Recept Vepřové chrousty s dušenou zeleninou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřové chrousty s dušenou zeleninou

Úvod

Špízy grilované buď přímo nad žárem, nebo bezpečně schované v alobalu, máme o dovolené na programu asi všichni. Tentokrát jsem zvolila dušenou zeleninovou přílohu. Žádné kořenící směsi, maso jsem ani neosolila, slanina odevzdala své. Bylo to jemné a bylo poznat, co člověk vložil do úst.

Postup

Krkovici den předem nakrájíme na kostky, pokapeme olejem a promícháme s čerstvě hrubě drceným pepřem a odrhnutými lístky bylinek. Přikryté necháme uležet v chladu.
Druhý den rozděláme oheň nebo rozpálíme gril.
Maso napichujeme na namočené špejle nebo jehly střídavě s paprikou, slaninou a cibulí (každý podle nátury).
Použijeme-li alobal, můžeme započít s chroustovým autodafé.
Cuketu oloupeme (je-li opravdu mladá, nemusíme), podélně rozkrojíme, osolíme a necháme vypotit.
Mezitím rychle oškrábeme brambory a vložíme je, pokrájené na menší kostky, na rozpálený olej.
Po chvíli přidáme cuketu, osušenou ubrouskem a pokrájenou na kostky.
Papriky zbavíme semínek, pokrájíme a vložíme k bramborám a cuketě. Osolíme, přihodíme čerstvé bylinky a pokrájená rajčata zbavená semínek. Můžeme přidat na tenké plátky nakrájený 1 stroužek česneku.
Dusíme doměkka.
Zeleninu na talíři doplníme libovolným množstvím černých oliv, přiložíme grilované maso a něco zeleného lupení na parádu.


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.08.13 vloženo
  • 1649x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut + uležení masa

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Na chrousty:
  • 1/2 kg vepřové krkovice (asi)
  • 4 menší cibule (nebo 10 šalotek)
  • 3 - 4 slovenské bílé papriky
  • 15 - 20 dkg slaniny např. anglické
  • barevný pepř drcený pivní lahví
  • hrstka bylinek (šalvěj, bazalka, tymián, oregáno)
  • trochu oleje
  • Na přílohu:
  • 2 pol. lžíce olivového oleje
  • 1 mladá žlutá cuketa
  • 4 brambory
  • 2 žluté macaté papriky
  • 5 - 10 rajčat (dle druhu)
  • 1 stroužek česneku, chcete-li
  • černé olivy v libovolném množství
  • hrstka bylinek (šalvěj, bazalka, tymián, oregáno)

Doporučená příloha

  • lehké bílé víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 14.08.13 20:56

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřové chrousty s dušenou zeleninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1202 příspěvků 15.08.13 20:01

Casino, dovolej mi drobnou únavu materiálu, není každý den posvícení! Vymyslím jim zato něco tak progresivního, že to nebudu jíst ani já. Jako třeba lečo. :lol:

 
tlustá bába
1202 příspěvků 15.08.13 19:49

Milá aktivní sportovkyně, moje dovolená má být správně o válení s knihou na chatičce na Sázavě. Byla o zmatcích, nemocech, závadách, poruchách a drobných zraněních. Ze zásoby (přepadla jsem knihovnu)přečteno - s bídou - 5 knížek a žádná nebyla o jídle! A už vůbec né o segedínu! Běda! :lol: :lol: :lol:

 
casino
4463 příspěvků 15.08.13 00:27
Ten obrázek je obzvláště...

… vypečený :potlesk: :palec: :)
Škoda ho, že se sveze s diskuzí a asi i s receptem ;) :roll: 8o :mrgreen:

Edit:
No asi nééé; jsem si uvědomil, že např. vrabců s různými přílohami je tu hafo! ;) 8) :mrgreen:

Příspěvek upraven 15.08.13 v 00:35

 
di
2451 příspěvků 14.08.13 23:46

Hmm, tak to je jak z mého života, aniž bych tušila, že to předtím „mistr“ sepsal a namaloval.
P. S. Jak bylo na dovolené a kde jste byli? S tou dovolenou jsme se minuly, já jela kapku dřív, do Szegedu, na " preteky "*. teď za týden jedem na další, pro změnu do Hamburku.
*bylo to tam úžasné, moc, Szeged je krásné město, navíc tam všude dobře a za lacino vaří, počasí vyšlo, krásné to bylo.

 
tlustá bába
1202 příspěvků 14.08.13 23:17

:lol: :lol: :lol: :potlesk: :potlesk: :potlesk:
No jasně! Ten je slavný!!! Na výstavě byly ty kresby vystavené tak, že všechny, krom poslední, byly v jednom prostoru - tam chodili lidi a usmívali se. Pak zašli za roh a za rohem upadli a řvali smíchy!
Od té doby občas chrousty vařím, peču nebo griluju! A to už je nějakých let!
Já zas mám moc ráda Vladimíra Renčína a tenhle kousek:
http://www.vesmir.cz/…if/type/html
Tomu říkám - nezdolný životní optimista! :mavam: :hug:

 
di
2451 příspěvků 14.08.13 22:30

Nic ve zlém, recept nekomentuju, jen mě hned napadlo tohle .
Přeju pěkný večer a preventivně se omlouvám předem i zadem.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz