Recept Vepřová panenka plněná hruškami

van.Thomas Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Vepřová panenka plněná hruškami

Úvod

Toto jídlo je pro ty, kdo má rád šťavnaté maso s nasládlou příchutí hrušek. Milovníci kyselin a pálivých dryáků musí jinam, tohle je jemná prácička pro labužníky.

Postup

První věc: polovinu odváženého másla šoupněte do mrazáku. /r/n Nejdřív maso: Hrušky nakrájíme na hranolky široké asi 2 cm. Budeme jimi plnit panenku. Maso je trochu stáhne, ve výsledku budou vypadat o trochu menší. Panenku očistíme. Do panenky uděláme z obou boků nožem tunel a středem protáhneme rukojeť vařečky, nebo něčeho o trochu širšího, abychom si udělali dost místa na hrušky. Dovnitř nasoukáme špalíky hrušek. Když se nám podaří dát dva menší na sebe, bude to pak v řezu hezká mozaika. Panenku osolíme, pokud zbyl nějaký špalík hrušky, tak rozmixovat a potřít tím maso. Opravdu ROZMIXOVAT, pokud to jen pomačkáte vidličkou a budou tam hrudky, spálí se vám na pánvi a vyhodíte je. Pokud umíte sehnat bránici, zabalíte celé maso do bránice. Kdo neumí, závidí ostatním bránici a pokračuje. Dejte si rozehřát troubu na 180°C i s prázdným pekáčem a vraťte se k panence. Rozpálíme suchou pánev, rozpustíme sádlo, panenku orestujeme ze všech stran. 2 minuty z každé strany by měly stačit, tedy dohromady 8 minut. Opravdu RESTOVAT na prudkém ohni, nesmí se dusit! Ti s bránicí začínají tou stranou, kde je bránice spojená, aby se panenka neodkopávala. Když je panenka opečená a trouba rozehřátá, přestěhujete panenku do toho nahřátého pekáče, přiklopíte pekáč, zaječíte, protože to víko je horké a vy nejste zvyklí začínat pečení v horkém pekáči, vezmete si chňapku, znova přiklopíte pekáč a šoupnete ho do trouby. Pečeme 10 minut, pokud si troubu neochladíme studeným pekáčem a máme ji opravdu rozehřátou. Pak vyndáme z trouby a necháme ještě 5 minut přikryté odstát. Panenku podáváme nakrájenou na cca dvoucentimetrové plátky, uvnitř musí být růžová. Kdo to má stejně hnědé po celé ploše řezu, ten to přehnal s pečením a vysušil maso. Sní to za trest sám a začne znovu. Omáčka: Oloupané hrušky nakrájíme na kostičky asi 1x1 cm. Rozpálíme pánev, rozpustíme na ní to máslo, co není v mrazáku a hrušky krátce orestujeme. Zmírníme oheň, přisypeme cukr a budeme karamelizovat, až to získá takovou nahněhlou, ale ještě světlou barvu. Trochu osolíme, opepříme, přidáme lístky tymiánu, které můžeme trochu pokrájet. Zkaramelizované hrušky zalijeme vývarem. Kostky z Vitany, kelímky od Maggi a podobné neřádstvo se zakazuje. Nadosmrti! Přivedeme k varu a pomalu zredukujeme na méně než polovinu. Kdo ještě nevypil hruškovici, ten ji teď přidá. Promícháme a vypneme. Teď postupně přidáváme kostičky ledového másla, které by měly omáčku zjemnit a zahustit. Omáčka by se neměla moc zuřivě míchat, jen lehce brázdit nebo přelévat. Můžeme ještě dochutit solí. Vařte s láskou a dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Minutky Plněné vepřové maso Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 31.03.21 vloženo
  • 749x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Maso:
  • 800 g vepřové panenky
  • 4 hrušky (mohou být i tvrdší z kompotu)
  • 1 vepřová bránice (nemusí být)
  • 30 g sádla na pánev
  • sůl
  • Omáčka:
  • 2 hrušky
  • 45 g másla
  • 400 ml drůbežího vývaru
  • 20 g cukru
  • 40 ml hruškovice (může být i slivovice)
  • 1 snítka čerstvého tymiánu (cca 10 cm)
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • restované brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 31.3.21 21:03

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Vepřová panenka plněná hruškami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřová panenka plněná hruškami

Labužník jandule02
1097 příspěvků 28.4.21 09:20
Pravda,

Jen jsem přesně nevěděla, jak se jmenuje taková ta síťka.

svato
1445 příspěvků 6.4.21 20:22

Ak môžem, úplne od veci: to, do čoho sa to balí, je omentum, po česky předstěra, bránica je dosť tenká vrstva svalu medzi dvomi vrstvami väziva, asi by to po pečení bolo skrútené a tvrdé.

Příspěvek upraven 06.04.21 v 20:23

Labužník jandule02
1097 příspěvků 3.4.21 15:50
No asi moc dobré

Pro nešiky jedna malá vychytávka - panenku lze naplnit (kromě hrušek i jinými věcmi) tak, že ostrým nožem uděláte jakoby roládku, naplníte a buď tvarujete do bránice, nebo uháčkujete umnou síť z potravinářského provázku - samozřejmě, že ne háčkem, prostě normálně zavážete stejně, jako každou jinou roládu. :lol:

Ala_V
112 příspěvků 3.4.21 07:26

Příjemně jsem se pobavila a vyzkouším, vypadá to lákavě!

Eja
3884 příspěvků 1.4.21 21:00

Krásně napsano a bude to moc dobre

Příspěvek upraven 01.04.21 v 21:01

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz