Recept Vepřové kotlety v zelí

(Hodnoceno 1x) bedla Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Kotlety naklepeme, u kosti a na okrajích prořízneme, aby se nekroutily, osolíme, opepříme a na polovině sádla po obou stranách opečeme. Pak zmírníme oheň, podlijeme trochu vývarem a dodusíme doměkka. Mezi tím na několik minut namočíme do octové vody na čtvrtky nakrájené zelí, vyjmeme, necháme okapat a chvíli necháme ovařit ve slané vodě. Vychladlé zelí nakrájíme na proužky a na zbytku sádla podusíme. Před koncem dušení osolíme, přidáme kmín a opepříme. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. Škvarečky přidáme k zelí, ke zbylému tuku přidáme víno, povaříme až se třetina až polovina tekutiny vyvaří a přidáme máslo. Zelí rozložíme do pekáče, na ně dáme upečené kotlety, přelijeme polovinou připravené šťávy a v předem vyhřáté troubě zapečeme pod pokličkou kolem 15-20 minut. Podáváme s brambory přelitými zbytkem šťávy. Zdroj: z mého sešítku Nedávno jsem vyzkoušela místo vývaru z masoxu přidat 200 ml smetany.... opravdu dobrota.

Další recepty na vepřo knedlo zelo

Recept je z kategorií: Kotlety

Nahlásit recept

  • 31.03.06 vloženo
  • 16734x zobrazeno

Ingredience

  • 4 vepřové kotlety á 150 g
  • sůl
  • černý mletý pepř
  • kmín i drcený
  • 4 PL sádla
  • ocet
  • 1 menší hlávka zelí
  • 200 g slaniny
  • 250 ml bílého suchého vína
  • 1 KL másla
  • šálek vývaru z masoxu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 5.11.17 14:23

Místo kotlet jsem použila vepřový ocásek a masox nahradila hrnkem poctivého vývaru…
Je to výborné, měli jsme k tomu jen narychlo zadělaný knedlík.
Rozhodně je to zase trochu jiné, než klasické „knedlo-zelo-vepřo“.
(Foto v komentáři.)

Diskuse k receptu Vepřové kotlety v zelí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřové kotlety v zelí

Zuzka1973
2375 příspěvků 5.11.17 14:27

Místo kotlet jsem použila vepřový ocásek a masox nahradila hrnkem poctivého vývaru…
Je to výborné, měli jsme k tomu jen narychlo zadělaný knedlík.
Rozhodně je to zase trochu jiné, než klasické „knedlo-zelo-vepřo“.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřové kotlety v zelí

marmeládo, přesně jsi to vystihla… to víš já mám hlavu jinde, celý den gruntujeme…je jaro

Shakira
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové kotlety v zelí-Vladka

Vladko, s kysaným zelím dělám kuře, taky je to dobrý. Dáš kysané zelí do pekáčku, na to vrstvu cibule na kolečka, vrstvu angl. slaniny a osolené ,posypané červenou paprikou porce kuřete. Trochu podliješ vodou a pečeš až je maso měkké. Je to mooooc dobrý.

Pěkný den.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové kotlety v zelí

Bedlo, Vlaďka má pravdu, co recept to perla. Už jsem dospěla k tomu, že přečtu recept a poznám, že je od tebe. Když dojdu k autorovi, tak jen v duchu přikývnu, to je jasné, bedla. Dáváš sem recepty přesně dle mého gusta.
K receptu: řekla bych, že právě tím zapečením se ty skvělé chutě dokonale prolinou. Taková závěrečná tečka receptu.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřové kotlety v zelí - Vladko,

úvozovky si dávám od dob, co jsem tu měla vnuka a v počítači měl všechno projeté, tak ho napadlo se podívat na mé recepty, no a takhle mi je oúvozovkoval. Musím pokračovat, protože při každé návštěvě se ptá zda v tom jeho nápadu pokračuji. I když teď 4 bude slavit deváté narozeniny, nemohu ho klamat - proto úvozovky. S tím zelíčkem kysaným bych si tak nezahrávala, jednoznačně jsem pro zelí čerstvé, vůbec nejlepší zelí je ranné - je pěkně šťavnaté. Ale chceš-li experimentovat, proč ne.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové kotlety v zelí

Bedlí, poslední dobou si všímám, že každý Tvůj recept je perlou, jakmile se na konci názvu objeví „uvozovky“, je to známka zaručené kvality. Díky, příležitostně určitě vyzkouším. ;o) Myslíš, že by se to hlávkové zelí dalo nahradit kysaným a tím obejít to máčení v octové vodě a následné povaření?

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové kotlety v zelí - Bedli

všechno, jen nee vysušené maso. Dík za upřesnění, jdu to zakomponovat do jídelníčku.....:-)))).

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřové kotlety v zelí

Ivo, určitě k prohřátí celého pokrmu, nevím jak by Ti chutnala kotletka s kůrčičkou, když už tak kotleta je poměrně suché maso. Možná jsem měla dopsat pod pokličkou, což činím. Nech si chutnat a díky za dotaz.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové kotlety v zelí - Bedli...

…pěkně se to čte a bude to asi výtečné - jen bych se optal: tím zapečením se má dosáhnout čeho? (prohřátí celého pokrmu nebo se má na masíčku vytvořit kůrčička anebo dojde k něčemu jinému?).
Dík, Ivo.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz