Recept Vepřové na mrkvi Linie

aneb Dietní vepřové v mrkvi

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřové na mrkvi

Úvod

1005 kJ

Postup

Na zpěněnou cibulku dáme maso nakrájené na kostky, osolíme, opepříme a dusíme ve vlastní šťávě. K poloměkkému masu přisypeme nakrájenou mrkev a společně dodusíme. Hotový pokrm zahustíme rozšlehaným vejcem a ochutíme citronovou šťávou.

Recept je z kategorií: Redukční dieta

Nahlásit recept

  • 07.02.03 vloženo
  • 43785x zobrazeno

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 100 g vepřového masa
  • sůl, pepř
  • 5 g cibule
  • 80 g mrkve
  • 1/4 vejce
  • 1 lžička másla
  • citronová šťáva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 02.05.15 17:12

Vepřové v mrkvi jsem dělala klasicky, cibule do zlatova, kousky krkovičky, jen sůl a pepř, dušeno do skoroměkka, pak mrkev, podlití jen do získání husté šťávy, dochuceno citronovou kúrou, špetkou muškátového květu.
Trocha zbyla - tak jsem si vzpomněla na Pampeliščino přidání vajíčka na zahuštění. Úmyslně jsem zkusila do zbytku v kastrolu přidat vajíčko a za stálého míchání, jako třeba smaženice z hub … překvapivě dobré…

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 03.02.14 19:09

Vyzkoušela jsem tento recept s malou změnou, není zde cibule. Na másle orestovat a podusit maso (měla jsem krkovičku) kmín, sůl, pepř, je-li maso takřka měkké, lžičku mouky, nastrouhanou mrkev a dovaříme, s trochou sojovky dochutit. Není to omáčka, ale jen šťáva. Jako to má Zuzka.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 03.12.12 14:34

Vnikající… mám ráda podobné pokrmy, kde netřeba nic přibarvovat (chuťově, ani nijak jinak…)
Krom soli a pepře vše z vlastních zdrojů - takže opět vynikající oběd téměř zadarmo :)
(Vajíčko na zahuštění ani nebylo potřeba… Třetinu mrkve jsem dala dusit hned s masem a zbytek dle receptu.)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřové na mrkvi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3841 příspěvků 22.10.15 15:19

Mrkev mám, plecko koupím ráno, protože tohle musím vyzkoušet.

Zuzka1973
2294 příspěvků 04.02.14 14:36

@casino Tak to jste měli ve škole tak dobré kuchařky, nebo jste byl takový hladovec? :)

U nás to bylo „na etapy“: když jsem začala chodit, byla jiná parta a dokázali znechutit i to, co člověk rád… Ale pak se kuchařky vyměnily, a to bylo o něčem jiném ;) Pamatuju, že tehdy jsme dojídali všichni a když byl někdo nemocný, tak se oběd neodhlašoval, ale rodiče si ho vyzvedli v kastrůlcích :)
Na střední škole jsme měli také skvělé kuchařky, měla jsem v tomto ohledu štěstí. Ale když se jezdilo na brigády či různé „olympiády“ a stravovali jsme se na jiných školách, děkovala jsem v duchu za to, že my máme zrovna ty NAŠE kuchařky… :D

Zuzka1973
2294 příspěvků 04.02.14 14:27

Už se to dusí ;)
Rodinka dorazí tak během hodinky, tak to budou mít pěkně čerstvé…

casino
4486 příspěvků 04.02.14 13:21
Bože, jak já rádo chodilo do "družiny"

Máti byla v domácnosti…, vařila dobře a nevzpomenu si na jídlo, které bych jedlo nerado :nevim:
Ale když už se přihodilo a dostalo jsem se ke „žlabu“ do školní jídelny, tak to byl pro mě svátek a bylo jsem jako Černá díra, zbodlo jsem kde co, dokonce i Buchtičky se šodó mi s tím pudingem chutnaly :) A na tu vodovó Hovězí polífku s nudlama, co byla hnědá po magi, taky vzpomínám s nostalgijó… :)

Příspěvek upraven 04.02.14 v 13:21

Ačraj
697 příspěvků 04.02.14 12:52

Já si občas udělám dušenou mrkev jen samotnou, také oslazenou, bez masa, případně jen s bramborem, to miluju. :potlesk:

Zuzka1973
2294 příspěvků 04.02.14 11:50

@Kralda To já také :palec: Ale zbytek rodiny neee… jsou mlsní, neví, o co přicházejí :)

Kralda
17 příspěvků 04.02.14 11:26

Jo, jo, mrkvička je super ;) já ji mám ráda ještě s hráškem :mavam:

Zuzka1973
2294 příspěvků 04.02.14 11:07

Už jsme dlouho neměli… dostala jste mě, děvčata… Mrkve stále doma dost, ale musím jít vysvobodit vepřové z mrazáku…
Pán domu chtěl sice na dnes rizoto, ale má smůlu, to holt bude zítra :D
Navíc potřebuju využít nastřádané drobné brambůrky, ty jsou k tomuto jako dělané :srdce:
@di Žádné strachy… maso si s mrkví rozumí skvěle, to jen ve školních kuchyních to mnohde neuměli využít… Ve školní kuchyni jsem to nejedla ani já, a že mám tohle jídlo hodně ráda…
Vlastně ve školních jídelnách uměli „zabít“ jakékoli jídlo, včetně řízku, který býval tuhý uvnitř a zvlhlá strouhanka z nekonečného napařování.
Ale pamatuju, že když se vyměnilo osazenstvo kuchyně, chodili jsme na obědy rádi… Jen doufám, že to nebylo tím, že hned tři kuchařky měly ve stejné škole své děti :) Ale i kdyby to tím bylo, bylo to k dobru věci a tehdy začali chodit na obědy i učitelé a učitelky… Do té doby chodíval jen jeden pan učitel - starý mládenec :D

edit: oprava překlepů :oops:

Příspěvek upraven 04.02.14 v 11:08

tlustá bába
1211 příspěvků 04.02.14 10:05

Jděte s dietama!
Mrkvička musí být slaďoučká… a to já jako danda http://www.labuznik.cz/…ove-v-mrkvi/!
Jen mi tam nesmí margarín a na závěr dávám, místo mléka, jenom rozpustit máslo. To je taková dobrota!

di
2451 příspěvků 04.02.14 08:00

To zní dobře, asi se odvážím.

Eja
3841 příspěvků 04.02.14 04:39

Určitě!
Kdyby asociace se školní jídelnou zafungovala, což si nemyslím, máš vždycky možnost zbaběle utéct :mrgreen: na troše oliváče prohnat kousek papričky, pár plátků česneku, špetku římského kmínu či garam masaly apod., prsknout to do mrkve a školní jídelna je pryč :mavam: ale nebude to potřeba :)

di
2451 příspěvků 03.02.14 21:30

Ejo, musím se přiznat, že po tristních zkušenostech ze školní jídelny jsem doteď nenašla odvahu jakékoli maso na mrkvi udělat, přitom jídla s mrkví a z mrkve máme doma moc rádi. Takže - mám to zkusit?

Eja
3841 příspěvků 03.02.14 19:56
Vepřové v mrkvi

Kdykoli a v jakémkoli množství :) Na másle, cibulový základ, plecko na kostky, sůl, pepř, dusit, podlévat s citem, v pravou chvíli mrkev na estetické kousky, nejlépe kolečka. Poměr ve prospěch mrkve. Pár kapek citronové šťávy a pár strouhnutí citronové kúry. Navnadily jste mne, zítra vytáhnu z mrazáku.

casino
4486 příspěvků 06.06.13 12:50
Dřive nám casino dělalo mrkvičku zahuščenó mókó!

Fčil dyž nás chce utáhnót na vařené mrkvi tak už ju tam necpe!
Zdravijó MAKRONKY :)

Zuzka1973
2294 příspěvků 06.06.13 12:38

@Ačraj Já jsem taky nejradši, když se to už dohušťovat ničím nemusí, taky máme radši, když tam zbude trochu šťávy :)
Na fotce moc vidět není, ale je tam… ;) Ale promícháno bylo až po focení, kvůli estetice :D :mavam:

Ačraj
697 příspěvků 06.06.13 12:18

Tak to rozhodně zkoušet nebudu, to vejce mně tam nepasuje. ;) Já to zase tak zahuštěné nemusím mít, raději, aby nebyly brambory suché a jen s trochou šťávy :mavam:

Příspěvek upraven 03.02.14 v 21:31

Zuzka1973
2294 příspěvků 06.06.13 09:58

@Polda Já vím, že je psáno „na jenu porci“ ;)
Proto píšu, že jsem „trochu“ pozvedla gramáž - pro čtyři osoby jsem místo naznačených 40 dkg dala rovných 100 dkg a u mrkve to bylo ještě o něco více… ;) Tohle jídlo je více než jedlé, je přímo „žravé“… milujem ho doma všichni :kytka:

@Ačraj Mně to zhoustlo samo od sebe, ani jsem to vajíčko nepotřebovala, ale umím si ho tam představit, babička to taky někdy opravdu dělávala, co si tak matně vzpomínám… nebylo tam nijak rušivé… :mavam:

Ačraj
697 příspěvků 05.06.13 22:45
Vepřové v mrkvi

Je to moje oblíbené jídlo, ale zahustit tento pokrm vejcem, to je pro mě novinka. 8o Já tam můžu mít více šťávy. :P

Polda
35 příspěvků 05.06.13 20:53
Gramáž ingrediencí

U tohoto receptu chci podotknout, že ingredience jsou dané pouze na JEDNU porci.
Musíte si to uzpůsobit. Ve zdroji (recept je od babičky)je rozpis pouze na jednu porci.

Zuzka1973
2294 příspěvků 03.12.12 18:17

@parles Jj… jsem téhož názoru :palec:
Já trochu pozvedla gramáž i u té mrkve… nejen u masa ;) Pro čtyři osoby jsem použila skoro kilo masa a téměř i tolik mrkve. A cibuli jednu „střední“… :kytka:
Já toto vždy zapomenu zmínit v uvaření, protože jsem ten typ, který pouze přečte ingredience, letem-světem přelétnu návod a jdu do kuchyně :mrgreen:
Detaily v uvedené gramáži moc nestuduju, řídím se logikou lety získanou a počtem strávníků :D

Vepřové s mrkví můžeme klidně velmi často, je to jedno z jídel, které se nikdy nepřejí :palec:

parles
302 příspěvků 03.12.12 18:04

Tohle jídlo mám moc rád, ale 10dkg masa by pro mně bylo určitě málo. No, musel bych si dát dvě porce :dance:.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz