Recept Vepřová panenka plněná hruškami

van.Thomas Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Vepřová panenka plněná hruškami

Úvod

Toto jídlo je pro ty, kdo má rád šťavnaté maso s nasládlou příchutí hrušek. Milovníci kyselin a pálivých dryáků musí jinam, tohle je jemná prácička pro labužníky.

Postup

První věc: polovinu odváženého másla šoupněte do mrazáku. /r/n Nejdřív maso: Hrušky nakrájíme na hranolky široké asi 2 cm. Budeme jimi plnit panenku. Maso je trochu stáhne, ve výsledku budou vypadat o trochu menší. Panenku očistíme. Do panenky uděláme z obou boků nožem tunel a středem protáhneme rukojeť vařečky, nebo něčeho o trochu širšího, abychom si udělali dost místa na hrušky. Dovnitř nasoukáme špalíky hrušek. Když se nám podaří dát dva menší na sebe, bude to pak v řezu hezká mozaika. Panenku osolíme, pokud zbyl nějaký špalík hrušky, tak rozmixovat a potřít tím maso. Opravdu ROZMIXOVAT, pokud to jen pomačkáte vidličkou a budou tam hrudky, spálí se vám na pánvi a vyhodíte je. Pokud umíte sehnat bránici, zabalíte celé maso do bránice. Kdo neumí, závidí ostatním bránici a pokračuje. Dejte si rozehřát troubu na 180°C i s prázdným pekáčem a vraťte se k panence. Rozpálíme suchou pánev, rozpustíme sádlo, panenku orestujeme ze všech stran. 2 minuty z každé strany by měly stačit, tedy dohromady 8 minut. Opravdu RESTOVAT na prudkém ohni, nesmí se dusit! Ti s bránicí začínají tou stranou, kde je bránice spojená, aby se panenka neodkopávala. Když je panenka opečená a trouba rozehřátá, přestěhujete panenku do toho nahřátého pekáče, přiklopíte pekáč, zaječíte, protože to víko je horké a vy nejste zvyklí začínat pečení v horkém pekáči, vezmete si chňapku, znova přiklopíte pekáč a šoupnete ho do trouby. Pečeme 10 minut, pokud si troubu neochladíme studeným pekáčem a máme ji opravdu rozehřátou. Pak vyndáme z trouby a necháme ještě 5 minut přikryté odstát. Panenku podáváme nakrájenou na cca dvoucentimetrové plátky, uvnitř musí být růžová. Kdo to má stejně hnědé po celé ploše řezu, ten to přehnal s pečením a vysušil maso. Sní to za trest sám a začne znovu. Omáčka: Oloupané hrušky nakrájíme na kostičky asi 1x1 cm. Rozpálíme pánev, rozpustíme na ní to máslo, co není v mrazáku a hrušky krátce orestujeme. Zmírníme oheň, přisypeme cukr a budeme karamelizovat, až to získá takovou nahněhlou, ale ještě světlou barvu. Trochu osolíme, opepříme, přidáme lístky tymiánu, které můžeme trochu pokrájet. Zkaramelizované hrušky zalijeme vývarem. Kostky z Vitany, kelímky od Maggi a podobné neřádstvo se zakazuje. Nadosmrti! Přivedeme k varu a pomalu zredukujeme na méně než polovinu. Kdo ještě nevypil hruškovici, ten ji teď přidá. Promícháme a vypneme. Teď postupně přidáváme kostičky ledového másla, které by měly omáčku zjemnit a zahustit. Omáčka by se neměla moc zuřivě míchat, jen lehce brázdit nebo přelévat. Můžeme ještě dochutit solí. Vařte s láskou a dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Minutky Plněné vepřové maso Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 31.03.21 vloženo
  • 2436x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Maso:
  • 800 g vepřové panenky
  • 4 hrušky (mohou být i tvrdší z kompotu)
  • 1 vepřová bránice (nemusí být)
  • 30 g sádla na pánev
  • sůl
  • Omáčka:
  • 2 hrušky
  • 45 g másla
  • 400 ml drůbežího vývaru
  • 20 g cukru
  • 40 ml hruškovice (může být i slivovice)
  • 1 snítka čerstvého tymiánu (cca 10 cm)
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • restované brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 31.3.21 21:03

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřová panenka plněná hruškami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřová panenka plněná hruškami

Labužník jandule02
1099 příspěvků 28.4.21 09:20
Pravda,

Jen jsem přesně nevěděla, jak se jmenuje taková ta síťka.

svato
1454 příspěvků 6.4.21 20:22

Ak môžem, úplne od veci: to, do čoho sa to balí, je omentum, po česky předstěra, bránica je dosť tenká vrstva svalu medzi dvomi vrstvami väziva, asi by to po pečení bolo skrútené a tvrdé.

Příspěvek upraven 06.04.21 v 20:23

Labužník jandule02
1099 příspěvků 3.4.21 15:50
No asi moc dobré

Pro nešiky jedna malá vychytávka - panenku lze naplnit (kromě hrušek i jinými věcmi) tak, že ostrým nožem uděláte jakoby roládku, naplníte a buď tvarujete do bránice, nebo uháčkujete umnou síť z potravinářského provázku - samozřejmě, že ne háčkem, prostě normálně zavážete stejně, jako každou jinou roládu. :lol:

Ala_V
113 příspěvků 3.4.21 07:26

Příjemně jsem se pobavila a vyzkouším, vypadá to lákavě!

Eja
3887 příspěvků 1.4.21 21:00

Krásně napsano a bude to moc dobre

Příspěvek upraven 01.04.21 v 21:01

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz