Recept Vepřové koule v kysaném zelí
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Maso nameleme a smícháme se studenou dušenou rýží (zhruba 1 balíček varné), rozklepneme vajíčko a přidáme koření. Nejlépe rukama řádně promísíme. V rukách vytvoříme koule, jejich velikost doporučuji tu, která je na snímku (průměr kolem 4 centimetrů). Do pekáčku dáme pokrájené kysané zelí (domácí nebo ze sáčku, sterilované ve sklenicích je moc kyselé a přehluší všechny chutě), zalijeme (ale nepřelijeme) teplou vodou a dusíme 15-20 minut. Do dušeného zelí dáme vepřové koule, přiklopíme pokličkou a znovu dusíme 1/2 hodiny. Pak koule opatrně (za pomoci dvou lžic) obrátíme a dusíme ještě 20 minut. Hotové koule opatrně vyndáme a odložíme do tepla. Uděláme jíšku (mouka + máslo), když vidíme, že chytá barvu, dáme do ní nadrobno nakrájenou cibuli a rozředíme mlékem. Takto upravenou jíšku povaříme, dochutíme v prstech drcenou majoránkou, utřeným česnekem a zakysanou smetanou. Vrátíme koule a ještě chvíli prohřejeme. Výborné a chutné slovenské jídlo.
Další recepty na vepřo knedlo zelo
Recept je z kategorií: Kotlety
- 7815x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 400 g vepřového masa (podle chuti bud' kotlety, kýtu či bůček)
- 120 g vařené rýže
- 1 vajíčko
- sůl
- pepř
- majoránka
- špetička drceného tymiánu
- 750 g kysaného zelí
- hladká mouka a máslo na jíšku (po 50 g)
- 1/2 lžíce mléka
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 až 5 lžic zakysané smetany
Doporučená příloha
vařené brambory nebo pouze dobrý chléb.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Vepřové koule v kysaném zelí
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Vepřové koule v kysaném zelí
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Dělám něco podobného, jen nedávám do masové směsi vajíčko, rýže je neuvařená a přijde tam ještě zpěněná cibulka a ten česnek. Kořením to solí, pepřem a karí. Nahoru přijde další zpěněná cibulka s 1-2 velkými rajskými protlaky a kostkou masoxu, podlít, jíšku nedávám. Kysaná smetana se přidá až na talíři. Nejlepší je to 2-3 den, patřičně zaleželé.