Recept Vepřová pečeně na způsob roastbeefu ( roastpork )

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřová pečeně na způsob roastbeefu ( roastpork )

Úvod

V naší rodině velmi oblíbená variace na anglický roastbeef.

Postup

Z masa odřežeme tučné části, opepříme, potřeme olejem a necháme uležet v lednici přes noc. Před tepelnou úpravou osolíme a sůl zapracujeme do masa. V pekáčku, kastrolu nebo pánvi ( používám starou nerezovou pánev, kterou zub času, moje neopatrnost a plameny sporáku připravily o plastovou rukojeť i ucho ) rozehřejeme olej a maso ze všech stran opékáme 10 - 15 minut. Pak nádobu s masem vložíme do trouby vyhřáté asi na 200°C a za občasného obrácení pečeme tak, aby celková doba tepelné úpravy byla přibližně 40 - 45 minut. Po této době maso vytáhneme. Aby nevystydlo, nechávám ho v průběhu přípravy šťávy ve vypnuté troubě, např. v zapékací míse. Olej slijeme, v použité pánvi či kastrolu rozpustíme máslo, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem. Povaříme a ochutíme vorčestrovou omáčkou. Maso podáváme nakrájené na velmi tenké plátky přelité šťávou. U nás jsou oblíbenou přílohou hranolky nebo opékané brambory a tatarská omáčka. Případně mohu doporučit omáčku ( dcerkami s humorem jim vlastním zvanou lahodný sós nebo sosák ) připravenou smícháním bílého jogurtu a majonézy v poměru 1:1, cukru, soli, sojové omáčky a špetky chilli koření. Tenké plátky pečeně jsou jako součást obložené mísy chutné i jako studené pohoštění. A pokud něco zůstane, rád si dám pár plátků na topinku.

Recept je z kategorií: Vepřové pečeně

Nahlásit recept

  • 17.09.09 vloženo
  • 31307x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 700 g vepřové pečeně bez kosti
  • 2 dcl vývaru z hovězího masoxu
  • 1 - 2 dcl oleje
  • kousek másla
  • vorčestrová omáčka
  • sůl
  • pepř
  • 1 - 2 KL hladké mouky

Doporučená příloha

  • Hranolky, opékané nebo vařené brambory, rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 03.01.15 13:25

Exkluzivní :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Láďa68 21.04.14 11:49

Je to moc dobré,doporučuji.Podával jsem k tomu smetanové brambory s muškátovým oříškem.

Diskuse k receptu Vepřová pečeně na způsob roastbeefu ( roastpork )

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Padre
194 příspěvků 03.01.15 18:10

Milá (daduuja) Danko,

velice děkuji za přání, ať se v tomto roce (ale i v těch dalších) daří Tobě, Tvým Zdeňkům a celé rodince.
Jsem moc rád, že se mohu pokochat pohledem na Tvé fotky, přečíst si Tvé komentáře a recepty - pro mne to je zárukou kvality.
Tvým postupem se nechám rád inspirovat i u tohoto receptu.
Přeji krásný den!

Eja
3858 příspěvků 03.01.15 14:15

@daduuja vepřová pečeně není zrovna můj oblíbený kus prasátka, ale tato úprava je :potlesk: i když to Padre v receptu nepíše, taky jsem někdy v prosinci maso pekla zabalené v alobalu a je to podle mne ještě lepší. :mavam:

daduuja
1145 příspěvků 03.01.15 13:43

Padre :hug:

Porce na fotce je Zdenkova a pak si šel 2× přidat :-) a tak je to pokaždé.

Postup mám trošku jiný než ty. Maso opeču na grilovací pánvi skoro nasucho, jen potřené olejem při nakládání, dohněda, ze všech stran.
Připravím si alobal, posypu ho mořskou hrubou solí, přidám plátky česneku a rozmarýn, položím špalík masa, posypu povrch solí, zabalím a strčím s pekáčem do trouby na 230°C na asi 30 minut Na dno trouby dávám pekáč s vodou.
Dnes jsem měřila a mělo 70°C. U vepřového dobré, na hovězí by to bylo moc.
Na pánev po opékání přidám lžíci sádla, jednu cibuli nadrobno, nechám trochu zhnědnout, přidám stroužek česneku, lžíci hladké mouky, osmahnu, zaliju vývarem a provařím. Jako ty dochutím worcesterem, pepřem a solí. Na závěr ve šťávě nechám rozpustit kousek másla.
Masovou šťávu z alobalu přidám nakonec a prohřeju.
Sosák :-), smíchám zakysanou smetanu s majolkou a nastrouhám dost česneku, worcester, sůl, pepř a špetku jolokie na zvýraznění štiplavosti.
Prostě lahoda :-)
Padre, mějte se krásně v patnáctém roku, pozdravuj dcerky i ženu :mavam:

Padre
194 příspěvků 27.08.14 07:06

Děkuji za vyzkoušení, milá daduujo, jsem velmi potěšen, že Vám chutnalo. Přeji krásný den!

daduuja
1145 příspěvků 26.08.14 21:10

@Padre v sobotu jsem potřebovala něco moc dobrého a volba padla na tvou vepřovou.
Musím chválit :potlesk: 1.5kg masa pro pět lidí a na fotku nezbyl ani kousek :-)
Určitě zopakuji v září.

ZuzkaR
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.11.10 07:57

Díky, dnes to zkusím.

Padre
194 příspěvků 23.11.10 19:33

Milá Zuzko, myslím, že u dvojnásobné porce by asi pečeně ( kotleta ) byla spíše delší než vyšší, takže bych dobu pečení nechal tak, jak je uvedena, tzn. celkem cca 45 minut. Aspoň u nás v obchodě prodávají pečeně přibližně stejného průměru a liší se spíš v délce…

ZuzkaR
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.11.10 17:28

Líbí se mi tento recept.Chci ho vyzkoušet. Je mi jasné, že důležitá je doba pečení. Nemáte zkušenosti s dvojnásobnou porcí?

Landospandos
256 příspěvků 20.09.09 05:26
Re: Vepřová pečeně na způsob roastbeefu ( roastpork )

Věřím, Padre. Manžel vždycky říká, že u takto připravovaného masa je nejlepší koření sůl, nic víc. Na milost bere ještě tak kmín, například na rybu.

Padre
194 příspěvků 18.09.09 20:31
Re: Vepřová pečeně na způsob roastbeefu ( roastpork )

Ejo, díky za radu s alobalem, příště to určitě vyzkouším. Jinak máš pravdu, je to opravdu dobrota za použití jen minima ingrediencí. Samozřejmě je možné použít další, např. sardelovou pastu nebo hořčici atd. k naložení, ale nám chuťově nejlíp vyhovuje tato „jednoduchá“ varianta. Hezký den!

Eja
3858 příspěvků 18.09.09 19:56
Re: Vepřová pečeně na způsob roastbeefu ( roastpork )

Padre, to je moc velká dobrota, pokud se podaří vystihnout přesně ten správný čas tepelné úpravy. Stejně jako třeba u svíčkové si mi osvědčilo upečené maso pevně utáhnout do dvojitého Alobalu a nechat odpočinout, než se dodělá sosík. Maso zpevní a jdou krájet krásně tenké plátky. Pepřím čerstvě mletou směsí čtyř pepřů. To odležení flákoty oplácané olejem přes noc před přípravou je důležitá finta !

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz