Recept Vepřová pochoutka s nivou a žampióny

pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Vepřová pochoutka s nivou a žampióny

Postup

Maso nakrájíme na menší hranolky, osolíme, opepříme a zprudka opečeme za stálého míchání na rozpáleném tuku. Potom přidáme k masu pokráje­nou šunku, žampióny, pórek a nastrouhanou (či najemno nasekanou) nivu. Vše chvíli osmahneme a zjemníme smeta­nou. Při podávání ozdobíme na talíři kolečky čerstvého pórku a můžeme doplnit proužky čer­vené kapie. Příloha - čerstvý chléb nebo pečivo. Pokud chceme jako pří­lohu rýži, přilijeme trochu, ale opravdu málo! - vývaru (i z ma­soxu) pod osmažené maso (před zalitím smetanou či šle­hačkou) a dochutíme necelou lžicí pikantního až osfrého keču­pu, případně upravíme podle svých zvyklostí.

Recept je z kategorií: Kotlety

Nahlásit recept

  • 10385x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500-600 g vepřové kýty (kot­let či plecka)
  • 100-150 g nivy (plesnivého sýra)
  • 60 g šunky
  • 60 g sterilovaných žampiónů
  • 1 střední (i větší) pórek
  • 2 až 4 lžíce běžné smetany (šle­hačky)
  • olej
  • pepř
  • sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřová pochoutka s nivou a žampióny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřová pochoutka s nivou a žampióny

Manana
1515 příspěvků 30.12.12 16:36

Jolano, ty moc dobře víš, jak mi mluvíš z duše, -eeeee- ze všech chuťovejch buněk a jak říkal Kája Mařík, i z ledvin.

jolana
5068 příspěvků 30.12.12 12:31

Manano :* at zije nas bilej chleba bucek a sadlo :mavam:

Gagun a co tak kvetak s kakaem? ha…anebo libo li Houby s makem?

:mrgreen:
Manana
1515 příspěvků 30.12.12 12:27

Niva má soli do 5%, roquefort má soli 3,5%, ale má i 1,3% glutamátu.

Ač nemám žlučník, tak si věci ohrožující život moc neberu a pochutnávám si na bůčku, kachnách i husách. A s gustem si dám panenku plněnou nivou, pizzu čtyř sýrů nebo sýrovou pastu s dary moře nebo i bez nich.

gagun
9 příspěvků 30.12.12 10:57

Nežiji sice 100 let ale co pamatuji, jsem vždy slýchal nedávej tam ty nivy moc je strašně slaná.

Věřte mi že než jsem začal jíst jenom věci co neohrožují život, a jsou opravdu dobré zbaštil jsem takovýchto srač… hodně a tuhle jsem vařil už před deseti lety.

Hloupostí je tu opravdu habaděj, ale já píši jen k těm na které narazím.

jolana
5068 příspěvků 30.12.12 08:30

Gagun, ked je teraz v dnesnej dobe syr Niva spatny a presoleny este neznamena ze dakedy nebol lahodkovy= bol, dobre sa pamatam…v tomto recepte sadne, je to minutka ked sa pozries a precitas dobre.. skus si to pripravit ak vobec mas rad syry a potom zosiroka recni..zlatanin je tu habadej, hladaj ine..kto hlada-najde.. :mavam:

gagun
9 příspěvků 29.12.12 23:35

Nidky je slabé slovo, když dám nivu do jídla tak pro někoho koho nemám rád pokud budu chtít vařit pro přátele, rodinu tak si koupím něco pořádného!

gagun
9 příspěvků 29.12.12 23:34

Ano je to opět česká specialita, obdoba :potlesk:. A opět a znovu sýr Roquefortu je úplně jiný než niva, přidává se do několika málo jídel, jinak se dáva jako příloha, popř. samostatně ne jako v čr do každé omáčky která mě napadne, čekám kdy najdu nivu i v svíčkové pěkně zapečenou eidamem.

Niva je strašlivě přesolený sýr což opět dodá české národní kuchyni trošku toho infarktového adrenalinu :cert:

A nechápu proč tu musí být jeho historie, stačil by odkaz na gugl.

Manana
1515 příspěvků 29.12.12 22:11
gagunovi

(Tu „reakci na casina“ se mi nepodařilo odstranit.)

Trochu zeširoka s historií.

Niva je sýr s modrou plísní uvnitř hmoty, a je to kravská obdoba francouzského ovčího sýra Roquefortu. Ve čtyřicátých letech 20. století se název Roquefort stal chráněným názvem, a proto podobný, u nás vyráběný sýr musel dostat jiné jméno. Technologa mlékárny v Českém Krumlově (dnes Madeta), donského kozáka Charitonova napadla niva. Odtud původ jména.

Nyní k sýru samotnému a k pokrmům jej obsahujícím zejména. Sýr roquefort je ve francouzské a jiných kuchyních používán nejen jako samostatná příloha, ale i jako náplň. Děje se tomu tak již drahně let, ne li stovek let. Škoda zde mrhati místem nad tak známou věcí, stačí trochu zaguglit.

Hlavně do jídla NIKDY nedat nivu.

casino
4497 příspěvků 29.12.12 20:12
... pochoutka ...

Pepicek je otec zakladatel, bývalý majitel a jeden z tvořitelů těchto stránek :palec:
Ta „pochoutka“ mu patrně ulítla po těžkém dni, či probdělé noci :mrgreen:

gagun,
souhlasím s „Co jsem objevil doma“ nebo „Kýta ala pejsek a kočička“ ;)
Na LABU se vžilo: „Jak vyčistit ledničku“ :mrgreen:

Nevím, kolik vám je, ale možná ještě časem přijdete na platnost rčení NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY.
A že v kuchyni to platí tím tuplem, bych mohl vyprávět :oops: ;) :mrgreen:

gagun
9 příspěvků 29.12.12 10:37

Autora článku bych možná nechal zavřít za rozšiřování receptů které poškozují zdraví. Tento recept se dělal v restauracích možná pár let po revoluci, kdy si lidé mysleli jakou svobodu dostávají, ale dostávali pouze hřebíčky do žaludku plné ingrediencí na vředy a rakovinu.

Prosím NIKDY, ALE NIKDY nedávejte do jídla nivu, kečup a už vůbec ne vývar z masoxu!!! Ubližujete tím nejenom sobě ale i lidem ve svém okolí a také hlupáčkům kteří si to uvaří.

Recept by se měl spíše jmenovat: „Co jsem objevil doma“ nebo „Kýta ala pejsek a kočička“

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz