Recept Vepřová líčka na červeném víně se zeleninou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Líčka - jemné a šťavnaté maso, které dodá šťávě vynikající chuť a sílu, není zapotřebí zahušťovat.

Postup

Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostky. Naťovou cibulku nakrájíme na větší kousky. Líčka dobře očistíme (zejména blanky)a zlehka obalíme v hladké mouce. V kastrolu si rozehřejeme olej a líčka na něm rychle opečeme. Poté je vyjmeme a do výpeku přidáme máslo, vsypeme cibuli a restujeme ji do sklovata, poté přidáme kořenovou zeleninu a necháme ji za občasného míchání pár minut restovat. Nakonec vsypeme naťovou cibulku, promícháme a přidáme rajčatový protlak. Ten za stálého míchání zasmahneme (pozor, ať se nepřipálí!) a ihned trochu zalijeme horkým vývarem. Přidáme opečená líčka, tymián, pepř, dolijeme do 2/3 výšky masa vínem, osolíme, přiklopíme poklicí a vložíme do horké trouby. Po 10 minutách troubu stlumíme na 175 až 180° C a pečeme za občasného podlévání vínem a vývarem do měkka - asi hodinu a půl. Poté ještě cca 15 minut necháme lehce provářet již bez poklice. Kdo chce, může maso vyjmout, nechat šťávu vydusit na tuk, zasypat moukou a pár minut za stálého míchání zarestovat a podlít zbylým vývarem a vínem a nechat ještě 15 minut zvolna provářět bez poklice. Já ale již nezahušťuji. Lze i např. hustou šťávu připravit tak, že vyndáme maso, rozmixujeme zeleninu a přepasírujeme přes sítko.

Dobrou chuť.


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.01.16 vloženo
  • 6047x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 a půl hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg vepřových líček (cca 12 ks)
  • sůl
  • olej
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • celer (stejný díl jako petržel)
  • naťová cibulka - dle chuti
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 snítky tymiánu (sušený cca 1 a půl lžičky kávové)
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • červené suché víno - cca 0,25 l až 0,5 l
  • masový vývar na podlití (může být i připravený z masoxu)
  • hladká mouka na obalení
  • 1 lžička másla

Doporučená příloha

  • Podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky, vařenými bramborami nebo bramborovými noky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřová líčka na červeném víně se zeleninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1665 příspěvků 10.01.16 09:17

@blond007, dík za tip na Makro. Už mám líčka připsána na nákupním seznamu. Do Makra se dostanu tak jednou za 4 - 6 týdnů (nejbližší prodejny mám vzdálené 57 a 53 km :roll: ); snad ta líčka budou mít v nabídce. V současné době moc nevařím :oops: neboť tvořím karnevalové kostýmy :lol: :mavam:

 
blond_007
27 příspěvků 09.01.16 23:08

Birkano líčka mají v Makru, tam na ně chodíme my, dneska jsem je opět dělala :-)Nebo pokud máte někoho známého v klasickém řeznictví. Dělám je v tlakáči, neobaluju v mouce, víno dávám hned a zeleninu nechávám na hrubo. (červená cibule, petržel, mrkev, celer) Pokud je to na slavnostnější oběd, tak pasíruju, robotem to je rychlejší, ale zesvětlá to. Ujíždíme na nich :-)

 
birkana
1665 příspěvků 03.01.16 18:11

@ikoš má s receptem sledovanost (za tu chvilku, co je recept zveřejněn), že fakt čučím 8o 8o 8o. Asi budu muset vyzkoušet - jen ta líčka sehnat :zed:.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz