Recept Vepřová panenka s okurkovým želé

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřová panenka s okurkovým želé

Úvod

Inspirací byl recept z - http://www.molekularka.cz

Postup

Vepřovou panenku otřeme a očistíme od tuku a blan.
Koření nahrubo rozdrtíme v hmoždíři a vetřeme do masa. Necháme odležet v lednici minimálně 30 minut.
Troubu předehřejeme na 90°C.
Na pánvi rozpálíme olej a panenku rychle opečeme ze všech stran dohněda.
Položíme ji na mřížku do trouby a pečeme 30 minut, podle velikosti. Každých 10 minut pootočíme.
Panenku vyndáme na talíř, překryjeme ji alobalem a necháme 10 minut odpočívat.

Okurkové želé si připravíme s předstihem.
Celé salátové okurky a koriandrovou nat odštavníme a přefiltrujeme. Odměříme 250ml tekutiny, přidáme sůl, limetkovou štávu, cukr a želatinu, v malém hrnci zahřejeme a mícháme dokud se želatina nerozpustí. Přilijeme tequilu.
Směs nalijeme do hranaté misky vyložené potravinovou fólií a necháme ztuhnout.

Ostrá ústřicová omáčka:
Tomatovou štávu, ústřicovou omáčku a sladkou čilli omáčku rozmícháme v misce, přidáme gelespessu a necháme 15 minut odstát.

Recept je z kategorií: Molekulární kuchyně


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.04.15 vloženo
  • 2424x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut + příprava

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 1 větší vepřová panenka
  • 1 rovná polévková lžíce celého koriandru
  • 1 rovná polévková lžíce celého pepře
  • sůl
  • 2 polévkové lžíce řepkového oleje.
  • Okurkové želé:
  • 2 větší salátové okurky
  • 1 polévková lžíce natě koriandru
  • 10ml tequily
  • 1 lžička cukru
  • limetková štáva
  • sůl
  • 15g rostlinné želatiny.
  • Ostrá ústřicová omáčka:
  • 100g tomatové štávy
  • 1 polévková lžíce ústřicové omáčky
  • 1 polévková lžíce sladké čilli omáčky
  • 1 g gelespessy.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 24.04.15 20:02

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřová panenka s okurkovým želé

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1134 příspěvků 25.04.15 19:51

@birkana já ji normálně nepoužívám, jenom na blbinky jako jsou espumy nebo sféry… ale tohle dávkování funguje -

Spotřeba 25-50g Gelespessy na 1 l horké nebo studené tekutiny nebo tekuté směsi.
Pokud chcete získat konzistenci omáčky je obvyklé dávkování 6 g na 1 l.
Při stabilizaci pevných látek v tekutině se obvykle používá 9 g Gelespessy na litr tekutiny a pokud chcete mít velmi vizkózní tekutinu pak použijte 15g Gelespessy na litr tekutiny - informace z odkazu v úvodu :-)

 
birkana
1663 příspěvků 25.04.15 14:41

@daduuja, xantanovou gumu přidávám občas do pečiva, nikdy jsem s ní nezahušťovala. Máš s ní zkušenost? Např. kolik g xantanu na 1 l omáčky nebo šťávy? :mavam:

 
daduuja
1134 příspěvků 24.04.15 23:30

@jolana na to okurkové želé použij normální želatinu, ale na tu omáčku je xantan lepší, zůstane tekutá, ale zahuštěná, ale když jenom smícháš, tak bude taky dobrá :-)
Blbě jsem otočila talíř, takže na fotce není vidět.
Místo manga z receptu na molekulárce jsme měli hrušku. Pánové si velice pochutnali :-)
Panenka se mi velmi osvědčila dělat tak, jak popisuju, zůstane dorůžova, štavnatá a při krájení nevyteče žádná stáva.
Je to takové domácí vaření v modernějším pojetí :-)

 
jolana
5064 příspěvků 24.04.15 23:04

..musela som odist, a teraz ten koment dopisem,,,aj ja chcem takeeee.. :lol:..tak naaadherne to vyzera..ach jo…carodejnice.. :kytka: :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 24.04.15 22:16

@daduuuja, citam 1 g gelespessa 8o.. furt sa len vypytujem, tak som isla hladat..

http://www.molekularka.cz/…-gelespessa/

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz