Recept Velikonoční věnec trochu jinak

(Hodnoceno 2x) Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Velikonoční věnec trochu jinak

Úvod

Tento věnec je zajímavý způsobem skládání do formy. Těsto není tak pevné jako u mazance, je velmi jemné, ale dá se jíst a to nejenom na velikonoce :-).

Postup

Kvasnice rozetřeme s 1 pl cukru. Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, vejce a bílek, osolíme. Promícháme a přidáme tekuté kvasnice a zalijeme šlehačkou. Vypracujeme těsto a necháme alespoň hodinu kynout.
Připravíme si formu o průměru 26 cm, vymažeme trochou másla a vyložíme pečícím papírem.
Na moukou posypané pracovní ploše vyválíme těsto na asi 55 cm dlouhý a asi 20 cm široký plát. Plát zamotáme jako štrúdl. Oba konce válečku odkrojíme, z každé strany asi 1 cm a položíme na sebe do středu formy. Ze zbytku krájíme asi 1,5 cm proužky - jako když krájíme roládu a skládáme nastojato do formy kolem dokola (já jsem nakrájela 22 kousků kromě středu). Necháme ještě asi 45 minut kynout.
Troubu rozehřejeme na 180°C. Žloutek s trochou mléka rozkvedláme a potřeme povrch věnce. Posypeme hrudkovatým cukrem (nevím, jestli je název správný, německy je to Hagelzucker), nebo mandlovými plátky a pečeme asi 20-25 minut.

Recept jsem našla na netu, vyzkoušela a napsala podrobnější popis.

Přeji doubrou chuť.

Recept je z kategorií: Velikonoční recepty


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.04.15 vloženo
  • 3968x zobrazeno

Ingredience

  • 550 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 250 ml vlažné šlehačky
  • 21 g čerstvých kvasnic
  • 2 vejce
  • 1 bílek
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • špetka soli
  • na potření a posypání:
  • 1 žloutek
  • 1 pl mléka
  • hrudkovatý cukr nebo mandlové plátky
  • trochu másla na vymazání formy

Doporučená příloha

  • káva, čaj a dobrá pohoda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 06.04.15 14:13

Lydia, dík za recept. Přidala jsem jeden krok - vyválené těsto jsem silně potřela povidlama, sice skládat do formy nebylo úplně jednoduché, ale nakonec jsme si pochutnali :-)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jenofefa 01.04.15 14:08

Po dohodě s Lydií vkládám její „autorskou“ fotografii.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Velikonoční věnec trochu jinak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1137 příspěvků 07.04.15 14:52

@lydia :mavam:
Podle tvého fota jsem naskládala do formy, dobře, že bylo :-), s povidlama to nešlo nijak moc dobře, takže můj není tak hezky kulatá jako tvůj, ale těsto je výborné a chutnal :-)
Moje fotka při vložení přeskočila tvoji ne mojí vinou :-)
Měj se hezky.

 
lydia
1227 příspěvků 07.04.15 14:47

Dando, díky za vyzkoušení a krásný obrázek. :kytka: Já vím, ten můj není perfektní, Jena ho za mne vložila, protože jsem si nebyla jistá, jestli jsem popis napsala srozumitelně. S povidly musí být výborný, já jsem chtěla naplnit čokoládovou nápní, ale měla jsem obavy z toho, jak to do formy naskládám, aby mi to nevyteklo.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz