dobrý.
Tu samou službu by udělal třeba cukrový hrášek.

Na svůj slib jsem nezapomněla. Jen co se vrátí naše domácnost do normálních kolejí (doufám že to bude brzo jinak to nepřežiju), najdu v jedné z mých nejoblíbenějších kuchařek Take 5 něco pro tebe.

 
martin_etzl
280 příspěvků 12.04.10 06:40
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

My jsme měli dnes tohle. Jenom bok choy jsem musel nahradit mangoldem, protože ho tu nikdo nezná.
Přišli jsme domů z výletu promoklí, zmrzlí, hladoví a otrávení. Za dvacet minut jsme měli na stole tohle jednoduché a skvělé jídlo, které jsem na zahřátí obohatil dvěma nasekanými feferonkami, na stole i s rýží. A hned nám bylo dobře. Jenom naše vegetariánka žmoulala citronovou mrkev a tvářila se na nás kysele.
Doporučuju a díky, Esme, za recept.

 
anthemis
32 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Samozrejme jsem chtel napsat, ze tyhle jidla miluju hlavne pres tyden, ale jelikoz je uz patek, v hlave mam jen vikend, haha :o). Jo, a ze jsem zminil ten baby bok choi - to je fakt legrace, jak se v Australii vsemu mladymu/malymu rika baby - baby mrkev me fakt dostava nejvic ;o).

Jinak bych jeste doporucil jednu super knihu - bohuzel nemam tuseni, jestli vysla cesky, ale pokud nevadi v anglictine, na netu ji urcite koupite. Napsal ji Michael Pollan a jmenuje se In Defense of Food. Tu bych dal povinne precist snad kazdymu!!! (ale predevsim politikum a velko-vyrobnam jidla…). Ten pan jich napsal uz vic, treba Omnivore's Dilemma, a vsechny stoji za to! Je to v podstate hlavne o navratu ke korenum jidla, o tom, ze jidlo ma byt i potesenim, a jak se hlavne v poslednich 60 letech jidlo zredukovalo na smes bilkovin, cukru a tuku - a ruzne valky a diety mezi nimi, o bio potravinach, o tom, ze misto asi 3500 ruznych plodin jich v podstate konzumujeme jen 4: psenici, ryzi, soju a kukurici.......Fakt super cteni :-). Mne by snad meli zaplatit za reklamu ;-)))

 
anthemis
32 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Tohle je vazne super recept, jednoduchy jidla miluju, hlavne o vikendu. A na trhu, kam chodim skoro kazdou sobotu, maji ja bok choi, tak baby bok choi. Uplne nejradsi je delam jen pare, nebo na kratko osmazeny s troskou olivoveho oleje, cesneku a bylin/koreni podle nalady (osmiroval jsem to z cinskych restauraci, hihi ;-)…). Tahle zelenina si totiz zaslouzi mnohem vic pozornosti - obcas si rikam, ze se vratim do Ceska a zacnu pestovat tyhle nedostatkovy typy zelenin :-))).

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Díky, už vím o co se jedná.

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Bedli, je úplně stejně vysoká jako ten železný, jenom má dole plochédno, aby se dal použít na elektrickou plotýnku.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí - gemmo,

ten teflonový je také vysoký? Díky

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí, Bedlo,

já mám oba. Ten železný na asijskou kuchyni a smažení a ten s teflonem na dělání čehokoliv, třeba na dušení guláše. A oba se užijí.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Esme díky. Na zakoupení pánve wok jsem byla při procházení obchodem nejednou nalomená a z diskuzí tady i ponaučená, že žádný teflon.
Zítra běžím do města tak se snad koupě podaří. Jinak budu muset počkat na větší markety, kde jsem ty železňáky a docela slušné viděla. No a pak ještě získat tu zručnost, kterou jsem u všech asiatů viděla … to je koncert.
Až se to naučím, budu určitě žadonit o další pěkné recepty jako je tento.
Pěknou dobrou noc.

 
meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Jukla jsem na net a 185ml baleni Teriyaki omacky stoji okolo 80 KC.

 
meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Vsechny vetsi supermarkety, hypermarkety: Tesco, Hypernova atd.. Najdes ji tam kde maji sojovku apod. Dnes uz je bezne k dostani, nebo jestli mate u Vas prodejnu a „asijskymi potravinami“. Bohuzel si nevzpominam v jake cenove relaci se v CR pohybuje. Ale myslim, ze te to financne nezrujnuje ))).

 
caramilla
71 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Poradíte mi, kde koupit omáčku Teriyaki? Už jsem ji viděla ve více receptech, které vypadají lákavě, ale nevím, kde ji koupit.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí - Bedlo,

za koupi woku se přímo přimlouvám. Jeho použití je skoro neomezené.
Nekupuj žádný teflon, kup si obyčejný železný u Číňanů, ten vydrží navěky.
Já nemám v chalupě plyn, tak vařím na plynovém BBQ venku.
Má to svoje výhody.

Co se týče Bok Choy (Brassica chinensis) jinak také zvaná pak choy, celery mustard and spoon cabbage se dá jistě nahradit jinými zeleninami používanými běžně v asijské kuchyni. Nejběžnější jsou asi Tat soi, čínská brokolice, čínská hořčice, cukrový hrášek atd…

Dokonce mě napadlo že by se dal použít i mangold, který se tady prodává běžně převlečený za špenát.

Dobrou chuť.

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí, Esme,

tak tohle je přesně jídlo, které můžu. Rychlé, jednoduché a dobré. A hlavně žádné velké připravování a shánění ingrediencí.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Meisje, díky za upřesnění. Podívám se, třeba se podaří. Čínské zelí používám často, tak bych neměla nic zkazit. Pěkný den.

 
meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí....bedli

I kdyz otazka nebyla polozena me, dovolim si odpovedet…ano, bok choy se da krasne nahradit cinskym zelim i kdyz bok choy je takovy chroupavejsi. A bok choy se v zapadni Evrope ( mozna, ze i v CR se da koupit pod timto nazvem ) prodava pod nazvem „Paksoy“. Tento druh zeli se tez hodne pouziva v indonezske kuchyni.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Vepřové Teriyaki - pouze pět ingrediencí

Esme … to je krásný a určitě i chutný. Tak teď bude důvod koupit toho woka. Takovéto recepty můžu … šup, šup a je hotovo. Díky.
Jen se přeptám, čím tady u nás mohu nahradit bok choy? Čínským zelím?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz