Recept Vepřová pečeně na mléce vonící česnekem

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřová pečeně na mléce vonící česnekem

Postup

Maso osolíme, opepříme, můžeme svázat provázkem, aby lépe drželo tvar. Najdeme vhodný pekáček nebo zapékací misku - měla by mít hodně vysoký okraj a neměla by být o moc větší než pečeně. Vložíme maso, přidáme všechny neloupané stroužky česneku a zalijeme mlékem - pečeně musí být v mléce ponořena ze 3/4. Strouhneme špetku muškátového oříšku. Rozehřejeme troubu na střední teplotu a zatím na plotně zvolna zahříváme obsah pekáčku, když se mléko začne vařit, maso obrátíme a dáme do trouby / proto je důležitý vysoký okraj, aby mléko nepřeteklo/.Po 30 minutách maso obrátíme a dáme dále péci. Pečeme až je maso hodně měkké a mléko zredukované na polovinu, při pečení občas obrátíme. Troubu vypneme, pekáč přikryjeme pokličkou a necháme ještě 10 minut v troubě. Pečeni vyjmeme, nakrájíme na plátky. Omáčku prolisujeme, dobře rozmícháme. Lze podávat s různými přílohami, podle mého názoru je nejlepší podávat omáčku zvlášť v omáčníku /každý si svoji porci masa poleje dle chuti/ a podávat s bagetou. P.S. množství česneku vypadá hrozivě, ale v mléce získá velmi jemnou chuť.

Recept je z kategorií: Vepřové pečeně

Nahlásit recept

  • 15.08.03 vloženo
  • 20584x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1,5 kg vykostěné vepřové pečeně
  • 2 velké palice česneku, rozebrané na stroužky, neloupané
  • 1 litr mléka
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 27.11.13 14:53

Já vím… nepoužila jsem vykostěnou pečeni…
Ale i kotletky v této úpravě byly vynikající!

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřová pečeně na mléce vonící česnekem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
parles
302 příspěvků 22.11.13 11:39

Tak tohle znám a můžu vřele doporučit! Měl jsem kdysi brožovanou kuchařku Francouzská kuchyně, vyšla někdy začátkem 80.let, ale později mi jí někdo ukradnul. A tam byl tento recept, jen s tím rozdílem, že se do mléka dávalo 40 stroužků česneku - v současné době by se tím jídlo dost prodražilo, že?

tlustá bába
1212 příspěvků 12.11.13 05:32

Vytahuji nahoru.
My se tu se Spiserem snažíme a mučíme panenky a Eja tu má recept od r. 2003! :potlesk:

jolana
5066 příspěvků 16.12.10 17:00

Slivo,hmmm..mozes …ale ja to nerobim, cesnak sa pekne rozotiera ku masku a bagetke (teda lepsie povedane u nas sa vycucne :-)) a ani tej omacky( u nas) neostava popravde, jednoducho necham skoro vypiect… a pekacik prikryvam bud alobalom alebo namocenym pecicim papirem..maso alebo kurca obratim len raz..:) Len do toho chod, po prve to je dobre as po druhe uvidis sama pri priprave co a ako..;)).. si ma nalakala , aj ja to asi zajtra pripravim :))

sliva78
73 příspěvků 16.12.10 16:18

pečený česnek ve slupce to je mňamka, ale když se bude koupat v mléce, přijde mi to trochu zvláštní. No fajn, dnes se na to vrhnu, vypadá to zajímavě a jednoduše. Předpokládám, že se stroužky pak vyloupnou a propasírují či rozmixují se do omáčky… jinak díky!!!!

jolana
5066 příspěvků 16.12.10 16:06

Nelupu, naozaj :) Osupes ich len od tej bielej jemnej slupky a ta pevna kosilka na nich ostane. A su dobreee, velmi chutne..davam k tomu mlieku snietku salvie a kludne sa da aj poriadne macate kuriatko (zvyknem aj maso aj kurca zatiahnut na 1-2 PL oleji/masle zprudka do zlatava)…su tu aj kuriatka s cesnakom bez mlieka..
 http://www.labuznik.com/…-loupezniku/

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

..si vyberaj a nech chuti..vsetky recepty su prenaramane chutne…pekny podvecer a drzim palce ku skuskam :)

sliva78
73 příspěvků 16.12.10 14:43

… asi se ptám jako tatar, ale stroužky česneku se opravdu neloupou???

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřová pečeně na mléce vonící česnekem

Tak dnes konečně došlo na tuto dobrůtku, právě jsem ji naservírovala „dravé zvěři“! Použila jsem krkovičku, jelikož jsem ji měla naloženou a přemýšlela, co s ní - a nelituji. Trochu jsem ochutnala - masíčko je krásně šťavnaté a voňavé (dala jsem ho do mléka a česneku asi o 2 hodiny před pečením), vzhled omáčky mě nejdřív trochu „vyděsil“, byla jakoby sražená, ale po prolisování je velmi jemná a hlaďoučká, trochu jsem ji dohustila granulovanou jíškou a dochutila Harmonií chuti. Paráda, slyším z kuchyně jen „chrochtání“ :-)) Dík za recept. Bona

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřová pečeně na mléce vonící česnekem

Tak tohle mi zatím unikalo… Syn si na zítra „objednal“ přírodní řízky a brambory od Spisera, jinak bych to hned zkusila, suroviny mám. (Ovšem na ty brambůrky se také těším..:-)) Tak snad příští víkend, už putuje do oblíbených. Ejo, díky za recept a Lydie za jeho vytažení. B.

lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vepřová pečeně na mléce vonící česnekem

Ejo, mám podobný recept, ale bez česneku, chtěla jsem přidat a zjistila jsem, že už tady něco podobného je. Já jsem dělala telecí pečeni, kterou jsem nejdříve ze všech stran opekla na pekáči. Přendala do plech, zalila mlékem a přidala jarní bylinky (oregano, tymián, citronový tymián a rozmarýn ). Určitě by to šlo udělat buď v pomalém hrnci, nebo v římském hrnci. Na to jsem přišla až to bylo hotové :-)
Jako přílohu jsem osmažila polentu nakrájenou na plátky, posypanou parmesánem. Bylo to neuvěřitelně dobré, příště vyzkouším s česnekem.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz