Recept Velmi čokoládový dort
Eja Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Prošla jsem čokoládové dorty na Labu, chtěla jsem původně jen dát do komentu, ale nakonec vkládám jako recept. A přiznávám, není úplně můj, upravený z prvního čísla Prima Fresh.
Postup
Dortovou formu vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 160 st. Čokoládu, máslo a mléko rozpustíme v misce ve vodní lázni, necháme zchladnout. Mouku s práškem do pečiva, kakao, špetku soli a pomerančovou kúru promícháme v míse. Přidáme vejce, kysanou smetanu a čokoládovou směs, zlehka promícháme a vložíme do formy. Pečeme cca 60 minut - do suché špejle jako klasická zkouška. Necháme ve formě vychladnout. Suroviny na polevu rozpustíme v misce ve vodní lázni a necháme cca 30 minut zchladnout. Průběžně prošleháváme metličkou. Vychladlý korpus dáme na velký talíř a polejeme polevou, posypeme kakaem a nebo posypeme čokoládovým zdobením. Dáme do lednice aspoň na hodinku. Dovedu si představit prokrojení a promazání nejlépe pomerančovým džemem a ozdobení pomeranči, ale není to nutné. Jsou to čokoládové orgie.
Recept je z kategorií: Čokoláda
- 14.11.14 vloženo
- 8005x zobrazeno
Čas přípravy
- 60 minut + chlazení
Ingredience
- korpus:
- 250 g hladké mouky prosáté s 2 PL prášku do pečiva
- 40 g prosátého kakaa
- 1 KL kávy spařené troškou vařící vody
- 4 vejce jen ledabyle rozšlehaná
- 100 g pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200g kysané smetany
- špetka soli
- ostrouhaná kúra z jednoho pomeranče
- 125 g másla
- 200 g tmavé čokolády cca 60%
- 100 ml mléka
- poleva:
- 150 g mléčné čokolády
- 150 g tmavé čokolády
- 50 g Lindt Orange vysokoprocentní čokolády
- 50 g másla
- 100 ml smetany ke šlehání
Doporučená příloha
creme fraiche, možná…
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku26.11.14 07:33
Na přání oslavenkyně bez šlehačky, prokrojen, promazán domácím pomerančovým džemem a ozdoben kandovaným zázvorem a pomerančovou kúrou.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům16.11.14 15:09
Dort jsem naplnila cukrářskou citronovou šlehačkou, ozdobila zkaramelizovanou pomerančovou kůrou. Je výborný.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 9 labužníkůmDiskuse k receptu Velmi čokoládový dort
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Velmi čokoládový dort
1151 příspěvků 7.3.15 20:17
@Lyduska
@daduuja, ďakujem ešte raz. Vyzerá veľmi pekne, mám chuť vyskúšať.
Příspěvek upraven 07.03.15 v 20:00
1151 příspěvků 7.3.15 19:46
@Lyduska asi 2.5cm, po vyklopení měl asi 5cm. Dnes už vím, že pokud bych ho plnila šlehačkou, pekla bych korpus klidně ve formě 24cm, aby pláty byly tenší. Ale byl moc dobrý i vysoký
@daduuja, ďakujem pekne. Aké vysoké máš pláty cesta? Cca 2 cm?… alebo?
1151 příspěvků 7.3.15 19:36
@Lyduska já ve 20cm
V akej veľkej tortovej forme ste piekli, prosím?
@daduuja kandování samovýroba zázvoru i kúry, s pomerančovým džemem jsem se moc v časové tísni nepatlala, dužina bez bílých blanek na kousky, přistrouhla jsem zcela nepatrně zázvoru, Oetkerův želírovací cukřík, plátky kúry jen na chuť jsme po zchladnutí vyndala.
1151 příspěvků 26.11.14 19:47
@Eja jaký pomerančový džem? A zázvor máš kupovaný nebo samovýroba?
121 příspěvků 17.11.14 22:29
@daduuja Díky, dávám do oblíbených.
1151 příspěvků 17.11.14 18:02
@Zuzu 250ml citronové šťávy přivedeš k varu.
V misce ušleháš 2 vejce s 50g cukru doběla, zašleháš 2 lžíce hladké mouky, přiliješ polovinu horké citrononové šťávy, promícháš a naliješ zpět do kastrůlku a na mírném ohni vaříš asi 5 minut, do zhoustnutí a provaření mouky. Dáš vychladit a našleháš se šlehačkou, můžeš přidat lžíci ztužovače, aby lépe držela.
Vznikne velice lehký nadýchaný krém, který drží tvar a chutná intenzívně po citronech. Můžeš s ním plnit dorty, košíčky, kremrole, čokoládové mille-feuilles nebo dát do pohárů…
tady je podobný recept - http://www.labuznik.cz/…-patissiere/ od babi
Příspěvek upraven 17.11.14 v 18:08
121 příspěvků 17.11.14 14:55
Jak se dělá citronová šlehačka?
nebo někdy jindy 
Jinak to vypadá moc dobře, vyzkouším k vánocům…
1151 příspěvků 16.11.14 19:51
@Eja Máta, roste pod třešňovým listím jako pod peřinou
a došlo na karamelizaci, zbytek nepoužité
dojedl s velkou radostí David (návštěva) 
Kůru jsem původně zamýšlela jen kandovanou, jenže cigareta byla delší
Mata? Medunka? Krasne
Dik za fotku i inspiraci
@daduuja v originálu se nasype lžička kávových granulí do těsta, nemám, rozpreparovala jsem kapsli a kápla na lžíci trochu horké vody. Všechno sypké se zaleje ostatním, žádná věda.
1151 příspěvků 15.11.14 15:43
@Eja bordel v kuchyni
, ale ten nadělám pokaždý, voní to skoro jak
na vánoce.
a zbytek si odveze domů, takže zbytků se taky
nebojím 
Ta pražanda, co zítra přijede je hrozně žravá
V postupu jsem nenašla co s tím spařeným kafem, dala jsem ho k vejcím
@daduuja jo, je to fakt čokobomba. Proti originálu jsem ubrala cukr a přidala tu pomerančovou kúru. Podle mne to nechce nic navíc, možná trošku neslazené šlehačky. Té polevy je hodně, klidně trochu uber. Ale 6 jedlíků si mlaskalo.
1151 příspěvků 15.11.14 14:56
@Eja jdu na něj
Jsem konzerva, zdá se mi, že dort je hodně hutný, samá čokoláda, sníš jen kousek a jsi plná
, spíš bych zdobila obyčejnou šlehačkou
neslazenou a čerstvým pomerančem, aby to svěžestí trochu odlehčilo,
možná ozdobit proužkem zkaramelizované pomerančové kůry, ale třeba je to
jen lenost, anebo jak říkám, jsem konzerva 
Zkusím cukrářskou citronovou šlehačku a zítra dám vědět
395 příspěvků 14.11.14 22:50
Krásné. Pro pomerančové vylepšení bych obalila dílky pomeranče (bez blanek) v cukru, nechala zkaramelizovat na pánvi a nakonec oflambovala v Cointreau nebo Grand Marnier (nebo v nějaké ovocné pálence).
@daduuja je to velmi jedlé. Dnes to byl testovací pokus, dceři bude příští neděli 35, tak si řekne, jak by to chtěla doladit. Asi trochu přitlačím s tím pomerančovým nádechem. I ve zdobení. Napadá Tě něco? Dílky bez bílých blanek trochu zkaramelizovat? K tomu velké čokoládové hobliny?
1151 příspěvků 14.11.14 19:37
Ejo, to vypadá nadmíru jedle

Už jsem vypsala co musím zítra dokoupit a mám pro návštěvu na neděli vystaráno, dík