Recept Vepřové koleno vařené, pečené, grilované

(Hodnoceno 6x) Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřové koleno vařené, pečené, grilované

Úvod

Konečně se mi povedlo udělat vepřové koleno tak, jak jsem ho jedl v Německu! Inspiroval jsem se na německém serveru Chefkoch.de. Jde v podstatě o jednoduchý způsob úpravy, bez marinád, bez potírání, skoro bez práce.

Postup

V hrnci si naměříme tolik vody, aby bylo koleno zcela potopené a vodu spolu s bobkovým listem, jalovcem, pepřem a rozčtvrcenou cibulí uvedeme do varu. Vodu osolíme a vložíme koleno. Zdůrazňuji - koleno až do vroucí vody! Vaříme 1,5 hodiny co nejmírnějším varem. Před uplynutím doby varu si rozpálíme troubu na 200 st.C - horní a dolní ohřev.
Koleno vyjmeme z vývaru a kůži nařízneme několika řezy na každé straně. Do celého povrchu vetřeme súl a kmín. Pak koleno položíme na mřížku podloženou pekáčem a umístíme do trouby tak, aby koleno bylo ve střední části trouby. Pečeme 1,5 hodiny, po 45 minutách koleno otočíme - to je jediná práce v této fázi vaření.
Po uplynutí doby přepneme troubu na gril na 220 st.C a grilujeme 7 - 8 minut, koleno otočíme a dáme mu totéž z druhé strany.
Jako vedlejší produkt máme výborný vývar.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.06.12 vloženo
  • 335573x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3,5 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 ks vepřové koleno - 1,5 kg
  • 5 ks bobkový list
  • 10 kuliček jalovce
  • 15 kuliček pepře
  • 1 ks cibule
  • kmín
  • sůl
  • voda

Doporučená příloha

  • chléb, hořčice, křen, zelí atd.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

dingus 02.08.18 14:05

Koleno bolo perfektné,len pri pečení chudé mäso dosť uschne,aj keď pečiem s prúdením vzduchu v trúbe,tak s pýtam,treba ho piecť odokryté alebo prikryté a potom grilovať.Ďakujem.

Odkaz na uvaření

dingus 02.08.18 14:00

Koleno bolo perfektné,len pri pečení chudé mäso dosť uschne,aj keď pečiem s ventilátorom v trúbe,tak s pýtam,treba ho piecť odokryté alebo prikryté a potom grilovať.

Odkaz na uvaření

Quirl. 17.09.17 11:41

Super recept,děláme každý rok v říjnu,když jsou v Žitavě k dostáni Öktoberfest-Haxe.Už jsou v lednici a čekaj na příšťí sobotu.Při vaření přidavam mrkev.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Marco Pierre White 12.07.17 22:28

Přidal jsem ke kmínu a soli uzenou papriku, a teď se nemůžu hnout..uff uff

Odkaz na uvaření

moyettu 04.01.17 14:18

Naprostá paráda, díky za recept na Silvestrovské menu ;) Fotky dodat nemůžu, šlo to rychle, tak snad jedině kosti..

Odkaz na uvaření

Foosafamily 13.11.16 19:10

Uf. To byla mňamka.

Odkaz na uvaření

Ferenci5 07.08.16 14:26

Výborny recept odporučam

Odkaz na uvaření

Paja.hss 26.04.16 19:24

Podařilo se :-)

Odkaz na uvaření

KájošBezoš 17.01.16 12:31

Dělala jsem na Silvestra 2015 – bylo výborné. Uvařila jsem den dopředu, maso bylo měkoučké, druhý den jsem mírně rozehřála zrosolovatělý vývar – byl mj. výborný a koleno jsem vykostila, mírně dosolila a posypala kmínem, podlila vývarem a dala do rozehřáté trouby asi na půlhodinku opéct.
Měla jsem jedno zadní 1 kg a jedno šunkové koleno 2,2 kg, při vaření jsem přidala kořenovou zeleninu– byla z toho hromada maso, kolena jsem před pečením rozdělila na menší díly – dobrou chuť!!!

Odkaz na uvaření

Jerome666 09.01.16 12:28

Super recept !!!!

Odkaz na uvaření

Morge 19.12.15 13:35

recept je moc dobrý konečně jsem měl pořádnou kůrčičku
v případě menšího kolene je dobré zkrátit dobu pečení ale né grilování

Odkaz na uvaření

Morge 19.12.15 13:34

recept je moc dobrý konečně jsem měl pořádnou kůrčičku
v případě menšího kolene je dobré zkrátit dobu pečení ale né grilování

Odkaz na uvaření

tanas 17.10.15 16:24

Výborné!!!

Odkaz na uvaření

BobbyB 26.09.15 20:12

super recept, asi se neda zkazit :-) delal jsem koleno prvne a tento jsem zvolil diky hodnoceni a minimalni praci kolem;
musim rici, ze to bylo lepsi koleno nez leckde v hosdpode po marinovani; a ta kurcicka!!!
i postup pekne napsany - diky!
Jen pro nekoho asi samozrejmost, me to napadlo az „behem“ procesu: do pekacku pod maso lit vodu - pak se odkapane nepali a necmoudi :-)

Odkaz na uvaření

zvl 28.12.14 19:12

Upekl jsem a moc si pochutnal. Díky za recept!

Odkaz na uvaření

Akras3 09.11.14 08:08

super, pochutnali jsme si.

Odkaz na uvaření

Ala_V 03.10.14 13:39

Bylo to dobré, díky za recept. Trochu málo pikantní, podávat s feferonkami, křenem.

Odkaz na uvaření

Zuzzule 24.05.14 20:02

Koleno jsem dělala úplně poprvé a povedlo se. Bylo naprosto luxusní :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Diakoon 31.01.13 07:55

Super

Odkaz na uvaření

parles 30.06.12 11:36

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřové koleno vařené, pečené, grilované

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
parles
302 příspěvků 03.08.18 11:10

pro dingus

Při dodržení postupu mi maso nikdy nevyschlo, Je kryté kůží a na řezu se rychle opeče a zatáhne. Napadá mne jedině, jestli to u Tebe nezpůsobil ten proud vzduchu, já peču jen na horní a dolní ohřev. A po upečení hned přepínám na gril, v této fázi je už potřeba to hlídat!

 
Lyduska
349 příspěvků 03.06.17 18:43

@parles, toto Tvoje koleno vyzerá fantasticky a stojí na mojom zozname receptov, ktoré čakajú na svoju príležitosť.

 
parles
302 příspěvků 03.06.17 14:22

Občas si projdu své recepty a když vidím například počet shlédnutí tohoto receptu na vepřové koleno, tak mne to uklidňuje. Přece jenom je ještě dost lidí, kteří si uvaří pořádné jídlo a nepodlehli současným trendům, které zřejmě pronikly na Labužníka z dámských časopisů a zahltily ho spoustou dietních, ale paradoxně i sladkých, mnohdy krásně vypadajících receptů na pokrmy, kterých by se ale chlap nenajedl. :D

 
jolana
5065 příspěvků 19.02.15 15:43

Uz mam prichystane na zajtra…tak vytahujem aj recept.. :mavam:

 
M.Suskova
206 příspěvků 22.11.13 01:26

S tím žlučníkem bych se tak neradovala, měla jsem i podruhé a to kamínkem ucpané žlučovody, pěkně nepříjemné. Ale je to léčitelné.

 
esmeralda
4813 příspěvků 21.11.13 21:07

Parles, máš pravdu! Sežrat se to musí! A jak říká moje drahá polovice: Když není na chleba, jeden se musí dorazit masem. Žlučníkový záchvat mi už nehrozí, neboť jsem se ho (žlučníku) již před dvaceti lety zbavila.

Přední / zadní mne vůbec nenapadlo. Ani nevím jaká jsem to vlasně kolínka kupovala. Jakožto odchovanec supermarket si vezmu co se mi líbí. A u řezníka si vystačím s prstem pravé ruky. :oops:

Každopádně je hezké zahlédnou občas někoho ze „staré gardy“. :kytka:

 
parles
302 příspěvků 21.11.13 00:10

Esme, recepty od Buntera jsou skvělé a ještě si člověk hezky počte. A kolínka u nás máme větší zadní a menší přední. Jedno přední kolínko na osobu je akorát a s pažravostí to vůbec nemá co dělat, protože to se prostě musí sežrat! :mavam:

 
parles
302 příspěvků 20.11.13 23:50

Jolano, děkuji za pochvalu, cítím se poctěn! :D

 
esmeralda
4813 příspěvků 20.11.13 22:15

Vepřová kolénka jsou u nás též v oblibě.

Vyrábím podle receptu, který mi kdysi poslal Bunter (pochybuji, že si ho někdo z nové generace pamatuje).
Koleno se sice nevaří, ale zato se peče cca 20 hodin.

Musím kolena dělat pravidelně, když přijede náš kamarád z Čech. :zed:

Kolena máte určitě o kousek větší než naši pašíci. Kupuji jeden kus na osobu.

Nebo, že by to mělo co dělat s pažravostí? :oops:

 
jolana
5065 příspěvků 20.11.13 20:02

Parles, vcera som robila dva haxne podlatohto receptu..a tie boli :palec:
Vdaka :mavam:

 
jolana
5065 příspěvků 01.07.12 16:00

Parles :palec:.. este ich cervene zeli a knedlik…varia exkluzivne, to teda hej.. :mavam: osobne by som si za kolenom aj kolena zdrala, za hocakeho pocasi :lol:

 
parles
302 příspěvků 01.07.12 14:25
casino

Tak já to tedy prozradím: koleno je na mřížce nad pekáčem a téměř po celou dobu pečení odkapává do pekáčku jen tuk s minimem šťávy. A v momentě, když začínalo být cítit, že se to začne pálit, tak jsem tam přilil trochu vody. A před grilováním ještě asi decku vody, toť vše! :lol:

 
casino
4473 příspěvků 01.07.12 12:12
parles

Technická:
Pečeme 1,5 hodiny (200°C) a pak ještě při 220°C…
V tom pekáčku to vypadá, že výpek není připálený (vysušený)
Jak to dokážete? :think: :)

 
parles
302 příspěvků 01.07.12 11:36

Aldado, rád s tebou souhlasím! A tvůj způsob úpravy je určitě taky dobrý, ale už je to jiný recept. Já jsem se konečně dopídil ke kolenu, jak ho znám z německých Biergarten, kde mi Gegrillte Schweinehaxe přinesou kdykoliv, i kdyby bylo 40st.C ve stínu. Ale bez česneku - ten Němci moc nemusí! Jinak, mám tady ještě jeden německý recept na koleno, které v tomto případě taky nakládám, mrkni sem:http://www.labuznik.com/…ner-eisbein/ :mavam:

 
Aldada
8 příspěvků 01.07.12 10:31
Vepřové koleno

Vepřové koleno lze jíst za každého počasí, když se zalije dobrým pivem.
Jinak já jsem místo pro uvařit pro naložit-dlouho pomalu dusit-dopéct popř. dogrilovat. Jo a chybí mi tam česnek
Celkem mi to trvá cca 4,5h.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.06.12 21:33
To je ono,

Pravá německá haxna, teda haxen po německu :potlesk:.
Dneska ne, zítra letíme do Mexika na dovolenou, ale až se ochladí, teda ne že bych se těšil, rozhodně to stvořím. :dance:
Díky moc, to je to kouzlo, nejdřív uvařit :think:

 
Ačraj
697 příspěvků 30.06.12 19:41
Vepřové koleno

Mám dvě kolena, určitě co nejdříve vyzkouším, dnes klidně aspoň žďabec, vždyť je tam libové masíčko. :P :kytka:

 
anka22
95 příspěvků 30.06.12 15:20

I kdyby chutnalo jak mana nebeská, tak vepřové koleno dnes, když je 35°C ve stínu, to je perverze!!!

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz