Recept Vepřová lorna

Labužník jandule02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Prase zabijeme, vykucháme a očistíme, rozporcujeme normálním způsobem a odložíme nožičky a hlavu. Kůži stáhneme (můžeme nechat na pár kouscích bůčku). Můžeme buď vykostit všechno, nebo nechat část masa s kostmi (např. kolena). Velké kusy masa 2-3 kg osolíme, opepříme, složíme do řeznické lorny, dáme na oheň (topeniště zhruba stejné jako když se peče prase na rožni, tentokrát však topíme přímo pod lornou), přidáme všechny ingredience včetně ostatního koření a podlijeme trochu vodou. Přiklopíme druhou lornou a dusíme. Dusíme pomalu a zvolna. Občas zamícháme, podlívat se zpravidla už nemusí. Když je maso měkké, měla by být vytvořena hustá šťávička ještě s kousky dobrot. Papá se rukama s chlebem, zapíjí se pivem či vínem. Je možné do lorny přidat i játra, ledvinky a srdíčko, ale je lepší je zpracovat zvlášť podle nějakého "labužnického receptu". Prvně jsem tuto dobrotu jedla na hasičské soutěži někdy před 10lety. Kdo to vymyslel namouduši nevím.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 04.09.08 vloženo
  • 26631x zobrazeno

Čas přípravy

  • 6-8 hodin

Počet porcí

  • 30 porcí

Ingredience

  • 1 prase o váze cca 60 kg
  • 1 kg cibule
  • 1/2 kg česneku
  • 200 g feferonek
  • 2 kg hub
  • 2 l drcených rajčat
  • 1/2 kg slaniny
  • 1/2 l oleje (či sádlo)
  • sůl, pepř, sladká paprika
  • libeček, oregáno a majoránka (čerstvé natě)

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřová lorna

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřová lorna

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Jsem z reznicke rodiny a slovem „lodna“ se i u nas uz asi poslednich 80 let oznacuje hlinikova prepravka na maso a s dvema masivnimi uchy na kratsich stranach a bez jinych uprav. A „lorna“ se u nas rika tomu co je tady v komentarich na obrazku. Do minuleho roku jsme skladovali nekolik loden jen tak volne lozenych v zahradnicke kulnicce az do jedne noci..kdy nam je parta cigosu cmajzla a dozajista zpenizila…takze bacha…cigosi jdou uz i po lodnach a co kdyby teprve uvideli lorny !!! ))).

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna ...

jandule, já jsem ze severních Čech a název lodna byla skutečně pro řeznickou hliníkovou přepravku bez úprav. Lorna již úpravy má … kdoví jestli v tom nemají prsty Krušnohorci…

Labužník jandule02
1099 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Jejej, to se nám to okotilo. Tak já to trochu upřesním. Výraz „lorna“ je prostě místní výraz pro řeznickou přepravku na kutnohorsku - dříve, před těmi 10-ti lety byla opravdu hliníková, ale teď jsme již dál a tak se používá nerez. Je to opravdu jen takový obří pekáč s druhým, kterým se to přikryje. Fakt je, že to člověk většinou nevlastní, když jsme potřebovali, museli jsme zapůjčit od řezníka. Ten ovšem trval na vrácení ve vydrhnutém stavu a tak jsem si někdy připadala, jak po velké zeleninové loupeži - ty opečeniny a okouřeniny jdou sdrápat jen citronem.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Nojo, počkáme na oldsofta … to je takový šikula. Já to po těch létech co znám oba výrazy také neřeším, a ani nebádám. Hlavně, že víte v čemže se to vaří, dusí, udí? Také jsem kdysi ochutnala a mohu poděkovat jandule za uveřejnění takovéhoto krásného a hlavně chutného receptu.

myska2
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Mrtvolko, nech toho. Tady musis mluvit slusne nebo bude bububu.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Hm, přiznám se, že lorna už jsem u řezníka zaslechal, ale lodna slyším taky poprvé. Jestli on to není moravský výraz a to jsme pak my cajzli v haj… Oh, pardón, dámy prominou.

myska2
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna, Bedli,

ja jsem z toho jelen. Tu cestinu uz asi nikdy nepochopim. Ale ono to neni ani z nemciny, odkud pochazi vetsina takovyhle ceskych vyrazu. Leda by to melo neco spolecneho s lodenem, teda kabatem pro tri generace, ale to je nejspis blbost… Takze pro mne dalsi slovo do slovniku, zrovna jako pro ten Word.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Zkusila jsem zadat všechna slova lorny, lórny, lodny i lórnydo Wordu, ani jedno spisovná čeština nezná … zkuste si to.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Řeznická lodna nebo lódna děvčata jak chcete nemá komínky. Pokud chtěl někdo odlišit, ať krajově či jinak … nazval to lorna. Lodna bude ještě někde na půdě v domečku po rodičích. Ale tam již nemám přístup. Je podobná druhému obrázku od Jény, jen tam nejsou komínky a navařené lišty pro poklop. Mysko2 … nejedná se o překlep.

pekarka
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Ano ano di u nás se taky říká lódna- velký plech, tomu rozumím. A z prasátka mám nejradši zabíjačku - mňam.

di
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna - pro blanca.xy

U nás v rodině se používá termín lódna. Dědeček byl řezník-uzenář z Vysočiny (Velké Meziříčí), původem z Jižní Moravy (Brumovice). Ještě jich v tom medříčském domě pár máme, včetně (částečně) vybavené dílny a udírny.

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna - mysko2,

já jsem se totiž již dříve setkala s oběma výrazy vždy ve významu větší přepravka na maso, jen bych ráda věděla, který výraz je správně. Asi je to krajové a používají se výrazy oba ;-). B.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

A ještě jedna **lodna ** - popojeďte na stránce dolů:

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Ale ona asi i ta **lódna ** něco bude.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Tak jsem se díky vám **poučila ** a nezištně předávám dál.

myska2
144 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna, Blanco,

je to preklep, podivej se na rozlozeni pismen na klavesnici ;).

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Prosím, může mi někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi lodnou a lornou? Nějak v tom tápu :-). B.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Ona ta lorna je velice zajímavá věc. Naši měli řeznickou lodnu a v té jsme prodělávali hmotu na salámy, mleté maso, vánoční klobásy a pod. V praxi sloužila vlastně k přenášení kusového masa. Byla ze silného hliníku. Lorna, tu kterou jsem viděla o mnoho později, je ze silného plechu, je to obdélník či čtverec, má komínky a pod ní se rozdělává oheň. Překrývá se poklicí v tom daném tvaru a masíčko z ní je opravdu super. Ale ani jedno ani druhé nevlastním.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřová lorna

Nóóó, tak na tohle bych se nechala ráda pozvat, protože prasata nemáme! Musí to být móóóc dobré- škoda......
Když slyším Lorna, tak si vzpomenu na Lornu Vančurovou(ta co měla čtyřčata a hned se stala VIP).
Hezký den Terrinka

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz