Recept Vepřová lorna

Labužník jandule02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Prase zabijeme, vykucháme a očistíme, rozporcujeme normálním způsobem a odložíme nožičky a hlavu. Kůži stáhneme (můžeme nechat na pár kouscích bůčku). Můžeme buď vykostit všechno, nebo nechat část masa s kostmi (např. kolena). Velké kusy masa 2-3 kg osolíme, opepříme, složíme do řeznické lorny, dáme na oheň (topeniště zhruba stejné jako když se peče prase na rožni, tentokrát však topíme přímo pod lornou), přidáme všechny ingredience včetně ostatního koření a podlijeme trochu vodou. Přiklopíme druhou lornou a dusíme. Dusíme pomalu a zvolna. Občas zamícháme, podlívat se zpravidla už nemusí. Když je maso měkké, měla by být vytvořena hustá šťávička ještě s kousky dobrot. Papá se rukama s chlebem, zapíjí se pivem či vínem. Je možné do lorny přidat i játra, ledvinky a srdíčko, ale je lepší je zpracovat zvlášť podle nějakého "labužnického receptu". Prvně jsem tuto dobrotu jedla na hasičské soutěži někdy před 10lety. Kdo to vymyslel namouduši nevím.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 04.09.08 vloženo
  • 23747x zobrazeno

Čas přípravy

  • 6-8 hodin

Počet porcí

  • 30 porcí

Ingredience

  • 1 prase o váze cca 60 kg
  • 1 kg cibule
  • 1/2 kg česneku
  • 200 g feferonek
  • 2 kg hub
  • 2 l drcených rajčat
  • 1/2 kg slaniny
  • 1/2 l oleje (či sádlo)
  • sůl, pepř, sladká paprika
  • libeček, oregáno a majoránka (čerstvé natě)

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřová lorna

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřová lorna

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Jsem z reznicke rodiny a slovem „lodna“ se i u nas uz asi poslednich 80 let oznacuje hlinikova prepravka na maso a s dvema masivnimi uchy na kratsich stranach a bez jinych uprav. A „lorna“ se u nas rika tomu co je tady v komentarich na obrazku. Do minuleho roku jsme skladovali nekolik loden jen tak volne lozenych v zahradnicke kulnicce az do jedne noci..kdy nam je parta cigosu cmajzla a dozajista zpenizila…takze bacha…cigosi jdou uz i po lodnach a co kdyby teprve uvideli lorny !!! ))).

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna ...

jandule, já jsem ze severních Čech a název lodna byla skutečně pro řeznickou hliníkovou přepravku bez úprav. Lorna již úpravy má … kdoví jestli v tom nemají prsty Krušnohorci…

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Jejej, to se nám to okotilo. Tak já to trochu upřesním. Výraz „lorna“ je prostě místní výraz pro řeznickou přepravku na kutnohorsku - dříve, před těmi 10-ti lety byla opravdu hliníková, ale teď jsme již dál a tak se používá nerez. Je to opravdu jen takový obří pekáč s druhým, kterým se to přikryje. Fakt je, že to člověk většinou nevlastní, když jsme potřebovali, museli jsme zapůjčit od řezníka. Ten ovšem trval na vrácení ve vydrhnutém stavu a tak jsem si někdy připadala, jak po velké zeleninové loupeži - ty opečeniny a okouřeniny jdou sdrápat jen citronem.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Nojo, počkáme na oldsofta … to je takový šikula. Já to po těch létech co znám oba výrazy také neřeším, a ani nebádám. Hlavně, že víte v čemže se to vaří, dusí, udí? Také jsem kdysi ochutnala a mohu poděkovat jandule za uveřejnění takovéhoto krásného a hlavně chutného receptu.

myska2
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Mrtvolko, nech toho. Tady musis mluvit slusne nebo bude bububu.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Hm, přiznám se, že lorna už jsem u řezníka zaslechal, ale lodna slyším taky poprvé. Jestli on to není moravský výraz a to jsme pak my cajzli v haj… Oh, pardón, dámy prominou.

myska2
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna, Bedli,

ja jsem z toho jelen. Tu cestinu uz asi nikdy nepochopim. Ale ono to neni ani z nemciny, odkud pochazi vetsina takovyhle ceskych vyrazu. Leda by to melo neco spolecneho s lodenem, teda kabatem pro tri generace, ale to je nejspis blbost… Takze pro mne dalsi slovo do slovniku, zrovna jako pro ten Word.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Zkusila jsem zadat všechna slova lorny, lórny, lodny i lórnydo Wordu, ani jedno spisovná čeština nezná … zkuste si to.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Řeznická lodna nebo lódna děvčata jak chcete nemá komínky. Pokud chtěl někdo odlišit, ať krajově či jinak … nazval to lorna. Lodna bude ještě někde na půdě v domečku po rodičích. Ale tam již nemám přístup. Je podobná druhému obrázku od Jény, jen tam nejsou komínky a navařené lišty pro poklop. Mysko2 … nejedná se o překlep.

pekarka
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Ano ano di u nás se taky říká lódna- velký plech, tomu rozumím. A z prasátka mám nejradši zabíjačku - mňam.

di
2452 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna - pro blanca.xy

U nás v rodině se používá termín lódna. Dědeček byl řezník-uzenář z Vysočiny (Velké Meziříčí), původem z Jižní Moravy (Brumovice). Ještě jich v tom medříčském domě pár máme, včetně (částečně) vybavené dílny a udírny.

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna - mysko2,

já jsem se totiž již dříve setkala s oběma výrazy vždy ve významu větší přepravka na maso, jen bych ráda věděla, který výraz je správně. Asi je to krajové a používají se výrazy oba ;-). B.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

A ještě jedna **lodna ** - popojeďte na stránce dolů:

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Ale ona asi i ta **lódna ** něco bude.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Tak jsem se díky vám **poučila ** a nezištně předávám dál.

myska2
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna, Blanco,

je to preklep, podivej se na rozlozeni pismen na klavesnici ;).

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Prosím, může mi někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi lodnou a lornou? Nějak v tom tápu :-). B.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Ona ta lorna je velice zajímavá věc. Naši měli řeznickou lodnu a v té jsme prodělávali hmotu na salámy, mleté maso, vánoční klobásy a pod. V praxi sloužila vlastně k přenášení kusového masa. Byla ze silného hliníku. Lorna, tu kterou jsem viděla o mnoho později, je ze silného plechu, je to obdélník či čtverec, má komínky a pod ní se rozdělává oheň. Překrývá se poklicí v tom daném tvaru a masíčko z ní je opravdu super. Ale ani jedno ani druhé nevlastním.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Nóóó, tak na tohle bych se nechala ráda pozvat, protože prasata nemáme! Musí to být móóóc dobré- škoda......
Když slyším Lorna, tak si vzpomenu na Lornu Vančurovou(ta co měla čtyřčata a hned se stala VIP).
Hezký den Terrinka

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz