Recept Vepřová pečeně na způsob roastbeefu ( roastpork )
Padre Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
V naší rodině velmi oblíbená variace na anglický roastbeef.
Postup
Z masa odřežeme tučné části, opepříme, potřeme olejem a necháme uležet v lednici přes noc. Před tepelnou úpravou osolíme a sůl zapracujeme do masa. V pekáčku, kastrolu nebo pánvi ( používám starou nerezovou pánev, kterou zub času, moje neopatrnost a plameny sporáku připravily o plastovou rukojeť i ucho ) rozehřejeme olej a maso ze všech stran opékáme 10 - 15 minut. Pak nádobu s masem vložíme do trouby vyhřáté asi na 200°C a za občasného obrácení pečeme tak, aby celková doba tepelné úpravy byla přibližně 40 - 45 minut. Po této době maso vytáhneme. Aby nevystydlo, nechávám ho v průběhu přípravy šťávy ve vypnuté troubě, např. v zapékací míse. Olej slijeme, v použité pánvi či kastrolu rozpustíme máslo, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem. Povaříme a ochutíme vorčestrovou omáčkou. Maso podáváme nakrájené na velmi tenké plátky přelité šťávou. U nás jsou oblíbenou přílohou hranolky nebo opékané brambory a tatarská omáčka. Případně mohu doporučit omáčku ( dcerkami s humorem jim vlastním zvanou lahodný sós nebo sosák ) připravenou smícháním bílého jogurtu a majonézy v poměru 1:1, cukru, soli, sojové omáčky a špetky chilli koření. Tenké plátky pečeně jsou jako součást obložené mísy chutné i jako studené pohoštění. A pokud něco zůstane, rád si dám pár plátků na topinku.
Recept je z kategorií: Vepřové pečeně
- 17.09.09 vloženo
- 44333x zobrazeno
Čas přípravy
- 1 hodina
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 700 g vepřové pečeně bez kosti
- 2 dcl vývaru z hovězího masoxu
- 1 - 2 dcl oleje
- kousek másla
- vorčestrová omáčka
- sůl
- pepř
- 1 - 2 KL hladké mouky
Doporučená příloha
Hranolky, opékané nebo vařené brambory, rýže
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku21.4.14 11:49
Je to moc dobré,doporučuji.Podával jsem k tomu smetanové brambory s muškátovým oříškem.
Líbí se miDiskuse k receptu Vepřová pečeně na způsob roastbeefu ( roastpork )
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Vepřová pečeně na způsob roastbeefu ( roastpork )
194 příspěvků 3.1.15 18:10
Milá (daduuja) Danko,
velice děkuji za přání, ať se v tomto roce (ale i v těch dalších) daří Tobě, Tvým Zdeňkům a celé rodince.
Jsem moc rád, že se mohu pokochat pohledem na Tvé fotky, přečíst si Tvé komentáře a recepty - pro mne to je zárukou kvality.
Tvým postupem se nechám rád inspirovat i u tohoto receptu.
Přeji krásný den!
@daduuja vepřová pečeně není zrovna můj oblíbený kus prasátka, ale tato úprava je
i když to Padre v receptu nepíše, taky jsem
někdy v prosinci maso pekla zabalené v alobalu a je to podle mne ještě
lepší. 
1151 příspěvků 3.1.15 13:43
Padre
Porce na fotce je Zdenkova a pak si šel 2× přidat
a tak je to pokaždé.
Postup mám trošku jiný než ty. Maso opeču na grilovací pánvi skoro nasucho, jen potřené olejem při nakládání, dohněda, ze všech stran.
, smíchám zakysanou smetanu
s majolkou a nastrouhám dost česneku, worcester, sůl, pepř a špetku
jolokie na zvýraznění štiplavosti.

Připravím si alobal, posypu ho mořskou hrubou solí, přidám plátky česneku a rozmarýn, položím špalík masa, posypu povrch solí, zabalím a strčím s pekáčem do trouby na 230°C na asi 30 minut Na dno trouby dávám pekáč s vodou.
Dnes jsem měřila a mělo 70°C. U vepřového dobré, na hovězí by to bylo moc.
Na pánev po opékání přidám lžíci sádla, jednu cibuli nadrobno, nechám trochu zhnědnout, přidám stroužek česneku, lžíci hladké mouky, osmahnu, zaliju vývarem a provařím. Jako ty dochutím worcesterem, pepřem a solí. Na závěr ve šťávě nechám rozpustit kousek másla.
Masovou šťávu z alobalu přidám nakonec a prohřeju.
Sosák
Prostě lahoda
Padre, mějte se krásně v patnáctém roku, pozdravuj dcerky i ženu
194 příspěvků 27.8.14 07:06
Děkuji za vyzkoušení, milá daduujo, jsem velmi potěšen, že Vám chutnalo. Přeji krásný den!
1151 příspěvků 26.8.14 21:10
@Padre v sobotu jsem potřebovala něco moc dobrého a volba padla na tvou vepřovou.
1.5kg masa pro pět lidí a na
fotku nezbyl ani kousek 
Musím chválit
Určitě zopakuji v září.
Díky, dnes to zkusím.
194 příspěvků 23.11.10 19:33
Milá Zuzko, myslím, že u dvojnásobné porce by asi pečeně ( kotleta ) byla spíše delší než vyšší, takže bych dobu pečení nechal tak, jak je uvedena, tzn. celkem cca 45 minut. Aspoň u nás v obchodě prodávají pečeně přibližně stejného průměru a liší se spíš v délce…
Líbí se mi tento recept.Chci ho vyzkoušet. Je mi jasné, že důležitá je doba pečení. Nemáte zkušenosti s dvojnásobnou porcí?
256 příspěvků 20.9.09 05:26
Věřím, Padre. Manžel vždycky říká, že u takto připravovaného masa je nejlepší koření sůl, nic víc. Na milost bere ještě tak kmín, například na rybu.
194 příspěvků 18.9.09 20:31
Ejo, díky za radu s alobalem, příště to určitě vyzkouším. Jinak máš pravdu, je to opravdu dobrota za použití jen minima ingrediencí. Samozřejmě je možné použít další, např. sardelovou pastu nebo hořčici atd. k naložení, ale nám chuťově nejlíp vyhovuje tato „jednoduchá“ varianta. Hezký den!
Padre, to je moc velká dobrota, pokud se podaří vystihnout přesně ten správný čas tepelné úpravy. Stejně jako třeba u svíčkové si mi osvědčilo upečené maso pevně utáhnout do dvojitého Alobalu a nechat odpočinout, než se dodělá sosík. Maso zpevní a jdou krájet krásně tenké plátky. Pepřím čerstvě mletou směsí čtyř pepřů. To odležení flákoty oplácané olejem přes noc před přípravou je důležitá finta !