Recept Vepřové koleno vařené, pečené, grilované

(Hodnoceno 5x) Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřové koleno vařené, pečené, grilované

Úvod

Konečně se mi povedlo udělat vepřové koleno tak, jak jsem ho jedl v Německu! Inspiroval jsem se na německém serveru Chefkoch.de. Jde v podstatě o jednoduchý způsob úpravy, bez marinád, bez potírání, skoro bez práce.

Postup

V hrnci si naměříme tolik vody, aby bylo koleno zcela potopené a vodu spolu s bobkovým listem, jalovcem, pepřem a rozčtvrcenou cibulí uvedeme do varu. Vodu osolíme a vložíme koleno. Zdůrazňuji - koleno až do vroucí vody! Vaříme 1,5 hodiny co nejmírnějším varem. Před uplynutím doby varu si rozpálíme troubu na 200 st.C - horní a dolní ohřev.
Koleno vyjmeme z vývaru a kůži nařízneme několika řezy na každé straně. Do celého povrchu vetřeme súl a kmín. Pak koleno položíme na mřížku podloženou pekáčem a umístíme do trouby tak, aby koleno bylo ve střední části trouby. Pečeme 1,5 hodiny, po 45 minutách koleno otočíme - to je jediná práce v této fázi vaření.
Po uplynutí doby přepneme troubu na gril na 220 st.C a grilujeme 7 - 8 minut, koleno otočíme a dáme mu totéž z druhé strany.
Jako vedlejší produkt máme výborný vývar.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.06.12 vloženo
  • 326399x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3,5 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 ks vepřové koleno - 1,5 kg
  • 5 ks bobkový list
  • 10 kuliček jalovce
  • 15 kuliček pepře
  • 1 ks cibule
  • kmín
  • sůl
  • voda

Doporučená příloha

  • chléb, hořčice, křen, zelí atd.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Quirl. 17.09.17 11:41

Super recept,děláme každý rok v říjnu,když jsou v Žitavě k dostáni Öktoberfest-Haxe.Už jsou v lednici a čekaj na příšťí sobotu.Při vaření přidavam mrkev.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Marco Pierre White 12.07.17 22:28

Přidal jsem ke kmínu a soli uzenou papriku, a teď se nemůžu hnout..uff uff

Odkaz na uvaření

moyettu 04.01.17 14:18

Naprostá paráda, díky za recept na Silvestrovské menu ;) Fotky dodat nemůžu, šlo to rychle, tak snad jedině kosti..

Odkaz na uvaření

Foosafamily 13.11.16 19:10

Uf. To byla mňamka.

Odkaz na uvaření

Ferenci5 07.08.16 14:26

Výborny recept odporučam

Odkaz na uvaření

Paja.hss 26.04.16 19:24

Podařilo se :-)

Odkaz na uvaření

KájošBezoš 17.01.16 12:31

Dělala jsem na Silvestra 2015 – bylo výborné. Uvařila jsem den dopředu, maso bylo měkoučké, druhý den jsem mírně rozehřála zrosolovatělý vývar – byl mj. výborný a koleno jsem vykostila, mírně dosolila a posypala kmínem, podlila vývarem a dala do rozehřáté trouby asi na půlhodinku opéct.
Měla jsem jedno zadní 1 kg a jedno šunkové koleno 2,2 kg, při vaření jsem přidala kořenovou zeleninu– byla z toho hromada maso, kolena jsem před pečením rozdělila na menší díly – dobrou chuť!!!

Odkaz na uvaření

Jerome666 09.01.16 12:28

Super recept !!!!

Odkaz na uvaření

Morge 19.12.15 13:35

recept je moc dobrý konečně jsem měl pořádnou kůrčičku
v případě menšího kolene je dobré zkrátit dobu pečení ale né grilování

Odkaz na uvaření

Morge 19.12.15 13:34

recept je moc dobrý konečně jsem měl pořádnou kůrčičku
v případě menšího kolene je dobré zkrátit dobu pečení ale né grilování

Odkaz na uvaření

tanas 17.10.15 16:24

Výborné!!!

Odkaz na uvaření

BobbyB 26.09.15 20:12

super recept, asi se neda zkazit :-) delal jsem koleno prvne a tento jsem zvolil diky hodnoceni a minimalni praci kolem;
musim rici, ze to bylo lepsi koleno nez leckde v hosdpode po marinovani; a ta kurcicka!!!
i postup pekne napsany - diky!
Jen pro nekoho asi samozrejmost, me to napadlo az „behem“ procesu: do pekacku pod maso lit vodu - pak se odkapane nepali a necmoudi :-)

Odkaz na uvaření

zvl 28.12.14 19:12

Upekl jsem a moc si pochutnal. Díky za recept!

Odkaz na uvaření

Akras3 09.11.14 08:08

super, pochutnali jsme si.

Odkaz na uvaření

Ala_V 03.10.14 13:39

Bylo to dobré, díky za recept. Trochu málo pikantní, podávat s feferonkami, křenem.

Odkaz na uvaření

Zuzzule 24.05.14 20:02

Koleno jsem dělala úplně poprvé a povedlo se. Bylo naprosto luxusní :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Diakoon 31.01.13 07:55

Super

Odkaz na uvaření

parles 30.06.12 11:36

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřové koleno vařené, pečené, grilované

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Lyduska
340 příspěvků 03.06.17 18:43

@parles, toto Tvoje koleno vyzerá fantasticky a stojí na mojom zozname receptov, ktoré čakajú na svoju príležitosť.

 
parles
299 příspěvků 03.06.17 14:22

Občas si projdu své recepty a když vidím například počet shlédnutí tohoto receptu na vepřové koleno, tak mne to uklidňuje. Přece jenom je ještě dost lidí, kteří si uvaří pořádné jídlo a nepodlehli současným trendům, které zřejmě pronikly na Labužníka z dámských časopisů a zahltily ho spoustou dietních, ale paradoxně i sladkých, mnohdy krásně vypadajících receptů na pokrmy, kterých by se ale chlap nenajedl. :D

 
jolana
5064 příspěvků 19.02.15 15:43

Uz mam prichystane na zajtra…tak vytahujem aj recept.. :mavam:

 
M.Suskova
206 příspěvků 22.11.13 01:26

S tím žlučníkem bych se tak neradovala, měla jsem i podruhé a to kamínkem ucpané žlučovody, pěkně nepříjemné. Ale je to léčitelné.

 
esmeralda
4813 příspěvků 21.11.13 21:07

Parles, máš pravdu! Sežrat se to musí! A jak říká moje drahá polovice: Když není na chleba, jeden se musí dorazit masem. Žlučníkový záchvat mi už nehrozí, neboť jsem se ho (žlučníku) již před dvaceti lety zbavila.

Přední / zadní mne vůbec nenapadlo. Ani nevím jaká jsem to vlasně kolínka kupovala. Jakožto odchovanec supermarket si vezmu co se mi líbí. A u řezníka si vystačím s prstem pravé ruky. :oops:

Každopádně je hezké zahlédnou občas někoho ze „staré gardy“. :kytka:

 
parles
299 příspěvků 21.11.13 00:10

Esme, recepty od Buntera jsou skvělé a ještě si člověk hezky počte. A kolínka u nás máme větší zadní a menší přední. Jedno přední kolínko na osobu je akorát a s pažravostí to vůbec nemá co dělat, protože to se prostě musí sežrat! :mavam:

 
parles
299 příspěvků 20.11.13 23:50

Jolano, děkuji za pochvalu, cítím se poctěn! :D

 
esmeralda
4813 příspěvků 20.11.13 22:15

Vepřová kolénka jsou u nás též v oblibě.

Vyrábím podle receptu, který mi kdysi poslal Bunter (pochybuji, že si ho někdo z nové generace pamatuje).
Koleno se sice nevaří, ale zato se peče cca 20 hodin.

Musím kolena dělat pravidelně, když přijede náš kamarád z Čech. :zed:

Kolena máte určitě o kousek větší než naši pašíci. Kupuji jeden kus na osobu.

Nebo, že by to mělo co dělat s pažravostí? :oops:

 
jolana
5064 příspěvků 20.11.13 20:02

Parles, vcera som robila dva haxne podlatohto receptu..a tie boli :palec:
Vdaka :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 01.07.12 16:00

Parles :palec:.. este ich cervene zeli a knedlik…varia exkluzivne, to teda hej.. :mavam: osobne by som si za kolenom aj kolena zdrala, za hocakeho pocasi :lol:

 
parles
299 příspěvků 01.07.12 14:25
casino

Tak já to tedy prozradím: koleno je na mřížce nad pekáčem a téměř po celou dobu pečení odkapává do pekáčku jen tuk s minimem šťávy. A v momentě, když začínalo být cítit, že se to začne pálit, tak jsem tam přilil trochu vody. A před grilováním ještě asi decku vody, toť vše! :lol:

 
casino
4463 příspěvků 01.07.12 12:12
parles

Technická:
Pečeme 1,5 hodiny (200°C) a pak ještě při 220°C…
V tom pekáčku to vypadá, že výpek není připálený (vysušený)
Jak to dokážete? :think: :)

 
parles
299 příspěvků 01.07.12 11:36

Aldado, rád s tebou souhlasím! A tvůj způsob úpravy je určitě taky dobrý, ale už je to jiný recept. Já jsem se konečně dopídil ke kolenu, jak ho znám z německých Biergarten, kde mi Gegrillte Schweinehaxe přinesou kdykoliv, i kdyby bylo 40st.C ve stínu. Ale bez česneku - ten Němci moc nemusí! Jinak, mám tady ještě jeden německý recept na koleno, které v tomto případě taky nakládám, mrkni sem:http://www.labuznik.com/…ner-eisbein/ :mavam:

 
Aldada
8 příspěvků 01.07.12 10:31
Vepřové koleno

Vepřové koleno lze jíst za každého počasí, když se zalije dobrým pivem.
Jinak já jsem místo pro uvařit pro naložit-dlouho pomalu dusit-dopéct popř. dogrilovat. Jo a chybí mi tam česnek
Celkem mi to trvá cca 4,5h.

 
Drobek  30.06.12 21:33
To je ono,

Pravá německá haxna, teda haxen po německu :potlesk:.
Dneska ne, zítra letíme do Mexika na dovolenou, ale až se ochladí, teda ne že bych se těšil, rozhodně to stvořím. :dance:
Díky moc, to je to kouzlo, nejdřív uvařit :think:

 
Ačraj
697 příspěvků 30.06.12 19:41
Vepřové koleno

Mám dvě kolena, určitě co nejdříve vyzkouším, dnes klidně aspoň žďabec, vždyť je tam libové masíčko. :P :kytka:

 
anka22
95 příspěvků 30.06.12 15:20

I kdyby chutnalo jak mana nebeská, tak vepřové koleno dnes, když je 35°C ve stínu, to je perverze!!!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Tatranské kuře Tatranské kuře
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz