Recept Velikonoční mazanec

(Hodnoceno 1x) penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Velikonoční mazanec

Postup

Droždí rozdrobíme a smícháme s 1/2 lžíce cukru a 2-3 lžícemi vlažné vody. Přikryjeme a necháme kynout. Do velké mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme sůl, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, prášek do pečiva, připravený kvásek a vlahý rozpuštěný tuk. Vlažné mléko, ve kterém jsme našlehali žloutky, přiléváme po částech a zapracujeme do těsta. Těsto zpracujeme vařečkou, potom ho vyklopíme na pomoučený vál a rukama zapracujeme rozinky. Těsto musí být husté, hladké a lesklé. Dáme ho zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi 3 hodiny kynout na teplém místě. Během kynutí ho občas převrátíme. Plech pokryjeme pečicím papírem a dáme na něj vykynuté těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek. Potřeme ho rozšlehaným vejcem, poklademe plátky mandlí. Na vrcholu opatrně nařízneme ostrým nožem symbolický křížek. Necháme znovu kynout, asi 30 minut. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Když povrch zaschne a zrůžoví, zmírníme troubu na 180 °C a mazanec přikryjeme pomaštěným alobalem. Pečeme asi 45 minut. *Poznámka:* Mazanec lze připravit i z poloviční dávky surovin. *1 kousek asi 2550 kJ, tj. 610 kcal; 13 g bílkovin, 26 g tuků, 78 g sacharidů.* Čerpáno z Nejlepších receptů (duben/2003).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 02.03.07 vloženo
  • 8605x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 60 g droždí
  • 150 g krupicového cukru
  • 10 g soli
  • vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • 5 g prášku do pečiva
  • 250 g hery
  • 1/4 l mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g rozinek
  • 100 g loupaných mandlí
  • 1 vejce na potření.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 5.4.21 17:41

Gramáž upravena na jeden střední kus - jen tedy já dávám máslo, Hera dnes už dávno není to, co kdysi…
A nedávám mandle ani rozinky: rozinky nejí muž - na mandle mám alergii já :D
Ale jsme na to zvyklí, na chuti to neubírá…
Mouka použitá špaldová hladká a asi dvě lžíce celozrnné špaldové - nechtělo se mi kvůli dvěma lžícím otevírat nové balení té světlé špaldovky - na chuť a funkci to vliv nemělo, jen je trošku tmavší (i cukr jsem použila třtinový moučkový, i to má na barvu vliv… Ale chuťově pohádka - věci z obyčejné mouky mi přijdou na chuť divně nakyslé a pálí mi po nich žáha - odvykli jsme… Už jsme zvyklí na plnější chuť pšenice špaldy…
Hlavně je výhoda, že ta světlá špaldovka je bílá a lze použít jak místo hladké, tak i místo polohrubé…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Velikonoční mazanec

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz