Recept Velikonoční nádivka (ve staročeské kuchyni známá jako hlavička)

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Velikonoční nádivka (ve staročeské kuchyni známá jako hlavička)

Postup

Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Žemle pokrájíme na plátky a necháme v mléce na­sáknout. Šlehačem či ručně utřeme v míse máslo se žloutky (aby nebyly škrulce). Přidáme vymačka­né žemle, osmaženou slaninu, uvařené a na kos­tičky nakrájené uzené maso, pepř a nadrobno na­sekanou pažitku a osolíme. Dobře promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Pekáček silněji vymažeme máslem (sádlem), vysypeme strou­hankou a těsto do něj stejnoměrně upravíme. Na povrchu mírně pokápneme slaninou (či přidáme 3-4 lupínky másla) a pečeme v troubě dočervena zhruba 45 minut až 1 hodinu (po 40 minutách hlí­dáme a zkoušíme špejli. Podáváme krájenou na plátky, trojúhelníky, chutná je i studená.

Recept je z kategorií: Teplé předkrmy

Nahlásit recept

  • 22.12.03 vloženo
  • 9515x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 6 žemlí
  • mléko na jejich namočení
  • 4 dkg más­la
  • 4 žloutky
  • sůl
  • 5 dkg anglické slaniny (či ji­ného tučného)
  • 25 dkg libového uzeného plec­ka ( ramínko)
  • špetka pepře
  • pažitka
  • sníh ze 4 bílků
  • tuk na vymazání pekáče.

Doporučená příloha

  • nejlepší je hlávkový salát, zkusit mů­žeme i jiné zeleninové saláty.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 30.03.13 18:49

Letos se stalo, že díky počasí nebyly nikde ani kopřivy, ani kontryhel… Takže prvně ve svém životě jsem musela dělat velikonoční nádivku bez „zeleného“ (nesehla jsem ani listy špenátu).
Takže nakonec jsem přihodila hrstičku jemně posekané pažitky, která tam ve finále ani není vidět…
Oproti receptu jsem jsem měla poměr na jeden plech: 15 rohlíků + 10 vajec, vše ostatní úměrně tomu… Sníh jen z poloviny bílků.
Máme rádi nádivku, kde jsou větší kousky rohlíků - ne zapečenou kašovitou a na namočení rohlíků nedávám mléko, ale vývar z použitého uzeného masa.
Pekla jsem dva velké plechy, jelikož nám chuná spíše nižší nádivka.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Velikonoční nádivka (ve staročeské kuchyni známá jako hlavička)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
M.Suskova
206 příspěvků 30.03.13 23:49

Do nádivky dávám ještě mimo kopřiv zelenou petržel. Takže letos, kdy kopřivy nejsou, tam bude jenom petrželová nať a tu mám nasekanou v mrazáku a můžu ji dát do čehokoli, hlavně do nádivky, kterou dělám průběžně po celý rok. Máme ji všichni rádi.

Příspěvek upraven 30.03.13 v 23:49

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz