Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Joris Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Kyselejší sos vyváží sladká chuť fíků.
Kdo má rád pikantnější, může si do kuskusu přidat Harissu.
Panenku osolíme a opepříme ze všech stran a zprudka osmahneme dozlatava na jedné lžičce oleje po dobu 5 minut. Maso vyndáme, přidáme jednu lžičku oleje, na kterém pozvolna orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme med, citronovou šťávu z celého citronu, vodu a tymián. Vše dobře promícháme a vrátíme zpět maso. Zakryjeme pokličkou a necháme dusit na mírném ohni 15 minut za občasného otočení masa. Po 15 minutách poskládáme okolo masa omyté a na čtvrtky pokrájené fíky a necháme zakryté vařit na mírném ohni dalších 10 minut. Vše s opatrností promícháme a servírujeme. Podával jsem s kuskusem, připraveném podle návodu na obalu.
Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Maso Vepřové maso
Kuskus
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Vepřová panenka s čerstvými fíky
Cuso, taky jsem měla na první přečtení ten pocit, ale v neděli jsem dělala synovi jeho oblíbené jídlo - panenku a šťouchané brambory, tak jsem to vyzkoušela, většinou čas moc přesně neměřím. Panenka střední macatosti ( ta Jorisova je podle mne trochu větší), půl hodinky se povalovala v oleji s hrubě mletými pepři a kapce sojovky, pak do trouby na malé mřížce položené na obrácené pokličce z varného skla, 220 st, 20 minut a pak 10 minut utažená ve dvojitém alobalu odpočívala už mimo pec. Byla přesně - růžová uprostřed, úplně ve středu ještě trochu mokrá, měkkoučká. Na tenoučké plátky, lehce pokapaná šťávou z alobalového kabátku. Myslím si, že pro trochu větší flákotku bude těch 30 minut akorát. Ale je pravda, že technologie přípravy je jiná. Já bych spíš byla nejistá ze dvou chvil ochlazení masa - nejdřív fáze vyndání při restování cibule, pak ochlazení čerstvými fíky. Ale - jakmile budou čerstvé fíky, neváhám, já tu chuť úplně cítím. Sušené určitě ne, to bych to radši zkusila s mangem.
Řekl bych že když se použijí sušené fíky ta chuť už bude trochu jiná
Protoze fiky, alespon zde kde ziji, maji kratke udobi kdy se dostanou koupit cerstve, tak by me zajimalo, mohla bych nechat zmeknout susene fiky? Nekdy to tak delam u zakusku…
kanadska priroda je neco jineho…je naprosto
monumentalni a az hroziva, avsak krasna. Uplne neco jineho nez romanticka
krajina doma! La Vuelta zkoncila dnes v Barcelone s jeji krasnou architekturou
at historickou, nebo moderni…to mi zde schazi, ta historie!
Tento recept je dost specifický (pro svou kyselou chuť sosu) a ne každému to musí chutnat.
s tou vepřovou panenkou je to přesně jak
říkáte 
babi já vám zase závidím tu kanadskou přírodu
Musím vyzkoušet! Krásné
Joris, tak nevim, mam-li Vam zavidet…no kazdopadne alespon to Spanelsko urcite! Spanelsko ma tolik vybornych receptu a tento je zajiste jeden z nich. Fiky miluji, avsak prozatim jsem je pouzivala na francouzskou sladkou kuchyni, anebo si jich koupila bedynku a pojizala jenom tak. Vas recept je nastesti k pouziti pro maly pocet porci. Zda se, ze cas na upecni veprove panenky je ovlivnen jeji velikosti. A jeste, mate peknou Cazuela TerraCottu nadobi…
Recept vyzera velmi jedlo, len mam trochu obavy o tie casy. 30 minut pecenia je podla mna na panenku velmi vela.
5068 příspěvků 11.8.12 18:43
Pekny recept
…s figami sa da aj takto:
ulezane maso okorenene mletym novym korenim, peprem, solou, lyzicou oleja,
malinke drievko skorice opiect, dat do pekacika/tajin k nemu snietku malinku
salvie ( nemusi byt) a pomegranate molases asi tri styri lyzice, 1-1,5 dl
vody/vyvaru, male tmave cele figy pod alobal do rury do zmaknutia.. 