Recept Vepřová kýta pečená pro krásu
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Proč to tu není, nebo neumím hledat? Lze použít jakékoliv maso - vepřové, jehněčí, krůtí, kuřecí ...
Postup
Vepřové maso prošpikujeme klínky iberijského špeku a kousky větviček rozmarýnu. Na dno pekáče vložíme na kolečka nakrájenou cibuli, rozpůlené stroužky česneku a zbylý rozmarýn. Maso osolíme, vložíme do pekáče, trochu opepříme, podlijeme a přikryté pečeme asi hodinu a čtvrt (jednou obrátíme). Mezitím nakrájíme neoloupané lilky i cukety, osolíme je a necháme vypotit. Poté je opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme je na hrubé kusy. Rajčata ponecháme vcelku. Když je maso měkké, ale ještě nemá barvu, přidáme zeleninu a dopékáme již odkryté. Je-li šťáva řídká, přidáme během dopékání 1 - 2 lžíce protlaku nebo, chceme-li víc sosu, zároveň se zeleninou malé balení drcených rajčat. O dovolené pojídáme s bílým chlebem, v zimě s bramborami, ale i s rýží. Brambory mohou být oloupané vařené zvlášť, nebo vařené ve slupce a dopečené samostatně v troubě, nebo pečené zároveň s masem a zeleninou. Špatné není ani bramborové pyré, kdy s bramborami vaříme 2 - 3 stonky řapíkatého celeru (zbavené vláken), které po dovaření brambor vyjmeme, nakrájíme na kolečka a vložíme je do vymíchaného pyré. (Uvařené brambory slijeme, přilijeme smetanu, necháme přejít varem, přidáme kus másla a vymícháme kaši. Do kaše zamícháme pokrájený celer a ve dvou lžicích smetany rozšlehaný žloutek.) Pokud se nudíte, můžete z bramborového pyré upéci pusinky. Na fotografii je maso a zelenina před dopečením. Nikoho nebaví čekat s prázdným talířem, až to vyfotím.
Recept je z kategorií: Vepřové pečeně
- 05.01.14 vloženo
- 30464x zobrazeno
Čas přípravy
- 2 a 1/2 hodiny
Počet porcí
- 6 porcí
Ingredience
- 2 kg vepřové kýty (nebo jiného kusu vepře)
- 15 dkg iberijského špeku
- 4 snítky živého rozmarýnu
- 3 cibule
- 1 palice česneku
- 2 žluté papriky
- 1 červená paprika
- 2 lilky
- 2 cukety
- 1 krabička rajčátek Cherry nebo San Marzano
- sůl
- čerstvý, hrubě mletý pepř
Doporučená příloha
bageta, brambory, rýže
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku29.3.16 07:52
Tentokrát to byla kýta jehněčí … bez špeku, zato pomalu pečená v růžovém víně (s rozmarýnem, dvěma větvičkami tymiánu, rozčtvrcenou cibulí a palicí česneku), šťáva zjemněná kouskem másla …
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkůmDiskuse k receptu Vepřová kýta pečená pro krásu
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Vepřová kýta pečená pro krásu
Bez kosti. To se speče!

Ale jo, máš pravdu, původně tam byly dva kusy, ten malý jsem odebrala a i se zeleninou zamrazila. Pro případ nouze.
Ten druhý je těch šest porcí, možná sedm, ale víc ne.
Omlouvám se, neuvědomila jsem si to!
Ale pro někoho šest.
Po o jsem ještě přidávala třetí fotku, nakonec to vyhrála rýže a tak jsem šťávu zahustila 1 protlakem.
Můžeš přidat i víno pod maso, pokud máte rádi.
Příští víkend je to jasný favorit. Podobné dělám stylem „hoď do pekáče co je doma, naposledy kořenová zelenina, papriky“, ale tohle je takový ucelený recept, žádné luxování zásob. S nějakou pipinou by se to mohlo péct od začátku společně.

Dotaz - kýta je míněna s. k. nebo b. k.? Jestli b. k., tak 2 kila pro ŠEST osob…