Recept Vepřová pečeně Jana Lucemburského

Pupek Lucemburská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Vepřové maso zbavíme přebytečného tuku, prošpikujeme po vlákně několika klínky slaniny, vkusně ovážeme udírenským špagátem a opečeme ze všech stran na sádle. Osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli, kořenovou zeleninu, bobkův list, nové koření a hrst šípků. Podlijeme vývarem a pod poklicí udusíme. Poloměkké maso vyjmeme z kastrolu, očistíme od zeleniny, přendáme na malý pekáček a na trošce scezeného výpeku odkryté dopečeme do kůrčičkovata. Na másle osmahneme hladkou mouku, zalijeme scezeným výpekem (případně ještě doředíme vývarem) a uvedeme do varu. Do základu přes jemné síto propasírujeme rozvařenou zeleninu a šípky. Přidáme smetanu, dochutíme lžičkou hořčice, solí, cukrem a nakonec doladíme citronovou šťávou. Maso odšpagátujeme, nakrájíme na tenčí plátky, rozložíme na talíře a zalijeme svíčkovo-šípkovou omáčkou. I když se jako ideální příloha nabízí houskový knedlík, zkuste přiložit pár kynutých malinových nebo ostružinových knedlíků vařených v páře. Kombinace je to sice zdánlivě nezkombinovatelná, ale jak kdybyste neznali ty rozmazlené Lucemburky. Pokud se ale do toho vjíte, jistě oceníte přímo vražednou rafinovanost této krmě. Zapíjíme burgundským vínem ze zlatých pohárů a s manželkou (manželem) při jídle nezávazně konverzujeme latinsky.

Recept je z kategorií: Vepřové pečeně

Nahlásit recept

  • 16.09.05 vloženo
  • 15300x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min.

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 0,5 kg karé bez kosti z prasete domácího nebo divokého
  • 100 g slaniny
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 1 hrst šípků
  • 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření
  • 150 ml smetany
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • hrudka sádla, hrudka másla
  • hladká mouka
  • zeleninový vývar.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřová pečeně Jana Lucemburského

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřová pečeně Jana Lucemburského

dag
544 příspěvků 4.12.09 01:57
Re: Vepřová pečeně Jana Lucemburského

kynuté knedlíky ke svíčkové to je klasika první republiky, a vždy se ke svíčkové podával nějaký ten jam, ať už brusinky nebo nouzový rybíz, tak proč by ty knedlíky nemohly být rovnou plněné. Mně se to líbí, jenom bys měl přidat recept na ty knedlíky.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová pečeně Jana Lucemburského - Pupku

Tak jsem udělala tuhle dobrotu coby adventní oběd. Jen jsem provedla nějaké obměny- maso - srnčí kýta a na doladění jsem místo hořčice dala pár lžic šípkové marmelády. Jako přílohu klasické houskové knedlíky (jednak jsem se nechtěla patlat se sladkými a hlavně jsem neměla odvahu).
Dostala jsem velkou pochvalu od rodiny, tak ji přeposílám tobě.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřová pečeně Jana Lucemburského

Bobka můžeme nahradit třeba javorovým listem. Pak ovšem recept operativně přejmenujeme na Torontskou pečeni. Ale když tam dáme místo vavřínu cokoliv jiného (nebo třeba taky nic), svět se nezboří. Hlavně ten šípek a malinový knedle tam musí být… :o)

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřová pečeně Jana Lucemburského

Pavel Bobek nechce svůj výuční list pustit z ruky, nedá se nahradit něčím jiným??

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz