Recept Vepřové jazyky v černé omáčce

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejprve se pokusíme získat perník na strouhání (kontakty, čórka, směnný obchod - alespoň jinak se v Ústí sehnat nedá). Pokud se vám jej sehnat nepodaří, musíte se bez něj obejít.
Podle mlsnosti dáme rozinky a švestky máčet do alkoholu (koňak, brandy, Calvados) nebo do teplé vody.
Jazyky uvaříme nejlépe v „papiňáku“ do měkka. Vyjmeme je z hrnce, prudce ochladíme studenou vodou a poté oloupeme kůži.
Oloupané jazyky odložíme s o ohledem na domácí mazlíčky do uzavřené nádoby do vyšších poloh.
Na másle připravíme tmavou jíšku: asi v polovině smažení, kdy má jíška barvu cibulové slupky, přidáme najemno nasekanou cibulku. Dosmažíme do teple hnědé barvy.Jíšku rozmícháme ve zchladlém vývaru z jazyků a dáme pozvolna vařit. Po dosažení varu přidáme zcezené rozinky se švestkami a velmi mírně vaříme asi 10 minut.
Nyní přidáme nastrouhaný perník a rozvaříme jej v omáčce. Měla by mít konzistenci velice řídkého tekoucího medu. Pokud perník nemáme, je potřeba více jíšky. Nyní do omáčky přídáme ořechy a mandle, necháme přejít varem a omáčka je hotova. Jazyky podélně rozřízneme, vložíme do horké omáčky, necháme prohřát a podáváme.
Ale jako u všech teplých omáček, lepší je až druhý den.

Recept je z kategorií: Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 22.12.08 vloženo
  • 5364x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 3 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 vepřové jazyky
  • 50 g rozinek
  • 50 g nahrubo sekaných jader vlašských ořechů
  • 50 g nahrubo sekaných spařených mandlí
  • 50 g sušených švestek (lze vynechat)
  • máslo
  • hladká mouka
  • cibule
  • perník na strouhání - viz text

Doporučená příloha

  • knedlík dle chuti, upřednostňuji nekynutý houskový

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřové jazyky v černé omáčce

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz