Recept Vepřová líčka na červeném víně se zeleninou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Líčka - jemné a šťavnaté maso, které dodá šťávě vynikající chuť a sílu, není zapotřebí zahušťovat.

Postup

Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostky. Naťovou cibulku nakrájíme na větší kousky. Líčka dobře očistíme (zejména blanky)a zlehka obalíme v hladké mouce. V kastrolu si rozehřejeme olej a líčka na něm rychle opečeme. Poté je vyjmeme a do výpeku přidáme máslo, vsypeme cibuli a restujeme ji do sklovata, poté přidáme kořenovou zeleninu a necháme ji za občasného míchání pár minut restovat. Nakonec vsypeme naťovou cibulku, promícháme a přidáme rajčatový protlak. Ten za stálého míchání zasmahneme (pozor, ať se nepřipálí!) a ihned trochu zalijeme horkým vývarem. Přidáme opečená líčka, tymián, pepř, dolijeme do 2/3 výšky masa vínem, osolíme, přiklopíme poklicí a vložíme do horké trouby. Po 10 minutách troubu stlumíme na 175 až 180° C a pečeme za občasného podlévání vínem a vývarem do měkka - asi hodinu a půl. Poté ještě cca 15 minut necháme lehce provářet již bez poklice. Kdo chce, může maso vyjmout, nechat šťávu vydusit na tuk, zasypat moukou a pár minut za stálého míchání zarestovat a podlít zbylým vývarem a vínem a nechat ještě 15 minut zvolna provářět bez poklice. Já ale již nezahušťuji. Lze i např. hustou šťávu připravit tak, že vyndáme maso, rozmixujeme zeleninu a přepasírujeme přes sítko.

Dobrou chuť.

Nahlásit recept

  • 03.01.16 vloženo
  • 6645x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 a půl hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg vepřových líček (cca 12 ks)
  • sůl
  • olej
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • celer (stejný díl jako petržel)
  • naťová cibulka - dle chuti
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 snítky tymiánu (sušený cca 1 a půl lžičky kávové)
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • červené suché víno - cca 0,25 l až 0,5 l
  • masový vývar na podlití (může být i připravený z masoxu)
  • hladká mouka na obalení
  • 1 lžička másla

Doporučená příloha

  • Podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky, vařenými bramborami nebo bramborovými noky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřová líčka na červeném víně se zeleninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
birkana
1674 příspěvků 10.01.16 09:17

@blond007, dík za tip na Makro. Už mám líčka připsána na nákupním seznamu. Do Makra se dostanu tak jednou za 4 - 6 týdnů (nejbližší prodejny mám vzdálené 57 a 53 km :roll: ); snad ta líčka budou mít v nabídce. V současné době moc nevařím :oops: neboť tvořím karnevalové kostýmy :lol: :mavam:

 
blond_007
27 příspěvků 09.01.16 23:08

Birkano líčka mají v Makru, tam na ně chodíme my, dneska jsem je opět dělala :-)Nebo pokud máte někoho známého v klasickém řeznictví. Dělám je v tlakáči, neobaluju v mouce, víno dávám hned a zeleninu nechávám na hrubo. (červená cibule, petržel, mrkev, celer) Pokud je to na slavnostnější oběd, tak pasíruju, robotem to je rychlejší, ale zesvětlá to. Ujíždíme na nich :-)

 
birkana
1674 příspěvků 03.01.16 18:11

@ikoš má s receptem sledovanost (za tu chvilku, co je recept zveřejněn), že fakt čučím 8o 8o 8o. Asi budu muset vyzkoušet - jen ta líčka sehnat :zed:.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Hruškový koláč Hruškový koláč
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz