Recept Vepřové koleno - komplexně využité

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřové koleno - komplexně využité

Postup

Na rozseknutém koleně nařežeme podélně kůži, event. oddělíme části s masem. Vložíme natěsno do papiňáku, zalejeme vodou na prst nad koleno, přidáme 2 oloupané překrojené cibule, 5 stroučků česneku, bobkové listy, nové koření, celý pepř a sůl. Dáme vařit asi na 1 hodinu. Nakrájíme 2 cibule a na sádle osmažíme do hněda. Přisypeme papriky, po chvilce rajský protlak a orestujeme. Za stálého varu a míchání postupně podléváme asi půl litrem vývaru z kostky. Provaříme asi 10 min., pak přidáme najemno nakrájený chleba a rozvaříme. Na závěr ponorným mixerem šťávu rozmixujeme. Mezi tím je hotové koleno. Po odfouknutí z papiňáku vytaháme provařené části kolena. Vývar z kolena přecedíme přes cedník, z povrchu naběračkou odebereme mastný podíl a přelejeme ho do gulášové šťávy. Koleno rozdělíme na maso, kůže s vyvařeným tukem a kosti. Maso necháme trochu vychladnout a nakrájíme ho na menší kostky a asi 2/3 vložíme do horké gulášové šťávy, aby se rozleželo. Kůže pomeleme na masovém mlýnku a vrátíme do odmaštěného vývaru. Přisypeme zmraženou zeleninu, nalejeme trochu octa a asi 20 min. provaříme. Hotovou směs nalejeme do formy a tuto huspeninu necháme zchladit. V dalším hrnci na sádle zpěníme 1 cibuli, zalijeme zbývajícím půl litrem vývaru z kostky, přidáme fazole z konzervy bez nálevu, zbývající 1/3 masa a provaříme. Přidáme nadrobno nakrájené 2 stroučky česneku, hustotu této polévky upravíme hnědou zásmažkou, dochutíme majoránkou a solí. Gulášek dochutíme solí a pepřem. Takže menu je následující: Oběd: fazolová polévka s masem, vepřový gulášek nejlépe s bramborovým knedlíkem Večeře: slovácká huspenina s cibulkou a octem, chléb A pokud se okolo Vašeho domu pohybuje nějaká hyena, tak pro ni je ta kost.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 10.11.06 vloženo
  • 40642x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 velké syrové zadní vepřové koleno
  • 5 středních cibulí
  • 7 stroučků česneku (1 palice)
  • fazole v konzervě (pikantní)
  • 1/2 sáčku mražene zelenina (hrášek, mrkev, kukuřice atd)
  • kostka zeleninového vývaru rozvařená v 1 l vody
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 krajíčky chleba
  • tmavá zásmažka
  • sádlo
  • sladká mletá paprika (i trochu pálivé)
  • 3 bobkové listy
  • 2 nová koření
  • 10 pepřů
  • ocet
  • majoránka
  • sůl
  • mletý pepř

Doporučená příloha

  • pivo, pivo a snad ještě jedno pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ribanna 30.1.16 20:53

Dobrý recept,využila jsem všechno.

Odkaz na uvaření

danda 17.1.07 00:00

Ke gulášku byly i bramborové knedlíky, ale protože těsta bylo hodně, tak jsem udělala i bramborové plněné salámem a k nim špenát.

Jenomže v lednici zbývalo ještě trochu guláše. Usmažila jsem palačinky, gulášem naplnila, obalila v trojobalu podle maďarských hodpodyněk a usmažila, byla večeře.

Ale zase zbylo palačinkové těsto, a tak byla smažená zmrzlina s teplým ovocem. No jo, ale zase bylo víc té ovocné omáčky. Tak naposled - Tvarohové knedlíčky, plněné jablky a sušenými třešněmi, obalené v piškotové strouhance, s omáčkou.

Takže koleno je detinitivně snědené, bylo komplexně využité . Dobrou chuť :-))

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřové koleno - komplexně využité

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřové koleno - komplexně využité

Zuzka1973
2359 příspěvků 22.7.12 18:12

@Potočník
A kdo ti brání použít místo mrazené zeleniny čerstvou a vývar z kostky vlastním vývarem? ;)
Já tady na Labužníku také nacházím podobné ingredience, ale automaticky si je nahrazuji svými…
A mrazenou zeleninu kolikrát mám také - z naší zahrádky… Do polévek mi to nevadí, dám před koncem varu, jen aby se prohřála a málokdo pozná, že byla v mrazáku…
Bujonovým kostkam se nebráním, na trhu už se dá sehnat s trochou štěstí i kvalitní „kostka“. Je tedy fakt, že je používám hodně sporadicky.

Potočník
1 příspěvek 22.7.12 17:25
Nechápu proč se tato stránka jmenuje Labužník

Když kupříkladu v tomto receptu je uvedena mražená zelenina a vývar z kostky. Jaksi mi nedochází, co je na tom labužnického, spíše je to pravej opak. :(

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřové koleno - komplexně využité

Já to koleno tak moc veliké neměla a opravdu šlo z něj udělat všechno, je pravda, že jsme jen tři :-)))

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové koleno - komplexně využité

Ivo, skutečně z jednoho kolena huspenina šla udělat. Ono bylo větší a rozseknuté a taktak se vešlo do 6-ti litrového papiňáku. Vody tam bylo jen nezbytné množství - to máš v textu. Proto další potřebná tekutina byl použit vývar z kostky.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové koleno - komplexně využité

Ten recept se mi líbí, Dandin řetězec chápu a znám, ovšem kdyby mi někdo předložil kousek kolínka a ty kůžičky tam nebyly, tak bych si myslel, že mě chce urazit (takže Maňano, až zjistíš, kde je Heja vyhazuje a nestíhal bys je schroupat, tak dej vědět…hihi), ale abychom tu neměli jen takovou selánku, tak mám jeden kacířský dotaz: z toho jednoho zadního kolena fakt šla udělat huspenina?

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové koleno - komplexně využité

Ještě že jsme každej jinej! Já zas mám ty kůžičky nejradši a můžu je i samotné, mňam!
A propos, Hejo, kam je vyhazuješ?

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové koleno - komplexně využité

Jak vím od kamarádek mé dcery (25), tak pro dnešní mláďata je vepřová kůže jen a jen odpad, maximálně vědí, že se musí namlít do tlačenky, aby držela pohromadě. Tuhle huspeninu v podstatě dělám taky, ale přiznávám, že ji vylepšuji vařeným vepřovým jazykem. Také není vůbec špatné vepřové koleno na zelenině v pomalém hrnci.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřové koleno - komplexně využité

Vyzkoušeno, a co z toho nakonec bylo je komplexně :-)v deníčku verejne11.
Kamilio, díky za recept :-))

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové koleno - komplexně využité

Výborný nápad. Vyrobit z jednoho kolena 3 chutná jídla je, dle mého mínění, větší umění než koupit kilo svíčkové a vyrobit z toho 4 bifteky. Přiznám se, že zbylé ovarové kůžičky často vyhodím, protože kromě mě to nikdo nechce a přitom takový sulcík je bašta. A pak také - není koleno jako koleno. Slušný řezník ho neořeže až na šlachy.
Moje varianta využití kolena (až na ty kůžičky) je - předvařit v tlakáči, koleno vykostím, méně vzhledné odřezky nakrájím do vývaru, přidám česnek (hodně), kostičky brambor, majoránku a zvlášť uvařené krupky a je velmi vydatná „zabijačková“ polévka, koleno opepřím, očesnekuji, sroluji a na cibulce upeču. No a ty kůžičky, bohužel, z velké části vyhodím.

Vítej mezi námi, Drabekarnoste.

drabekarnost
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Vepřové koleno - komplexně využité
drabekarnost
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Vepřové koleno - komplexně využité

Každému fajnšmekrovi vřele doporučuji,měl jsem tu čest ochutnat!

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové koleno - komplexně využité

Z 1 vepřového kolena 3 jídla pro 4 osoby??? Tak to mám rodinu asi hodně " rozežranou "!!!!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz