Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Pekny velikonocni ne moc sladky recept me kamaradky Mariky, ktera o sobe tvrdi ze je Slovenka, avsak puvod ma v Madarsku...
Oprat hrozinky a namocit je do rumu. Do mleka s cukrem rozdrobit kvasnice a nalit je do misy s prosatou moukou, do ktere jsme udelali prohluben. Prikryt misu cistou uterkou a kvasnice nechat na teplem miste vzejit (asi 15 minut). Rozpustit maslo a nechat ho mirne zchladnout. Lehce naslehat obe cala vejce, pridat k nim 50 g cukru, vanilkovy cukr, rum slity z hrozinek a nastrouhanou kuru. Pridat maslovou a vejecnou smes do misy s kvasnicemi a vypracovat testo tak dlouho, az se stane pruznym, delaji se na nem bubliny a testo se oddeluje ode steny misy. Zajiste lze pripravit v robote. Maslem vymastit formu. Na mirne pomoucenem vale spojit testo, vyvalet ho na plat asi 25 cm x 40 cm velky. Posypat ovocem a pevne srolovat do rolky. Konce sestipnout dohromady tak, aby vznikl venec. Vlozit jej do formy, prikryt uterkou a nechat nakynout (asi 30 - 40 minut, avsak zalezi na teplote mistnosti a na nadmorske vysce). Do trouby vlozit ohnivzdornou misku s vodou a troubu predehrat na 220 stupnu C. Povrch testa nastrihat pomoci nuzek cig-cak (jako zmije). Zloutek smichat s olejem a potrit tim povrch testa. Muze se posypat lupinky mandli. Vlozit do predehrate trouby a pect 10 minut. Snizit teplotu na 200 stupnu C a pect dalsich 60 minut nebo az do stredu zapichnuta spejle je po vyjmuti cista. Je dobre behem peceni formu jednou otocit, aby se venec stejnomerne upekl. Jestlize se testo prilis rychle barvi do hneda, je dobre povrch prikryt pecicim papirem. Po vyjmuti z trouby nechat venec zchladnout a potom jej polozit na misu s cig-cak nahore. Hodne pocukrovat. Vesele Velikonoce...
Recept je z kategorií: Rolády
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Velikonoční věnec ke kávě
gabu, nemas mne za co dekovat
Jenom jsem Ti popravde rekla, ze hledas-li neco
opravdu sladkeho, nenajdes to mezi chleby a chlebicky, protoze ty jsou vesmes
mene sladke. Nedaji se srovnavat s dorty a zakusky s ruznymi kremy, ktere jsou
nekdy velice preslazene. Obvykle ke kave se ji mene sladke pecivo, pokud to
ovsem neni v cukrarne a potom se podavaji ruzne dorty 
740 příspěvků 17.4.11 13:15
babi dakujem Ti pekne, asi teda skusim ten babickin, co si dala link
ivo, jsem Ti vdecna za komentar…fakt je, ze cukr by se mel rozpustit, ale tento venec se neupeceny nahore nastrihava pomoci nuzek…no jednoduse jsem se chtela ujistit. Ten cukr opravdu byl nekdy jako broky, ale pak jsem jej zacla zpracovavat v robote se sekacimi nozi na podstatne jemnejsi cukr a to pracuje.
Babi, před mnoha lety byl krystal skutečně jako mletý kámen, ale nyní se zde dá koupit cukr, který je podobný krupici, ale na obalu je označen jako krystal.
Alis, protoze to nemam vyzkousene a s ceskym krystalem nemam ty nejlepsi zkusenosti
Poslednímu komentáři nerozumím ani za mák, ani za sušené ovoce
Proč je potřeba přidaný cukr pokapat máslem, když to pak peču hodinu? Co je to za cukr, že se nerozpustí a při jídle se sype ven ???
mila gabu, tento venec take neni preslazeny. U Mariky se dokonce ji s velikonocni sunkou…no, mne chutna ke kave. To, ze venec lze prisladit je jiste a dokonce jednoduche. Plat testa ktery se posype ovocem se muze pocukrovat krystalovym cukrem a trochu pokapat rozpustenym naslem, aby se cukr pri jidle nesypal ven. Dalsi moznost je upect jiny recept. Osobne pecu http://www.labuznik.com/…ny-bochanek/ , avsak na Labu je hodne peknych receptu. Doufam, ze si dobre vyberes
740 příspěvků 14.4.11 20:01
Babi, raz som od Teba robila Bochanek z Vidne, bol vyborny, ale viem, ze som si do receptu poznacila, ze mam dat trosku viac cukru. Nemam rada presladene veci, sama z receptov skor uberam, ale tam sa mi vtedy cukor ziadal. Nevies mi poradit, ci tento vencek je sladsi, alebo taky sladky ako Tvoj bochanek z Vidne ?