Recept Vepřová roláda v meruňkovicovém sosu pro Zdenu

gmp Ostatní kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Jablka oloupu, vykrojím jadřinec a pokrájím na kostky. Stejně pokrájím i meruňky. Rozpustím máslo – na něm pak orestuji jablka, meruňky a rozinky. Přidám štamprličku meruňkovice, stáhnu z ohně a nechám vychladnout. Zvídavým hospodyňkám, jež bádají nad záhadou, co se zbytkem meruňkovice, doporučuji obrátit se na manžela (partnera) – on už si s tím poradí. Maso vhodným řezem rozkrojím na plát, naklepu. Osolím, opepřím, posypu drceným kmínem a potřu utřeným (nastrouhaným) česnekem. Rozložím uzené (může být i bůček, ale opravdu uzený ne to „co něco” z hypermarketu). Potřu jablečnomerunkovicovou směsí. Stočím roládu, převážu špagátkem a obalím ve směsi soli a pepře. Vložím do pekáčku, eventuelně do kastrolu. Troubu rozehřeji na 200°C a nechám zapéct bez zakrytí cca 30 minut. Až se maso uzavře, přiliji jablečný mošt smíchaný s řepným sirupem a vývarem. Nechám dál v troubě při 180 stupních něco kolem hodiny. Po tom čase vyndám z trouby, maso uklidím do tepla a sos prudkým vařením zredukuji na požadovanou hustotu. Pokud by se jevila někomu přílišná sladkost, lze ji srazit přidáním smetany. Z masa odstraním špagát, pokrájím a podávám se slezskými "kluskami":https://www.labuznik.cz/recept/kluski-slaskie-jemne-bile/, nebo kopytki. Jako příloha "červená řepa vařená s kmínem":https://www.labuznik.cz/recept/cervena-repa-varena-s-kminem/.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Maso Plněné vepřové maso Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 02.06.12 vloženo
  • 1819x zobrazeno

Ingredience

  • 2 kyselá jablka
  • 200 g sušených meruněk
  • 25 g másla
  • 30 g rozinek
  • 0,5 l merunkovice
  • 2 kg vepřové kýty na roládu
  • sůl, pepř, drcený kmín
  • 2 zoubky utřeného česneku
  • 200 g uzeného nakrájeného na tenké plátky
  • 20 g másla
  • 2 PL řepného sirupu
  • 250 ml jablečného moštu
  • 1 l vývaru (cca)

Doporučená příloha

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřová roláda v meruňkovicovém sosu pro Zdenu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřová roláda v meruňkovicovém sosu pro Zdenu

Eja
3883 příspěvků 6.6.12 01:08

Tak jsem si to myslela, děkuji :mavam: vypadá to moc dobře. Možná bych pro lepší prolnutí chuti směsky do masa vrstvila maso-směska-uzené. Včetně té přílohy - skvost :potlesk: :potlesk:

gmp
1603 příspěvků 5.6.12 22:43
oprava

Všechno pravda, vypadla věta při přetahování z wordu. Ale Mrcha Lab, když jsem se snažil o nápravu, na mou osobu dělal škaredé obličeje a tvrdil,že došlo k neočekávané chybě. Já se ulekl a z Labu utekl. Až nyní jsem byl poučen, že netřeba vyskakovat, ale v klidu přejít na první stranu a oprava tam bude. A hle, hle, hle je tomu tak. Tak ještě jednou omluva :pocitac:

Eja
3883 příspěvků 5.6.12 21:00

Opravdu poctivě jsem přečetla recept 5×…ale ta voňavá směska figuruje pouze v prvním odstavci a ve fázi chladnutí mizí… :nevim: do rolády ? k masu při pečení ?
Drobku, ano - syrup :hug:

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 2.6.12 16:55
Nojo, český pravopis.

My, dříve narození jsme se syrup učili ve škole s y, později se to změnilo, čert aby se v tom vyznal. :cert:
Spíš mám problém kde v téhle zemi hojnosti (Americko), seženu meruňkovici. :roll: Co jsem viděl je od Bolsu a to chutná úplně jinak, však to má pod 15% alkoholu. :poblion:

Zdenda Flanderka
5 příspěvků 2.6.12 11:39
Miloši,

děkujeme ti za krásné včerejší odpoledne, bylo to úžasné, nádherné a budeme to muset brzo zopakovat. Máma je z procházky po Praze, jízdy metrem a tramvají ještě celá v euforii… :lol: A uvaříme to příští týden z plece, pokud to nebude vadit a my jsme se vždy učili psát ¨syrup¨ s ¨I¨… :D

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz