Recept Vepřová panenka v pomerančové marinádě

(Hodnoceno 1x) Evropská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřová panenka v pomerančové marinádě

Úvod

Nalezeno na blogu Verveine Pêche a mírně poupraveno.

Postup

Věci na marinádu smícháme v míse a vložíme očištěnou panenku. Necháme marinovat nejméně 30 minut, otáčíme a poléváme marinádou.

Panenku vyndáme, osušíme a opečeme zprudka v kastrolu na oleji ze všech stran. Zalijeme většinou marinády, můžeme přidat trochu bílého vína a dusíme 40 minut. Hlídáme a mícháme, rádo se připaluje. Maso vyjmeme, přikryjeme alobalem, přidáme do kastrolu zbytek marinády a necháme zredukovat do sirupovité konzistence. Zase dobře hlídáme.

Maso nakrájíme na plátky, na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovými pusinkami nebo opečenou polentou.

Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Maso Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.01.13 vloženo
  • 9114x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod + marinování

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 panenka
  • sklenka bílého vína - asi deci (nemusí být)

Na marinádu:

  • 120 g pomerančové marmelády
  • šťáva a kůra ze dvou pomerančů
  • kousek čerstvého zázvoru, cca 6 cm, oloupaný, nastrouhaný
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1,5 polévkové lžíce vinného octa
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 kávová lžička soli
  • čerstvě mletý pepř, podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

sliva78 19.08.14 23:41

výborný recept, pochutnali jsme si

Odkaz na uvaření

zébulon 27.01.13 22:22

Uvaření se již líbí 9 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřová panenka v pomerančové marinádě

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
hippolyta
394 příspěvků 11.04.15 12:28

@DRuza1 No jo, vy se jiste obavate, ze „panenka bude vysusena“ :- )). Ne, nebude. Nevim, jak ctete recept, ale neni v nem slovo o „minutce“. Take nevim, z jakych cerpate zdroju, ale zadne maso neni primarne urceno jen k minutkove uprave. Nektere maso se jen, krome jinych moznosti upravy, hodi take k priprave tzv. minutek. Nebojte se z panenky udelat roladu, pecinku nebo ji klidne pomelte a udelejte si jemnoucke kulicky treba v rajcatovo-safranove omacce. Dobrou chut!

 
DRuza1
1 příspěvek 11.04.15 08:29

Odkdy se panenka dusí? :D Pokud je mi dobře známo, maso na minutku se dá upravit spousty způsoby, počína je smažením, pečením na pánvi, pečení na roštu a to nemluvím o úpravě anglickým způsobem. Takže pokud panenku dusíte, přeji dobrou chuť.

 
Eja
3811 příspěvků 29.01.13 19:19

Jo, jasně, z marinády redukcí udělám sosík. 800 g panenka je fakt macek :mrgreen:

 
Miina
43 příspěvků 29.01.13 10:52
Čas je určitě v pořádku.

Táhla jsem panenku při nízké teplotě dvě hodiny, a byla perfektní, šťavnatá a křehká. Právě dlouhým dušením se do masa dostanou všechny chutě marinády nebo omáčky.

 
zébulon  29.01.13 08:31

Ejo, neboj se, zkus to jednou takhle. Pri duseni se marinada krasne natahla do masa, bylo pak krehke a vubec ne gumove, jak se asi bojis. Pri te kratke uprave to nebude ono. Ale pujde to taky, jen tu marinadu potom zredukuj v kastrulku a budes mit krasnou omacku. Bylo by skoda ji vylejt. Panenka bya poradna, nevim kolik vazila, ale mozna tak 800 g.

 
casino
4466 příspěvků 28.01.13 19:22
"dusíme 40 minut"

…také mi ten uvedený čas připadá jako překlep… :think:

 
Eja
3811 příspěvků 28.01.13 19:12

Jo, to to chtělo. Přišlo mi to moc sladké. Předpokládám, že je - podle času úpravy- myšlena poměrně „macatá“ panenka. Rozhodně vyzkouším, jen si netroufnu na tento způsob úpravy masa, budu se držet vyzkoušeného - panenku očistit od marinády, 15 minut v troubě přepnuté na gril na mřížce při 220 st., zatáhnout do dvojitého alobalu a nechat 10 minut dojít. Mezitím udělám sos.
Ty pusinky :potlesk:

 
zébulon  28.01.13 17:05

Haha, už jsem to doplnila, ale sama sebe jsem pobavila, jaka jsem trubka :- )). Diky, Ejo!

 
Eja
3811 příspěvků 28.01.13 16:51

:mavam: V surovinách na marinádu je " 1,5 lžíce" - ale čeho??? :think:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz