Recept Vepřová panenka s čerstvými fíky

Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vepřová panenka s čerstvými fíky

Úvod

Kyselejší sos vyváží sladká chuť fíků.
Kdo má rád pikantnější, může si do kuskusu přidat Harissu.

Postup

Panenku osolíme a opepříme ze všech stran a zprudka osmahneme dozlatava na jedné lžičce oleje po dobu 5 minut. Maso vyndáme, přidáme jednu lžičku oleje, na kterém pozvolna orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme med, citronovou šťávu z celého citronu, vodu a tymián. Vše dobře promícháme a vrátíme zpět maso. Zakryjeme pokličkou a necháme dusit na mírném ohni 15 minut za občasného otočení masa.

Po 15 minutách poskládáme okolo masa omyté a na čtvrtky pokrájené fíky a necháme zakryté vařit na mírném ohni dalších 10 minut. Vše s opatrností promícháme a servírujeme. Podával jsem s kuskusem, připraveném podle návodu na obalu.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Maso Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 09.08.12 vloženo
  • 3818x zobrazeno

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 350-400 g vepřové panenky
  • 9 čerstvých zralých a pevných fíků
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 citron
  • 1 lžíce medu
  • 1 sklenice vody (200 ml)
  • 1 snítka tymiánu
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • Kuskus

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Joris 09.08.12 13:31

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřová panenka s čerstvými fíky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3837 příspěvků 28.08.12 19:00

Cuso, taky jsem měla na první přečtení ten pocit, ale v neděli jsem dělala synovi jeho oblíbené jídlo - panenku a šťouchané brambory, tak jsem to vyzkoušela, většinou čas moc přesně neměřím. Panenka střední macatosti ( ta Jorisova je podle mne trochu větší), půl hodinky se povalovala v oleji s hrubě mletými pepři a kapce sojovky, pak do trouby na malé mřížce položené na obrácené pokličce z varného skla, 220 st, 20 minut a pak 10 minut utažená ve dvojitém alobalu odpočívala už mimo pec. Byla přesně - růžová uprostřed, úplně ve středu ještě trochu mokrá, měkkoučká. Na tenoučké plátky, lehce pokapaná šťávou z alobalového kabátku. Myslím si, že pro trochu větší flákotku bude těch 30 minut akorát. Ale je pravda, že technologie přípravy je jiná. Já bych spíš byla nejistá ze dvou chvil ochlazení masa - nejdřív fáze vyndání při restování cibule, pak ochlazení čerstvými fíky. Ale - jakmile budou čerstvé fíky, neváhám, já tu chuť úplně cítím. Sušené určitě ne, to bych to radši zkusila s mangem.

Joris
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.08.12 09:18

Řekl bych že když se použijí sušené fíky ta chuť už bude trochu jiná ;)

babi
6360 příspěvků 26.08.12 19:49

Protoze fiky, alespon zde kde ziji, maji kratke udobi kdy se dostanou koupit cerstve, tak by me zajimalo, mohla bych nechat zmeknout susene fiky? Nekdy to tak delam u zakusku…
8o kanadska priroda je neco jineho…je naprosto monumentalni a az hroziva, avsak krasna. Uplne neco jineho nez romanticka krajina doma! La Vuelta zkoncila dnes v Barcelone s jeji krasnou architekturou at historickou, nebo moderni…to mi zde schazi, ta historie!

Joris
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.08.12 10:40

Tento recept je dost specifický (pro svou kyselou chuť sosu) a ne každému to musí chutnat.
babi já vám zase závidím tu kanadskou přírodu ;) s tou vepřovou panenkou je to přesně jak říkáte :palec:

veseleboruvky
28 příspěvků 24.08.12 09:32

Musím vyzkoušet! Krásné :)

babi
6360 příspěvků 23.08.12 23:04

Joris, tak nevim, mam-li Vam zavidet…no kazdopadne alespon to Spanelsko urcite! Spanelsko ma tolik vybornych receptu a tento je zajiste jeden z nich. Fiky miluji, avsak prozatim jsem je pouzivala na francouzskou sladkou kuchyni, anebo si jich koupila bedynku a pojizala jenom tak. Vas recept je nastesti k pouziti pro maly pocet porci. Zda se, ze cas na upecni veprove panenky je ovlivnen jeji velikosti. A jeste, mate peknou Cazuela TerraCottu nadobi…

Cuso
346 příspěvků 12.08.12 11:54

Recept vyzera velmi jedlo, len mam trochu obavy o tie casy. 30 minut pecenia je podla mna na panenku velmi vela.

ucitelas
328 příspěvků 12.08.12 09:49
to bude asi moc dobré
:palec:
jolana
5065 příspěvků 11.08.12 18:43

Pekny recept :potlesk:…s figami sa da aj takto: ulezane maso okorenene mletym novym korenim, peprem, solou, lyzicou oleja, malinke drievko skorice opiect, dat do pekacika/tajin k nemu snietku malinku salvie ( nemusi byt) a pomegranate molases asi tri styri lyzice, 1-1,5 dl vody/vyvaru, male tmave cele figy pod alobal do rury do zmaknutia.. :mavam:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz