Recept Vepřové chrousty s dušenou zeleninou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřové chrousty s dušenou zeleninou

Úvod

Špízy grilované buď přímo nad žárem, nebo bezpečně schované v alobalu, máme o dovolené na programu asi všichni. Tentokrát jsem zvolila dušenou zeleninovou přílohu. Žádné kořenící směsi, maso jsem ani neosolila, slanina odevzdala své. Bylo to jemné a bylo poznat, co člověk vložil do úst.

Postup

Krkovici den předem nakrájíme na kostky, pokapeme olejem a promícháme s čerstvě hrubě drceným pepřem a odrhnutými lístky bylinek. Přikryté necháme uležet v chladu.
Druhý den rozděláme oheň nebo rozpálíme gril.
Maso napichujeme na namočené špejle nebo jehly střídavě s paprikou, slaninou a cibulí (každý podle nátury).
Použijeme-li alobal, můžeme započít s chroustovým autodafé.
Cuketu oloupeme (je-li opravdu mladá, nemusíme), podélně rozkrojíme, osolíme a necháme vypotit.
Mezitím rychle oškrábeme brambory a vložíme je, pokrájené na menší kostky, na rozpálený olej.
Po chvíli přidáme cuketu, osušenou ubrouskem a pokrájenou na kostky.
Papriky zbavíme semínek, pokrájíme a vložíme k bramborám a cuketě. Osolíme, přihodíme čerstvé bylinky a pokrájená rajčata zbavená semínek. Můžeme přidat na tenké plátky nakrájený 1 stroužek česneku.
Dusíme doměkka.
Zeleninu na talíři doplníme libovolným množstvím černých oliv, přiložíme grilované maso a něco zeleného lupení na parádu.


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.08.13 vloženo
  • 1681x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut + uležení masa

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na chrousty:
  • 1/2 kg vepřové krkovice (asi)
  • 4 menší cibule (nebo 10 šalotek)
  • 3 - 4 slovenské bílé papriky
  • 15 - 20 dkg slaniny např. anglické
  • barevný pepř drcený pivní lahví
  • hrstka bylinek (šalvěj, bazalka, tymián, oregáno)
  • trochu oleje
  • Na přílohu:
  • 2 pol. lžíce olivového oleje
  • 1 mladá žlutá cuketa
  • 4 brambory
  • 2 žluté macaté papriky
  • 5 - 10 rajčat (dle druhu)
  • 1 stroužek česneku, chcete-li
  • černé olivy v libovolném množství
  • hrstka bylinek (šalvěj, bazalka, tymián, oregáno)

Doporučená příloha

  • lehké bílé víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 14.08.13 20:56

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřové chrousty s dušenou zeleninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1204 příspěvků 15.08.13 20:01

Casino, dovolej mi drobnou únavu materiálu, není každý den posvícení! Vymyslím jim zato něco tak progresivního, že to nebudu jíst ani já. Jako třeba lečo. :lol:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 15.08.13 19:49

Milá aktivní sportovkyně, moje dovolená má být správně o válení s knihou na chatičce na Sázavě. Byla o zmatcích, nemocech, závadách, poruchách a drobných zraněních. Ze zásoby (přepadla jsem knihovnu)přečteno - s bídou - 5 knížek a žádná nebyla o jídle! A už vůbec né o segedínu! Běda! :lol: :lol: :lol:

 
casino
4466 příspěvků 15.08.13 00:27
Ten obrázek je obzvláště...

… vypečený :potlesk: :palec: :)
Škoda ho, že se sveze s diskuzí a asi i s receptem ;) :roll: 8o :mrgreen:

Edit:
No asi nééé; jsem si uvědomil, že např. vrabců s různými přílohami je tu hafo! ;) 8) :mrgreen:

Příspěvek upraven 15.08.13 v 00:35

 
di
2451 příspěvků 14.08.13 23:46

Hmm, tak to je jak z mého života, aniž bych tušila, že to předtím „mistr“ sepsal a namaloval.
P. S. Jak bylo na dovolené a kde jste byli? S tou dovolenou jsme se minuly, já jela kapku dřív, do Szegedu, na " preteky "*. teď za týden jedem na další, pro změnu do Hamburku.
*bylo to tam úžasné, moc, Szeged je krásné město, navíc tam všude dobře a za lacino vaří, počasí vyšlo, krásné to bylo.

 
tlustá bába
1204 příspěvků 14.08.13 23:17

:lol: :lol: :lol: :potlesk: :potlesk: :potlesk:
No jasně! Ten je slavný!!! Na výstavě byly ty kresby vystavené tak, že všechny, krom poslední, byly v jednom prostoru - tam chodili lidi a usmívali se. Pak zašli za roh a za rohem upadli a řvali smíchy!
Od té doby občas chrousty vařím, peču nebo griluju! A to už je nějakých let!
Já zas mám moc ráda Vladimíra Renčína a tenhle kousek:
http://www.vesmir.cz/…if/type/html
Tomu říkám - nezdolný životní optimista! :mavam: :hug:

 
di
2451 příspěvků 14.08.13 22:30

Nic ve zlém, recept nekomentuju, jen mě hned napadlo tohle .
Přeju pěkný večer a preventivně se omlouvám předem i zadem.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz