Recept Vepřové koleno na zelí

aneb Vepřové pečené koleno s kysaným zelím

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na očištěných vepřových kolenech nařežeme kůži až do masa, ze všech stran osolíme, okmínujeme a potřeme lisovaným česnekem. Cibuli nakrájíme na klínky, vložíme na dno pekáče, na ni vepřová kolena, podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby zapéct na 15 minut zprudka při 200°C, poté zmírníme a pečeme 1–1,5 hodiny při cca 160°C do měkka. Během pečení kolena otáčíme. Kolena z pekáče vyjmeme, do výpeku vložíme kysané zelí, které jsme si předem ochutili kořením, cukrem, octem a solí. Na zelí položíme kolena, vše společně zapečeme, aby bylo zelí prohřáté a kůže zlatavá a křupavá.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 25.01.09 vloženo
  • 30275x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 zadní vepřová kolena
  • drcený kmín
  • sůl
  • hlavička česneku
  • 4 velké cibule

zelí

  • 1000 g kysaného zelí
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 hřebíčky
  • cukr
  • ocet
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřové koleno na zelí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Cuso
348 příspěvků 27.02.15 10:47

Casino, podla webu je rok vyroby zmieneneho dielu „Kluci v akci“ 2007. Tak uz sa vyjasnieva, ci nie? :cert:

casino
4487 příspěvků 25.02.15 11:55
Plagiát?

@JirkaF
No jo, no…, ale položme se na otázku: KDO je plagiátor, he? :nevim: :)

JirkaF
1 příspěvek 25.02.15 10:54
Pěkný plagiát

Náhodou jsem zjistil, že tento recept je navlas stejný s receptem z webu ČT - Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/…62221900030/?…
Všimněte si, že recept je zkopírovaný stylem CtrlC - CtrlV, aniž by se plagiátor obtěžoval změnit byť jediné slovíčko v postupu či v ingrediencích (shoduje se do poslední kuličky nového koření).

sivakova
489 příspěvků 23.05.12 16:54

O kolena,o kolena, přibližte se k jezeru. Tuto dobrůtku s láskou připravuji pro svoji mnoho četnou rodinu. Dělám to asi z 12ti kolen , přikoupím ještě dvě kolena uzená. Kolena vykostím, / úspora místa na pekáči i energie /.Maso z uzených kolen pokrájím na plátky a proložím jimi ostatní kolena. Jinak dodržuji stejný postup jako Velebinka, jen s tou obměnou, že na pytlík kysaného zelí přidám 2 lžíce cukru, které do zelí promíchám. Ono to zelí není pak tak zarputile kyselé. Ze zbylých kostí a kůží z uzených kolen udělám asi 15 litrů silného vývaru. Přidávám sůl, pepř, nové koření, vavřín, cibuli a hafo pokrájeného česneku. Po scezení do něho zavařím nahrubo nastrouhanou a osmaženou mrkev, uvařené kroupy a na kostičky pokrájené vařené brambory. Dochutím a nakonec přisypu náruč sekané petrželky. A víte proč skládám ty větší sklenice od okurek? Zdraví Libuše. :mavam:

ji
98 příspěvků 27.01.09 01:42
Re: Vepřové pečené koleno s kysaným zelím

Esme, pečení vepřového kolena bylo první, co jsem v PH vyzkoušela hned v den, co mi ho pošta doručila. Na rozdíl od Aničky (která v některém komentáři píše, jak ho neměla odvahu nechat přez noc bez dozoru), já tu drzost měla hned na poprvé a milé koleno se dusilo ve vlastní šťávě do 5. hod. raní. Manžel ho sice neposnídal (jak jsem původně plánovala), ale hned jak ochutnal, vzal hrnec na milost. Také jsem v něm podle tebe uvařila balené zelí, no a jinak už to nedělám!

Alice_G
505 příspěvků 25.01.09 16:59
Re: Vepřové pečené koleno s kysaným zelím - pepíčku,

v Praze mi diakritika - nabodeníčka - fungují, zatím?

pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 12:47
Zkouška

diakritika ěščřžýáíéúů ŤĎĽ

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřové pečené koleno s kysaným zelím - Velebinko,

tento recept jsem dostala poštou od Buntera i s obrázky postupu minulý rok.
Bylo to absolutně vynikající.

Jsem příznivcem pomalého pečení, takže první fáze se konala při cca 100°C zhruba 6 hodin. Pekáč byl samozřejmě přikrytý.
Podle mého názoru je to jediný způsob jak docílit aby maso odpadávalo od kosti.

Konzumovali jsme ho venku, jen tak s domácím chlebem a pivem a zdálo se nám že jsme v ráji.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Kuře na medu Kuře na medu
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz