Recept Velmi čokoládový dort

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Velmi čokoládový dort

Úvod

Prošla jsem čokoládové dorty na Labu, chtěla jsem původně jen dát do komentu, ale nakonec vkládám jako recept. A přiznávám, není úplně můj, upravený z prvního čísla Prima Fresh.

Postup

Dortovou formu vymažeme máslem.
Troubu předehřejeme na 160 st.

Čokoládu, máslo a mléko rozpustíme v misce ve vodní lázni, necháme zchladnout.
Mouku s práškem do pečiva, kakao, špetku soli a pomerančovou kúru promícháme v míse.
Přidáme vejce, kysanou smetanu a čokoládovou směs, zlehka promícháme a vložíme do formy.
Pečeme cca 60 minut - do suché špejle jako klasická zkouška.
Necháme ve formě vychladnout.

Suroviny na polevu rozpustíme v misce ve vodní lázni a necháme cca 30 minut zchladnout. Průběžně prošleháváme metličkou.

Vychladlý korpus dáme na velký talíř a polejeme polevou, posypeme kakaem a nebo posypeme čokoládovým zdobením.
Dáme do lednice aspoň na hodinku.

Dovedu si představit prokrojení a promazání nejlépe pomerančovým džemem a ozdobení pomeranči, ale není to nutné.
Jsou to čokoládové orgie.

Recept je z kategorií: Čokoláda


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.11.14 vloženo
  • 5314x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut + chlazení

Ingredience

  • korpus:
  • 250 g hladké mouky prosáté s 2 PL prášku do pečiva
  • 40 g prosátého kakaa
  • 1 KL kávy spařené troškou vařící vody
  • 4 vejce jen ledabyle rozšlehaná
  • 100 g pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200g kysané smetany
  • špetka soli
  • ostrouhaná kúra z jednoho pomeranče
  • 125 g másla
  • 200 g tmavé čokolády cca 60%
  • 100 ml mléka
  • poleva:
  • 150 g mléčné čokolády
  • 150 g tmavé čokolády
  • 50 g Lindt Orange vysokoprocentní čokolády
  • 50 g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání

Doporučená příloha

  • creme fraiche, možná…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 26.11.14 07:33

Na přání oslavenkyně bez šlehačky, prokrojen, promazán domácím pomerančovým džemem a ozdoben kandovaným zázvorem a pomerančovou kúrou.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 16.11.14 15:09

Dort jsem naplnila cukrářskou citronovou šlehačkou, ozdobila zkaramelizovanou pomerančovou kůrou. Je výborný.

Uvaření se již líbí 9 labužníkům
Odkaz na uvaření

Eja 14.11.14 17:25

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Velmi čokoládový dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1137 příspěvků 07.03.15 20:17

@Lyduska :palec:

 
Lyduska
347 příspěvků 07.03.15 19:59

@daduuja, ďakujem ešte raz. Vyzerá veľmi pekne, mám chuť vyskúšať.

Příspěvek upraven 07.03.15 v 20:00

 
daduuja
1137 příspěvků 07.03.15 19:46

@Lyduska asi 2.5cm, po vyklopení měl asi 5cm. Dnes už vím, že pokud bych ho plnila šlehačkou, pekla bych korpus klidně ve formě 24cm, aby pláty byly tenší. Ale byl moc dobrý i vysoký :-)

 
Lyduska
347 příspěvků 07.03.15 19:39

@daduuja, ďakujem pekne. Aké vysoké máš pláty cesta? Cca 2 cm?… alebo?

 
daduuja
1137 příspěvků 07.03.15 19:36

@Lyduska já ve 20cm :mavam:

 
Lyduska
347 příspěvků 07.03.15 19:22

V akej veľkej tortovej forme ste piekli, prosím?

 
Eja
3811 příspěvků 27.11.14 11:18

@daduuja kandování samovýroba zázvoru i kúry, s pomerančovým džemem jsem se moc v časové tísni nepatlala, dužina bez bílých blanek na kousky, přistrouhla jsem zcela nepatrně zázvoru, Oetkerův želírovací cukřík, plátky kúry jen na chuť jsme po zchladnutí vyndala.

 
daduuja
1137 příspěvků 26.11.14 19:47

@Eja jaký pomerančový džem? A zázvor máš kupovaný nebo samovýroba? :mavam:

 
Zuzu
116 příspěvků 17.11.14 22:29

@daduuja Díky, dávám do oblíbených.

 
daduuja
1137 příspěvků 17.11.14 18:02

@Zuzu 250ml citronové šťávy přivedeš k varu.
V misce ušleháš 2 vejce s 50g cukru doběla, zašleháš 2 lžíce hladké mouky, přiliješ polovinu horké citrononové šťávy, promícháš a naliješ zpět do kastrůlku a na mírném ohni vaříš asi 5 minut, do zhoustnutí a provaření mouky. Dáš vychladit a našleháš se šlehačkou, můžeš přidat lžíci ztužovače, aby lépe držela.
Vznikne velice lehký nadýchaný krém, který drží tvar a chutná intenzívně po citronech. Můžeš s ním plnit dorty, košíčky, kremrole, čokoládové mille-feuilles nebo dát do pohárů…

tady je podobný recept - http://www.labuznik.cz/…-patissiere/ od babi

Příspěvek upraven 17.11.14 v 18:08

 
Zuzu
116 příspěvků 17.11.14 14:55

Jak se dělá citronová šlehačka?
Jinak to vypadá moc dobře, vyzkouším k vánocům… :) nebo někdy jindy :)

 
daduuja
1137 příspěvků 16.11.14 19:51

@Eja Máta, roste pod třešňovým listím jako pod peřinou :-)
Kůru jsem původně zamýšlela jen kandovanou, jenže cigareta byla delší :( a došlo na karamelizaci, zbytek nepoužité dojedl s velkou radostí David (návštěva) :-)

 
Eja
3811 příspěvků 16.11.14 19:06

Mata? Medunka? Krasne :potlesk:

 
Eja
3811 příspěvků 16.11.14 19:02
nadhera

Dik za fotku i inspiraci :kytka:

 
Eja
3811 příspěvků 15.11.14 16:42

@daduuja v originálu se nasype lžička kávových granulí do těsta, nemám, rozpreparovala jsem kapsli a kápla na lžíci trochu horké vody. Všechno sypké se zaleje ostatním, žádná věda.

 
daduuja
1137 příspěvků 15.11.14 15:43

@Eja bordel v kuchyni :-), ale ten nadělám pokaždý, voní to skoro jak na vánoce.
Ta pražanda, co zítra přijede je hrozně žravá :-) a zbytek si odveze domů, takže zbytků se taky nebojím :-)

V postupu jsem nenašla co s tím spařeným kafem, dala jsem ho k vejcím :-)

 
Eja
3811 příspěvků 15.11.14 15:09

@daduuja jo, je to fakt čokobomba. Proti originálu jsem ubrala cukr a přidala tu pomerančovou kúru. Podle mne to nechce nic navíc, možná trošku neslazené šlehačky. Té polevy je hodně, klidně trochu uber. Ale 6 jedlíků si mlaskalo.

 
daduuja
1137 příspěvků 15.11.14 14:56

@Eja jdu na něj :-)

Jsem konzerva, zdá se mi, že dort je hodně hutný, samá čokoláda, sníš jen kousek a jsi plná :-), spíš bych zdobila obyčejnou šlehačkou neslazenou a čerstvým pomerančem, aby to svěžestí trochu odlehčilo, možná ozdobit proužkem zkaramelizované pomerančové kůry, ale třeba je to jen lenost, anebo jak říkám, jsem konzerva :-)

Zkusím cukrářskou citronovou šlehačku a zítra dám vědět :mavam:

 
hippolyta
394 příspěvků 14.11.14 22:50

Krásné. Pro pomerančové vylepšení bych obalila dílky pomeranče (bez blanek) v cukru, nechala zkaramelizovat na pánvi a nakonec oflambovala v Cointreau nebo Grand Marnier (nebo v nějaké ovocné pálence).

 
Eja
3811 příspěvků 14.11.14 20:30

@daduuja je to velmi jedlé. Dnes to byl testovací pokus, dceři bude příští neděli 35, tak si řekne, jak by to chtěla doladit. Asi trochu přitlačím s tím pomerančovým nádechem. I ve zdobení. Napadá Tě něco? Dílky bez bílých blanek trochu zkaramelizovat? K tomu velké čokoládové hobliny?

 
daduuja
1137 příspěvků 14.11.14 19:37

Ejo, to vypadá nadmíru jedle :-)
Už jsem vypsala co musím zítra dokoupit a mám pro návštěvu na neděli vystaráno, dík :-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz