Recept Vepřová panenka v pomerančové marinádě

(Hodnoceno 1x) Evropská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřová panenka v pomerančové marinádě

Úvod

Nalezeno na blogu Verveine Pêche a mírně poupraveno.

Postup

Věci na marinádu smícháme v míse a vložíme očištěnou panenku. Necháme marinovat nejméně 30 minut, otáčíme a poléváme marinádou.

Panenku vyndáme, osušíme a opečeme zprudka v kastrolu na oleji ze všech stran. Zalijeme většinou marinády, můžeme přidat trochu bílého vína a dusíme 40 minut. Hlídáme a mícháme, rádo se připaluje. Maso vyjmeme, přikryjeme alobalem, přidáme do kastrolu zbytek marinády a necháme zredukovat do sirupovité konzistence. Zase dobře hlídáme.

Maso nakrájíme na plátky, na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovými pusinkami nebo opečenou polentou.

Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Maso Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.01.13 vloženo
  • 9310x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod + marinování

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 panenka
  • sklenka bílého vína - asi deci (nemusí být)

Na marinádu:

  • 120 g pomerančové marmelády
  • šťáva a kůra ze dvou pomerančů
  • kousek čerstvého zázvoru, cca 6 cm, oloupaný, nastrouhaný
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1,5 polévkové lžíce vinného octa
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 kávová lžička soli
  • čerstvě mletý pepř, podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

sliva78 19.08.14 23:41

výborný recept, pochutnali jsme si

Odkaz na uvaření

zébulon 27.01.13 22:22

Uvaření se již líbí 9 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřová panenka v pomerančové marinádě

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
hippolyta
394 příspěvků 11.04.15 12:28

@DRuza1 No jo, vy se jiste obavate, ze „panenka bude vysusena“ :- )). Ne, nebude. Nevim, jak ctete recept, ale neni v nem slovo o „minutce“. Take nevim, z jakych cerpate zdroju, ale zadne maso neni primarne urceno jen k minutkove uprave. Nektere maso se jen, krome jinych moznosti upravy, hodi take k priprave tzv. minutek. Nebojte se z panenky udelat roladu, pecinku nebo ji klidne pomelte a udelejte si jemnoucke kulicky treba v rajcatovo-safranove omacce. Dobrou chut!

 
DRuza1
1 příspěvek 11.04.15 08:29

Odkdy se panenka dusí? :D Pokud je mi dobře známo, maso na minutku se dá upravit spousty způsoby, počína je smažením, pečením na pánvi, pečení na roštu a to nemluvím o úpravě anglickým způsobem. Takže pokud panenku dusíte, přeji dobrou chuť.

 
Eja
3820 příspěvků 29.01.13 19:19

Jo, jasně, z marinády redukcí udělám sosík. 800 g panenka je fakt macek :mrgreen:

 
Miina
43 příspěvků 29.01.13 10:52
Čas je určitě v pořádku.

Táhla jsem panenku při nízké teplotě dvě hodiny, a byla perfektní, šťavnatá a křehká. Právě dlouhým dušením se do masa dostanou všechny chutě marinády nebo omáčky.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.01.13 08:31

Ejo, neboj se, zkus to jednou takhle. Pri duseni se marinada krasne natahla do masa, bylo pak krehke a vubec ne gumove, jak se asi bojis. Pri te kratke uprave to nebude ono. Ale pujde to taky, jen tu marinadu potom zredukuj v kastrulku a budes mit krasnou omacku. Bylo by skoda ji vylejt. Panenka bya poradna, nevim kolik vazila, ale mozna tak 800 g.

 
casino
4473 příspěvků 28.01.13 19:22
"dusíme 40 minut"

…také mi ten uvedený čas připadá jako překlep… :think:

 
Eja
3820 příspěvků 28.01.13 19:12

Jo, to to chtělo. Přišlo mi to moc sladké. Předpokládám, že je - podle času úpravy- myšlena poměrně „macatá“ panenka. Rozhodně vyzkouším, jen si netroufnu na tento způsob úpravy masa, budu se držet vyzkoušeného - panenku očistit od marinády, 15 minut v troubě přepnuté na gril na mřížce při 220 st., zatáhnout do dvojitého alobalu a nechat 10 minut dojít. Mezitím udělám sos.
Ty pusinky :potlesk:

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.01.13 17:05

Haha, už jsem to doplnila, ale sama sebe jsem pobavila, jaka jsem trubka :- )). Diky, Ejo!

 
Eja
3820 příspěvků 28.01.13 16:51

:mavam: V surovinách na marinádu je " 1,5 lžíce" - ale čeho??? :think:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz