Recept Vepřové jazyky v černé omáčce

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejprve se pokusíme získat perník na strouhání (kontakty, čórka, směnný obchod - alespoň jinak se v Ústí sehnat nedá). Pokud se vám jej sehnat nepodaří, musíte se bez něj obejít. Podle mlsnosti dáme rozinky a švestky máčet do alkoholu (koňak, brandy, Calvados) nebo do teplé vody. Jazyky uvaříme nejlépe v "papiňáku" do měkka. Vyjmeme je z hrnce, prudce ochladíme studenou vodou a poté oloupeme kůži. Oloupané jazyky odložíme s o ohledem na domácí mazlíčky do uzavřené nádoby do vyšších poloh. Na másle připravíme tmavou jíšku: asi v polovině smažení, kdy má jíška barvu cibulové slupky, přidáme najemno nasekanou cibulku. Dosmažíme do teple hnědé barvy.Jíšku rozmícháme ve zchladlém vývaru z jazyků a dáme pozvolna vařit. Po dosažení varu přidáme zcezené rozinky se švestkami a velmi mírně vaříme asi 10 minut. Nyní přidáme nastrouhaný perník a rozvaříme jej v omáčce. Měla by mít konzistenci velice řídkého tekoucího medu. Pokud perník nemáme, je potřeba více jíšky. Nyní do omáčky přídáme ořechy a mandle, necháme přejít varem a omáčka je hotova. Jazyky podélně rozřízneme, vložíme do horké omáčky, necháme prohřát a podáváme. Ale jako u všech teplých omáček, lepší je až druhý den.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 22.12.08 vloženo
  • 6166x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 3 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 vepřové jazyky
  • 50 g rozinek
  • 50 g nahrubo sekaných jader vlašských ořechů
  • 50 g nahrubo sekaných spařených mandlí
  • 50 g sušených švestek (lze vynechat)
  • máslo
  • hladká mouka
  • cibule
  • perník na strouhání - viz text

Doporučená příloha

  • knedlík dle chuti, upřednostňuji nekynutý houskový

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřové jazyky v černé omáčce

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz